TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 21:02 #170834

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu w takim razie jak będę wiosną krzyczała, komu siewkę, komu :happy-old: , to się przypomnij ;)

Ula podobno sieje się to-to niemożebnie :blink: , na pewno dla wszystkich wystarczy :hug:
Moja Pirouette w zeszłym roku puściła długie pędy po pierwszym kwitnieniu. Myślę, że w tym roku powtórzy numer :happy3:

Wiesiu nie mam jeszcze zbyt dużo pustych róż, ale wciąż czekam na Jacqueline du Pre ;) . Pierwszy kwiat będzie dla Ciebie :kiss3:

Bożenko chyba pomyliłaś Bonicę z jakąś inną różą ;) , moja Bonica sadzona ostatniej jesieni dziś wygląda tak i dopiero się rozkręca :lol:

DSC_6392.JPG

Jolu moje pomidorki wyglądają tak

DSC_6407.JPG

To Koralik gruntowy, w donicach wygląda podobnie :P . Reszta odmian dopiero kwitnie ;)
Z pewnością nie mogę się równać z uprawą tunelową :wink4:

W ten piękny upalny dzień :pinch: wywaliłam kolejne 5 taczek trawy :ouch:
Rabata na dzień dzisiejszy wygląda tak

DSC_6408.JPG

Pokonałam najszerszą szerokość :happy4: i jestem mniej więcej w połowie :woohoo: . Sama w to nie wierzę :crazy: . Mogłabym nawet już coś sadzić, ale w te upały to chyba nie jest najlepszy pomysł :think:
Chyba poczekam do przyszłego tygodnia. Przyszły też dziś clematisy na pergolę, w tym mój wymarzony Elfik :hearts:

DSC_6403.JPG

A co tam na rabatkach? Zakwitła dziś pierwsza z trzech niepodpisanych :hammer: róż

DSC_6390.JPG

Do wyboru mam Gartentraume, Gentle Hermione i Queen of Sweden :think: . Ja stawiam na Gartentraume, co myślicie :huh:

Po wczorajszej krytyce Aquarel chyba się zawstydził, bo poróżowiał :rotfl1: . Od razu lepiej :woohoo:

DSC_6395.JPG

DSC_6409.JPG

i jeszcze Jubilee Celebration

DSC_6398.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 21:11 #170840

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
I nie szkoda Ci takiego pięknego, równiutkiego trawnika? :silly: Ale już masz duże pomidorki, moje jeszcze nie kwitną :oops:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 21:19 #170847

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś podziwiam Twoje zaparcie, żeby w takie upały ciężko pracować i usuwać darń :woohoo: .... ja to co najwyżej wycinam przekwitnięte kwiaty :oops:
Ależ rabacisko powstaje ..... miejsca a miejsca na nowe roślinki :P .... aż zazdroszczę tego sadzenia......ja znalazłam miejsce na 1....słownie JEDNĄ różyczkę ..... :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 21:28 #170853

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu być może to zdjęcie jest nieco mylące, ale specjalnie dla Ciebie zrobię fotkę z czego składa się mój piękny, równy trawnik :evil: , zwłaszcza w miejscu, gdzie powstaje ta rabata :jeez: . Jeden perz, przeplatany turzycą piaskową :hammer:
Z pomidorków taki wyrywny tylko Koralik ;) , reszta jeszcze buduje krzaki :happy4:

Aguś po prostu skończyła mi się cierpliwość :whistle: , ta rabata powinna być gotowa miesiąc temu :jeez:
Pewnie jak już posadzę wszystko co mam przygotowane na tę rabatę, znowu powieje pustką :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 21:46 #170862

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
DSC_6390.JPG

Do wyboru mam Gartentraume, Gentle Hermione i Queen of Sweden :think: . Ja stawiam na Gartentraume, co myślicie :huh:
Gentle Hermione :happy-old: to nie jest Gartentraume ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 21:46 #170863

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś chcesz powiedzieć, że pan nie zgłosił się ani po zapłatę, ani po szpadel F? :eek3:

Tak patrzyłam na dzisiejsze fotki Twoich róż i okazuje się, że ja chyba mam Bonicę? :dazed: - i to nawet ze trzy krzaki :tongue2: , a nie zamawiałam żadnej :happy3: .

A ja dziś nic a nic, oprócz pielenia przed południem i podlewania wieczorkiem.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 22:18 #170882

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu skoro tak mówisz :silly: , mam do Ciebie zaufanie :kiss3: . A masz może te różyczki u siebie, bo jakoś nie kojarzę :oops: . Chętnie bym zobaczyła jakąś fotkę porównawczą :dry:

Edit: zajrzałam właśnie na stronę Floribundy, zerknij Jolu, Gartentraume wygląda jak moja :blink: www.floribunda.pl/gartentraume-id-3.html
Jutro kolejna zagadka mnie czeka, bo rozkwitnie taka :think:

DSC_6397.JPG

Dorcia pan zaginął bez wieści :happy4: , z zemsty używam cały czas jego łopaty :evil:
Jak masz Bonicę to super, bo to ponoć róża nie do zdarcia :lol:
No i śliczna jest :hearts:

DSC_6393.JPG
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2013 22:47 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 22:39 #170903

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-Ty tworzysz a ja niestety rujnuję :hammer: Dzisiaj musiałam wykopć kilka krzaczków róż :cry2: dopadła je jakaś choroba grzybowa z Gosią (motylkiem)stawimy na "Zamieranie róży)prawdopodobnie już roślina matecznikowa mogła być zarażona.Mam tylko nadzieję,że pozostałe uda mi się uratować.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 19 Cze 2013 23:54 #170944

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Marta, nadam Ci chyba przydomek Szalona... Ja brzegi trawnika wyrównywałam i po kilku metrach i jednej taczce (ale kopiastej) wymiękłam... Spuściłam w domu rolety i siedziałam po ciemku ciężko dysząc...

Bonicę trzeba mieć. Zdecydowanie! To były pierwsze róże, jakie kupiłam.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 00:05 #170953

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, spójrz pod innym kątem na sprawę z panem od odtrawniczania - jedną rabatę masz gotową, pieniądze w kieszeni i fiskarsa za free :happy:
Czy przetacznik od Siberii też Ci się kładzie jak u mnie? Poszerzyłam mu rabatę a on znów położył się na trawie :crazy:
Róże... :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 07:38 #170975

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
markita wrote:
Wiesiu nie mam jeszcze zbyt dużo pustych róż, ale wciąż czekam na Jacqueline du Pre ;) . Pierwszy kwiat będzie dla Ciebie :kiss3:

Już się cieszę :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 09:16 #170998

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta trudno wyrokowac po pierwszym kwiatku, ale Gartentraume zawsze kojarzy nmi się z takim specyficznym kolorem różu :think:
Na Twojej fotce jedyne co zastanawia, to czerwone pędy, które mogłyby potwierzdic, ze to ona. Młode liście u tej odmany są jesne, potem ciemnieją.
Bardzo charakterystyczne dla wspomnianej odmiany jest karbowanie płatków i ich duża ilość, do tego piękny zapach.
Pędy rosną sztywno i często nie potrzebują podpierania.
Może poczekajmy na kolejne kwiaty :think:

Tymczasem ...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 11:20 #171041

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
Queen of Sweden i to na pewno-ja mam ją u siebie i uwielbiam....wstawie jej zdjęcia to sobie porównasz ...(nie wszystkie z Floribundy się zgadzają-mi już się nie zgadza Natasza, pomylona właśnie z Queen of Sweden)

forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_6397.JPG

forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_6393.JPG

śliczny powojniczek... nie szalej tak z tym trawnikiem :club2: kobitko ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 11:22 #171042

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
markita napisał:

DSC_6390.JPG

Mnie się wydaje, że to jednak jest Gartentraume, ten układ płatków mnie do tego skłania, ona ma je takie pofalowane. Ta róża zyskuje z wiekiem, pierwszego roku niezbyt mnie zachwycała.
Kolor zależy od wielu czynników, bo to i skład gleby i naświetlenie.
Moja Gentle Hermione nie ma jeszcze pączków.
Zauważyłam, że tego roku kwiaty róż są trochę ciemniejsze niż w poprzednich latach.
Czy tylko ja ma takie odczucie?????
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2013 11:24 przez elsi.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 20:27 #171147

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu czytałam o Twoich kłopotach i u Ciebie i u Gosi :( , naprawdę współczuję :kiss3: . A może powinnaś podać źródło tych róż, żeby ktoś inny nie kupił zarażonych :think:

Dagmaro dziś i ja się poddałam ;) , trudno, rabata poczeka kilka dni, podobno ma się ochłodzić w przyszłym tygodniu :whistle:

Jaguś tak też próbuję sobie to tłumaczyć :happy4: , a dziś widziałam u sąsiadki panią Ewę, która wystawiła mnie na początku :dazed: , ciekawe, że też tylko ja mam takiego pecha :unsure:
Przetacznik ładnie się trzyma, przynajmniej na razie, zobacz :P

DSC_6414.JPG

Wiesiu oczekiwanie na Jacqueline jeszcze trochę potrwa ;) , to może Bukavu :wink4:
Co prawda trochę różowa, ale pusta :woohoo:

DSC_6422.JPG

Jolu moja domniemana Gartentraume właśnie ma te pokarbowane płatki i pięknie pachnie :hearts: . Co prawda kwiat jeszcze nie jest tak pełny jak u Twoich, ale to myślę z czasem nadrobi :P . Odcień różu też wydaje mi się identyczny ;)
Dziś rozkwitła następna nieznajoma, która bardziej mi podchodzi pod Gentle Hermione :fly:

DSC_6419.JPG

Jej odcień jest bardziej kremowy i ciepły :whistle:

Aga nie bardzo zrozumiałam, która róża według Ciebie to Queen of Sweden :think: . Z tych dwóch zdjęć, które cytujesz, pierwsze to prawdopodobnie Gentle Hermione, a druga to stuprocentowa Bonica :lol:
Na tej rabacie koniec z szaleństwem trawnikowym ;) :happy-old: , na ten rok :rotfl1:

Elu ja też jestem coraz bardziej o tym przekonana, że to Gartentraume :P
Za to przewertowałam stronę Floribundy w tę i z powrotem w poszukiwaniu róży, którą jest mój nie-Chippendale :jeez: i dalej nie mam pomysłu z czym ją pomylono :dazed:
Co do odcienia kwiatów w tym roku, to ja mam chyba za małe doświadczenie, żeby się wypowiadać ;)

Dziś moja rabata się nie powiększyła ;) , zmogła mnie temperatura na zewnątrz i koszmarny ból głowy :sick: Tylko wieczorne podlewanie :garden1: , zużyłam już całą moją deszczówkę :dry: i nowa dostawa się nie zapowiada :huh:
Zakwitły dwa nowe liliowce :lol: , od Marty Moonlight Masquerade

DSC_6415.JPG

i od MP Lacy Doily

DSC_6425.JPG

całą sesję miała też Nostalgia :rotfl1: , ale wszystkimi nie będę katować ;)

DSC_6426.JPG

DSC_6427.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 21:05 #171160

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
katować możesz jak najbardziej bo u mnie Nostalgie dopiero ma pączki a u Ciebie już kwitnie :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 21:09 #171164

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
O widzisz, a ja dziś kupiłam liliowca 'Moonlight Masquerade' :woohoo: - przepiękny jest. Zresztą kupiłam też inne :happy: .
Ach ta Nostalgia :hearts: - zachwycająca!

Patrz, to ja chyba wykrakałam, że mógłby pan się po łopatę nie zgłaszać :happy3: . Wiem, że wolałabyś mieć zdartą trawę :hug: .

A tak w ogóle to jesteś kochana :kiss3: :flower1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 20 Cze 2013 21:15 #171165

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ja tez wątpię ze to Gartentraume właśnie ona ma takie inne liście i pędy .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.581 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum