TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 19:10 #172820

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Byłam dzisiaj nazrywać agrestu na kompot ,i jedna rękę musiałam mieć dla odganiania się przed tymi krwiopijcami. MAKABRA Princesa piękna nie powiem
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 20:16 #172850

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
My też uwielbiamy czerwiec :lol: nawet jeśli zamiast 31 stopni mamy 14 :sick:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 20:46 #172874

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, u mnie, mimo zapowiadanego ochłodzenia, było chwilami upalnie :woohoo: . Ale co z tego, jak i tak spędziłam większość dnia poza domem :sick: . Ale P.Diana już jest w poczekalni :wink4: .

Widzę u Ciebie Chopina. Czy on na początku bywa bardziej żółty niż biały? :bad-idea: Bo u mnie rozkwitł i jest żółty, ale nie rośnie w pełnym słońcu, może to dlatego nie wyblakł? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 21:07 #172879

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
gorzata wrote:
My też uwielbiamy czerwiec :lol: nawet jeśli zamiast 31 stopni mamy 14 :sick:
A my z Markitą to chyba bardziej uwielbiamy taki czerwiec z 14 stopniami... Prawda?
A czas tak szybko leci, jeszcze lipiec i w ogrodach zrobi się smutno...
Marta, informuję, że do wakacji zostały trzy dni! :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Cze 2013 22:39 #172937

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
artam wrote:
Marta, informuję, że do wakacji zostały trzy dni! :rotfl1:

A ja właśnie jestem na tygodniowym urlopie ,a ponieważ moje dzieci uznały,że rok szkolny
właściwie już się zakończył ,nawet zapomniałam ,że do wakacji aż (!!)3 dni :woohoo:

A tak na serio od ukąszeń tych cholernych meszek moja córka niemal wylądowała w szpitalu,
bo okazało się ,że spowodowało to "wtórne zakażenia" ,jak powiedziała pani doktor.
Dostała antybiotyk ,no i leczy rany w domu..

W życiu nie pomyślałabym ,że robactwo może narobić takiego zamieszania...

Przepraszam, że zamiast o kwiatach ,ja o muchach ... :jeez:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 15:46 #173132

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś nie zawsze można zrobić wszystko tak jakbyśmy chciały. Najważniejsze, że prace idą do przodu. Ja niestety utknęłam ze swoimi pracami ogrodowymi na dłuższy czas :dry:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 18:00 #173158

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja też uwielbiam czerwiec. Widzę, że u ciebie dużo bladawców wśród róż. Mój Chopin w tym roku pięknie się prezentuje bo przesadziłam go w miejsce gdzie od południa jest w cieniu. Duecik migdałowo ostróżkowy udany. Ja sobie załatwiłam migdałka opryskiem z mydła potasowego i czosnku - spaliłam młode przyrosty i startuje od zera, ciekawe czy da radę :sick:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 22:01 #173263

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jolu to mnie pocieszyłaś z Pastellą ;) , skoro tak ma to w porządku ;)
Wczorajsza burza była niestety powtórką z rozrywki z piątku :hammer: . Znów cała kora spłynęła :jeez: , wszystko stało pod wodą na 30 cm :jeez: , pomniejsze roślinki wyglądają jak po przejściu lawiny błotnej :angry:

Aniu jak najbardziej polecam Princess Dianę :P , jest na pewno prostszy i pewniejszy w uprawie niż powojniki wielkokwiatowe, które bywają chimeryczne ;)
Oprócz tej kępy ostróżek widocznych na ostatniej fotce, mam jeszcze kilka kęp w innym miejscu, ale po wczorajszej burzy połowę musiałam wyrzucić :jeez:

Jadziu wyobraź sobie, że dziś po tej burzy wymiotło gdzieś komary :dazed: . Calutki dzień spędziłam w ogrodzie i ugryzł mnie tylko jeden :happy4: . Jeszcze wczoraj w upale gryzły jak wściekłe :evil:

Gorzatko ja dziś właśnie miałam 14* :woohoo: . Cudowna temperatura do pracy :woohoo: :dance: . Uczciwie dodam, że nie padało ;) , choć chmury cały dzionek się przewalały :tongue2:

Dorcia wiem, że dziś znów nie popracowałaś w ogródku ;) , ale za chwilę mamy wakacje :woohoo: :dance:
Chopin za chwilę rozkwitnie u mnie swoim pierwszym kwiatem ;) , ale myślę, że on tak właśnie zaczyna na kremowo-żółtawo :wink4:
Mój dziś

DSC_6550.JPG

Marto święta prawda :woohoo: , dziś właśnie był taki cudowny dzień :P , temperatura nie przekroczyła 15*, żyć, nie umierać :happy3: . Tylko pracować :woohoo:
A co Ty tak już wybiegasz do przodu z tymi smutkami ;) , całe lato przed nami :dance:

Magdo temat meszek jest mi niestety znany i to dość boleśnie :evil: :hammer: . Co i raz słyszę, że ktoś wylądował w szpitalu, bo meszka ugryzła na przykład w powiekę i pół twarzy odjęte :jeez:
To niestety nieodłączna, choć niepożądana ciemniejsza strona ogródkowania ;)

Moniko nic się nie martw, wszystko będzie dobrze :hug: . Teraz musisz o siebie dbać, a ponieważ umysłowej pracy nikt nie broni ;) , zajmij się planowaniem :P

Iwonko faktycznie jest sporo bladawców ;) , ale w tym roku zdecydowałam się wprowadzić mocne bordowe czerwienie. Jeszcze nie czuję się z nimi pewnie ;) , ale powoli się oswajam :whistle:
To chyba Ingrid Bergman :think: , miałam nadzieję, że będzie bardziej bordowa :dry:

DSC_6557.JPG

Migdałka może spróbuj czymś wspomóc, na przykład opryskiem Asahi, jeśli masz, albo podlej Rosahumusem :think: , ja tak reanimuję moją karaganę, która od zakupu coś słabuje :unsure:

...................................................................................................................

Nadeszła wiekopomna chwila...
Dziś właśnie zbiegły się wszystkie szczęśliwe zbiegi okoliczności :woohoo: , była piękna, ponura pogoda :rotfl1: , zero słońca, ale i bez deszczu ;) , wymarzona temperatura nie przekraczająca 15* :rotfl1: i do tego przyjechała pani Ewa :silly:
Już o 7 rano udałyśmy się ochoczo do roboty i po 13 godzinach (pani Ewa po 8 ;) ) mogę po raz pierwszy w tym roku powiedzieć jestem wstępnie obrobiona :woohoo: :happy4:
Trawa wydarta, CAŁA poczekalnia wysadzona :dance: , Jezu, nie wierzę normalnie :ouch:
Mnóstwo roślin poprzesadzanych :tongue2: . Na koniec rozsypałam ze 40 worków kory :supr: i zabrakło mi ze 3 worki, żeby skończyć rabatę z kurhanikiem :dry: . Ale nic mi nie zepsuje humoru :P
A oto moja nowa rabata :P (tutaj akurat kora na razie nie była przewidziana :wink4: )

DSC_6561.JPG

DSC_6562.JPG

DSC_6563.JPG

Rosną na niej wszystkie rozchodniki, jakie miałam w ogrodzie, wszystkie oczekujące trawy, krwawniki, przegorzany i sadźce :silly: . Założenie jest takie, że ma to być rabata dla sucholubów, której nie będę musiała podlewać :P

Nie bardzo rejestrowałam co dziś nowego w ogrodzie ;) , ale rozkwitłą Jacqueline du Pre zauważyłam :P

DSC_6553.JPG

The Fairy

DSC_6549.JPG

Augusta Louise :hearts:

DSC_6552.JPG

A jutro czeka mnie nagroda :lol: , jadę odwiedzić koleżankę z forum, Ulę Lawendę i jej piękny ogród z mnóstwem róż :woohoo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 22:05 #173266

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale fajną rabatę stworzyłaś :bravo: :bravo:
Różyczki,Marus ładniutkie :) ale Augusta Louise cudna,,,można się w niej zakochać:hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 22:08 #173268

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Rabaty pierwsza klasa ...i nowe nasadzenia....różyczki pięknie się prezentują....

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 22:19 #173273

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ale super! Cieszę się, że tyle udało się zrobić Tobie i Pani Ewie :woohoo: . Jednak Kobiety górą :dance: . A czy łopata F była w użyciu? :whistle: :happy3:

Rabata piękna - długa i szeroka :woohoo: . Będzie pięknie jak się rośliny rozrosną :flower2: .
Poczekalnię wysadziłaś... czy to znaczy, że szykują się jakieś zakupy?

No i co dalej? Co będzie następne? Bo jakoś nie wierzę, że na tym koniec :P .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 23:10 #173307

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A widzisz - "zdradziecka Pani Ewa" :happy4: załapała się na końcówkę prac,.
Mój dziadek zawsze powiadał,że nie ten chwalony, kto zaczął, ale kto skończył - p. Ewa chyba to wie :) .
Rabata wygląda teraz niewinnie, z daleka nawet niewielka, a przypomnij, ile taczek trawy zdarłaś??
A muszę Ci powiedzieć, że jakby na złość i trawnik teraz wygląda ładniej.
Zasłużyłaś na odpoczynek i pogawędki, ręce muszą odpocząć.
Moja Żaklina dopiero w pączku, ale w niewielkim cieniu rośnie, może dlatego?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 26 Cze 2013 23:35 #173314

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Martuś - może to troszkę pokrzyżuje Twój zamysł ,ale sadziec jednak potrzebuje wody
i jej brak bardzo szybko jest widoczny :unsure:
Ta roślina od razu reaguje na suche podłoże - pędy "oklapną"...

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Cze 2013 07:47 #173341

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Gromkie brawa dla Pani!

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Cze 2013 09:26 #173365

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-jak patrzę na Twoje poczynania i efekty to nic tylko żałuję ,że tak wcześnie się urodziłam i na dodatek jestem zależna od ZUS :( już sobie wyobrażam jak będzie wyglądała ta rabata za dwa lata :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Cze 2013 20:37 #173489

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu dzięki :hug:
A dla Ciebie dziś przekornie ;) nie róża, ale powojnik Purpurea Plena Elegans :silly: . Żeby wszystkie chciały tak kwitnąć :tongue2:

DSC_6506.JPG

Alinko witaj w moim ogrodzie :hug: :bye:
Cieszę się, że Ci się podoba, zapraszam częściej :kiss3: , również do Ciebie się wybiorę z rewizytą :P

Dorcia w użyciu wyłącznie była łopata F :evil:
Poczekalnia wysadzona, ale niekoniecznie oznacza to zakupy ;) , choć pewności mieć nie mogę, więc nie będę się zarzekać :rotfl1: , dziś przybyła mi nowa róża Claire Marshall, którą dostałam od Uli Lawendy :hug:
Na razie nie planuję co dalej, na razie ponapawam się tym, co zrobione :happy4: . Zresztą w środku lata raczej trawy wywalać nie będę :whistle:

Elu masz rację, pani Ewa na koniec uratowała honor ;) , a cała rabata to około 25 taczek trawy :ouch:
Trawnik chwilowo wygląda ładniej, bo ciągle pada :evil: . Co mnie wcale nie cieszy, bo znów w sobotę muszę kosić :angry: .

Magdo tak przypuszczałam obserwując jak sadziec od Cibie zareagował na ostatnią ulewę :rotfl1: , polepsza mu się w oczach :rotfl1: . Ale to nie szkodzi ;) , na szczęście mieszkam w swoim ogrodzie, więc mogę go podlać kiedy tylko zajdzie potrzeba :P

Dagmaro dzięki :hug:

Romciu też czasami myślę, że mogłabym się urodzić później :whistle: , a zależna jestem z kolei od M. :whistle: ( jeśli dobrze zrozumiałam i masz na myśli zależność finansową ;) ) - to wszystko trochę ogranicza :wink4: , ale jak to mówią, jak się nie ma co się lubi... ;)

Dziś już wróciłam do rzeczywistości po wczorajszej euforii ;) , a raczej przywrócił mnie do rzeczywistości widok pędów róż dosłownie oblepionych przez miliony mszyc :jeez: :hammer: , a także widok powojnika Multi Blue z uwiądem drugi rok z rzędu :jeez: . Jeśli powtórzy ten numer w trzecim roku - wylatuje :angry: . Co dziwne, obok rośnie Królowa Jadwiga, która nie miała i nie ma uwiądu, a i tak nie rośnie :angry: . W życiu nie będę miała takich powojników jak Dorcia czy Pamelka :dry:

No to może dziś pokażę jakimi różami się dziś zachwyciłam w ogrodzie u Uli Lawendy :P

cały łan Heidi Klum :woohoo:

DSC_6566.JPG

kolejny łan Leonardo da Vinci :woohoo:

DSC_6573.JPG

cudowna Ascott :hearts:

DSC_6574.JPG

Novalis :hearts: , mój niestety zmarzł :(

DSC_6569.JPG

Gertrude Jekyll

DSC_6579.JPG

a to chyba była Claire Reinessance :think:

DSC_6577.JPG

i widoczek różany :lol:

DSC_6578.JPG

Mam nadzieję, że Ula nie będzie mi miała za złe, bo jej nie pytałam, czy mogę zamieścić zdjęcia :oops: , a na naszym forum wątku nie ma :oops: . Ula, jakby co, wynagrodzę Ci w żurawkach ;) :hug: :happy3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Cze 2013 20:47 #173494

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
W życiu nie będę miała takich powojników jak Dorcia czy Pamelka :dry:
E tam, e tam nie przesadzaj ;)
U mnie Multi Blue i Jadwiga startowały od ziemi :dry: Jakoś tam zaczynaja kwitnać. Twój Purpurea jest piękna.
Marta z ciekawościa zajarzałam, a tu roboty mają się ku końcowi zupełnie, super :woohoo:
Tylko co teraz będziesz robiła :think:
Kolejne rabaty może :rotfl1:

Poproszę o tę kurhanikową dla wyrobienia poglądu :P

EDIT
Zazdroszczę pobytu u Ulci, klimatyczny jest to ogród wielce :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2013 20:48 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 27 Cze 2013 20:58 #173499

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, ale Twój powojnik PPE kwitnie :woohoo: Mój to bida, przy nim. Ale mój ma dużo cienia :( I mogę powtórzyć za Tobą
W życiu nie będę miała takich powojników jak Dorcia czy Pamelka
:happy3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.571 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum