TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Lip 2013 18:08 #180656

• Roma
  • Roma's Avatar
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Lip 2013 19:59 #180678

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Marto :bye:
Piękne lilie ,piękne :hearts:
!,80 cm :ohmy: .to Ci lilie,ja kupiłam mna wiosnę te drzewiaste .ale miały ok,1 m,..
.może na drugi rok,pokaża co potrafią :happy:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 21 Lip 2013 21:11 #180725

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Martuś zgodnie z obietnicą 12-ta, to nie jest jednak 14-ta :funnyface: kiedy do domu jednak trzeba powrocić, po jakimś czasie ;)
Bardzo żałuję, że nie zdążyłyście dojechać zgodnie z umową :unsure: na trasie widziałyśmy Twoje autko o 20 minut od celu :think: to razem 40 :funnyface:
Spotkamy sie zapewne już wkrótce ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 18:36 #180922

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Alinko pełne kosmosy i mnie się podobały ;) , niestety w tym roku kwitną pojedynczo :dry: . Fuksje mam po raz pierwszy, a sadzonki dostałam od Elsi :hug: . Czy uda mi się je przechować, sama nie wiem :think:
Floksy ostatnio bardzo mnie kręcą :wink4: , wczoraj przybyły mi kolejne trzy :whistle:

Marto lilie faktycznie rosną u mnie nieźle :P , w przeciwieństwie do takich na przykład powojników :whistle: .
Myślę, że to zasługa przepuszczalnego piachu ;) , bo lilie nade wszystko nie lubią zalewania :silly:
Nymphy polecam :idea1: , uważam, że to liliowy absolutny 'must have' ;)

DSC_7259.JPG

Dorcia żółta lilia po kwitnieniu wędruje do doniczki i czy chcesz, czy nie, dostaniesz ją w gratisie do liliowca :rotfl1: . Ja zdecydowanie wolę takie :hearts:

DSC_7260.JPG

DSC_7264.JPG
Stargazer

DSC_7267.JPG
Dizzy

Romciu różyczka zakupiona, choć jak widzę na stronie pana Krzyżanowskiego "niedostępna" ;) :happy3:
Fotki domku obejrzałam i skomentowałam :woohoo:

Moniko niektóre rosną naprawdę wysoko :supr: :whistle:

DSC_7263.JPG

ale masz rację, jakiej by nie były wysokości, zawsze piękne :woohoo:

DSC_7280.JPG

Jaguś Triumphator właśnie nie jest wysoki :think: , góra 1,2 m :dry: . White Triumphator wyższy, myślę, że około 1,7m :silly: . I białych chyba jeszcze dokupię, bo bardzo ładnie się rozmnożyły i kwitną dłużej niż różowe :lol:

Aniu moje lilie w zeszłym roku też nie powalały wzrostem ;) , ale już w tym sezonie pokazały co potrafią :happy4: . Twoje pokażą w przyszłym roku ;)

Jolu moja wina, bo niedokładnie się umówiłam z Martą ;) , nie wiedziałam, że 12 to 'dead line' :rotfl1:
Trudno, chociaż szkoda mi, że nie poznałam nowych koleżanek i nie spotkałam się z Wami :oops:
Mówisz, że się spotkamy wkrótce ;) , a masz może na myśli wrzesień, czy wcześniej :wink4:

Niby tylko trzy dni, a jakieś straszne zaległości mi się porobiły :supr: . Z nowymi kwitnieniami już na pewno będę do tyłu, a przecież wczoraj też ważny dzień - Święto róż w towarzystwie Uli Lawendy i Eli Elsi :hug: :woohoo: . Oraz krótkie spotkanko z Gorzatką w Końskowoli :hug:

Święto Róż jest generalnie wielkim festynem rodzinnym i choć była wybierana najpiękniejsza róża, to biorąc pod uwagę całość przedsięwzięcia, roślinki były na dość dalekim planie :whistle: . Ale kto chciał, mógł podziwiać i głosować :P

DSC_7234.JPG

DSC_7242.JPG

DSC_7240_2013-07-22.JPG

wygrała Double Delight, choć moim (i nie tylko ;) ) zdaniem, były ładniejsze :whistle:

DSC_7237_2013-07-22.JPG

na przykład ta :woohoo:

DSC_7236_2013-07-22.JPG

dla porównania mój prywatny bukiecik Old Port :hearts:

DSC_7269.JPG

Ponieważ festyn ani wesołe miasteczko nas nie interesowało :happy3: postanowiłyśmy odwiedzić znajomą szkółkę Floribundę :silly: . Jak się można było spodziewać, nie obyło się bez zakupów :rotfl1:
Tu razem z floksami nabytymi na straganach :whistle: i perowskią w sklepie po drodze :happy3: , niechcący zrobił się szkółking :tongue2:

DSC_7253.JPG

Szkoda, że nie zrobiłam fotki auta z wszystkimi roślinkami, które razem zakupiłyśmy :happy3:

Od pana Krzyżanowskiego pojechałyśmy do pani Spasówki, bo strasznie spodobał mi się Goethe :woohoo: . Niestety w sprzedaży nie było, ale pani Małgosia chętnie wybrała się z nami na pole, żeby pokazać co nieco :dance: . Właściwie to miała pokazać jedną różę, więc nie zabrałam aparatu ani notesu :hammer: , a obeszłyśmy całe pole wracając z całymi naręczami kwiatów :P . Mamy o czym myśleć do jesieni :rotfl1:

Potem jeszcze wszystkie otwarte po drodze sklepy ogrodnicze :whistle: i w końcu do domu :tongue2:
Dziś posadziłam już dwie róże Astrid Grafin von Hardenberg i Ascot, obie perowskie, i jednego floksa, reszta jutro :silly:

Może zakończę już dziś liliowo, bo właśnie zaczynają kwitnąć pełne orientalne :hearts: , nazwy jak znajdę, to uzupełnię ;)

DSC_7255.JPG
Polar Star

DSC_7277.JPG
Miss Lucy
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2013 22:28 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Martina

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 20:10 #180942

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś ,ależ Ci zazdroszczę tego szkółkingu i chociaż miejsca niet :( ,ale obejrzeć łany kwitnących róż można i powąchać też .Końskowola wydaje mi sie ,że żle wybrała na damę nr 1 Double Delight i chociaż pięknie pachnie ,ale brzydko przekwita w każdym razie dla mnie i nie jestem z niej zadowolona .Old Port o wiele ładniejsza i ona powinna mieć nr 1 Zresztą jest wiele pieknych róż ,które zasługują na to miano The Best :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 20:44 #180956

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Zazdroszczę "zielonych imprez" i możliwości odbywania szkółkingowych spacerków. Północno-wsch Polska jest pozbawiona takich okazji, o nowościach nawet nie wspominam. Zostaje tylko spacer po sklepach wysyłkowych, a przecież wiadomo że nic tak nie cieszy jak zakupki na żywo. :cry3:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 21:01 #180963

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Osobiście uważam, że pierwsze miejsce stanowczo należało się J.W. Goethe. Jest przepiękna!!!! Było jeszcez kilka innych pieknych, ładniejszych niż zwycięzca.
No popatrz, a my Spasówke ominęłyśmy, szkoda :( A może to i lepiej, bo i tak nie ma gdzie sadzić a u niej pochorowałabym sie na pewno ;)
Żałuję, ze sie minęłyśmy, niestety droga do domu daleka :( Nastepnym razem :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 21:52 #181008

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu z tego co się orientuję, to w ostatni weekend na lubelszczyźnie było wiele osób, które przyjechały tylko "towarzysko" ;) i "pooglądać" :whistle: . O ile dobrze kojarzę żadna nie wyjechała bez zakupów :rotfl1:
A na najpiękniejszą różę głosowali ludzie oglądający róże w bukietach ;) i bardzo często nie mający o nich żadnego pojęcia. Dlatego nas - różomaniaków - taki werdykt dziwi :silly:

Marto na tych spotkaniach bywają nie tylko lubelacy ;) , dlatego rozrosły się do spotkań weekendowych, żeby ci, co mają daleko mogli na spokojnie zrobić zakupy, ale i spotkać się w miłym gronie i wymienić doświadczenia :P . Często też odwiedzić jakieś forumowe ogrody :whistle:
A póki co polecam internetowo Floribundę :wink4: , pewnie, że na żywo fajniej, ale tam zawsze pewnie ;)

Dorotko też uważam, że Goethe wymiata :woohoo: , u pani Spasówki na polu oglądałyśmy również podobną Gospel, sama nie wiem, która ładniejsza :tongue2:
Dorotko, nie mam żalu :hug: , wiem, że mieliście daleko, następnym razem odpuszczę Święto róż a przyjadę na szkółking :happy3:

Okrasimy pościk jeżówkami :whistle:
Jest to Double Decker, czy nie w końcu :think:

DSC_7275.JPG

Profusion wreszcie przerosła smagliczkę :rotfl1:

DSC_7273.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 21:54 #181011

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Bo szkółking się robi czasem niechcący, czasem spontanicznie... Szkoda tylko, że umówione spotkania nie zawsze do skutku dochodzą... ;)
Nadziwić się nie mogę, że Was ta zielona róża nie urzekła... Nas urzekła... :)
Lilie masz zachwycające i niektóre całkiem wysokie! :lol:
Ja też tym wyborem róży jestem zdziwiona... Może to jednak przedłuży żywot Double Delight u mnie, bo już z łopatą koło niej zaczęłam chodzić... ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 22 Lip 2013 22:02 #181024

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
markita wrote:
Jolu nie wiedziałam, że 12 to 'dead line' :rotfl1:
Dead line był około 13 30 :rotfl1: Moze jakby były panie z koła gospodyń wiejskich dałoby się jeszcze poczekać :rotfl1:
Astrid Grafin von Hardenberg i Ascot to bardzo udane zakupy :bravo: bedzie Pani zadowolona ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 08:54 #181118

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Oj fajne zakupki. Jakbym ja nie była na swoich włościach tylko w weekendy to też bym się wybrała na święto róż, ale tak, to tak tęsknię do domu, że w piątek nic nie jest mnie w stanie zatrzymać w pedzie na zachód. Nie mniej, strasznie wam zazdroszczę możliwości podziwiania róż, kupowania ich u źródeł jak i (to chyba najbardziej) możliwości spotkania się w realu

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 08:58 #181121

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj ,Martuś :bye:
Przepiekne lilie :hearts:
I widzę zakupki fajniutkie i nowe różyczki też są :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 20:27 #181237

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto do Twojej spontaniczności szkółkingowej to jeszcze mi bardzo daleko :rotfl1:
Lilie obecnie zachwycają mnie nieprawdopodobnie :woohoo: . Zobacz piękną Muscadet :hearts: (to ta niższa ;) )

DSC_7303.JPG

A! Przy okazji czy mogłabyś potwierdzić?
Jeśli to jest Summer Vine

DSC_7291.JPG

To to jest chyba Mulberry Vine :think:

DSC_7292.JPG

A to? :woohoo: . Bardzo ładny bladawczyk, kolejny gratisek :hug:

DSC_7293.JPG

Jolu oj tam, oj tam ;) , 13.30 czy 14, było minęło :wink4: , następnym razem będę precyzyjniejsza :happy3:
Oprócz tych dwóch róż kupiłam jeszcze Burgundy Iceberg, bo jakoś wiosną go przegapiłam i kłuł mnie po oczach u Marty :rotfl1:

Iwonko samo Święto róż, jak już dziewczyny pisały, trochę nie warte zachodu ;) . Taki odpust na jarmarku w towarzystwie wesołego miasteczka :tongue2: . Ale dla chcącego i w dobrym towarzystwie ;) :happy3: wszystko da się znieść :happy4:

Aniu lilie co dzień mocniej mnie zachwycają :woohoo: , choć chwilami już nie ogarniam co mam i gdzie i jak się nazywa :ouch:
To chyba The Edge :hearts:

DSC_7299.JPG

Coś dawno róż nie było :whistle: :rotfl1:

Landryna Aquarel :drool:

DSC_7300.JPG

druga landryna Kronenburg :drool: :happy3:

DSC_7304.JPG

a trzecia trochę mnie wkurza Jubilee Celebration :evil: , wypuściła wysoki pęd z bukietem pączków, rozkwitła i co? Wszystkie kwiaty wiszą :hammer:

DSC_7309.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 20:47 #181241

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto,powtórzę,ale masz piękne liliowce i piękne lilie :)
No i różyczki piękne też :wink2:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 20:54 #181247

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu dzięki :hug:
A zobacz jakie mi śmieszne połączenie wyszło przypadkiem :silly: , róża z różową obwódką Bordure Rose z lilią z różową obwódką The Edge :happy4:

DSC_7298.JPG

Ale nie samymi kwiatkami człowiek (ogrodnik :happy3: ) żyje :silly: , moje pierwsze w życiu własne brzoskwinie :woohoo:

DSC_7305.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 20:57 #181250

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
markita wrote:
a trzecia trochę mnie wkurza Jubilee Celebration :evil: , wypuściła wysoki pęd z bukietem pączków, rozkwitła i co? Wszystkie kwiaty wiszą :hammer:

DSC_7309.JPG
Niektore angielki tak mają :whistle: Może kolejne kwitnienie się wyprostuje.
Zielonej rózyczki niewiele zostało po naszym najeździe :rotfl1: a potem także byli kupujacy, więc całkiem możliwe, ze już jej nie było :think:
Burgundy Iceberg jest piękną różą :teach:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 22:14 #181293

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zielonej różyczki już nie ma, dzwoniłam...
Marta, Twój aparat nie radzi sobie z różowym chyba... ;) Bo wszystko by się zgadzało, prócz koloru... ;) W rzeczywistości ciemniejsze dużo? Choć Mullbery jakiś taki rachityczny... Pewnie dopiero się wyrobi...
A gratisik nazywa się gratisik, nie bądźmy tacy dociekliwi! ;)
Brzoskwinie własne? Jestem pod wrażeniem... Daleko zajdziesz! :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 22:20 #181301

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto-powaliłaś mnie na kolana tymi fotkami :thanks: chyba będę dokupować na jesień.za różyczkę :kiss3: :kiss3:
Fajnie macie z tymi szkółkingami u nas nie ma dokąd ani z kim pojechać i pobuszować. :(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.500 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum