TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 22:44 #181313

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś brzoskwinek zazdroszczę i oby w przyszłym sezonie było ich więcej .Jubilee tak ma ,ale może jak się trochę zestarzeje zrobi się sztywniejsza tak jak u Joli ;) W tej chwili wygląda na pienną tylko ją podeprzeć patyczkiem .Piękny parasolek zrobiła .The Edge też mam tylko gdzie się podziała :jeez:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 23 Lip 2013 23:30 #181335

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Zielone różyczki jakoś i mnie za serce nie chwyciły, choć jeszcze wtedy były :P .
Za to nowości widziane na polach różanych bardzo kuszące i rokujące zakupowo jesienią :devil1: .
Byłam bardzo powściągliwa, kupiłam tylko jedną bladawą różyczkę (Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose), bo wracałam z Lublina busem.
Lepiej oglądać kwitnące róże w doniczce niż ukorzenione patyczki z metkami a jeszcze lepiej w dużych grupach na polach :lol: .
I na żywo to zupełnie inna bajka niż na najlepszych zdjęciach.
Nie trzeba nawet różanych pól.
Marty ogród na zdjęciach ładnie wygląda, ale co okiem zobaczyć to okiem - Marta, już to mówiłam, ale powtórzę -
przez ostatnie dwa lata zrobiłaś naprawdę dużo, mnie chyba nikt by nie zmusił do takiej harówki.
Efekty są widoczne od razu, rośliny dorodne i zdrowe, wszystko zadbane, niepożądanych roślin tylko na lekarstwo (babka) :happy4: .
Podziwiam Cię za konsekwencję kolorystyczną, bo faktycznie, ten pomyłkowy liliowiec aż krzyczy, że on nie z tej bajki ;) .
Aha, wąchałam tę kwitnącą Martową Jubilee Celebration i stwierdziłam, że pachnie brzydko a przecież słynie z pięknego zapachu.
I co się okazało? - inne kwiaty pachniały, jeden z tej samej rośliny pachniał inaczej - dziwne?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 08:39 #181364

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Bardzo ładne właśnie połączenie lilia i róża z różowymi zakończeniami :)
ale smakowicie wygladają te brzoskwinki, :tongue2:
Ja mam drzewko brzoskwiniowe ale brzoskiń jeszcze nie ma :(

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 08:41 #181366

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Mnie tez zielona nie zachwyciła, nie skusiłąm się. Za to nabyłąm tą co Ela -Stephanie Baronin zu Guttenberg Rose, śliczności :hearts: i goracą czekoladkę ;)
Jubilee chyba tak ma z tym zwieszaniem główek, ale i tak bardzo podoba mi się ta róża. mam nadzieję, ze dorosnie do takiej wysokości, że bedzie ją można podziwiać na wysokości oczu ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 11:14 #181402

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
Jest to Double Decker, czy nie w końcu :think:

DSC_7275.JPG
Ona przecież :) ale tego jesteś już pewna :lol:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 18:41 #181482

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jolu ale to właśnie JEST kolejne kwitnienie Jubilee Celebration :dry: . Fakt, wisi wyżej ;) , ale nadal wisi :happy3: . A zielona róża była w czasie naszych zakupów, ale jakoś nas nie urzekła :whistle: . Jak dla mnie za blisko jej do żółtej :happy4: . Za potwierdzenie Double Decker dzięki :kiss3:

Marto co Wy z tą zieloną :huh: , ona mi się wcale nie podoba :oops:
Mój aparat radzi sobie nieźle z różowym ;) , świadczą o tym moje różowe róże :rotfl1: , to JA nie radzę sobie ze sfotografowaniem tego liliowca :jeez: , on jest ciemniejszy, ale nie tak bardzo :think: . Zobacz dzisiejsze, wspięłam się na wyżyny ;) i lepszego zdjęcia na pewno nie będzie :happy3:

DSC_7329.JPG

Mulberry to pierwszy kwita u mnie, więc na pewno się wyrobi :P
Brzoskwinie najbardziej zaskoczyły mnie samą :woohoo: :rotfl1: . Jadłam już, dobre :woohoo: :drool:

Romciu ale co Ci się tak spodobało? Co zamierzasz dokupywać? Róże? Lilie? :happy3:
Trzeba jakoś pomyśleć, abyś choć raz w roku jednak zawitała na lubelszczyznę ;) . Pogadamy o tym :whistle:

Jadziu brzoskwinek mam więcej niż na fotce ;) , ale generalnie drzewko malutkie i aż się ugina :woohoo:
No cóż, nie pozostaje mi nic innego, tylko czekać aż się Jubilee "zestarzeje" :rotfl1:

Elu no właśnie mnie zielona też nie teges ;)
Dzięki za miłe słowa o moim ogrodzie :oops: :hug: , a zapomniałaś o tej turzycy piaskowej, którą bystre oko Twoje dostrzegło pod ściółką z trawy :rotfl1: . Już wyplewiona :whistle:

Aniu na brzoskwinki czekałam trzy lata, ile ma Twoje drzewko?
Duecik obwódkowy ciągle mnie zachwyca :P

DSC_7332.JPG

Dorotko mnie również zielony nie bierze ;) , a Jubilee zwiesza się z coraz wyższej wysokości :rotfl1: , może kiedyś doczekam się fotki bez schylania :whistle:

Korzystając z pięknej, pochmurnej pogody ;) skosiłam dziś trawnik i ... wcale się nie zmęczyłam :woohoo: :rotfl1: . Zdecydowanie koszenie w komfortowych temperaturach to zupełnie inna bajka niż koszenie w upale :evil:
Resztę czasu poświęciłam na identyfikację swoich pomylonych i nieznanych lilii :comp:
Przede wszystkim chciałabym sprostować pomyłkę, której się sama dopuściłam, podpisując lilię Extravaganza jako Muscadet :jeez: :hammer:
Oto obie lilie
Muscadet

DSC_7357.JPG

DSC_7358.JPG

Extravaganza - dużo większy kwiat :woohoo:

DSC_7360.JPG

DSC_7359.JPG

kolejna zidentyfikowana to Lido

DSC_7343.JPG

Barletta

DSC_7326.JPG

Myth

DSC_7260_2013-07-24.JPG

Sweet Rosy

DSC_7286.JPG

Sheherezade

DSC_7328.JPG

i dzisiejsza faworytka Corvara :hearts:

DSC_7336.JPG

DSC_7338.JPG
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2013 18:45 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 20:47 #181506

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Widocznie Twój aparat radzi sobie dobrze z różowymi różami ;) , no chociaż z liliami też... A nie masz jakiejś opcji "liliowiec" w ustawieniach? ;) :lol:
To on, po karbowanych płatkach też się daje rozpoznać...
Marta, a jak Ty oznaczasz lilie w gruncie? Bo znaczników nie widać... Zakamuflowane czy ich nie ma?
Czy coś w sprawie kamieni drgnęło? ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 21:12 #181520

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Marto, jestem pod wrażeniem Twoich lilii i nie tylko..... :bravo: Ja tez mam ich trochę, z lilii jednak najbardziej lubię wszystkie pachnące, a najbardziej trąbkowe... Nie mam ich oznakowanych, zresztą liliowców też nie :(
Pozdrawiam.Danuta

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 21:40 #181535

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Uwielbiam takie dueciki - ten z lilią ale i ten z jeżówką całkiem niezły

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 21:50 #181546

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-oczywiście miałam na myśli lilie ale tak się zapatrzyłam na nie,że mi słów zabrakło i stąd to niedopisanie ;) Boże kobieto ja stara babcia w Lubelskie? :jeez: Toż to drugi koniec Polski :P ale kto wie,kto wie,jeszcze pogadamy na ten temat :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 22:12 #181557

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marto kurczę, no nie mam ustawienia "liliowiec" :rotfl1: , do niczego ten aparat :happy3:
Lilie mają znaczniki malutkie, głęboko w ziemie wetknięte i przysypane korą :whistle: . Tak zakamuflowane przed psem, że sama wielokrotnie nie mogę znaleźć :rotfl1: :hammer:
W sprawie kamieni na razie cisza, ale ja trzymam rękę na pulsie, bo kamieni potrzebuję sporo :whistle: ...

Danusiu dziękuję :hug:
Tak się składa, że ja również lubię tylko te pachnące ;) , jedyne dwie azjatki, które mam w ogrodzie to pomyłki :rotfl1: . Zamawiam wyłącznie orientalne, orienpety i trąbkowe, bo zapach jest dla mnie niezwykle ważny :silly:
A staram się je mieć oznakowane, bo jak potem domawiam, to nie chciałabym się dublować ;)

Iwonko tworzenia duecików wciąż się uczę ;) , między innymi podpatrując Wasze ogrody :lol: . A czasem coś wyjdzie "niechcący" i jest frajda :happy4:

Romciu w takim razie polecam zakupy wiosenne ;) .Przede wszystkim mam wrażenie, że wiosną oferta jest większa, nie martwisz się, czy zima coś nie nabroiła ;) , no i czas oczekiwania na kwiaty jest kwrótszy :woohoo:
Lubelskie nie tak znów daleko :happy-old: , do Zakopanego miałabyś dalej :rotfl1:

Może coś z balkonówki dla odmiany pokażę ;) . Kwitnące pelargonie z grupy Rosebud od Adriana :P

DSC_7354.JPG

DSC_7355.JPG

DSC_7356.JPG

I jeszcze może lipcowy widoczek sprzed roku... :whistle:

DSCI0970_2013-07-24.JPG

... i dziś :silly:

DSC_7353.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 24 Lip 2013 23:15 #181585

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Widoczek świetny :bravo: ,lubię ten zestaw prawie jak motyle :rotfl1: Liliom opieram się z nieznanych mi powodów ale floksy,liatry,jeżówki i budleje mają zielone światło :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Lip 2013 08:25 #181637

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Wow! Jednak co przestrzeń, to przestrzeń! Rozmach dozwolony, a nawet wskazany...
Tylko tak sobie myślę, że ta jedna "motylkowa" rabatka, ma powierzchnię ćwierci ;) mojego ogrodu :happy3:
Cóż... skazana jestem na dziubdzianie po jednej sztuce... a powzdychać mogę oglądając takie zdjęcia, jak powyżej...
I... prawdę mówiąc... zaczynam podejrzewać, że Twój piach, to taki sam, jak artamkowy... wściekle żyzny! :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Lip 2013 09:29 #181655

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Pelargonie śliczne,niestety u nas nie dostępne. Fajnie pooglądać sobie rabatki sprzed lat, ta motylkowa super. Trochę zastanawiam się czym karmisz swoje roślinki, ze takie giganty rosną? :think:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Lip 2013 09:46 #181662

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zagęściło się pięknie :bravo: Ciekawe kiedy zaczniesz wykopywać :funnyface: bo ja zaczęłam w tym sezonie :happy4:
Marta chodziło mi o kolejne kwitnienie w sensie kolejnego sezonu :lol: nie drugie w tym roku.
To zdecydowanie za wczesnie by było na efektowane kwitnienie dla angielek :happy-old:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 09:47 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Lip 2013 11:49 #181699

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
To, aż niemożliwe, że w przeciągu zaledwie roku rośliny tak się bardzo rozrosły. Fajnie kolorystycznie zmontowałaś te rabatę :bravo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Lip 2013 13:39 #181730

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Raptem rok minął a tu taka metamorfoza, pięknie się zagęściło :)
A pelargonie z grupy Rosebud urocze, zwłaszcza ta pierwsza :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 25 Lip 2013 17:36 #181760

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Lilie piękne , nawet te różowe ;) ;) ............... a co do róż to najbardziej podobają mi się pelargonie :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.551 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum