TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 20:39 #184704

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Oj, będziemy te upały jeszcze wspominać ... gdzieś tak w lutym :happy4:

Co do Sherbeta - jedno trzeba mu przyznać : nie pozwala być wobec siebie obojęty :happy4:
Już całą stronę mu poświęciłyśmy !
Muszę się zmusić i zrobić mu zdjęcie ,ciekawe czy wyjdzie mi podobne do tego ,które skusiło mnie do zakupu ...

A tę patagońską to się wysiewa ot ,tak do gruntu ?

Powiedzcie mi (jeśli wiecie ;) ) czy trawa trzęślica (molinia) i trawa preriowa (schizachyrium) trzymają się tzw ."kupy " i nie sieją gdzie popadnie?
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2013 20:41 przez magdala.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Sie 2013 09:05 #184767

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Boski ten liliowiec NN z Lilypolu :hearts: . Co za kolor :ohmy: .

Moje ostróżki, kupione chyba w czerwcu :think: , stoją w miejscu. Widać jedynie, że żyją. Chyba idą w korzenie, bo na pewno nie w liście :happy3: . Piękne te od Adriana, choć odcienie niebieskiego to nie moja bajka :whistle: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 08 Sie 2013 09:20 #184769

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
artam wrote:
I jeszcze chcę powiedzieć, że wpadłam na genialny ;) pomysł! Dzięki Tobie i Twoim kosmosom! Bowiem Twoje kosmosy, jako nieliczne, no dobrze, jedyne ;) z wysiewanych przeze mnie do gruntu jednorocznych kiełkują i rosną! Nieważne jak kwitną, bo ja im nową rolę wymyśliłam na przyszły rok! One będą cieniować hosty! :woohoo: No takie mniejsze hosty... W tej roli zastąpią werbeny patagońskie, które zbyt "pazerne" były... O ile jesienią, nie odkryję, że kosmosy też gigantyczny system korzeniowy wytwarzają... Wytwarzają?
Kosmosy nie mają zbyt rozrośniętych korzeni :) Powiedziałabym, że niewiele im do szczęścia potrzeba :lol: Kilka lat temu oglądałam w tv porady jak wysiewać kosmosy i mówili aby je siać na żwirku :supr3: Jeśli mają doskonałe warunki glebowe to wtedy rosną takie krzaczory jak u Marty :silly:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Sie 2013 09:48 #185016

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Nie wyobrażam sobie ogródka bez floksów .Wieczorową porą ślicznie pachną i razem z liliami tworzą superową ogrodową perfumerię .Hastata fajnie się rozrasta teraz czatuję na patagońską chyba Tosia ją tez ma .Planuję dosadzić do niej veronicastrum one też wysoko rosną i pokrojem są zbliżone do werbeny hastaty .Jak na razie u mnie ciutek się ochłodziło ,ale deszczu nawet na lekarstwo :(
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Sie 2013 21:07 #185157

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marysiu ponieważ średnio mi zależy na tym hibku, to pewnie będzie zimował ;) , choć na pastwę losu go nie zostawię, kopczyk dostanie :P . Dzisiejszy kwiat zadowalający wielkością, choć ten odcień różu wyjątkowo pospolity jest :dry: , a ja przecież lubię różowe :think:

DSC_7621.JPG

Ale z tymi doskonałymi warunkami glebowymi dla kosmosów u mnie, to dałaś czadu :rotfl1: . Żwirku co prawda nie posiadam, ale jeśli dla nich już piasek to taki wypas ;) , będę ograniczać siewki w przyszłym roku :happy3:

Jolu prognozy zmieniały się jak w kalejdoskopie :silly: , nawet dziś słyszałam, że w nocy może popadać :woohoo: , w każdym razie wieczór zachmurzony był, a to daje jakieś nadzieje na chłodniejszą sobotę :P

Marto codziennie chodzę koło Sherbet Blend i zastanawiam się cyknąć go, czy nie ;) i zawsze dochodzę do wniosku, że takiej paskudzie nie będę robić zdjęć :happy3: . Ale tej nówce od MP zrobiłam :P , tylko jak zwykle nie ma znacznika :hammer: , a dałabym głowę, że wsadzałam :jeez:

DSC_7636.JPG

Co do wiader wody ;) , to oczywiście, że mam żmiję, ale zanim żmija wyleje z siebie 10 litrów, to ja stoję i stoję :whistle: . Więc jeśli mi potrzeba gdzieś interwencyjnie miejscowo, to leję z wiadra :wink4:
O kosmosach już Ci Marysia odpowiedziała, bryły korzeniowej może dużej nie mają, ale nad ziemią szaleją bardzo szeroko :supr:

Magdo już ani słowa o Sherbecie :happy-old:
Patagońską dostałam w zeszłym roku od Marty w postaci wykopanych dwóch kwitnących kęp. Rozrosły się u mnie z każdym dniem zachwycając coraz bardziej :woohoo: . Zostawiłam wszystko na zimę bez wycinania, ale też nie okrywałam, wysiało się mnóstwo siewek, a i ze starych kęp powychodziły pędy :dance:
Jeśli chodzi o trawki, o które pytasz, to posadziłam molinię pod tytułem molinia caerulea variegata sztuk dwie oraz schizachyrium scopariumna mojej sucholubnej rabacie i tak gdzieś w przyszłym sezonie będę mogła podzielić się wnioskami :happy4: . Aczkolwiek wybierałam trawy, które nie są ekspansywne ;)

Dorcia mnie też się podoba chyba najbardziej :P . Wstawiłam do identyfikacji, ale cisza :huh:
Ostróżka od Adriana powiedziałabym, że raczej fioletowa jest ;) , niebieską ma tylko obwódkę. Ale, ale, pisałaś jakiś czas temu, że ostróżki zaczynają Cię kręcić, a one głównie w niebieskościach :wink4: . To jak to jest ;)

Jadziu floksomania to mój najmocniejszy tegoroczny fioł :woohoo: . Być może jutro znów jakieś przybędą :dance: . Gdybyś nie dostała patagońskiej, to u mnie wciąż urodzaj siewek ;)
U mnie też nie pada :( , a właśnie, żebym nie zapomniała wyłączyć zraszacza :rotfl1:

Dziś doszedł kolejny powód, dla którego kocham werbenę patagońską :silly: . Po raz pierwszy w moim ogrodzie pojawił się taki gość :woohoo:

DSC_7657.JPG

Dojrzałam go z kuchni w czasie robienia ciasta ;) . Ale jakim cudem dostrzegłam go bez okularów (-3dioptrie :whistle: ) i przez gęstą moskitierę :supr: :happy3:

DSC_7654.JPG

DSC_7662.JPG

DSC_7664.JPG

DSC_7665.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka, luki

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Sie 2013 21:32 #185168

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To kosmos idealnie się mi nada! Dzięki Marysiu, dzięki Martusiu, teraz tylko trzeba pamiętać, żeby zebrać nasionka! :)
Marta, zrób zdjęcie temu Sherbetowi i zakończymy temat! :lol:
A ja właśnie coś o Twoim wzroku przed chwilą pisałam, a tu proszę, motyle widzisz, a różnic w tak znacząco różniących się dzielżanach nie! :rotfl1:
To u mnie się nie zdarzyło, by z zeszłorocznych kęp werbeny coś wyrosło... W tym roku może dlatego, że jesienią je powyrywałam! :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 09 Sie 2013 21:44 #185170

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Piękne zdjęcia pazia królowej :bravo:
U mnie w tym roku tylko raz wypatrzyłem na floksie, był jakieś 30 sekund i odleciał w siną dal :) Ale klika fotek mu zrobiłem :wink4:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 09:03 #185226

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta z ostróżkami jest tak, że mam różową i białą :funnyface: . Kolor niebieski lubię, ale nie niebieskie kwiaty :whistle: . Co innego fioletowe i żółte - takie to mogą być w każdej ilości :happy3: .

Lało u mnie całą noc :woohoo: - a teraz szaro i buro :sick: . Zamawiałam deszcz, ale ochłodzenia nie :hammer: .

Motylek piękny :hearts: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 10:00 #185235

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
U mnie też leje i to wygląda jakby miało lać dłuuugo ....
Pamiętam kiedyś był taki lipiec - padało tak ze dwa tygodnie .
A ja mam wolne po pięciu dniach pracy -ot, złośliwość ;)

Marta- z tego ,co napisałaś o trawach ,najważniejzze jest właśnie to ,że wybierałaś nieekspansywne :silly:
Zrobiłam już zamówienie w Ogrodach Traw ,bardzo jestem ciekawa efektów w przyszłości.

Zdjęcie motyla świetne ! Widzę, że nowy aparat już nie ma dla Ciebie tajemnic :P

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 16:57 #185300

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fajna motylkowa arystokracja zlatuje się do Twojego ogrodu :ohmy: .Masz sokoli wzrok ;)jeśli z daleka go dostrzegłaś . Gdybym miała wiecej miejsca to i więcej floksowych kęp zagościłoby w ogródku :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 17:27 #185304

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Cudne fotki z motylem,mówię,ża patagonka to cudowna roślina,od pierwszego wejrzenia,u mnie siewki wszędzie,nawet na trawniku wyrastają,Sherbeta zdjęcie zrób,mój strajkuje,nie chce sie pokazać.....Trawy w ogóle nie sieja się,czasem ostnica i tyle.Deszcu brak choć chmurzy sie od rana i wieje,wyszłam w krótkim rękawku rano aż mną wstrząsnęło,brrrrrrrrrr,ale fajnie jest,werwa do roboty od razu,kanciki w rabatkach zrobione,chwasty powyrywane,rosliny odżyły :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 19:25 #185326

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś :bye:
:bravo: :bravo: za udane fotki z paziem królowej.
I bardzo ładny hibiskusek ten różowy :)

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 19:35 #185328

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
To miałaś w ogrodzie królewską świtę :woohoo: Przepiękne zdjęcia robisz :bravo:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 21:19 #185360

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Dlaczego jeszcze nie ma dzisiejszej listy zakupionych roślin? :evil: Spowiadaj się szybciutko :happy-old: .
Świat Dorci 2016

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 21:24 #185361

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też czekam :happy-old:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 21:31 #185364

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto po tym jak zobaczyłam kosmosy u Ciebie, to może i coś wyjdzie tego cieniowania ;)
Sherbeta nie zamierzałam fotografować, ale po tym jak Magdala zrobiła mu katalogową fotkę, chyba muszę wstawić swojego dla równowagi :rotfl1: . Żeby czytający nie pomyśleli, że ja tu jakieś kalumnie nieuzasadnione rzucam :happy3:
Dziś na szkółkingu miałam okazję poprzyglądać się dzielżanom i nadal nie wiem co Wy w nich widzicie :rotfl1:
Za to floksów przybyło mi cztery :P

Piotrze dzięki :kiss3:
U mnie też sporo floksów, a on nic tylko werbeny :happy4: . Spłoszył się, obleciał cały ogród i z powrotem wrócił do werben :silly:

Dorcia żółty liliowiec kończy kwitnienie, jakby wiedział, że za kilka dni czekają go wykopki :happy3:
O deszczu wprost czytać nie mogę taka zazdrość mnie zżera :oops: :mad2: :mad2:
Próbowałam dziś wykopywać małe siewki i nie mogłam wbić malutkiej łopatki :hammer:

Magdo ta też o deszczu :jeez: . U nas ciągle nie ma i się nie zapowiada :mad2: :mad2: . Najgorsze jest to, że jak nie spadnie deszcz dziś w nocy, to już po froncie i żadna następna szansa na opady się nie szykuje :placze: :placze:
Cieszę się, że podobają się zdjęcia motylka :hug: , do znajomości aparatu sporo mi jeszcze brakuje :pinch: , ale jak model ładny, to i zdjęcie się uda :P

Jadziu sokoli wzrok :happy3: , oj nie mogę :happy3: , widziałam jasną, ruchomą plamę ;) , zadziałała wyobraźnia :silly:
Dziś wzbogaciłam się o cztery nowe odmiany floksów :woohoo:

Ewo Sherbeta chyba w końcu cyknę ;) , zwłaszcza po tym jak Magda zrobiła mu wręcz katalogową sesję :rotfl1: , muszę ten obraz trochę sprostować :happy3:
U mnie też nadal nie pada, zaczynam być przerażona tym faktem :cry3: , ale szczęśliwie upały odpuściły na dzisiejszy szkółking i spotkania :dance:

Aniu dziękuję :hug:

Margolciu dzięki :hug: , jak model królewski ;) , to i aparat się postarał :P

Dziś dzień pełen wrażeń :ouch: . Do pełni szczęścia brakuje mi tylko deszczu :(
Rano szkółking w towarzystwie Joli, Gosi i Edytki :woohoo: , efekty tradycyjne :rotfl1:

DSC_7679.JPG

To zakupy moje i Joli, reszta na siedzeniach auta :rotfl1:

Po szkółkingu obowiązkowa wizyta u pana Krzyżanowskiego we Floribundzie i obchód pól różanych B)

DSC_7667.JPG

DSC_7668.JPG

Potem wizyta na Martowym , a tam kolejny wysyp gości :happy4: : Evastyl, Vita i Katri :hug: . Z wrażenia nie mam ani jednej fotki :supr:

Na koniec dziewczyny zjechały do mnie, gdzie musiałam pełnić rolę gospodyni i co zrozumiałe żadnej fotki nie zdążyłam :wink4:
Ze zmęczenia odpuściłam sobie dziś podlewanie, a deszczu jak nie było, tak nie ma :placze:
Dobrze, że choć upał odpuścił na ten dzisiejszy dzień i mam nadzieję, że wszyscy uważają, jak ja :P , że był bardzo udany :dance:

Dorcia , Margolka nie mam fotki samych swoich zakupów :oops: , z tego co pamiętam kupiłam cztery odmiany floksów :woohoo: , kocimiętkę 'Kubanica', krwawnicę, jakiś przetacznik różowy, różową i srebrną lawendę i hortensję Polar Bear :tongue2: . Więcej grzechów nie pamiętam :rotfl1:
A! i różę Michelle coś tam :oops: , znów zapomniałam :hammer: , dobrze, że Edytka notesik miała :happy3:
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2013 21:39 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 21:37 #185366

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jestem usatysfakcjonowana fotorelacją -zakupy imponujące - teraz wymieniaj co kupiłaś i czy to pan Krzyżanowski we własnej osobie na swoim różanym polu?

OK doczytałam i pochwalam - będzie się czym wymieniać :tongue2:
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2013 21:41 przez Margolka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 10 Sie 2013 21:40 #185369

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Zakupy w edytowanym poście ;) , a to pan Tomasz Krzyżanowski, a jakże :P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.637 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum