TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI 2013

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 15:05 #184248

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
A floks Picasso ładny ....zastanawiam się gdzie upchnąć Sherbet Blend bo przecież posadziłam go na najbardziej wyeksponowanym miejscu :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ale skoro Marta pisze , że w cieniu daje radę to jeszcze dam mu szansę i przesadzę ale jeżeli będzie tak urodziwy jak dotychczas to nie ma zmiłuj :hammer: :hammer: wylatuje.
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 15:26 #184254

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, mam nadzieje, że werbenę hastata posadziłaś na dalszym planie?
Ja będę musiała swoją przesadzić, bo jest już mojego wzrostu :silly:
Uprzedzę Martę i odpowiem Wiesi - verbena h. sieje się dość obficie,
ale to może i moja zasługa, bo wsiałam ja dość mocno obok rośliny matecznej.
I co ciekawe, jedna z siewek zakwita u mnie na biało, a miałam tylko fioletową :) .
Może nie ma sensu szukać innych kolorów nasion, tylko poczekać na zakwitnięcie siewek?
Póki co, posiałam niedawno różową - z nasion od Marysi - Olibabki ;) .
Picasso (floks) mi się podoba, sama Martę namawiałam do zakupu :woohoo: .
Marta, ten najstarszy babciny floks, pachnący mocno, wysoki, jaskrawo biskupi - właśnie kwitnie,
mogę go dla Ciebie zaznaczyć.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 15:49 #184259

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Potwierdzam, werbena h. sieje się wkoło :silly: I ma różne odcienie fioletu, przynajmniej u mnie. Z dwóch wysianych w zeszłym roku, różowej i fioletowej w tym pojawiają się w różnch kolorach. Te jednoroczne około 1/2 metra wysokości, teraz. Te dwuletnie wysokie, ponad metr. U mnie rośnie z liliowcami.
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 20:04 #184290

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Marto :bye:
Piękne masz kolorki floksów :)
Chippendale cuuudna,,,ale jak ja widzę to mam wyrzuty sumienia,że jeszcze jej nie udało mi sie kupić,,a ciągle na nią choruję :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 22:27 #184318

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Magdo mówiąc szczerze, do tej pory nie miałam mączniaka na floksach :wink4: . Podsychają liście od dołu niektórym odmianom, ale póki co mączniaka nie zaobserwowałam :P . Choć jednego z mączniakiem kupiłam :dry: , nie mogłam się oprzeć jego majtkowemu różowi :rotfl1: , ale posadziłam daleko od innych ;)
Ja mam w swoim ogrodzie ze trzy gniazda pliszek siwych, ale one wolą łapać malutkie koniki polne na trawniku niż uganiać się za komarami :rotfl1: . A wczoraj jak włączyłam zraszacz zleciały się na kąpiel :woohoo: , szkoda, że nie dały się sfotografować :dry:

Marto ten cały Sherbet nie wiadomo jaki ;) juz w tamtym roku mi się nie spodobał i przy przesadzaniu wylądował z tyłu. Ale teraz zastanawiam się, czy jeszcze dalej w tył go nie przesunąć :rotfl1:
Zaczynam mieć w sklepach to samo co Ty oglądając floksy :rotfl1: , choć ciągle jest sporo odmian, które się charakterystycznie wyróżniają, a ja ich nie mam :happy3: . Ale z kolei mam wiele NN, a nie wszystkie jeszcze kwitną, zwłaszcza nowe nabytki od MP, a tu zakupy się szykują :tongue2: :rotfl1: . Chyba pozostaje mi Twój sposób, kupię na wszelki wypadek :rotfl1:

Ula owszem liliowce są fioletowe :P , nawet w rzeczywistości bardziej niż na fotkach :woohoo: . Staram się robić korektę światła przy fotografowaniu w słońcu, ale i tak często kolor wychodzi bledszy :dry:
Cieszę się, że choć niektóre zdjęcia się podobają :hug: , po kilku miesiącach posługiwania się lepszym aparatem stwierdzam, że coraz więcej nauki przede mną :rotfl1:

Wiesiu dziś już brateczki musiałam reanimować :jeez: , pogoda jest mordercza i to w sensie dosłownym :hammer: .
Kalinę wycięłam, bo nie mogłam w tym miejscu mieć dwóch, a podkładka rosła bardzo silnie :jeez:
Dziewczyny już odpowiedziały o werbenie :kiss3: i bardzo dobrze, bo ja mam ją pierwszy raz i dopiero w przyszłym sezonie przekonam się, czy będę miała siewki :silly: . Jeśli będzie się tak siała jak patagońska, to będę szczęśliwa :woohoo: . Oraz oczywiście podzielę się z chętnymi :dance:

Mirko mój Sherbet na drugim planie, ale chyba wyląduje na trzecim :rotfl1: , a potem albo w dobrych rękach, albo na kompoście :happy3:

Elu jedną sadzonkę posadziłam na najdalszym planie ;) , ale drugą z samego przodu :happy3: , no nie mogłam się powstrzymać :happy4:
Fajnie, że się ta werbena sieje, porozsadzam w przyszłym roku jak patagońską po całym ogrodzie :dance:
Na floksa się piszę oczywiście :hug: , a zobacz jak ładnie kwitnie tytoń z Twoich nasionek :woohoo:

DSC_7570.JPG

DSC_7571.JPG

Marysiu bardzo mnie cieszy to, co piszecie z Elą o wysiewaniu się werbeny :lol: , a jeszcze, że potrafi zakwitnąć w innych odcieniach to super :woohoo: . Ona tak mi się podoba, że jak będę miała siewki, to pewnie poutykam po całym ogrodzie, jak patagońską :happy3:

Aniu bo wszystkie floksy są piękne ;) , no może z wyjątkiem odmiany Sherbet Blend :rotfl1: :rotfl1:
Do jesieni już niedaleko (tfu, tfu :pinch: ) i Chippendale będzie Twój :wink4:

Minął kolejny dzień ze zmarnowaną okazją na deszcz :hammer: . Ale ponieważ do południa trochę się chmurzyło, podlewałam już od rana :jeez: . Ratowanie niektórych roślin zaczyna przypominać ostry dyżur :cry3: i to bez żadnej gwarancji na powodzenie :unsure:
Pokażę to, co jeszcze jako tako się trzyma :silly:

Jeżówka Alba

DSC_7576.JPG

hortensja Limelight (codziennie wiadro wody :jeez: )

DSC_7580.JPG

rozplenica zaczyna kwitnąć, choć przyduży kosmos próbuje ją przyćmić :rotfl1:

DSC_7583.JPG

hibiskus, który jakimś cudem przezimował :dazed:

DSC_7555.JPG

Louise Odier kiepsko wybrała moment powtórnego kwitnięcia :jeez:

DSC_7594.JPG

tylko tym pogoda nie przeszkadza :wink4:

DSC_7551.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 22:36 #184320

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta hibki u nas zimują :) Kopczyk jesienią i agro w pierwszych latach i doczekasz się pięknych krzaków :)
Jutro pokażę moje trzylatki :lol:
markita wrote:
Ratowanie niektórych roślin zaczyna przypominać ostry dyżur :cry3: i to bez żadnej gwarancji na powodzenie :unsure:
Mocno powiedziane i jakże trafnie, niestety :jeez:
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2013 22:36 przez pamelka.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 22:51 #184330

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Lejemy wodę wiadrami z marnym skutkiem,szczególnie w piaskownicach,pod asperkę daję od razu 5 konewek.Hibki :rotfl1: zimuja mam krzewy słusznego wzrostu,te szczepione i nieszczepione,chyba,że zima mocno zła,bez sniegu to różnie.Uczepiłyście sie tego Sherbeta,ja czekam aż powali mnie urodą :tongue2: Ale zakwitł mi Aureole,mnie sie podoba :P za to Tiara to dopiero knot,4 sezon i jeszcze kwiatka nie pokazała przyzwoitego,przesadziłam na słóńce,ostatni to sezon jej:flower:czort z takimi nowościami..........przypomniałyście mi,że mam gdzieś nasiona hastaty,pytanie za 100-gdzie?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 05 Sie 2013 23:01 #184335

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Mi tez podlewanie doskwiera :jeez: , a najbardziej niepożądane towarzystwo komarów :hammer:

To tak jak i u mnie a do tego towarzystwa jeszcze potrafią się dołączyć meszki i gzy :evil:

Werbena patagońska ślicznie już u ciebie kwitnie :eek3: moja dopiero pąki pokazuje na niektórych kwiatkach. Tej drugiej nie znałem, ciekawie się prezentuje :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 06 Sie 2013 23:53 #184566

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Marto, nie mogę się doczytać, czy zidentyfikowałaś tą różę.
Jak dla mnie przypomina New Dawn :think: .
Bardzo efektownie wygląda zestawienie lipcowych zdjęć z jeżówkami :bravo: .
Cieszę się, że będę mogła wkrótce poznać Cię osobiście :hug: .
Czy widziałaś w moim ogródku coś interesującego dla siebie?

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 10:05 #184597

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ja już zużyłam całą deszówkę ze studni, a wodociągi chyba puszczą mnie z torbami. Podlewam już tylko doniczki (mam sporo zadoniczkowanych sadzonek), resztę symbolicznie, przeżyją więc najsilniejsi :( :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 13:25 #184635

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
piku wrote:
... a wodociągi chyba puszczą mnie z torbami.
A są juz w kraju miejsca, gdzie woda tylko do konsumpcji :supr: nie ma mowy o podlewaniu :jeez:
Marta żyjesz tam jeszcze :search:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 15:04 #184657

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Widziałam dziś hipki w Lidlu - kurcze mogłam brać :dry: -piękny ten Twój :hearts: .

Louise Odier przepiękna :woohoo: . Czemu kiepski moment na powtórne kwitnienie? Bo sucho? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 15:14 #184659

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu żyję, żyję ;) , chociaż ledwo :tongue2:
Mój hibiscus, który dostałam w zeszłym roku w prezencie, jesienią tylko zakopczykowałam korą, bo i tak nie wierzyłam, że przezimuje ;) . Ale dał radę, więc będę go lepiej traktować :wink4: . Twoje to już prawdziwe krzaczory :woohoo: , dobrze, że swojego pod płotem posadziłam, może też kiedyś osiągnie takie rozmiary :silly:

Ewo jak się człowiek w wątku floksowym naogląda piękności, to potem fioła dostaje :supr: , choć i tam przed Tiarą ostrzegają :rotfl1:
O podlewaniu to mi już nawet myśleć mi się nie chce :sick: i staram się nie wyglądać przez okno, bo tam obraz nędzy i rozpaczy :jeez:

Piotrze u mnie meszki wiosną dokuczały, teraz już tylko komary :evil:
Dzisiejsze ujęcie hastaty :silly:

DSC_7597.JPG

Edytko róża nadal nie zidentyfikowana :dry: i nie jest to New Dawn, bo to róża wielkokwiatowa, nie pnąca ;)
Też się bardzo cieszę na nasze spotkanie :hug: , nawet prognozy na sobotę takie bardziej sprzyjające :P
Co mi się podoba napisałam u Ciebie :oops:

Wiesiu ja miałam tylko 300 litrową beczkę deszczówki, więc już dawno wspomnienie zostało :huh: , staram się podlewać na raty wszystko, bo wszystkiego mi szkoda, nawet dyni ozdobnych na kompoście :( . Byle do soboty :jeez:

Na dworze piekło :mad2: :mad2: , więc siedzę na forum i nadrabiam zaległości ;)
Wyskoczyłam na chwilę zrobić jakieś fotki, ale słońce tak oślepia, że wyrzuciłam 2/3 :jeez:
To, co zostało :whistle:

nareszcie się doczekałam kwitnącej ostróżki od Adriana Sweet Sensation :woohoo: . Warto było czekać :hearts:

DSC_7602.JPG

DSC_7603.JPG

mam też pierwszego mieczyka abisyńskiego :silly: , rzeczywiście pachnie obłędnie :P

DSC_7600.JPG

lilie nadal pojawiają się nowe :silly:

DSC_7577.JPG

DSC_7598.JPG

ale najwięcej czasu zajęło mi polowanie na te gagatki :happy4:

DSC_7589.JPG

DSC_7610.JPG

Dorcia ja ciągle do hibków nie jestem przekonana ;) i sama na pewno bym nie kupiła :whistle:
Louise Odier źle znosi takie mordercze słońce :( , dlatego szkoda :unsure:
Dla Ciebie moje ostatnio kwitnące liliowce :hug:

NN od Marty

DSC_7581.JPG

Mulberry Vine

DSC_7601.JPG

NN z Lilypolu, cudo :hearts:

DSC_7605.JPG

Magic Dancer

DSC_7607.JPG
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2013 15:21 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 15:21 #184660

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
W sobotę juz nie zapowiadają opadów :supr: a i temperatura nie taka znow przyjazna, choć z 10 stopni niższa od dzisiejszej :funnyface:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 15:27 #184661

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu cholery można dostać z tymi serwisami pogodowymi :evil: , wczoraj jeszcze było co innego :hammer:
Ale dobre i 10 stopni, choć w porównaniu do moich dzisiejszych temperatur to będzie różnica 15 stopni :happy3:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 15:32 #184662

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
pamelka wrote:
Marta hibki u nas zimują :) Kopczyk jesienią i agro w pierwszych latach i doczekasz się pięknych krzaków :)
:lol:
...
Nie zawsze i nie u każdego zimują :( Miałam już kilkuletniego w osłoniętym miejscu i mi wypadł po ostrej zimie. A u sąsiadki ją przeżył. Dala pisała, że u niej dwa wypadły, jeden przeżył czy jakoś podobnie :silly: U mnie patelnia :mad2: :mad2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 15:36 #184663

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
markita wrote:
Ale dobre i 10 stopni, choć w porównaniu do moich dzisiejszych temperatur to będzie różnica 15 stopni :happy3:
Będzie, albo nie będzie :silly: Zależy co tam jutro wymyślą :funnyface:
U mnie na przykład w sobotę ma być 30 stopni :supr:

OGRODOWE PRZYMIARKI 2013 07 Sie 2013 20:24 #184700

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pastwicie się nad tym Sherbet Blend, wcale nie jest taki zły... Naprawdę brzydkiego floksa pokazałam w wątku floksowym. :lol:
Ja też nie mam żadnych problemów z mączniakiem na floksach z wyjątkiem tego samego majtkowego, on chyba wszędzie był od razu z mączniakiem...
Marta, wcale u Ciebie suszy nie widać, podlewanie na ostrym dyżurze przynosi dobre efekty! Ale jak to wiadro wody? Nosisz wiaderka, nie masz żmiii?
I jeszcze chcę powiedzieć, że wpadłam na genialny ;) pomysł! Dzięki Tobie i Twoim kosmosom! Bowiem Twoje kosmosy, jako nieliczne, no dobrze, jedyne ;) z wysiewanych przeze mnie do gruntu jednorocznych kiełkują i rosną! Nieważne jak kwitną, bo ja im nową rolę wymyśliłam na przyszły rok! One będą cieniować hosty! :woohoo: No takie mniejsze hosty... W tej roli zastąpią werbeny patagońskie, które zbyt "pazerne" były... O ile jesienią, nie odkryję, że kosmosy też gigantyczny system korzeniowy wytwarzają... Wytwarzają?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.570 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum