TEMAT: Księżycowy Ogród...

Księżycowy Ogród... 02 Cze 2013 18:00 #164079

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Haniu, jak będziesz tak wszystko przez lupę oglądać, to zwariujesz :P

Borówka amerykańska już tak ma i im bliżej ku jesieni, tym piękniej się przebarwia :woohoo: ; na porzeczce jest albo mączniak szklarniowy (taka biała muszka), albo mszyca; hortensję coś podgryzło; nektarynka już taka w tym sezonie zostanie :( ; pajączki, to na pewno nie przędziorek; ogórek ciapaty świetny, uciekaj z nim z folii, bo Ci połowę miejsca zajmie... to cukinia :happy: ; Twój ogórek nie wygląda ciekawie i w to samo miejsce nie sadziłabym w tym roku nowego; papryka? może poparzenie słoneczne?; ślimora zlikwiduj jak najprędzej, bo to jeden z gorszych szkodników; na wisterii albo mszyca, albo skrzydlate mrówki.
Ta wiosna, przez ilość deszczu, jest wybitnie patogenna i niekorzystna dla naszych roślinek.
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2013 18:01 przez mag.

Zielone okna z estimeble.pl

Księżycowy Ogród... 02 Cze 2013 18:45 #164090

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 83
taaak, zapewne już zwariowałam :D chodzę jak detektyw żeby niczego nie przeoczyć! Uczę się dopiero i nie chcę zaniedbać roślinek, chce również nauczyć się diagnozować pewne problemy. Fakt ta wiosna nie jest łaskawa, zimne noce, sporo deszczu... Jak to mówią bez stresu długie ruchy...
A ogórki te moje chore usunę po prostu razem z fragmentem ziemi i zostawię to miejsce puste w tym roku.

A żeby nie było, że u mnie tylko tak brzydko i chorobowo!

P6011144.JPG

P6021197.JPG

taki widok mam stojąc na ganku

P6021209.JPG

i fragment hostowiska

P6021231.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Księżycowy Ogród... 02 Cze 2013 19:20 #164109

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
O jaka diabelska maska rodem z Wenecji :woohoo:
W miejsce po ogórkach posiej aksamitki... ponoć dobre na wszystko :)

Księżycowy Ogród... 04 Sie 2013 11:13 #184036

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
po długiej nieobecności wracam z letnimi fotkami :)

IMG_4381.JPG

IMG_4394.JPG

IMG_4398.JPG

IMG_4402.JPG
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2013 11:20 przez Hannah.

Księżycowy Ogród... 04 Sie 2013 23:01 #184163

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
Nadeszła ważna chwila, w końcu sfinalizowałam "projekt plaża" :happy4: rattan wybielony, podłoże równe jak stół, kamień zakupiony i wysypany... lampiony tworzę ze słoików po oliwkach... a co!!!! wszystko musi mieć śródziemnomorskie korzenie ;p

IMG_4408.JPG

Papiszonkowi już się podoba
IMG_4420.JPG

fin!!!! Brakuje jeszcze mebli, ale póki co zastanawiamy się czy nie zostawić tego kącika na plażowanie i piknikowanie, zamiast zastawiać go leżakami, krzesłami i stołami. Marzy nam się oaza i leżenie na kocu lub jakieś wygodne poduchy...
IMG_4456.JPG

słoikowe latarenki
IMG_4464.JPG

IMG_4465.JPG

Księżycowy Ogród... 04 Sie 2013 23:03 #184164

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej ten projekt baaardzo mim się podoba :hearts:
jakiś leżak, książka i jak nic.....plaża, brakuje jeszcze tylko jakiegoś basenu :hearts:

Księżycowy Ogród... 04 Sie 2013 23:13 #184168

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
taaak o basenie myślimy, hahaha basen szumna nazwa, zastanawiamy się nad kałużą ;p bo tylko na to jest miejsce, a z leżaków chyba rezygnujemy na rzecz puf lub dywaników/ mat do plazowania! Musze kupić jeszcze jakieś pochodnie przeciw insektom bo wielkich gryzących muszydeł teraz pełno.
Reszta dodatków będzie w bieli i odcieniach niebieskiego! Nadal mam w głowie aranżacje IKEA blue...

406202_233466183440957_1862322361_n.jpg

Nie wiem czy z przodu na wejściu nie zawieszę białej tkaniny w stylu moskitiery żeby powiewała na wietrze. Coś w tym stylu...
201207236602_2013-08-04.jpg

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 10:15 #184202

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Witaj Haniu :flower1: , dopiero dziś odkryłam Twój wątek. Miło u Ciebie mimo plag jakie Cię nawiedzają. Masz ciekawe pomysły i fajne zwierzaki a Papiszonowi plaża chyba od razu przypadła do gustu :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 10:32 #184206

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
plagi odeszły w niepamięć :) Teraz tylko cieszymy się pogodą i widoczkami. Bardzo cieszę się że przypadł Ci do gustu wątek, mam nadzieję że będzie jeszcze fajniej :)
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 11:31 #184213

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Powiewająca moskitiera - fajny pomysł :woohoo: Ja polecam Ci kępę miskanta olbrzymiego przy wejściu - ten to dopiero potrafi powiewać i szumieć na wietrze. :bye:

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 11:59 #184217

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
Margolko miskant obsadzony na szerszej burcie :) cała kępa powinna za rok szumieć i szumieć. Na wejściu od dziś witają 2 bananowce. Zaraz dokończę malowanie wejściowego słupa i powieszę biały tiul!!!!!!

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 13:00 #184224

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Hannah wrote:
... a z leżaków chyba rezygnujemy na rzecz puf lub dywaników/ mat do plazowania!
Haniu doskonały pomysł :woohoo: ale trzeba chyba będzie pomyśłeć o jakimś mobilnym zadaszniu :think:
... a jak spadnie deszcz na te pufy wszystkie :oops:

Zakątek świetny, doskonały na tegoroczne upalne lato :lol:

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 14:50 #184245

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
nad zadaszeniem się zastanawiamy, ale chyba pufy będą na noc chowane do domu, wieczorem i nocą jest wilgotno, nie lubię potem tego zapachu. Z tarasu też chowam poddupniki, więc co za różnica. Poza tym nie korzysta się z plażowego kącika codziennie. Jeszcze mam plan na zrobienie wiszącej dekoracji :D to Wam pokaże jak dokończę !!!!

Księżycowy Ogród... 05 Sie 2013 22:45 #184326

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
po zachodzie słońca
IMG_4476.JPG

paskudny widok na paskudny "bunkier" sąsiadów
IMG_4481.JPG

król koci wyczuł imprezę

IMG_4482.JPG

Księżycowy Ogród... 06 Sie 2013 08:13 #184368

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Haniu kącik wypoczynkowy wyszedł cudny, już wpraszam się na owocową herbatkę przy okazji pobytu z Danielą u Ciebie. :wink4: A co do bunkra to z Twoich telefonicznych opowieści nie wyobrażałam sobie nawet, że jest tak strasznie. No to Wam urozmaicili krajobraz. :(
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Księżycowy Ogród... 06 Sie 2013 08:59 #184377

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
Gosiu widzimy się niebawem :) mam nadzieję do tego czasu nabyć poduchy :D marzy mi się image.ceneo.pl/data/products/2325069/i-s...o-fatboy-outdoor.jpg ale niestety nie mój budżet ;p Pewnie zakupię zwykłe lub uszyję coś na wzór... ale materiał musiałabym dorwać podobny a z tym będzie problem. W każdym razie Gosiu obadasz sobie wszystko na własne oczy już niebawem :D

Księżycowy Ogród... 06 Sie 2013 09:12 #184381

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
:think: Trudno będzie zasłonić taki bunkier - okazały jest :huh: . Ale kącik plażowy nabiera coraz większego uroku :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Księżycowy Ogród... 06 Sie 2013 09:22 #184383

• Hannah
  • Hannah's Avatar
  • Gold Boarder
zasłonić pewnie się nie da, chce tam coś posadzić przy tarasie jakieś wysokie coś ;p ale tak by nie zasłonić resztki pól które widzę ponad płotem sąsiadów. A tak na prawdę to nie wiem czy nie skończy się na przeprowadzce. Im częściej ich widujemy i im większa staje się nieruchomość tym częściej o tym myślimy. Po prostu to już nie jest TO miejsce :(

Wszystko bym przeżyła wątpliwą architekturę oraz ludzi, ale od 15 mam ciemno!!!!!! Na tarasie i w salonie już mam zachód słońca i cień :(((( dlatego uciekliśmy w przeciwległy róg z kącikiem plażowym bo tam jeszcze coś ze słonka łapiemy do 18... ale nie ma na to rady wysadzić w powietrze się nie da :(

wiercę dziurę w brzuchu mojego P i jeżdżąc na rowerze oglądamy działki :D może kiedyś...
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2013 09:23 przez Hannah.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.369 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum