TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 11 Wrz 2013 00:36 #191738

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Mówicie o zostawianiu ogrodu na pastwę losu? To dorzucę coś od siebie. Nie było mnie 2 tyg - wraży drób był, kret był, nornice tudzież inne gryzonie też były. Efekt - pół warzywnika w kopcach, rabaty przegrzebane ale strat o dziwo żadnych. Co prawda mam tego niewiele ale drżę o każdą posadzoną roślinkę. Prażąc się na słonku widziałam oczyma wyobraźni jak usychają moje nowe nasadzenia. Cudem jakimś a może dzięki nie raz przeklinanej glinie nic nie uschło. To się chyba nazywa fuks początkującego :happy:
Ewo, trawy pięknie się wybarwiają. Bardzo żałuję, że nie mogę ich mieć, bo mój Młody uczulony jest na pyłki i wolę nie ryzykować. Poczekam aż mu przejdzie i wtedy zaszaleję (o ile na glinie jakaś zechce wyrosnąć).
Dynie wyglądają bardzo słonecznie. U mnie w tym roku same zielone, zarówno ozdobne jak i jadalne (w ubiegłym roku były same żółte i pomarańczowe) a ja tak bardzo chciałam miec różnorodność barw...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 11 Wrz 2013 11:02 #191798

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Ale dyńki! Mi przyjdzie chyba w tym roku kupować, bo moje zeżarły ślimaki i to jeszcze w czasie mojej obecności w domu. Cztery krzaki ocalały u koleżanki, której podarowałam niby sadzonki cukinii, a to była dynia Hokkaido :happy4:

Ewuś, nie znikam. Musze tą stajnię Augiasza do jakiegoś porządku doprowadzić, bo się brzydzę cokolwiek ugotować w mojej kuchni... Zostaw chłopa na dwa miesiące w domu :mad2: A podobno 3 dni sprzątał przed moim powrotem...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 11 Wrz 2013 23:01 #191948

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Pada deszcz,pada deszcz a ja sobie śpiewam,na szczęście nie musicie słuchac :rotfl1: kopałam dziś dołki,ledwo przebiłam sie w głąb,niewiarygodne,że piach po dłuuuuuuuuuugiej suszy jest niczym skała :jeez: chwalicie moje dynie?dumna zebrałam je na taczkę,wiozę zadowolona a M pokręcił głową mrucząc,że jego zołądek nie zniesie tylu eksperymentów :tongue2: .Dynie mam drugi rok,problemów nie stwarzaja za to stanowia przesliczny widok na rabacie no i zupka,ciasto rewelacja.

Edyta,u mnie rosły na garści obornika granulowanego i kompostu,troche lepszej ziemi,żadnych innych dopalaczy.

Jaguś,wybór dyni ogromny,jest osoba,która sprzedaje nasiona na al....przeróżne,zawrót głowy,miłośniczka dyni,na Twojej glinie maja dobre warunki.

Cebullko,Hokkaido bardzo smaczna i ładnie pachnie,uwielbiam dynie.Biedny M,nie dość,że został sam na 2 miesiace z dziećmi to jeszcze zbiera gromy :devil1: za to dowiedziałaś sie jakich porzadnych masz sąsiadów :)

Biegałam wczoraj i dzis po innych FO,oglądałam zdjęcia z angielskich wojaży,podziwiałam z otwarta buzią rabaty z astrów i traw i nagle spostrzegłam,że upodabniam sie do właścicieli tamtych ogrodów..........rozwiany włos,wysmolone ciuchy,błysk w oku,kieszenie wypchane sekatorem,sznurkiem,nasionami i czort wie czym jeszcze,to znaczy,że jestem na dobrej drodze :happy4:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 08:47 #191975

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ewo :bye:
Ale masz tych dyń :ohmy: I jakie wszystkie ładne i dorodne :)
Ja w tym roku po raz pierwszy też posiałam, i mam 5 i jeszcze nie wiem co ja mam z nimi zrobić??? :crazy:
Mój straszy syn się śmieję,że będziemy robić Halloween :happy3:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 12:33 #191991

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
sierika wrote:
rozwiany włos,wysmolone ciuchy,błysk w oku,kieszenie wypchane sekatorem,sznurkiem,nasionami i czort wie czym jeszcze,to znaczy,że jestem na dobrej drodze :happy4:
Tylko dokąd??? :happy4:

Wyczytałam czas jakiś temu cały wątek i od tej pory (z przyjemnością) regularnie wpadam na kontrolę :flower1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 19:52 #192059

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu dynie są pyszne,świetne potrawy mozna z nich sporządzić,wybór przepisów w internecie ogromny,bardzo lubię zaglądać do Kasi Bellingham,naogrodowej.pl,o ogrodnictwie naturalnym bez chemii,do tego przetwory z ogrodowych plonów,rewelacja.

Siberio,ja też Twój wątek śledzę i to od poczatku istnienia,tylko zawsze cichutko przebiegam,lubię Twoja determinację w ogrodowaniu i wszystko co sie z tym wiąże.Prześledziłam wątek emów,pieczenia chleba czy kompostownika.Pytasz dokąd drogą tą zmierzam,do piękna,do natury,to wszystko własnymi "ręcami",nie przeszkadza mi złamany paznokieć,brudne kolana,cieszę się niczym dziecko a przy tym i postrzeganie świata zyskuje inny wymiar.

A właśnie,zapomniałam sie pochwalic,że mam nowe astry,3 kolory wrzosolistnych,aster rozkrzewiony,2 sercowate,wymarzone do traw,patagonki itp.do tego jeszcze kilka nowych bylinek,będą pieknie kwitły,mimo,że siedzą w donicy,maja mnóstwo paczusiów.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2013 20:10 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 20:03 #192065

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
sierika wrote:
oglądałam zdjęcia z angielskich wojaży,podziwiałam z otwarta buzią rabaty z astrów i traw i nagle spostrzegłam,że upodabniam sie do właścicieli tamtych ogrodów....
Hm... Nic dziwnego, bo Twój ogród już upodobnił się do angielskich ogrodów, to i na Ciebie czas przyszedł! :lol:
Zapał do wykopków nieco osłabł wobec oporu piaszczystej materii? ;) Ja też mam takie miejsca w ogrodzie, gdzie pod warstwą piachu pojawia się taka glina nie glina nie do przebicia, tylko takie skrobanie szpadlem zostaje, a to mozolna czynność...
A te czerwone trawy to prosa?
Ja jakoś pros nie bardzo, ale może czas to zmienić...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 20:20 #192071

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Mój ogród to chwilowo pobojowisko,z jednej rabaty wykopałam masę roslin,które upycham na innych a w to miejsce będę sadzić i z donic i z jeszce innych rabat,to sie nazywa porządkowanie przestrzeni :rotfl1: czyli totalny galimatias :hammer: Marta to nie glina to piach do tynkowania :jeez: co mozna takiej glebie osiagnąć?????????Te ostatnie czerwone trawy to miskanty,tylko niskie Africa i Roterpfeil,ten to nie wiem czy ma byc niski czy u mnie osiągnął szczyt swoich mozliwości na piachu ale kolorystycznie i owszem.Ale prosa są nie do pogardzenia np.Squaw śliczne fioleciki,czas wielki postawic na prosa.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 20:28 #192075

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Chwilowe! pobojowisko, z którego wyłoni się Wielki Ład! :lol:
Czyli jednak miskanty...
Roterpfeil mam, ale jeszcze takiej kolorystyki nie mam... U mnie bardzo ładnie przebarwia się z kolei China, też nie za wysoki...
Prosa...muszę temat przemyśleć... Mi się podoba to Praire Sky, które przebarwia się na czerwono...
Masz rację, to coś przypomina zastygłą zaprawę, mamy to samo!

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 20:31 #192076

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też takie mam ;) i też czasami tylko skrobać się daje :rotfl1: , nie lubię, nie lubię :evil:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 22:49 #192137

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Qrcze, czasami już jestem zmęczona faktem, że Wielkie Łady Powstałe z Chaosu okazują się Ładami Chwilowymi. Jestem po inwentaryzacji w ogrodzi i to szok, ile roślin musi zmienić po roku-dwóch miejscówkę...

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Wrz 2013 22:54 #192139

• Roma
  • Roma's Avatar
Gdzie nie zajrzę tam dyskusja o przeprowadzkach roślin.Całe szczęście,że to nie tylko u mnie jest taka rewolucja bo już myślałam,że ze mną coś nie tak :devil1: Podczytuję jakie to macie u siebie gleby i dochodzę do smutnego wniosku,że u mnie chyba jest najgorzej.Przyszło mi borykać się z lotnymi piaskami jak to niektórzy mówią piasek plażowy.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2013 22:55 przez Roma.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 13 Wrz 2013 20:31 #192295

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Ewcia, oj będziesz cieszyć się urodą astrów wrzosolistnych i sercowatych to cudne rośliny nadają lekkości w ogrodzie :woohoo: Moje coś słabo w tym roku zbierają się do kwitnienia :( a ja się nie mogę już doczekać ich widoku.Jestem ciekawa jakie masz kolory wszosolistnych ?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 13 Wrz 2013 22:35 #192323

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta jak to brzmi Wielki Ład :bravo: ale jak znam życie to po zimie znów cos będę burząc tworzyć,no bo jak?teraz mam ogólny zarys,ogólny zaledwie bo pomysłów na łączenie roslin masa,które wybrać :think: ?A jesli nawet powiedzie się jako tako,to przyjdzie zima,czas na FO i Wasza Fantazja Twórcza,katalogi,jak myslisz?przyjdą nowe pomysły,stare wątpliwości,wiosna i ..............poprawki :club2:

Marta/Markita/pogodę mamy taka samą,bezdeszczową,cos co glebą zwie się też takie same,mi też nie podoba sie ten układ,może jakieś wspólne obrady w przyszłym sezonie? :drink1:

Cebullko,te zmiany to constans,tak być musi,wyobrażasz sobie skonczony ogród?ja nie :ouch:

Romo,to jest najlepsze wśród forumowej braci,sami zakręceni,nikt niczemu sie nie dziwi.Twoje borykanie przynosi świetne rezultaty :bravo: a dostawców użyźniaczy masz na miejscu,tego zadroszczę,ciagłych,świeżutkich dostaw. :tongue2:

Moniu zgadzam sie z Tobą,zresztą lubimy praktycznie ten sam zestaw roslin,zauważyłaś?Z wrzosolistnych mam jasniutki róż,ten juz kwitnie,troche ciemniejszy i niebieski ale na te jeszcze poczekam.Na razie raduje mnie to zestawienie :thanks:

kolorytraw004.jpg

kolorytraw005.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2013 23:14 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adela

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 13 Wrz 2013 23:04 #192339

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Myślisz, że wspólne obrady pomogą nam poprawić naszą kiepską glebę :wink4: :rotfl1: . Nie ma sprawy, popróbuję wszystkiego :happy3: :drink1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Wrz 2013 08:05 #192361

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak mnie zaciekawiłyście tymi astrami wrzosolistnymi, że aż za nimi pogooglowałam. Roślina wymarzona dla mnie- lubi wysokie pH i gliniastą ziemię! I mam chyba jednego, ni to fiolet, ni niebieski i rozrasta się kłączami jak szalony. Nie kwitnie jeszcze. A wygląda na to, że muszę go koniecznie teraz podzielić i przesadzić. Myślicie, że da radę i będzie kwitł?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Wrz 2013 09:49 #192387

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Dziewczyny, wykopcie w ogrodzie studnię głębinową. No nie same... :think: chociaż... :devil1:

Ja bym zwariowała tak ciągle czekając na deszcz... U mnie leje ostatnio non stop :jeez:
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 09:51 przez sd-a.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 14 Wrz 2013 17:47 #192440

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwonko-z wodą ze studni też czasami jest kłopot.Mamy wybitą na 52 metrach i okazało się po badaniach,że zawartość żelaza przekroczona jest kilkakrotnie.Zainstalowaliśmy odżelaziacz ale woda i tak jest bardzo twarda.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2013 17:47 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.470 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum