TEMAT: OGRÓD PRZY DOMU

OGRÓD PRZY DOMU 18 Cze 2017 17:05 #549244

• słowikowo
  • słowikowo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1695
Aniu witaj
Z tym zdrowiem to rozumiem że to krótki incydent i wszystko jest już okej :)
Żeby tak mi się cudownie ogród powiększył to też pewnie były by w nim skalniaczki
bo są urocze .
Na I fotce , po prawej stronie jest piękna , chyba skalnica tak na biało kwitnąca
Fantastycznie to wygląda , piękna jest , wprost cudeńko :)
Łap Aniu te kwitnienia łap ... ten czerwiec tak Nam szybko umyka , za szybko :jeez:
Pozdrawiam :bye:
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2017 17:05 przez słowikowo.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD PRZY DOMU 19 Cze 2017 08:51 #549412

• gosiap32
  • gosiap32's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 685
Muszę powiedzieć, ze zarazilas mnie rojnikami. W miejscach, gdzie nic innego by nie urosło, posadzilam kilka maleństw 2 tygodnie temu. Bardzo się porozrastały, a niektóre będą kwitły :dance:

Gosia

OGRÓD PRZY DOMU 22 Cze 2017 14:29 #550116

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
słowikowo Elu :hearts: ze zdrowiem nie jest dobrze, zaniedbałam leczenie nadciśnienia. Straciłam przytomność, oprzytomniałam na sali w szpitalu. Podczas robienia wyników, okazało się że podejrzewają różne inne schorzenia...powiązane z ciśnieniem. Mam mieć jeszcze jedno badanie, nie mam pojęcia co wyjdzie.
Biało kwitnąca to Skalnica liścieniolistna...nazwy dokładnej nie znam, wysokość kwiatostanu to ok, 30 cm...w tym roku po raz pierwszy zakwitła. Dostałam jako dodatek do zamówionych roślin :) Czerwcowe foto robione jest na bieżąco...brakuje tylko czasu na wstawienie do wątku.

gosiap32 Gosiu, Rojniki też posadziłam w miejscu bardzo słonecznym...inne rośliny chorowały. Wiosną nowych odmian Rojników doszło sześć sztuk...odmiany raczej nie spotykane w sklepach ogrodniczych. Najładniejszy jest ten...inne trudno sfotografować...mają fajne mazaje na listkach...

Ogród jest na szczęście odchwaszczony...przez dobre dusze. Na razie nie wolno mi nic robić, trawa różnie jest koszona. Żywokosty pasuje wyciąć, żeby się nie rozsiewały. Odchwaścić skalniak, może za jakiś czas zacznę działać :dry:
Wysiany z nasion Floks Drummonda...odkryłam też inny kolor.

Ostróżeczka polna

Róża SYLVIA

Czosnek HAIR

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Baptysja, Łatka, zanetatacz

OGRÓD PRZY DOMU 22 Cze 2017 15:18 #550130

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Aniu, widzę, że u Ciebie lilie kwitną na całego, przynajmniej azjatki... ja jeszcze odrobinę cierpliwości muszę wykazać, ale też w zasadzie azjatek nie mam.
Dużo zdrowia życzę, Aniu - wysokie ciśnienie - źle, tak niskie, jak moje- niby nie uśmierca, chyba że się wpadnie pod tramwaj ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96

OGRÓD PRZY DOMU 14 Lip 2017 08:54 #555091

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatko :flower2: nowe lilie dochodzą co roku...zawsze jakieś kwitną. Dużo cebul wypada, gryzonie nie próżnują. Teraz czekam na białą lilie pachnącą 'Casablanca'...będzie tylko kilka kwiatów. Zaczynają też kwitnąć Dalie, są w tym roku jakieś niskie...takie odmiany, czy miały za sucho?

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, zanetatacz

OGRÓD PRZY DOMU 14 Lip 2017 09:26 #555097

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aniu, zwłaszcza bordowa azjatka z turbanowym kwiatkiem miodzio!
Kwitną Ci cyklamenki? Cóż to za odmiana? Moje albo wczesną wiosną, albo końcem sierpnia. Ale i listki inne jakieś...

OGRÓD PRZY DOMU 14 Lip 2017 10:08 #555104

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Ale masz pięknie w ogrodzie. Wszystkim zazdraszczam w tym roku kwitnących lilii :sick:

OGRÓD PRZY DOMU 14 Lip 2017 10:39 #555110

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Aniu pewnie deszcz Ciebie nie omija bo jest tak soczyście i kolorowo :hearts:

OGRÓD PRZY DOMU 17 Lip 2017 20:42 #555800

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Pokazałam mojemu szczęściu jak powinien wyglądać brzeg stawu (u Ciebie wyjątkowo zadbany), ale tylko pomamrotał coś pod nochalem i poszedł...
Kolorowy ogród i kamienie :hearts:

OGRÓD PRZY DOMU 07 Sie 2017 11:09 #559342

• 1krolcia1
  • 1krolcia1's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 73
Kącik utworzony rok temu przed domem.
ZOE_0012.jpg

OGRÓD PRZY DOMU 07 Sie 2017 11:24 #559345

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Aniu mam nadzieję że u Ciebie wszystko w porządku ze zdrowiem.... dawno Cię nie było tu...Pomidorki od Ciebie bardzo ładnie rosną i są wspaniałe..zostaną na przyszły rok...Pozdrawiam i życzę zdrówka...

OGRÓD PRZY DOMU 07 Sie 2017 21:32 #559428

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatko :) Cyclamen coum 'Silver Leaf'...pod taką nazwą został kupiony, ale chyba to coś innego...zakup tegoroczny, jeszcze kwitnie. Prawdopodobnie wiosną miał za mało wody ;) Kupiłam tylko jedną odmianę, tak na próbę...przetrwa zimę, czy nie...jeszcze proszę napiszcie, okryć go czymś na zimę czy zostawić tak jak rośnie? Kwiaty i listki są zachwycające...szukałam w necie, odmian jest dużo więcej...kolor kwiatów jest różny, liście też są nie tuzinkowe...bardzo ozdobne.
Foto 2017-07-16...roślina jeszcze kwitnie...podlana została tylko raz...

Bożka :flower1: Lilie prawie przekwitły, kwitną tylko dwie odmiany...
Lilia tygrysia, rozmnożona z z cebulek znajdujących się pod kistkami....

Pachnąca Lilia 'Casablanca'....

Dorota15 kochana, nie chcę pamiętać co działo się kilka dni temu...w nocy nawałnica z błyskawicami. W dzień wichura, w budynku gospodarczym wyrwało haczyki w oknie. Rośliny i drzewa na szczęście nie zostały uszkodzone...wszystko pływało w wodzie. Ogród zarósł, wczoraj dwie rabaty oplewiłam. Pozostałe czekają, skalniak wygląda najgorzej.

Dorka :) brzeg oczka potrzebuje czasu żeby wyglądał naturalnie...trzeba uzbroić się w cierpliwość. Oczko w środku nie wygląda ładnie, lilie opanowane są czarną mszycą. Jak się tej plagi pozbyć nie mam pojęcia :sad2:

1krolcia1 :hearts: jak dobrze że napisałaś...posadziłam w tym roku klon w donicy...co zrobisz ze swoim na zimę...pudzie do gruntu?

Alina-277 Pomidory od Ciebie też rosną, zaczynają nabierać kolorów. Wczoraj zjadłam pierwszego, rosyjską zieloną odmianę...już się dojrzała.
Co do zdrowia, łykam prochy...uszkodzony jest wzrok, bliska mam problemy z literami...z daleka wszystko widzę. Przeczytać małe literki, to duży jest problem. W tym miesiącu mam jeszcze jedno badanie. Jakoś trzeba żyć. Zaglądam nieraz do wątków, nic nie piszę...oczy strasznie się meczą.
W warzywniku takie cudeńka urosły...dwie torebki dyń ozdobnych zostały wysiane...

Nie znam nazwy, Rudbekia nn...

Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2017 21:50 przez Anna96.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, zanetatacz

OGRÓD PRZY DOMU 07 Sie 2017 23:00 #559453

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aniu, nie wiem, czy takie "odjechane" cyklameny trzeba okryć - moich nie okrywam wcale, ba, nie pamiętam przeważnie, gdzie są... W tej chili właśnie jedna kępka zakwitła - lecz to dzikusy, przywiezione z Korsyki, z gór.
Tygryski wspaniale kwitną - gratuluję rozmnożenia z cebulek. U mnie z liliami idzie w dokładnie odwrotnym kierunku, wciąż kupuję i jakoś raczej ubywa, niż przybywa ;) . Cóż moja miłość do nich jest kompletnie ślepa i bezrozumna...
Współczuje kłopotu z oczami - czy masz przynajmniej zaufanego okulistę?
A Twój ogród bynajmniej nie wygląda na hm, porzucony. Chciałabym zawsze takiego "zaniedbania" w swoim.

OGRÓD PRZY DOMU 07 Sie 2017 23:04 #559455

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu pięknie u Ciebie jak zawsze kochana.Dynie odlotowe, cudne.Zdrowia życzę z całego serca. :kiss3:

OGRÓD PRZY DOMU 08 Sie 2017 08:00 #559469

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Uskuteczniłam piękny spacer wśród Twoich wspaniałości. :thanks:
Na mszyce od jakiegoś czasu stosuję Emulpar z doskonałym skutkiem. To środek ekologiczny na bazie oleju z lnianki./olej rydzowy/ Pokrywa on szkodniki tłustą powłoką, która uniemożliwia im oddychanie.
Kupiłam w internecie od razu cały litr do rozcieńczania, tak jest dużo ekonomiczniej niż nabywać już gotowy preparat w mniejszym opakowaniu.

Zdrowia życzę, a sobie pięknych u Ciebie widoków. :kiss3:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2017 08:02 przez Baptysja.

OGRÓD PRZY DOMU 01 Wrz 2017 19:58 #562994

• zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1445
Kolorowo u Ciebie :)
Fajne dynie-też mieliśmy,potem same się siały i w końcu znikły :(
Mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-)
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy

OGRÓD PRZY DOMU 01 Wrz 2017 20:06 #562997

• 1krolcia1
  • 1krolcia1's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 73
Anna96 mam dwa klony palmowe w donicy i niestety muszę każdego chować na zimę do piwnicy ale warto je mieć!

Rudbekieomszoneaprzynichciekazmacierzankipiaskowej.Jesttorajdlaowadw.jpg

OGRÓD PRZY DOMU 06 Wrz 2017 20:07 #563748

• zanetatacz
  • zanetatacz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 202
Ślicznie Aniu w Twoim ogrodzie i kolorowo
Żaneta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula