TEMAT: ,,Kokosowa'' ostoja 2014

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 08:07 #268453

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Wiesiu,Marto - witam,

Monisiu, podczas upałów rośliny nad oczkiem trzymają ,,wigor'' zapewne jest to zasługa większej wilgotności powietrza w tym miejscu..materacyk ..hmmm....szkoda roślin i wszystkich mieszkańców oczka :devil1: (a pot z pod pach to co :ouch: )

Haniu
, Kokos już pływał w oczku zimą :mad2: pisałem o tym,ja byłem w pracy zały dzień a M.po powrocie zastała mokrego Kokosa-od góry do dołu-tego dnia nie padało, nie było śniegu, był za to :laugh1: bardzo cienki lód na oczku-teraz Kokos ,,trzyma dystans'' do oczka :devil1: a Asia ostatnio wykorzystuje oczko jako pijalnie wody z mikro i makro elementami :dazed: - :laugh1: wiaderko (miska na wodę jest dobra dla Kokosa :devil1: ) ma zawsze pełne i uzupełniane na bieżąco.
Hortensji nie przycinam-chyba że coś się złamie lub zaczyna wrastać tam gdzie nie trzeba np. okna :think: .
Tej zimy wymarzł u mnie winobluszcz trójklapowy veitchii :placze: miałem dwie sztuki na zachodniej ścianie garażu i zakupiłem następną hortensję pnącą Mirranda

SDC10596.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 08:20 #268460

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Kupiłam i ja tą hortensję, ale ma już dwa lata i nie chce kwitnąć :(
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 08:34 #268469

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
No ,,karwa twarz'' jak teraz zniknie post - trzeci raz go piszę :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Wiesiu, czy twoja Mirranda rośnie w cieniu-jaka wystawa-, jakie ma przyrosty roczne,w jakiej ziemi rośnie,czym nawozisz - tyle pytań :jeez: bo mam wrażenie że jest delikatniejsza od ,,tradycyjnej zieleniny'' :wink4: .

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 08:42 #268473

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Hortensja pnącą Mirranda już się ładnie prezentuje .Ja pnącej żadnej nie ma.
Ale masz tych osrózek dużo :ohmy: .
Ja mam tylko kilka sztuk,nowych,małych :(

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 10:25 #268514

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633 wrote:
Wiesiu, czy twoja Mirranda rośnie w cieniu-jaka wystawa-, jakie ma przyrosty roczne,w jakiej ziemi rośnie,czym nawozisz - tyle pytań :jeez: bo mam wrażenie że jest delikatniejsza od ,,tradycyjnej zieleniny'' :wink4: .

Słońce ma jedynie rankiem, ziemia standardowo kwaśna glina z domieszką torfu piasku i kompostu. Nawożenie zaniedbałam :huh: , też standardowo :sick:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 12:22 #268532

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu, to jeszcze cię pomęczę :devil1: :pinch: , ile centymetrów rocznie przyrasta.... :think:

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 12:26 #268538

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
:think: Nie wiem, może ok. 20 :think:

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 13:45 #268558

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Kokos pływał :woohoo: ładne mi pływanie. Bieduś, na pewno bardzo się wystraszył :placze: .
Kupiłam w zeszłym roku 2 Mirrandy, wysyłkowo. Obie do bani. Ledwo żyły. Na wiosnę ruszyły, ale tak mnie wściekły, że przesadziłam pod jałowce, mają się po nich wspinać. Są dużo bardziej delikatne od zwykłej pnącej, przyrastają naprawdę powoli, lubią je ślimaki. Mam nadzieję, że ruszą, bo inaczej :hammer: :hammer: Myślałeś może o winorośli japońskiej? Potrzebuje słońca i rośnie jak torpeda: do 4 m rocznie. Niestety, nie mogę spróbować, bo słońca u mnie nie za dużo. Znasz to pnącze? Nie mogę się nazachwycać Twoimi ostróżkami :bravo: Jakie dorodne, trzeba podwiązywać, prawda?
:garden1: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

,,Kokosowa'' ostoja 2014 04 Cze 2014 16:57 #268597

• Roma
  • Roma's Avatar
Masz Ty chłopie pecha z tymi postami,czasami i mnie się to przytrafia.Mój mądry informatyk twierdzi,że to wina kompa.Trzeba go podobno od nowa przeprogramować.Nic w tym roku tak pięknie nie rośnie jak chwasty,
już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić :jeez:
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2014 16:58 przez Roma. Powód: literówka

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 07:44 #268845

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Witam, moja hortensja chyba też odmiany Miranda .. albo się mylę... pięknie przyrasta a za to.. nie kwitnie. Z tym, że fakt faktem większość dnia jest w cieniu.

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 07:54 #268849

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, to ,,troszku'' mnie zasmuciłaś tą hortensją(w necie same bajki piszą - dzieciom na dobranoc :devil1: ),winorośl japońską ma - nawet 3 sztuki,miały zasłaniać drewutnie (troszkę straszy :dazed: )majowy przymrozek tak im ,,dopalił'' że ledwo się zbierają na ten świat :think: .W tym miejscu gdzie jest hortensja jest zbyt mało słońca dla winorośli a ona lubi słonko.

Roma
, kompa na początku roku ogarniał mi informatyk(tak się składa że posty zaczęły znikać gdy mamy inny serwer :think: )co do chwastów to ostatnio pieliłem w wolnym czasie SAM :whistle: :pinch: - (może M.to przeczyta i się zlituje :thanks: )uzbierałem tego towaru 4 szt.wiaderek po 25 l.

Roma - PW. chyba telefon będzie szybszy..... :oops: :wink4:

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 08:04 #268858

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Pawełku przed wysłaniem posta skopiuj go, wtedy nie będziesz musiał pisać jeszcze raz tylko wkleisz. :wink4:

Tak narzekasz na te przymrozki, ale ja żadnych strat nie widzę, ogród jak zwykle przepiękny. :thanks:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 09:10 #268880

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Paweł ja czekam na upały, jak na zbawienie :lev: . W końcu ja jestem na baterie słoneczne i ostatnimi czasy obserwuję, że zdecydowanie brak mi "dopalaczy".
Hosty masz przepiękne! Pogoda zdecydowanie w tym roku im służy. Ja po swoich też to widzę :silly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 09:30 #268890

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Chester, chyba 2 lub 3 tygodnie temu w programie 'Rok w ogrodzie' (jeszcze sprawdzę) była pokazywana Mirranda, jako okrywowa w cienistym miejscu. Wyglądała świetnie. Poczekam trochę, może akurat się uda. Póki co, jedna rośnie ładniej, druga jeszcze nie jest zdecydowana.
Pokaż zdjęcia tej winorośli japońskiej. Rośliny odchorowują przymrozki wiosenne, ale ta chyba regeneruje się szybko?
:garden1: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 10:08 #268911

• pasjonatka
  • pasjonatka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Pawle! Z wielką przyjemnością odbyłam spacer po Twoim urokliwym ogrodzie. Tak mnie urzekł,ze nie chce się stad wychodzić . Stworzyliście prawdziwą oazę spokoju i piękna. Nie obca jest mi melodia "żabio- ptasia" ...uwielbiam ją. Oczko wodne rewelacyjne. Mojemu ogrodowi ... daleko od takiej świetności.Będę tu wracała , bo warto...
P. S. Mam tez ten sam problem z hortensją pnącą 4 letnią , okaz zdrowego wzrastania ...bez kwiatów. W tym samym miejscu , od strony północnej rosną hortensje ogrodowe... obficie kwitnące.Pozdrawiam serdecznie!
”Mój ogród- mój raj” Zapraszam Bogusia
"Ogród powinien przede wszystkim dawać szczęście i ożywić umysł swoim pięknem" Gertrude Jekyll

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 19:41 #269050

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam wszystkich odwiedzających :kiss3: ,odpowiem jak będę przy swoim kompie bo w tej chwili piszę z ,,maszyny' Romy na Jaśkowej Polanie. :teach: :tongue2: :tongue1: :wink4:

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 20:16 #269076

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ale Ci fajnie :woohoo: . Jakieś przeróbki rabat, czy wypad na kurki? :devil1:

,,Kokosowa'' ostoja 2014 05 Cze 2014 20:27 #269083

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta,dostałem cynk od Romy że jest wysyp kurek i trzeba było wpaść na :screem: ciasto kurkowe.... :woohoo: :tongue2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.547 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum