Haniu
Najpewniejsze w kwitnieniu to są chyba jednak róże. Z liliowcem nie ma to nic wspólnego,
ale wydaje mi się ,że to taki pewniak kolorystyczny
Jeśli jeszcze specjalistki różane podpowiedzą Ci dobrą odmianę ,to sukces murowany
Rewa to piękne miejsce
Ja obecnie mieszkam w centrum miasta i tutaj nie mam nawet balkonu,
moja działka z ogródkiem i budową jest tuż za obwodnicą.
Bardzo ciekawy jest ten hyzop , trochę lawendowaty .
Ewa, Lucyna ,Hania
W sprawie przymrozków - coś tam od czasu do czasu przymrozi na północy ,no i wszystko u nas później rusza
wiosną, ale tak jak pisze Lucyna - my mamy bardzo dobrą strefę klimatyczną.
Rośliny później ruszają ,ale jednak łatwiej zimują.
Na Kaszubach ,w głębi lądu jest trochę gorzej ,ale klimat nadmorski to łagodny klimat.
Z przymrozkami tzw. zimnymi ogrodnikami to inna sprawa -bo ścina już wypuszczone młode liście czy pąki kwiatowe.
Ale mi chyba nie zdarzyło się ,żeby przez zimę tak na amen wymarzła jakakolwiek roślina.
Przecież kiedyś przez trzy sezony zimował u mnie karczoch.
Paweł ,Siberia
-42 stopnie ,to już pewnie rzęsy zamarzają ... Kiedyś szłam w dużym mrozie ,aż trudno było mrugać
Zupełnie nie nadążam z niczym ,nie mam kiedy nadrobić zaległości w Waszych wątkach,a wszędzie tyle się dzieje.
Weekend majowy spędziłam w kuchni (urodziny w domu), udało mi się zahaczyć dwie godziny na działce w niedzielę.
Akurat słońce przypalało -poleżałam sobie na trawce
Z robotą jestem natomiast strasznie z tyłu, żadna rabata nie jest porządnie oczyszczona, wszystko "po łebkach".
Ale koszenie pierwsze już było.
Do tego dzisiaj ruszyła matura, rano zrobiłam córce dobre śniadanie
Jutro ciąg dalszy ,ale stresu większego na szczęście nie zauważam .
Trawa po skoszeniu jest soczyście zielona, ale mamy w niej mnóstwo chwastnicy (chyba). No trudno..
Rabata dorciowa coraz bardziej "zakorowana" ,piwonie wyglądają bardzo ładnie na tle kory ,tylko nie wiem
czy ją lubią..Pąków mają dużo ,co bardzo mnie cieszy
Przesadzona w nowe miejsce sosna czarna Oregon Green z Hanutkowa :
I również pochodząca z kolekcji Pawła Rispetto - sosna Jeffreya , dłuuugie igły :