TEMAT: Między nami ogrodnikami

Między nami ogrodnikami 04 Paź 2015 21:15 #405879

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne zdjęcia :hearts: pięknego ogrodu. Chwilo trwaj, chciałoby się rzec :lol:
Nie znam się na uprawie, ale ja nigdy nie przyginałam pędów róż :think: Ostrokrzew za to tak nam dał w kość co zimę wymarzając i odbijając, a w między czasie niejednokrotnie wbijając się boleśnie w najmniej spodziewanym momencie, że którejś wiosny :oops: podpaliłam suchelca :devil1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Między nami ogrodnikami 04 Paź 2015 21:24 #405881

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pojęcie "mokre kolory" rozumiem, choć u siebie nie obserwuję :) Chociaż...Brunatność niektórych roślin zrobiła się jakby bardziej wyrazista :rotfl1:
Trawnik wręcz wiosenny, powierzchnia ogromna, proporcje zachwiane ;) , trzeba tam koniecznie jakieś jajo albo księżyc wiosną machnąć! :rotfl1:
Ja tez wpadam i wypadam, za każdym "wpadem" widzę, że coraz więcej rzeczy mam do zrobienia :)

Między nami ogrodnikami 05 Paź 2015 08:09 #405925

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Magda brakuje mi Twojej aktywności na forum, cieszę się, że się odezwałaś :kiss3: .
Na fotkach wcale nie widać, że w ogrodzie jesteś z doskoku :ohmy: . Świetnie wszystko wygląda :flower2: . Twój sadziec to już chyba przeszedł samego siebie :ohmy: - u mnie nawet drzewa nie są takie wysokie :happy3: .

Te nasze dzieciaki to rosną nie wiadomo kiedy :dry: . Twoje już wyfrunęły, a moje coraz bardziej samodzielne. Czy masz w związku z tym przemyślenia, że coraz mniej jesteś im potrzebna? :pinch: Bo ja ostatnio tak właśnie mam :tongue2: - zwłaszcza jak mi młodszy mówi: "Mamoooo nie jestem już dzieckiem" :rotfl1: . Niedawno mu człowiek pomagał skarpetki wkładać, a teraz nawet buta sobie nie da zasznurować :hammer: :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Między nami ogrodnikami 05 Paź 2015 16:49 #405983

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Z Eden Rose mam taki sam problem, kilka pędów wybiło na 5 m! Od kilku lat przyginam ją do poziomu (na metalowej kracie za różą), ale pędy znacznie krótsze. Masz do czego je przywiązać? O przyginaniu do ziemi pędów zapomnij, nie da rady. Na zimę narzucam ze dwie warstwy włókniny, ale to na wschodzie.

Co się tak wybarwiło pięknie- jesiennie? Jakaś nowa rabatka w budowie, obwódkę z bukszpanów widzę?
magdala wrote:

IMG_7988.jpg

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 21:52 #408386

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Hej ,to znowu ja. :silly: :silly: :bye:
Ostatnio niewiele słońca, więc trudniej o naładowanie baterii ... ;)
Ale ogólnie wszystko w porządku , tyle wokół spraw się dzieje ,że czasu na pisanie nie starcza.
Zresztą pisać mogę jedynie na tematy "życiowe" , bo ogródek jakoś zszedł daleko, daleko...

dorciaj wrote:
Te nasze dzieciaki to rosną nie wiadomo kiedy :dry: . Twoje już wyfrunęły, a moje coraz bardziej samodzielne. Czy masz w związku z tym przemyślenia, że coraz mniej jesteś im potrzebna?

Dorotko
Właśnie identyczne przemyślenia miałam ,kiedy moje córki zaczęły same chodzić i wracać ze szkoły, a po powrocie w domu okazywało się ,że po nakarmieniu ich obiadem, właściwie...
kończy się moja rola. :supr:
Oczywiście wiadomo - rozmowy , wspieranie itd. ,to wszystko jest nadal, ale ta "fizyczna"
rola opiekuna kurczy się bardzo kiedy dzieci stają się samodzielne.
Wtedy po prostu rozejrzałam się za pracą :)
Miałam ten komfort ,że z małymi dziećmi mogłam być w domu i bardzo to doceniam , bo
razem spędziłyśmy wiele świetnych chwil , ale w takim momencie ,o którym piszesz zaczęłam
się czuć nieco ...zbędna ;)
Potem to się znowu trochę odwróciło ,bo jak poszłam do pracy na 8 godzin , moje córki
nieraz miały pretensje ,że "ciężko się z tobą umówić " , że " nie masz czasu",
no i weź to wszystko wypośrodkuj ,żeby było akurat... :unsure:

Ja jednak jestem bardzo zadowolona ,że wróciłam do pracy zawodowej.

Vita
No ,właśnie jeszcze nie mam żadnej podpory dla Eden Rose , a ta urosła jak szalona!
Może uda mi się na czas owinąć ją włókniną przed mrozami .
Bukszpaniki są do przeniesienia , bo tę obwódkę wymyśliłam tak raczej bez sensu.

A piękne jesienne barwy przybrała kalina japońska Mariesii, czasem nawet zakwitnie ;) ,
choć mi podoba się sam jej pokrój.

Marto
Zupełnie zgadzam się z Tobą w kwestii wielkości (nadmiaru) trawnika. Nawet mam plany powiększeń,
ale kiedy to nastąpi ,kiedy ? Oczywiście powiększeń rabat (nie trawnika) :happy4:

W tym sezonie chyba pobiłam rekord w niebywaniu w ogrodzie ... :supr:
Przynajmniej drzewka sporo urosły ( przeglądałam ostatnio zdjęcia "przed" i "po" - szok !)
i może jak w przyszłym roku wrócą chęci , to będę miała w końcu zielone zasłony.

Marysiu
To bardzo spektakularnie pozbyłaś się ostrokrzewu :happy4: Naprawdę podpaliłaś cały krzak ? :P
Ja planuję go mocno strzyc ,żeby zagęścił się w kulę .

Na początek może różane żniwa w październiku :P

Taki bukiecik udało mi się zebrać jakieś dwa tygodnie temu , kilka dni przed przymrozkiem,
który definitywnie zakończył sezon różany w moim ogrodzie...

IMG_8016.jpg

IMG_8037.jpg

IMG_8010.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2015 21:57 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 21:56 #408388

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No i co :evil: , tak sama sobie oglądałaś te fotki przed i po :hammer: , a może my też byśmy pooglądali :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:06 #408390

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko :bye:

A proszę bardzo - zacznę od grubego kalibru...

Oto miejsce gdzie teraz rośnie kalina z poprzedniego postu (przedtem rosła tam pęcherznica):

cisy.jpg

Powyższe zdjęcie jest z 2012 roku.

IMG_7988-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2015 22:10 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:10 #408393

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No to mi teraz dałaś do myślenia :tongue2: ... że niby mam zacząć szukać roboty? :whistle: Kurde :tongue2: , ale to czasu na ogród nie będę miała, a to takie młode jeszcze "dziecko" :rotfl1: .

Magda mogłabyś wstawić te zdjęcia "przed i po". One bardzo cieszą zwłaszcza młodych ogrodników ;).
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:20 #408400

• Roma
  • Roma's Avatar
No to nie poszalała koleżanka z tymi fotkami :P
Madzia,teraz jeszcze nie jest tak źle bez dzieci bo jak by nie było ciągle jeszcze są od Was zależne i ten kontakt jest systematyczny.Przypominam sobie jak to było z moimi dziewczynami.W pierwszym roku studiów ,przyjeżdżały do domu co tydzień a czym bliżej do ich ukończenia tym wizyty były rzadsze :( Natomiast jak pozakładają swoje rodziny i nie daj boże rozjadą się po świecie to dopiero zobaczysz jacy samotni bywają rodzice.Mamy troje dzieci a jak byśmy ich nie mieli.Z najmłodszym synem widujemy się tylko w święta 2x w roku z najstarszą córką wcale nie częściej.Jedynie ta średnia jakoś częściej zagląda ale też nie tyle ile byśmy chcieli. :(

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:25 #408402

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu , u mnie nałożyły się dwie sprawy : wyrośnięte dzieci i plan budowania domu,
jedna sprawa pociągnęła drugą ;) Więc był to też lekki przymus .

Zaraz zestawię jakieś zdjęcia ogrodu do porównania .

Roma
Ostatnio porządkowałam zdjęcia i nawet je podpisywałam , teraz tylko je znaleźć ... :happy4:
Dzisiaj zrobiłam szarlotkę i jakoś tak smutno ,że starsza córka nie dostanie swojego kawałka.
Jest zadowolona ze swojego wyboru i to najważniejsze. :)
Ale sama wiesz ,że tak jak napisałaś - coś bezpowrotnie odchodzi...

widoktrawnikrana.jpg

widokrana.jpg

widokrana5.jpg

IMG_2201.jpg

IMG_2202.jpg

Inne miejsce:

rdziemno2.jpg

rdziemno.jpg

IMG_5809.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2015 23:15 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, chester633

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:43 #408407

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba jednak nie najgrubszy ten kaliber ;) , bo najpierw inne drzewko, potem inne drzewko i dalej nie wiadomo ile urosło :rotfl1:

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:49 #408409

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardziej miałam na myśli ,że duża różnica w wyglądzie ogrodu na tamtych dwóch zdjęciach ;)

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 22:53 #408410

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
W tej kwestii zgoda ;) , a trawnik wręcz powalający :lol:

Między nami ogrodnikami 17 Paź 2015 23:19 #408416

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę jednak u nas podlewało latem ,więc trawa nie wyschła na wiór.

Zdenerwowałam się ...To wcale nie jest takie proste zestawić dobrze zdjęcia "przed" i "po".
Czeka mnie dużo roboty , muszę posegregować lepiej zdjęcia, bo ciężko znaleźć te odpowiednie.

Między nami ogrodnikami 18 Paź 2015 07:13 #408431

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Śliczny bukiecik ułożyłaś z ostatnich kwiatuchów, moje różyczki jeszcze kwitną, szkoda mi zrywać... może do grudnia wytrzymają :rotfl1: :rotfl1:
Kiedy moja córcia postanowiła opuścić rodzinne gniazdo kilka lat cierpiałam na tzw. syndrom pustego gniazda :happy3: teraz czeka mnie powtórka z rozrywki, bo jeszcze synuś, który trochę się zasiedział, ale trwaj chwilo...

Między nami ogrodnikami 19 Paź 2015 22:24 #409010

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Mrówko :bye:

W tym tygodniu mąż pojedzie do córki zawieźć jej rower ,a ja przy tej okazji chyba zrobię
pierwsze słoiki dla niej :happy4: Może choć kilka ,a co tam - niech ma domowe jedzenie.

Już pierogi robiłam kilka dni temu ,to zamroziłam dla niej partię ;)

Młodsza córka chyba jest bardziej "domowa" ,tak mi się wydaje...

.................................................................................

Ja lubię ścinać kwiaty w ogrodzie , zwłaszcza kiedy jest ich dużo na krzaczku. Róże w bukietach
można ładnie zestawiać ze sobą :)
Tylko ja wciąż mam ogród na odległość ,więc nie żal mi ich zrywać , to jedyna możliwość
patrzeć na nie częściej .

..................................................................

Chyba idzie sroga zima , od kilku dni stale gotuję i piekę , wcale nie objadam się tym co wyprodukuję , ale mam wielką potrzebę gotowania takich energetycznych posiłków.
w ciągu czterech dni upiekłam ...3 szarlotki :happy3:
Pierwszą , bo miałam ochotę i pół zawiozłam do pracy , drugą - bo szłam do koleżanki na taki domowy koncert ukraińskiego artysty , a trzecią - żeby poprawić jakość tych pierwszych :happy3:

Dodam ,że wcale nie przestałam pracować - po prostu wracam do domu i zaczynam gotować i piec -szaleństwo jakieś...

......................................................................

Niedawno byliśmy na otwarciu nowego muzycznego miejsca w Gdańsku , gdzie wystąpił Zbigniew Wodecki z zespołem Mitch & Mitch . I powiem Wam ,że był to tak rewelacyjny koncert,
że jak tylko będziecie miały okazję , to bardzo polecam :P

Ja wcześniej słuchałam w Trójce piosenek w ich wspólnym wykonaniu , fajne jest to ,że Wodecki
stał się artystą bardzo popularnym wśród młodych ludzi .
Zabawa była taka ,ze trudno było ustać w miejscu ,dla mnie bomba!

Nie mam nowych zdjęć ogrodniczych , będę nadal bawić się w porównania ,tym bardziej ,że muszę sama siebie zmotywować do tego ogrodu ,bo ostatnio mam kierunek zupełnie odwrotny....

Rabata zwana "podpłotową"(banalnie),
jej początki :

podpotowa3.jpg

Złe próby z włókniną :

podpotowaagrowknina.jpg

Widać małego sadźca :

DSC09725.jpg

Tutaj już większy

podpotowasadziec.jpg

IMG_5972.jpg

IMG_5808.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Paź 2015 22:28 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, r-xxta

Między nami ogrodnikami 19 Paź 2015 23:30 #409021

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Nic tak nie motywuje jak zdjęcia porównawcze :hug:

Z pieczeniem szarlotki mnie rozbawiłaś.. produkcja na całego, ale żeby aż mrozy tym prognozować..a wybij to sobie z głowy..tfutfutfu! Ja zauważyłam, że tez jesienią i zimą ciągnie, żeby cos podziałac w kuchni..ale to wynika raczej z tego, że w sezonie siedziałąbym ciągle na rabatach i czasu nie mam ani natchnienia..a po sezonie mi się zwyczajnie nudzi :silly:

Między nami ogrodnikami 20 Paź 2015 20:33 #409148

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko ,dla Ciebie zdjęcia cisów :

to jest ich pierwszy rok u mnie (to najwyższe na końcu, to tuja)

cisy1rok.jpg

A tak wyglądają teraz - trzeci sezon. Na wysokość oczywiście nie poszły , no ale chodzi przecież o i ich zagęszczenie.
Tak jak napisałam u Ciebie - tnę je w czerwcu z góry i z boków , młode przyrosty - o połowę.
Potem czasem trochę poprawiam w lipcu/sierpniu.

IMG_1752-2.jpg

Jeśli chodzi o aktywność kuchenną , ewidentnie czuję ,że mój organizm doprasza się o energię.
Całe lato jadłam głównie sałaty z pomidorami , sery , owoce , przestałam jeść pieczywo
i ogólnie rzadko bywałam głodna.
A teraz... Muszę walczyć z pokusą np. na chipsy :supr: Ale krówkom się nie opieram :P
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2015 21:16 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, anabuko1, Monika-Sz, wxxx-a

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.761 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum