Andrzej
Formowanie dużego bukszpanu można zacząć bardzo delikatnie - przyciąć mu teraz jedynie "po wierzchu" młode przyrosty.
Następnie ponowić to w marcu ,potem w czerwcu.
Zawsze ciąć niewiele , nie zmieniając definitywnie kształtu ,a jedynie nadając mu
wrażenie zadbanej sylwetki
Taki bukszpan chyba nie będzie kłócił się z naturalnym charakterem ogrodu, to tak ja wygrabiona ścieżka czy skoszony trawnik .
Ale gdybyś chciał "wyrzeźbić" sobie bukszpanowego amora ,to już będzie przesada ,rzeczywiście
Dorcia
Bukszpany tnę trzy razy w sezonie : marzec, czerwiec i przełom sierpnia/września.
Najgorsze w strzyżeniu są ...śmieci . Te sztywne i drobne bukszpanowe listki strasznie zaśmiecają rabatę ,ciężko je potem wygrabić.
Więc kombinuję z jakimiś foliami ,papierami ,żeby te ścinki spadały od razu "do worka".
Romciu
Moja "dorciowa " jest wirtualna ,a Twoja - realna
Nastawiłam nalewkę tymiankowo-oreganową , dzisiaj mąż opryskał co trzeba ,ale teraz leje. I co ?
Jadziu
Gartentraume wygląda obecnie najlepiej ze wszystkich róż ,ale jej pierwsze kwitnienie wcale nie było takie ładne.
W ogóle wszystkie moje róże teraz zabrały się do roboty i szykują mnóstwo pąków kwiatowych.
To miło z ich strony, coś na pocieszenie mijającego lata
U mnie bardzo duże zmiany - w piątek pożegnałam się po czterech latach z moją pracą.
Bardzo lubiłam to ,co robiłam ,ale specyfika tej branży jest tak wykańczająca,że
kiedyś musiałam to zostawić.
Przede mną trochę niejasna przyszłość ,bo nowa praca jeszcze nie jest pewna.
Emocje pożegnania przypłaciłam taką migreną ,że wczoraj po prostu musiałam przespać cały dzień,
inaczej nie dało rady.
Czekam na słoneczny i ciepły wrzesień
Mam problem z winobluszczem trójklapowym.
Jest on niestety podatny na przemarzanie. Co roku przemarza całość rośliny i odbija
ona od zera . W ciągu lata osiąga mniej więcej wysokość jak na zdjęciu.
Jak bylina , a nie pnącze. Co robić - osłonić całość agrowłókniną?