TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 07:14 #264208

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Mam nadzieję, na powodzenie w uprawie Multi Blue równie wspaniałe jak u Ciebie :woohoo:
Chwilowo mój młodzik po przejściach zakwitł 2 kwiatami :laugh1: :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 09:26 #264247

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Witam w poniedziałkowy poranek. Oj nie lubię, nie lubię..., znów cały tydzien w pracy :(
Wczoraj wpadła do mnie moja szalona szwagierka - efektem są dwa obolone iglaki, przesadzony bez czasrny. Nie wiem czy to był dobry pomysł. Watpliwości mam zwłaszcza co do przesadzonego krzewu - troche za gorąco i sucho, zobaczymyt czy przezyje tą 'akcję' :(

Marta, Beatko, Nikko niestety przemarza, ale tez jest roslina nie do zdarcia i bardzo szybko można go rozmnożyć. Ukorzenia się każdy pęd, który dotknie ziemi ;) Bardzo lubię tą roslinę, choc i mój w tym roku bardziej zielony niż kwitnący.

Monia, za bardzo? Powoli przekwitaja azalie, więc orgia kolorystyczna sie kończy. Teraz będzie raczej różowo w róznych odcieniach. A na razie jeszcze fioletowe różaneczniki

Moniko, Eglantyne otwiera coraz więcej kwiatów. Po pierwsdzym jej roku w moim ogrodzie stałam nad nią z łopatą. Strasznie była mizerna, słabo kwitła. Ale uwierzyłam znawcom, którzy twierdzą, ze angielki potrzebują czasu by się rozhulać. I to prawda. Teraz zachwycają wielkością i ilościa pąków.
Czekam aż rozkręci się Jubille Celebratin. Jesieną porzesadzona, w poprzedfnim miejscu nie zachwycała a teraz już widzę, ze ostro ruszyła z miejsca.
Wczorajszy pierwszy kwiat na Gertrudzie Jekyll :dance:

Agusia, Nevada jest zachwycacjąca. Zawsze podobała mi się ta róża (na zdjęciach) ale w realu przebija wszystko. Tylko trzeba jej zapewnić dużo miejsca. Dopiero jak pędy zwisają to jest efekt.

Lada moment róże wybuchną kwiatami. Obiecuję duuużo zdjęć :lol: .
Jak tam w pracy?

Ewunia, a ja ci powiem, ze leżakowanie wychodzi mi świetnie :happy:
A tak poważnie. Zostało mi treochę plewienia, w miejscach gdzie jeszcze są jakieś przerwy miedzy roślinami, bo w innych już chwasty nie rosną. Musze wyściółkować zwłaszcza okolice azalii bo tam prawdziwe chwastowisko, ale reszta miejsc dośc dobrze sobie radzi.
Doniczki powoli wykańczam, choć ukorzeniło mi się około 20 sadzonek hortensji bukietowych i musze o nie zadbać.
Opryski - dzis druga fala, ma nadzieję, ze pogoda pozwoli, bo jakies burze zapowiadają. Ale niestety grzyby nie odpoczywają. No i nie bardzo mogę sobie poradzić z plagą mszyc. Ale przy okazji robienia fotek rozmaślam ile się da.
Bruzdownicy na szczęście nie zauważyłam, jest trochę nimułki ale obrywam liście razem z porażonymi przez grzyby. I jakoś się kręci. I nawet czas na leżaczek mam.

Iwona, nie mam pojęcia co ja Ci dawałam. Możesz fotką zobrazować? :search:

Magda, przęstka to moja ulubiona oczkowa roslina, mimo, ze nie kwitnie. Jakoś mam do niej słabość od pierwszej chwili. Cudnie rozprzestrzeniła mi sie po brzegu oczka.
Wczoraj padła mi jedna ryba, zastranawiam się co się stało, mam nadzieję, ze to nie jakieś choróbsko i reszta będzie żyła.
U mnie inwazja mszyc. Tyle chyba nie miałam nigdy. Chyba sięgne po jakieś preparaty bo mechanicznie nie jestem w stanie zwalczyć.
E tam, na leżaczek zawsze znajdzie się czas, choćby parę chwil.

Beatko, z powojnikami różnie bywa. Niektóre rosną bez problemu a inne co roku chorują. Wczoraj wycięłam pędy na Partrycji. Chyba nie doczekam kwiatów. Cholera mnie już bierze. Zastanawiam się czy nie wywalić zdechlaków.
Za to taka Jospehine szaleje

Cristal Fountain tez otwiera coraz więcej pąków

Po raz pierwszy zakwitnie mi pełnymi kwiatami Piilu. Jakos do tej poryu nie miałam szczęscia, choć i u niego zauważyłam jakieś przywiedniete pędy.

Kilka słonecznych i deszcowych fotek i spadam do pracy

zapowiedź tego co już za chwilę

Miłego dnia! :bye:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 09:34 #264255

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pięknie masz i tak wszystko bujnie rosnie!
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 09:49 #264262

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka :woohoo: tylko dotknąć różyczki :dance: ale będzie pokaz.
Już widzę te Twoje olbrzymki w kwiatach :woohoo:
Ale dlaczego Pani narzeka na clemki :think: nie pojmuję :funnyface:

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 09:59 #264265

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Doroto a ostatnie zdjęcie to zapowiedź jakiej róży? Pięknie łby równo powystawiała ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 10:58 #264281

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Danuś, dziekuję :hug:

Jolcia, no powiedz jak mam nie narzekać, kiedy na kilkanaście (może nawet więcej, musze policzyć) klemków przyzoicie rosnie i kwitnie siedem :( reszta wegetuje. Dzis rano wpadłam na pewien pomysł. Nie wiem co na to mój M. bo robote dla niego szykuję i czy zgodzi sie troche trawnika uszczuplić. Ale to chyba jedyny sposób by powojniki rosły.
Róże sa takie wilekie i tak obsypane pąkami, ze zaczynam sie ich bać a przynajmniej niektórych. Zastanawiam się co zrobić po kwitnieniu, część chyba będę musiała ostro potraktować sekatorem bo mnie pochłoną :rotfl1:

Ewcia to Chippendale, w tle pąki Crown Princess Margareta. Chpek pąki otworzy dziś na 100%
Myslę, ze rozkwitnie też Comte de Chambord

Kalina Watanabe

i cudny kwiat James Galway
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 11:05 #264282

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jak się chce mieć wielkie róże :funnyface: Takie widoki :woohoo: Cykaj, cykaj fotki, bo już się doczekać nie mogę :lol:
I u mnie Chippendale powinien rozwinąć przynajmniej pierwszy pąk, niestety od rana pada :lev:
Znaczy clemkom trawka rośnie w nóżkach :silly: :lol:
Dorotka te które pokazujesz są zachwycające, więc clemki lubią Twój ogród, a kiedy Josephinka idzie do ziemi?

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 16:47 #264367

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
dodad wrote:

Łon ci to jest :rotfl1:

Ogród Doroty '2014 26 Maj 2014 17:24 #264383

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Zachwyciła mnie Nevada. Szkoda,że to róża do dużych ogrodów. Pozostaje mi pozachwycać się nią na zdjęciach. :)

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:07 #264727

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Ochłodziło się trochę i popadało. Mam nadzieje, ze te zapowiadane ulewy jednak nie nadejdą, szkoda byłoby róz, które własnie zaczynają rozwijać kwiaty.

Ino, Nevada to rzeczywiście róza sporych rozmarów, ale takie są najpiękniejsze ;) Nie ma to jak obsypany kwieciem potężny karzaczor. Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze w nie każdym ogrodzie sa warunki na taki krzew ale warto!
U mnie tez miejsca niewiele, ale sadzę namietnie te potwory różane i zachwycam sie ich wyglądem.
Wyobrażasz sobie jaki będzie widok za kilkanascie dni kiety całe towarzystwo w okolicach ławki zakwitnie :)

Iwonka, tak myslałam. :) To żylistek 'Nikko', niestety jesienia trzeba okryć ale warto.

No Joluś chce się :rotfl1: Ale przeciskanie się pomiedzy tymi potworami zaczyna byś problematyczne. O plewieniu i kontrolowaniu tego co rosnie pomiędzy już w ogóle nie ma mowy. Lilie przyduszone, Piwonie, które rok temu górowały nad pędami róż w tym ukryte głeboko choc mają około metra. pewnie będe zmuszona w sierpniu przesadzać bo szkoda by takie cudności kwitły w gęstwinie

Następne już się szykują

No i róże :hearts: Zaczyna się!!!
Róża, którą zakupiłam jako Mary Rose, ale mam wątpliwości

Gipsy Boy - w rzeczywistości bardziej amarantowy, mój aparat nie radzi sobie z tą barwą

Gertrude Jekyll

Boule de Neige

i Lady of Shalot
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2014 11:09 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Orszulkaa

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:15 #264731

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Dorka, jaka to odmiana piwonii (2 i 3 zdjęcie ) ? Ma cudownie podbarwione filetem płatki.Nie wiem, czy to cień, czy w rzeczywistości tak wygląda. No i ta czuprynka z żółtych pręcików ! :hearts:

Róże Ci za chwilę zrobią w ogrodzie show. Milknę tuż przed odsłoną i czekam w napięciu...

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:17 #264733

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
O matko :ohmy: , co tam się dzieje nad tą ławką :supr3: :woohoo: , obok też nie lepiej :supr: :supr3:
Też mi zaczyna wszystko włazić na siebie :happy3: , a ja naprawdę nie sadzę za gęsto, bo mnie przesadzanie stresuje :silly: . Ale póki co za gorąco wciąż :pinch: , a deszczu co kot napłakał :jeez:

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:21 #264736

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Madzia a ja u Ciebie ;)
Ta piwonia to Albo Coral Charm albo Coral Sunset, nie jestem w stanie ztwierdzić z całą pewnością, druga jeszcze w pąkach.
Kolor ma w tym roku zupełni inny niz rok temu. Jest bardziej rózowa nić koralowa, ta poświata na końcach płatków to chyba zasługa oświetlenia, choc przyglądnę się jej dzis lepiej.
Jeszcze jedno ujęcie
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:24 #264737

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta, ja tam juz nie usiłuję się dostać :rotfl1: . Chyba, ze w ochronnym kombinezonie.
Też wydawało mi się, ze za gęsto nie sadzę. Nie wiem co jest przyczyna takiego wzrostu, dla mnie bomba, ale boję się, ze po deszczach wszystko się połozy :( Jakies podpory tam są, ale to wszystko nic.
Allisar otwiera następne kwiaty, czekam na wysyp. będzie zjawiskowa
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:28 #264741

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gdyby nie Twój komentarz przed zdjęciem pomyślałabym, że to róża a nie piwonia :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2014 11:29 przez piku.

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 11:31 #264742

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Coral Sunset kupiłam w zeszłym roku mojej sąsiadce, bo ona zakochana w koralowych . Latamy do siebie prawie codziennie na wieczorne obchody sprawdzić co się wydarzyło od ostatniej wizyty :happy4: ,ale ostatnio jeszcze kwiatów nie było. Teraz będę czuwała i porównam, czy u Niej będzie taka sama.

Allisar dostała śliczne przybranie z trawy. Florystka by tego nie wymyśliła! :lol:

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 12:01 #264754

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Cudne pierwsze kwitnienia różane!
Czytam tak Dorotko o tych różnych plagach nawiedzających nasze róże, ale widzę w tym roku takie mnóstwo pąków, jak nigdy dotychczas. I nawet gdy szkodniki uszkodzą niektóre, to i tak ogrom pozostanie. U mnie bruzdownica uszkodziła kilka pąków, ale jakoś w ogóle tego nie przeżyłam. Kiedyś bym rozpaczała, ale teraz to i te paskudztwa się pożywią, i nam wiele zostanie :)

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 14:52 #264801

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Zdjęcie z ławką w tle ... o jeżu !!! :woohoo: Już nie mogę się doczekać widoku jak to wszystko zakwitnie. Próbuje u siebie zrobić taki kącik różany, w którym można posiedzieć ale to taka namiastka ,namiastki tego co u Ciebie. ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.616 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum