TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 20 Maj 2014 20:25 #262037

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Przepiękne te róże. Czy ty także - jak Kasia - uważasz, że biosept nic nie pomaga na grzyby :huh: właśnie Tadek pryska mi nim róże i azalie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 20 Maj 2014 21:20 #262104

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko, nie wrzucałam zdjęcia rodka - liście i te co zostały na krzewie i te opadnięte całe zielone, żadnych plam czy przebarwień, nawet kwitnie - zastanawiam się czy larwy opuchlaków mogły tak narozrabiać (niedaleko od tego rodka skasowały mi żurawki citronelle).
Ależ cudne masz te róże. Allisar nie mam, a moja Rapsody raczyła na razie zawiązać pąki
pozdrawiam serdecznie

Ogród Doroty '2014 22 Maj 2014 09:39 #262721

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Witajcie - jak lubię takie poranki! Słońce, bezchmurne niebo, cieplutko.
Poranny obchód ogrodu po mokrej trawie - otworzyły sie pąki na Nevadzie, Jacqueline du Pre, Maigold, po południu będe robić zdjęcia.
Z reszta roboty mam dzis masę. Trawa do koszenia, trzeba zabrać się za plewienie, ścieżki zarastają a jutro i w sobotę mam gości. Musze się sprężyć. Wczoraj spędziłam dzień na leżaku no to dziś nadrobię ;)

Wiesiu, ogród schnie, niestety jak wiesz glina zaczyna się ściskać i tworzyć bardzo twardą skorupę. Allisar śliczna jest, nie mogę się napatrzyć na tą różę. Do tego ma przepiekne bordowe liście.

Iwonka, ja sięgnęłam po chemię, trudno - nie leję bez opamietania, nawozów sztucznych nie uzywam, staram się rozsądnie podchodzić do tematu. Przypomniałaś mi o opryskuy azalii, przy takiej pogodzie mączniak ruszy natychmiast.

Moni, gdyby to były opuchlaki miałabyś dziury w lisciach, choć podgryzanie korzeni nie wykluczone.
Może wykop po kwitnieniu, zobacz to tam w ziemi się dzieje. Szkoda każdej rosliny.
Rhapsody bodajże dwa lata temu postraszyłam łopatą. Bardzo kiepsko rosła i zastanawiałam się nad wywaleniem. Jak widać straszeniue poskutkowało, bo w tym roku baaardzo się stara :lol:

Dzis za pracowym oknem koszą trawy - hałas taki, ze mysli nie słychać :blink: No nic, może jakoś dotrwam do końca pracy.
Wam życzę pogody i miłego popołudnia :bye:
I zostawiam trochę kwiecia

azalia 'Whitethroat' niestety troche sponiewierana przez deszcz

i czosnki

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 22 Maj 2014 10:17 #262731

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotko mnie dziś przywitała dokładnie taka sama pogoda. Cieplutko, czas mam, chłopaki w szkole - wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że już drugi dzień trzyma mnie jakaś infekcja i zupełnie nie mam siły :dazed: .

Próbuję pielić w mojej glinie - droga przez mękę - sucha skorupa trzyma wszystko :jeez: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Doroty '2014 22 Maj 2014 10:34 #262735

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zazdroszczę tych różyczek :woohoo:
Moje się ociągają jakoś, choć ... dzisiaj jeszcze nie ogladałam :silly:
Wieczorem zrobiłam oprysk na mszyce :blink: masakrycznie dużo tego towarzystwa było :jeez:

Ogród Doroty '2014 22 Maj 2014 11:12 #262747

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Dorotka... a jak Twoja azalia z Krzywaczki? Atlanticum?
Czy tylko u mnie ona taka późna?
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 22 Maj 2014 11:41 #262762

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Dorcia, zaziębiłaś się bidulko :hug: Kuruj sie kochana.
Ja dzis kicham jak z armaty - za oknem koszenie, koszmar!

Jolcia, przyznam Ci się, ze aż się niektórych róż boję :rotfl1: Busz się taki zrobił, że zastanawiam się jak dam radę to towarzystwo poskromić. Część popodwiązywałam, ale musze jakieś solidne podpory zacząć szykować.
Z mszycami rozprawiłam się już wcześniej, na szczęście innych szkodników nie zauwazyłam (no jeszcze nimułka, obrywam liście) za to grzyby poczynają sobie coraz śmielej :placze: Wczoraj oskubałam jedna angielkę prawie do łysa :(
Odpoczywaj, nie przemeczaj się :kiss3:

Gosia, nie tylko u Ciebie, u mnie też dopiero otwiera paki, dzis powienien pokazać się pierwszy kwiatek.

ognisto :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 11:43 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 22 Maj 2014 20:34 #262880

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pracowałaś w ogrodzie przy świecach i ogniu? :eek3: No dobrze, świece to jeszcze rozumiem, ale mamy elektryczność już :lol: , ale skąd ten ogień? Chyba po próbie wody, nie chciałaś poddać ogrodu próbie ognia? :rotfl1: Bo tu już mogłoby być gorzej... ;)
A ogród piękny i kolorowy, wnoszę, że ogień był pod kontrolą :)
Twoje ślimaki nawet azalie jedzą? Smakosze z wyższej półki! :rotfl1: Ale to nie znaczy, że sobie hostki odpuściły?

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 10:28 #263102

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Dowcipniusiu :rotfl1: Ja wiem, ze ty nie rozumiesz, ale u mnie ogród służy głównie do wypoczynku :lol:
Leżaczek, książka a wieczorkiem kolacja na tarasie, winko.
Dzicko paliło ognisko i super było. Trzeba korzystać z ciepłych wierczorów bo kto wie ile ich będzie. Lato zapowiadają deszczowe :(
Pamiętam taki urlop, gdzie trzy tygodnie lało prawie bez przerwy, depresji można było dostać.
Na temat slimaków się nie wypowiedam, bo mnie ...... trafi :mad2: Uwierz na słowo, sekator mam w częstym uzyciu i to bynajmniej nie w celu przycinania roślin :whistle: Hostki dalej wytrwale dziurkują.

Ale dość w tym temacie, nie chcę się denerwować.
Poranny ogchód ogrodu (na szczęście trawa skoszona, bo rosa spora)zrobiony. Podumowanie: rozwiajają sie kwiaty na Jaquelin du Pree :hearts:, Nevada oblepiona motylowymi kwiatami, pierwsza piwonia dizs otworzy kwiat, no cudnie jest.
Wczorajsze poranne i wieczorne fotki
Pomęczę Was jeszcze troche azaliami i rózanecznikami. To ich ostatnie chwile, niestety :(
Pfaueneauge

Marcel Menard

i w duecie z Catawbiense Grandiflorum

nn zakwitła jednym kwiatem, ale układ bordowymi liśćmi jest fantastyczny. Może ktoś ma pomysł co to może byc za odmiana?

azalia japońska Schneeperle w tym roku skromniutko, na jednej gałęzi, ale kwiaty są piękne

Pierwszy rok kwitnie u mnie azalia Whitethroat - ładne, niewielkie kwiatuszki, niestety deszczu nie lubi

I żaby nie było tylko azalii

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 10:49 #263109

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No taki poranny obchód to ja rozumiem :woohoo: . Dorotko bosko u Ciebie :hearts: .
Ja już też dostrzegłam pierwsze kolorki na różach :dance: . Teraz będę pięć razy dziennie do nich zaglądać :happy: .

Ja na razie nie dostrzegam w moim ogrodzie funkcji "odpoczynek i relaks" - raczej "harówa i jeszcze raz harówa" :happy3: . Muszę kupić sobie leżak - może jak już będzie, to zalegnę na nim choć na chwilkę :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 11:49 #263125

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Żaby nie bój ona lubi azalie :rotfl1:

A tak na poważnie - jak ja ci zazdroszczę tej porannej kawy w ogrodzie. Chyba tego brakuje mi najbardziej. Ogród o świtaniu jest najpiękniejszy, cały skąpany w rosie, jeszcze słońce nie dokucza, jego promienie ślizgają się po roślinach, no i te ptaki :lev: ale się rozmarzyłam. Już jutro tak będę miała :hearts:

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 11:58 #263126

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Śliczne azalie. Szczególnie podobają mi się białe. Takie urokliwe są. :hearts:
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 12:05 #263129

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dorotko, ślicznie ukwiecone rododendrony. U mnie poza żółtym, który zakwitł obficie, pozostałe to kaplica. Miały po jednym kwiatku na dużych krzakach. Przytrafiło mi się coś takiego pierwszy raz. Azalie zakwitły nawet ładnie, ale zmokły w deszczu i nie bardzo nadawały się do focenia.
Nadchodzi szybkimi krokami czas róż. :dance:

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 12:32 #263135

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, duecik rodków bardzo fajny!
Moje dopiero otwierają kwiaty, mimo że upały mam już kilka dni...
Przyjemnie dzisiaj chociaż popatrzeć na oczko wodne ...dla ochłody. Wróciłam z zakupów i mam dosyć - słońce pali jak w połowie lipca :angry:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 13:01 #263145

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Dorcia, wszystkiego się doczekasz, relaksu w ogrodzie też ;) .
Obiecałam sobie juz w zeszłym roku (i udało mi się dotzrymac tej obietnicy), że ogród będzie dla mnie PRZEDE WSZYSTKIM! Żródłem readości, odpoczynku, relaksu, oderwania od nerwówki dnia codziennego. Po kilku latach intensywnych prac, poszerzania rabat, sadzenia coraz to nowych roslin doszłam do wniosku, ze to ogród jest dla mnie a nie ja dla ogrodu, nie mam zamiaru być niewolnikiem.
Oczywiście nie zamierzam puścć go samopas, trzeba dbać, odchwaścić co jakiś czas, podlać, zasilić, dbac o rośliny, ale nie tylko!
O siebie, swój kręgosłup, dobre samopoczucie tez trzeba zadbać.
I powiem Ci, ze bardzo mi dobrze z takim podejściem. Nie sprężam się, nie wariuję, ze chwasty rosną. Kiedyś opielę ;)
Oczywiście tak gęste nasadzenia jak u mnie znacznie ułatwiają mi dbanie o ogród. Chwasty po prostu nie maja miejsca :rotfl1:

Iwonko, niestety kawa to tylko w weekendy, rano czasu brak. Ale szybki spacerek wśród kwitnących roslin bardzo podładowuje akumulatory na dzien w pracy.

Małgosiu, dawno Cię nie widziałam, dobrze, ze wróciłaś na forum.
I ja lubie białe kwiaty, a szczególnie azalie. Niestety większość roslin w tym kolorze brzydko wygląda po deszczach.

Romku, witaj. A widzisz, u mnie odwrotnie. Rododnedrony zakwitły całkiem przyzwoicie, za to azalie, poza nielicznymi wyjatkami bez szału. A kilka krzaków nie pokazało ani jednego kwiatka. Najbardziej zawiodły japonki. Obawiam się, ze to sucha zima bez sniegu tak dała im się we znaki. Wytglądają na lekko podsuszone. W zasadzie dopiero zaczynają się regenerować.
Róże juz za moment.

Dalu, i ja lubie to zestawienie fioletów. Szkoda tylko, ze tło niespecjalne :( Był piekny sad a teraz pusta łąka i sąsiedzkie domy :(
U nas tez dziś bardzo ciepło, ale wieje dość silny wiatr więc ogólnie jest bardzo przyjemnie. Lubie takie dni.
Mam po południu gości więc liczę na miło spędzony czas.

Jeszcze kilka widoczków

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 13:20 #263150

• Daisy
  • Daisy's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Ojej jak pięknie :woohoo:

Kwasoluby takie wypasione, mnóstwo kwiatów :)

No i powojniki, cudo, moje jakieś takie bidulne jak to mówi Ursulka :D

No i są pierwsze różyczki :) Śliczne :)

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 19:48 #263213

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Dorotko, na zdjęciu oczka to przęstka tak cudnie wyrasta? Wyjątkowo mnie urzekła ta kompozycja.
Zapraszam
Mania Zieleni

Ogród Doroty '2014 23 Maj 2014 20:35 #263233

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Lato zapowiadają deszczowe? :woohoo: Cudownie! :)
Musisz tak kłuć w oczy tą Melanią? ;)
Rododendrony kończą popis, ale następcy godni się szykują!
Ewolucja Twoich poglądów na rolę ogrodu ciekawa... Ja jeszcze nie wiem, jak to ze mną i ogrodem jest, no w końcu od dwóch miesięcy dopiero mam ogród ;) :lol: :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.640 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum