TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 14:57 #264802

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dorotko wcale nie za bardzo kolorowo - wręcz przeciwnie - cudownie!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 15:25 #264810

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Właśnie zakochuje się w róży Allisar... boska jest :hearts:

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 18:37 #264866

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotko, nie wiem jak to się stało bo smarowałam wczoraj posta i go nie widzę. No nic - jeszcze raz. U mnie Eglantyne tak nie szaleje jak u Ciebie i chorowała mocno w zeszłym roku ale kwiaty ma zachwycające. Jubilee Celebration też mam i uwielbiam, za kształt kwiatu, kolor, zapach. Bardzo powoli buduje u mnie krzaczek ale też rośnie w trudnych warunkach (pod alchymistem przy tarasie). Nie chcę jej przesadzać więc będę musiała się zadowolić mniejszym krzaczkiem. Clemki masz cudowne - zachwyciła mnie Josephine i Crystal Fountain - coś pięknego. Zanim o różach to jeszcze chciałam zapytać czy znasz imiona tych rodków fioletowych - bardzo podoba mi się to zestawienie kolorystyczne. A róże ...a róże masz cudowne i widzę, że też w piorunującym tempie rozwijają pąki. Okolice ławeczki już są cudowne a jak róże zakwitną to będzie bajka. Więcej nie piszę tylko wzdycham

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 19:09 #264875

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Tylko szkoda ławki, bo też ładna, a wkrótce zniknie :devil1:

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 20:42 #264941

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Hej Dorota,
gdzie nie spojrzę to zapowiada się rekordowe kwitnienie róż :woohoo:
Twoje różane kąty zapowiadają się genialnie, zwłaszcza ta burza pąków zapowiadająca nieziemski spektakl nad Twoją ławeczką (koniecznie zorganizuj sobie sesję zdjęciową :))
Rabaty wyglądają na przepełnione do granic możliwości - tak Ci wszystko ładnie rośnie :)
Na powojniki nie narzekaj bo pokazałaś pięknie kwitnące egzemplarze :)
Choć wiem, wiem - chciałoby się by wszystkie rosły tak, jak te najlepsze!!
pozdrowionka

Ogród Doroty '2014 27 Maj 2014 22:18 #265039

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jak to wszystko zakwitnie dookoła tej ławeczki to ty chyba na niej zamieszkasz - bo ja bym tak zrobiła. Te koralowe piwonie chodzą za mną - piękne są. Podasz mi źródło - np. na pw

Ogród Doroty '2014 28 Maj 2014 10:15 #265198

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Witam w połowie tygodnia :)
Czytam wieści pogodowe i włos mi się jeży na głowie, mam nadzieję, że wasze ogrody ominęły wszelkie kataklizmy.

Wiesiu, wspaniałe sa te piwonie. Dzis już są prawie białe. Wczoraj ścięłam część do wazonu bo miały nadejść burze, dzis rano przywitał mnie błękit nieba :blink:

Madziu, mnie tez zachwyciły własnie koralowe. Kupiłam je jako dodatek do róz w ciepłych odcieniach. Ale róże je przerosły :happy2:
Trawy podobają mi się jako dodatek do róż, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Ale muszę pilnować by się nie wysiewały.

Wandeczko, szykuje sie ogrom rózanych kwiatów i to w zasadzie na wszystkich krzewach. NAwet dotychczasowe zdechlaki wyglądają jakby lepiej ;) U mnie plaga mszyc ale na szczęście innych szkodników nie zauważyłam.

Ino, ławeczka zarosła, nie sadziłam, że stanie sie to tak szybko, zaledwie dwa sezony wystarczyły Vilchenblau by pochłonąć łuk i połowę pergoli. Coś muszę jesienią pomyśleć bo za rok nie będzie tam można już usiąść :rotfl1: . I po co komu takie miejsce.

Monika, to dobrze ;)

Beatko zakochuj się, warto! Bardzo zmienna kolorystycznie róza. NAjpierw lekko brzoskwiniowa, potem nabiera różowych barw by zakończyć jako ciemny róz. Może uda mi się dzis uchwycić kwiaty w różnych stadiach.

Przepraszam, reszcie odpowiem później, bo mam robotę.
Kilka wczorajszych róż :)
Cudna Lady of Shalot

Crown Princess Margarethe

Jaqueline du Pre
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Ogród Doroty '2014 28 Maj 2014 11:47 #265255

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Dorotko :kiss3: róże cuudne.... :hearts:
a na tą ławeczkę to ja zaraz się wpraszam.....jak tylko róże wszystkie rozkwitną, już mnie nie wygonisz :devil1:
no wieści pogodowe nie są za wesołe, Poznań co prawda najgorsze ominęło ale i tak mamy podtopienia, bo od wczoraj wieczora nic tylko leje i leje.....i to nie taki normalny deszcz tylko ulewa, oberwanie chmury :sick:

Ogród Doroty '2014 28 Maj 2014 22:14 #265546

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Faktycznie ta róża nie wygląda na Mary Rose.
Ciekawe, czy zakwitnie drugi raz.
U Ciebie róże już szaleją. Ja muszę jeszcze poczekać. Może jutro, może pojutrze otworzą się pierwze paki?
Czy walczyłas kiedyś z mszycami naparem z tytoniu?
U mnie działał. Spróbuj.

Ogród Doroty '2014 29 Maj 2014 13:37 #265793

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
No nie wiem jak to się dzieje, ale czasu na pisanie nie mam zupełnie :oops:
Moniko, Eglantyne zadziwia nie tylko mnie. Iza -alebcia nie mogła uwierzyć, ze to ta róża. W katalogach opisują ja jakoo metrową :laugh1: Ja już nie próbuję jej zrozumiec. Przyuwiązałam do mocnej podpory i niech rosnie, zobaczę jesienią co z nią zrobić.
Do tego zachwyca mnie trwałościa kwiatów. Fakt, rośnie w półcieniu ale kwiaty są bardzo trwałe.
Rozkwitła na wysokościach, Nie ulega wątpliwości, że to piekna róza.

Jubille na razie skromniutko, ma kilka paków, ale bardziej cieszą mnie wypuszczane pędy. Do tej pory lichotka z niej była.
Te dwa clemki -Josphine i CF od kilku lat trzymam w donicach, zimuję w zimnym domku ogrodowym. Zamierzałam wysadzić do gruntu ale brak miejsca zupełny. Teraz szukam miejsca na te, które zaginęły w rózanym gąszczu. Chyba następne pójda do domi. Jurek hoduje w ten sposób clematisy od lat i bardzo sobie chwali.
Ten duet rózneczników to MArcel Menard (ciemniejszy) i Catawbiense grandiflorum. Mnie tez bardzo podoba sie to zestawienie. Aktualnie rozkwita przy nich seledynowy przywrotnik i jest bosko!

Siberko, no własnie. W założeniu miała byc przyjemnym miejscem doi posiedzenia ;)

Adrianie, róze w tym rokju zadziwiają chyba we wszystkich ogrodach. Owszem szkodników sporo, ale i dla nas-oglądających duzo zostanie.
Sesja zdjęciowa ławeczki będzie, może niekoniecznie z moim udziałem jako modelki :rotfl1: Ogrom paków i na Vilchenblau i na Pas de Deux, nie wpominając juz o tym co obok i z tyłu.
N arabaty już niec nie wcisnę. Wczoraj posadziłam oststnia szałwię w miejsce wykopanych tulipanów i finito. A wiosną wydawało się, ze jeszcez mam sporo miejsca. Ale te potwory mnie zarosły na maksa.
Powojniki... no cóż, nie będe się wyrażać. Trzy kwiaty to nie jest to czego oczekuje po powojniku, który rosnie w gruncie czwarty rok! :mad2: Doniczki je czekają. Albo sie zabiorą, albo wynocha.

Iwona, zamieszkać to może nie, ale posiedzę tam z pewności. Tym bardziej, ze Vilchenblau pachnie i nawet moje zatkane zatoki czują ten aromat. ;) Piwonie nie tajemnica, kupowane u Podstolca. Odmiany się zgadzały, w pierwszym roku kwitły jednym kwiatem, teraz pięć, na Coral Charm rok temu jeden teraz trzy (powinny rozkwitnąc lada moment) ale była przesadzana jesienią.

Martunia, zapraszam, zapraszam. NAwet kawke i jakieś winko mogę podać :) .

U nas do tej pory było sucho i pogodnie. Dopiero prezed chwilą zaczął siapic jakiś deszczyk. Pochmurno, ale groźnych chmur na razie nie widać.

Gosia, to na 99% nie ona, ale nie umiem jej zidentygikować. Kupowana od Pruchniaka, więc powinna to być angielka, z reszta na nią wygląda. kwitnie jako jedna z pierwszych mimo, że stanowisko ma raczej cieniste. Pachnie pieknie, kwitnie obficie z powtarzaniem raczej kiepsko , cos tam jeszcze zakwitnie ale bez szaleństwa.
Dzięki za radę odnośnie tytoniu. Musze spróbować, ale trzeba ramke papierowsów kupić, bo palących w okolicy nie ma ;)

Wyglądam dziś jak po walce ze stadem kotów. Wczoraj po pracy odkryłam, ze w gęstwinie pnacych róz zakwitły mi kwiatki multiflory. Po dokładnym obejrzeniu okazało się, ze dwie sadzonki GdF wypusciły po kilka pędów z podkładki. Jesienią ciężko było rozpoznać bo liscie podobne a teraz ... masakra. Z jednej zostało dwa, na drugiej jeden szlachetny pęd. Sadzonki kupowałam wiosną 2013 w Rosarium. Z kilku kupionych wqtedy róz jedynie Eden rosnie jako tako (choć zauważyłam podejrzane zgrubienia na pędach (rak wgłebny??? - obserwuję). Jedna padła zaraz po posadzeniu, Maigold dopiero teraz zaczyna jakoś wyglaać, .
reszta szkoda mówić :( Nie wiem czy tylko ja miałam takiego pecha, ale nie dam się namówić juz na zakupy u nich.
Zaczęło się porządnie chmurzyć, szkoda, bo róże zaczęły rozwijac duzo kwiatów a tak wszystko się położy.
Piekny Gipsy Boy

Louis van Tyll

Galijka nn przy studni po prostu pokryta pąkami

Gertrude Jakyll

Mary Rose???

Rhapsody in Blue i CPM
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 29 Maj 2014 14:02 #265805

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Z Gartentraume to prawda, także dzisiaj sprawdzałam w moich notatkach jak wysoko rośnie :rotfl1:
Myślałam, że nie ta róża, ale jak nie ta jak ta :lol: :silly:
Obok rośnie Bremerstadt Musikanten, która w ubiegłym roku była taka wielka, teraz nie bardzo.
U mnie jak napisałam w różanym na wysokościach :happy3:
Ja nie wiem 160 cm może :whistle:
I u mnie Jenny Duval puściła dziki, ale które to :whistle:
Czekam aż zakwitnie bo pędy pół na pół :think: i wszystkie w pąkach.
Dorotka zaczyna się na dobre :dance:

A jak pogoda? U nas leje bezustannie :jeez:

Ogród Doroty '2014 29 Maj 2014 14:21 #265817

• AnaAn
  • AnaAn's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Dorotko, a mi Twoja róża wygląda na Mary Rose. Brakuje jej trochę wypełnienia, ale może tylko pierwsze kwiaty takie będą...
Śliczne różane fotki :hearts:
Pozdrawiam, Ania

Ogród Doroty '2014 29 Maj 2014 14:22 #265818

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja do wczoraj narzekałam na brak deszczu, a tymczasem leje już dwadzieścia godzin non stop i znów mam zalane pół ogrodu :jeez:

Ogród Doroty '2014 29 Maj 2014 16:42 #265860

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Wspaniała różana sesja :bravo:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Doroty '2014 30 Maj 2014 12:29 #266256

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Czyżby chmury z całego kraju nadciągnęły nad małopolskę? Tyle dobrze, ze w miarę suche :lol:
Pokropiło trochę rzęsistym deszczem, trochę mżawką. Za mało żeby porządnie podlać, za dużo dla ciężkich kwiatów piwonii i róz. :(
Czuję, ze zasilę dziś kwiatami wszytskie wazony, przynajmniej w domu naciesze sie kwiatami.

Jolcia, moja Gartentraume mnie przerosła :woohoo: Z resztą niue tylko ona, no cóz, trzeba sie z tym pogodziś, skorygowac nasadzenia albo ciąc wiosną bez liutości. Choc Twoim zdaje się wiosna nie żałowałaś sekatora.
Kłopot w tym, ze nie zrozpoznałam dzikich pędów rok temu (nie kwitły) i pielegnowałam ciesząc się, ze tak pięknie rosną. Wsciekła jestem :mad2: Zastanawiam się czy nie wykopie obu tych róz i nie posadze nowych sadzonek, z lepszego źródła. Jestem prawie pewna, że to wina nieprawidłowego szczepienia.
A zaczyna się, zaczyna. U mnie najszybciej obsypana kwiatami Lady of Shalott - pełne zaskoczenie. Ale jest cudna - nie wiem czy nie dokupię jeszcze jednej sadzonki! I pomysleć, że w zeszłym roku wiosną wyglądała na martwą.

w tle Chipendalle, który u mnie wcale nie jest morelowy - czysty róz :think:

Ania, jak miło, ze mnie tutaj odnalazłaś :hug:
Problem w tym, ze ona wszystkie kwiaty ZAWSZE ma takie półpełne. Zupełnie nie wiem co to może być. Ale nie przejmuję się, podoba mi się i tak. :)

Marta, Tobie to nie dogodzi :rotfl1: . Nie martw się, na piachach szybko wsiąknie. U mnie na glinie nawet po długotrwałych, obfitych oipadach woda stoi max 2 dni. Będzie dobrze.

Moniko, dziękuję :kiss3:
Miałam wielkie ogrodowe plany na weekend a tu widzę, ze raczej kicha. Kora dalej w workach leży, trzebaby ją uwolnić, ale wcześniej rabaty opewić, popodwiązywac co się da.
No nic, może jutro się wypogodzi, dziś odszczurzę dom.
Zostawiam kilka jeszcez słonecznych i kolga desczowych fotek. Nie tylko rózanych, choc to one pchają się na pierwszy plan.
Robi się kolorowo....

zamoknięta Stephanie Baronin zu Guttenberg

bijaca woczy kolorem Queen of Hearts

różowo...

piwoniowo...

I na koniec coś dla ludzi o mocnych nerwach. Tyle zostało po jednym mokrym dniu z moich bratków. Donica stała na stole, została zdjęta )przyszli goście) i postawiona na brzegu kamienistej rabaty. Zapomniałam o niej.... slimaki jak widać nie :mad2:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 12:41 przez dodad.

Ogród Doroty '2014 30 Maj 2014 12:39 #266267

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To prawda, nie szczędziłam sekatora :oops: teraz muszę czekać :lev:
Jacqueline du Pre faktycznie zjawiskowa u Ciebie :hearts:
Widać ją wyraźnie w lewym dolnym rogu jednej z fotek ;)
Jak zakwitną te wszystkie Twoje róże to już nic nie zrobisz w ogrodzie :rotfl1: będziesz tylko chodzić i podziwiać :happy3: i delektować się aromatem :woohoo:
Już jest cudnie, a to dopiero zapowiedź :happy4:

U mnie nawet pogodnie i o dziwo nawet niezbyt chłodno :think:

Ogród Doroty '2014 30 Maj 2014 13:23 #266297

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
pamelka wrote:
Jak zakwitną te wszystkie Twoje róże to już nic nie zrobisz w ogrodzie :rotfl1: będziesz tylko chodzić i podziwiać :happy3:
Nic nie zrobię bo się nigdzie nie dostanę :rotfl1:
Jaqueline zadziwia mnie ilościa kwiatów. Niewielki krzaczek a tyle wigoru do kwitnienia.
Tak w rogu to ona.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 30 Maj 2014 15:13 #266338

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Czy sekator poszedł w ruch? Nie myślę o różach... tylko o ślimakach :rotfl1:
O różach nie wspomnę... ale chyba jednak chciałabym mieć glinę w ogrodzie :think:
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.648 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum