TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 09 Lip 2014 10:42 #281168

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Doroto czy mogłabyś potwierdzić czy Lady of Shalott rośnie na szer. ok. 80 cm? Takie info znalazłam w necie, wolę się upewnić u kogoś u kogo rośnie. Potrzebuję wąskiej róży i jeśli nie przekracza tych 80 cm,to by mi się nadała :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 09 Lip 2014 14:45 #281211

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dodad wrote:
Gosia, w realu zdecydowanie ładniejsza Eifelzauber. Do tego rośnie bardzo wąsko i wysoko, dobra do ogrodu z brakiem miejsca :rotfl1:
Ale ja naprawdę nie mam miejsca... nawet na te 'Mary Ann' i 'Nostalgię', co to już je sobie obiecałam :rotfl1:
U mnie pada już od godziny... wysłać priorytetem? ;)
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2014 14:45 przez gorzata.

Ogród Doroty '2014 09 Lip 2014 21:30 #281345

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
U mnie od paru dni ulewy na zmianę ze słońcem. Ogród mocno podlany,rośliny zadowolone i ja też. :lol:
A wracając do Twojego ogrodu .... wszystko cudne. Fantastycznie łączysz rośliny a do tego piękne zdjęcia im robisz. Zachwycił mnie Degenhard. Nie mam za dużo miejsca w moim małym ogrodzie ale na krasnoludki na pewno się znajdzie. :)

Ogród Doroty '2014 09 Lip 2014 21:33 #281348

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Wczoraj Jadzi i Basi zakomunikowałam, ze juz żadnej róży nie kupię (prócz już zaklepanej u Basi :P )ale Hot Chocolate tak mnie kusi, tak mnie kusi :whistle: Jaki ona ma duży krzaczek?

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 08:49 #281793

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Witajcie piątkowo. Jeszcze kilka godzin i weekend! niestety zapowiada sie deszczowo, przynajmniej u nas. Deszcz bardzo potrzebny, ale dlaczego wtedy kiedy można cos ogrodowo podziałać? ot złosliwość ;)
Wiesiu, Marta już odpowiedziała, to Twister. Rozkwitła juz cała kępa - bardzo widowiskowa

Martunia, u mnie przedwczoraj podlało bardzo obficie, nareszcie. Powinnam dziś wyciąć pozostałości róż, bo po deszczu już prawie nic nie zostało, na szczęście przed deszczem udało mi się rozsypać nawozy więc przynajmniej to mam z głowy.

Ewciu, moja Lady of Shalott na drugi sezon. NA razie rzeczywiście nie przekracza chyba 80 cm, ale wypuściła teraz długie pędy. Jesli zima pozwoli spróbuję ją zakulkować na przyszły sezon, wtedy z pewnością będzie szersza. Ale po mocnym wiosennym przycięciu nie powinna rozrastać się na potwora. Z moich obserwacji wynika, że na takich zeszłorocznych pędach tworzy raczej krótkie pędy zakończone kwiatami. Kasia-Robaczek też ja ma, popytaj jak się u niej zachowuje.
U mnie szykuje się do drugiego kwitnienia, paków ma sporo. Na razie rozkwitają te z tegorocznych, nowych pędów na wysokości ok. metra

Gosia, dotarło i bez priorytetu ;) dzięki :)
Czytałam, ze właśnie zwolniło ci się miejsce :whistle: Może jednak wciśniesz

Ino, o tak, Degenhart to niewielka różyczka, ale bardzo obficie kwitnąca, zachwycająca. Bardzo ją lubię.
Dziękuję, za tyle miłych słów :oops:

Iwonka, u mnie na razie niewielki. Trzy pędy, wąziutko. Podobno ma dorastać do około metra. Pamelka ma ją chyba kilka lat, ale coś ostatnio nieczęsto zagląda :(

Nastaje czas liliowców. Pozbyłam się większości kęp, ale coś tam jednak zostało

tą odmianę bardzo lubię, kwiatuszki niewielkie, ale słodkie jak landrynki :)

Lilie rozkwitaja na wyscigi

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Firletka, VERA

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 08:50 #281796

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No nie wiem... nie planowłam róż w TYM miejscu...
Mówisz...? :think: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 20:43 #282009

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ale Twister w takiej masie fajnie wygląda! :woohoo:
Mój kilkupędowy ledwie, ale czekam na taki rozmiar :)
A w kwestii Lady of Shalot, to ja mogę potwierdzić, że ona szalona ;) , skoro nawet u mnie rozrosła się na ponad pół metra, nawet dużo ponad, wydaje mi się :)

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 20:56 #282017

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko Twister wygląda zachwycająco, bardzo lubię floksy i mam całkiem sporo, ale takiego wiatraczka żadnego..... chyba trzeba poszukać dla niego miejsca B) :happy:
Róże przepiękne, lilie - moje ukochane kwiaty cudne .... i bardzo się cieszę, że nie pozbyłaś się wszystkich liliowców B) :P

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 21:06 #282027

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Widzę ,że masz lilie OT. Dla mnie to są liliowe królewny. :) Mają takie duże kielichy o pięknych kolorach a do tego ten zapach . :) Jakie wysokie są Twoje . Moje tegoroczne nie są za wysokie . Mam nadzieję,że w następnych latach pokażą co potrafią . :lol:

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 21:23 #282038

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Podlewa....i to mocno! Na szczęście syn zdążył skosić trawę.

Ino, wiesz z tymi liliami to dziwna sprawa. Te starsze są znacznie niższe nic rok temu, ale maja więcej pąków. Wiosenne nabytki na razie wysokością ani ilością kwiatów nie powalają, ale mam nadzieje, ze za rok będzie lepiej.
OT to też moja ulubiona grupa lilii. Orientalne kwitną jak dla mnie w najgorszym czasie (zawsze jestem na urlopie poza domem w tym okresie) a poza tym dla mnie zbyt 'bogate'. Woje trochę mniej przytłaczające kwiaty.
Zakwitło moje tegoroczne zauroczenie - piękna jest

Aga, uwierzysz, że dopiero w tym roku tak naprawdę zaczął podobac mi sie ten floks? Jednak w grupie siła.
Martwi mnie, ze kępa mojego ulubionego w tym roku jakoś zmalała, nie wiem dlaczego

Liliowce przesadziłam - robiłam miejsce na piwonie, wydałam wszystkie pomarańczowe, ale nie potrafiłam pozbyć sie wszystkich.

Martuś, no wlaśnie. Floksy najlepiej wyglądaja w duzych grupach, wtedy efekt jest świetnie. Czekam aż mój Blue Boy rozrośnie się w dużą kępę. Na razie zasmakowaly w nim ślimaki i udało uratować sie jeden pęd :mad2:

Widziałam Twoją LoS ;)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 11 Lip 2014 22:58 #282117

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A zauroczenie liliowe nazywa się ;) ?

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 07:52 #282175

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta a jakże nazywa się....jakoś. Faktura zginęła a do zeszyciku nie przepisałam. Jak się zaktualizuje strona liliypolu to powinnam dotrzeć do zamówienia.
Na razie ma po dwa pąki ale mam nadzieję, że za rok będzie znacznie lepiej. Podobają mi się te cieniowane płatki.
Od wczorajszego popołudnia leje bez przerwy. Mam nadzieje, ze w ciągu dnia wreszcie przestanie i uda mi sie przynajmniej obciąć część badyli różanych i popodpierać to co najgorzej się położyło.
Na razie odszczurzę dom.

Larissa i Kosmos

następna siana dalia rozkwitła. Tym razem biala :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Orszulkaa

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 10:18 #282217

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja wczoraj do nocy obcinałam róże, kończyłam już w deszczu, ale bardzo się cieszę, bo leje od tamtej pory :lol:
Też się zabieram za chałupkę ;)

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 10:31 #282226

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Cieszcie się tym deszczem, cieszcie... gdzieś musi padać, skoro u mnie przestało ;)
Choć patrząc w niebo, stuprocentowej pewności nie mam :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 20:51 #282395

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Przestało padać, nareszcie.
Spadło u nas naprawdę bardzo dużo deszczu (60 l/m2 w ciagu doby), rzeki nie przyjmują już wody. Na szczęście sytuacja lepsza, ale nie wyglądało to wesoło. Byłam z M. pobiegać w parku nad rzeką i woda płynęła równo z wałami.
Jutro szykuje się ciepły, ładny dzień, będę sprzątać ogród :)
Kocisko okupowało dziś poduszkę młodego - nie dał sie zgonić o wyjściu na zewnątrz nawet nie było mowy ;)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 21:31 #282424

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To u Ciebie ślimaki jedzą nawet floksy? A co to host nie mają? :rotfl1: Nie, no z dwojga złego to już lepiej floksy... ;)
A skoro mowa o nazwach lilii... To może nazwa tej, która widnieje pod napisem o wyścigach, się nie zapodziała? Bo ja chyba taką mam... Nie żeby mi jakoś specjalnie zależało, ale jeśli jest pod ręką, może akurat drapiesz się po głowie... ;) :silly:
A powinnaś zacząć się drapać ;) , żeby pobudzić myślenie, gdzie Ty to wszystko, co na szkółkigu kupisz, posadzisz! :lol:

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 21:39 #282428

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Aaaa... to ta sama lilia, którą ja dostałam zamiast... jakiejśtam :P
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 21:53 #282439

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
dodad wrote:
Gosia, w realu zdecydowanie ładniejsza Eifelzauber. Do tego rośnie bardzo wąsko i wysoko, dobra do ogrodu z brakiem miejsca :rotfl1:

Dobrze czytać takie informacje. Szukam nowych róż. Taki wąski pokrój bardzo mi pasuje.
Co mi możesz jeszcze polecić?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.635 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum