TEMAT: Ogród Doroty '2014

Ogród Doroty '2014 12 Lip 2014 22:50 #282474

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
A nie zapodziała się :P to 'White Tiger' :)
Ślimaki jedzą u mnie prawie wszystko :placze: :mad2: No róż nie jedzą. Ale chwyciły sie lilii, o hortensjach nie wspomnę, Arabella ma bardzo ażurowe liście. Myślę, drapię się po głowie ale na razie nic nie wymyśliłam :( Obawiam się, ze taki stan może potrwać...

Gosia, wąski jest też Sebastian Kneipp, róże z serii renesansowych (Sophia, Lea, Clair), wąsko rośnie u mnie też Ascot.

Widoczek jeszcze sprzed deszczu

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, piku, Firletka

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2014 13 Lip 2014 01:22 #282493

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dorotko, czy pamiętasz moze jak nazywa się ta lilia?dodad wrote:

Piękne zdjęcie rutewki na poprzedniej stronie :hearts:
Moja Lady of Shallot też młodziutka, ubiegłoroczna. Mam 2-3 długie pędy, ktore upięłam na podporze i kwitła na całej długości. Teraz wypuszcza kolejne pączki. Uwielbiam ją, zwłaszcza za zapach B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Doroty '2014 17 Lip 2014 09:49 #283901

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
dodad wrote:
Zakwitło moje tegoroczne zauroczenie - piękna jest

Dorotko, a czy to przypadkiem nie Bowmore ?...Ten górny płatek już tak jakby zaczęła wywijać do spodu.

Ogród Doroty '2014 17 Lip 2014 11:30 #283934

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
...a może to Julie Fowlis ?... zgłupiałam już. :unsure:

Ogród Doroty '2014 17 Lip 2014 21:28 #284085

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Zastanawaim się właśnie nad Sebastianem. Ale w oko wpadła mi też rosenfee, moonstone, natasha richardso,
gartentraume, sister elizabeth, shafira asma, kosmos i garden of roses. Oczywiśćei jeszcze kilka, ale te chyba najbardziej.

Ogród Doroty '2014 21 Lip 2014 21:47 #285095

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dzięki za nazwę, to moja jednak jest inna, Adrian mi zidentyfikował, nie pokuszę się o twierdzenie, że wszystkie lilie są takie same ;) , ale dla osobników o mało wyrobionym liliowo oku ;) niektóre mogą wydawać się podobne :lol:
Dorotka, brakowało nam Ciebie :hug: , na pocieszenie powiem, że nic nie było! :happy4:
Róże przebrane ;) , jeżówki stare... W zasadzie szkółking był dla tych, co nie mają miejsca, czyli jednak dla Ciebie! ;) :rotfl1:
No szkoda wielka, za rok sobie odbijemy! :)
Liliowce, które się ostały jednak cieszą, no proszę! :)

Ogród Doroty '2014 22 Lip 2014 21:41 #285380

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Kurde, jak ja nie mam czasu na nic. Chcę juz na urlop!!!!
Wybaczcie, ze tak długo milczałam, ale żywcem nie ma kiedy siąść i coś skrobnąć. Z reszta chyba nie bardzo Wam mnie brakowało Nawet zdjęcia nie zgrane dalej pokutuja w aparacie.
Kasiek, niestety nazwy lilii nie pamiętam. Jakoś nie trzymają się mi głowy.
Rutewka jest zachwycająca. Planuję sobie zakupić jeszcze odmianę "SPLENDIDE WHITE" - cudna!
U mnie też LoS wspaniale sie spisuje. I pomyśleć, że miałam ją już wykopywać :tongue2:

Firletko, przypomniałam sobie. To 'Dolce & Gabbana', kupowana wiosna w Lilypolu.

Małgoś, same piękności Ci w oko wpadły :lol: Ale, ale czy Ty masz gdzie sadzić? czyżby M.odstąpił Ci kawałek trawnika? straszne mam zaległości wszędzie, nie wiem kiedy nadrobię :placze:

Marta, wiele lilii wygląda bardzo podobnie. Ja już nawet nie próbuję się silić na identyfikację. Ponieważ u mnie co roku jakieś wypadają (glina i gniją zimą) więc zamawiam nowe. Nawet jeśli są podobne to nie szkodzi.
Nawet nie wiesz jak żałowałam, ze nie mogę być z Wami. Nic nie było? dziwne, przecież to na południu nic nie ma :P
Za rok będę, nic mnie nie powstrzyma, choćbym miała 'zachorować' ;)

Na trzy dni zginął nam kot. Rozpacz była w domu, wywieszanie ogloszeń na osiedlu. Okazało się, ze kot wybrał się na 'kurację do spa" :rotfl1: Wrócił po trzech dniach, wyczesany, gładziutki, chyba nawet wykąpany :lol: Ktoś go przygarnął (po deszczu z pewnością wyglądał na bezpańską łajzę) a po zobaczeniu ogłoszenia wypuścił. Teraz wychodzi z obrożą, mam nadzieje, ze taka sytuacja już się nie powtórzy.

W ogrodzie głównie lilie, lilie i jeszcze raz... lilie. Gdzieniegdzie jakieś różane resztki, nastepne kwitnienie sie szykuje. Liliowce kwitną, ale w powodzi lilii sie gubią ;)
No to kilka fotek, oczywiście zaległości, ale nie takie znów strasznie stare.
Larissa

i lilie

i floks - brzydal, ktory na zdjęciach prezentuje sie niczego sobie
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 21:41 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, andrzejek, Pani Bestia, piku

Ogród Doroty '2014 22 Lip 2014 22:15 #285401

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie ten floksik nigdy nie wyglądał ładnie no i zjadły go pędraki :happy3: , może choć smaczny był ;) , niestety nie poprzestały na nim i dobrały się do kolejnych, więc gnojówka z wrotyczu poszła w ruch :evil:
Lilie rządzą :woohoo:

Ogród Doroty '2014 22 Lip 2014 23:41 #285444

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Przepiękne lilie! :blink:
A i floksik wpadł mi w oko, dzisiaj widziałem w Bylinowym Raju jedną piękną odmianę floksa i teraz żałuję, że sobie nie wziąłem - w końcu kwitną i można na żywo się przekonać jaki jest kwiat ;)

Ogród Doroty '2014 22 Lip 2014 23:48 #285448

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
No właśnie naczytałam się u wielu wątkach o Lilypolu i... już mi się fioł zaczął. :crazy:

Będę się powtarzać.Wybacz.Muszę.

No nie mogę, Dorka. :eek3: Jakie Ty zjawiskowe zdjęcia robisz.Tak ekspresywne, plastyczne - no po prostu zapierające dech w piersiach. :bravo:
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 23:48 przez Firletka.

Ogród Doroty '2014 23 Lip 2014 00:11 #285454

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko lilie marzenie.... chciałabym mieć je wszystkie :blink: uwielbiam te kwiaty :P
Na Twoje zdjęcia jak zawsze nie mogę się napatrzeć...... floksy, róże, cudna hortensja..... wspaniałe :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2014 00:12 przez AGNESS.

Ogród Doroty '2014 23 Lip 2014 20:00 #285685

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Śladem Firletki pewnie i ja zajrzę do Lillypolu.......tyle lat opierałam się.... :rotfl1: ,przypomniałaś mi, że i ja mam taki brzydki-ładny floksik......a nawet 2......tylko gdzie....?Ta lilia pachnąca to królewska zdaje się......mam i ja. :ouch:

Ogród Doroty '2014 23 Lip 2014 20:41 #285713

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
piterek wrote:
...widziałem w Bylinowym Raju jedną piękną odmianę floksa i teraz żałuję, że sobie nie wziąłem

No nie! Nie wierzę! :rotfl1:
Dorotka... tęsknimy :hug: ... ale jakiś niechciej forumowy buszuje... urlopu żądnam jak kania dżdżu! B)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2014 23 Lip 2014 20:46 #285725

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dorotka, gdzie jesteś ? Twój ogród to kolejny liliowy raj - cudnie.

Ogród Doroty '2014 24 Lip 2014 13:57 #285950

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Jestem, jestem, ale.... oczywiscie napisac nie mam kiedy. Dzis postaram się choc dopadkami.

Marta, a u mnie rośnie najlepiej chyba z wszystkich flosków, chwast powiedziałabym. I do tego wysoki. Choc jako dodstek do róz się nadaje, uroda jego powiedziałabym taka nienachalna ;) jest.
Podziwiam Cię za te gnojówkowe ekscesy. Prawdziwa czarownica moksturowa z Ciebie :)

Piterek, dzieki. Lilie u mnie rosną tak sobie (gleba!) ale co roku dokupuję następne, więc stale cos tam kwitnie.
Floksy coraz bardziej mnie biorą, nie ma gdzie sadziuć i tylko to powstrzymuje mnie przed zakupem.

Firletko, ja co roku się zarzekam, ze nie kupuję cebul a potem jakiś amok mnie ogarnia i zamawiam bez opamietania. NA Lilypol dotychczas narzekać nie mogę.
Dziekuję :oops: Zdjęcia lubie robić, ale sprzet mam taki sobie, więcej chyba z niego nie wycisną a lustrzanka.... ciągle wypada jakaś dziura w budżecie do załatania.

Aga, dziękuję. Znów mam wrażenie, ze w moim ogrodzie trochę za duży chaos panuje, co roku tak mam :rotfl1:

Ewunia, nie opieraj się, zamawiaj, dlaczego tylko ja mam ulegać pokusom ;)
Floksa zgubiłaś? On duży, powiniem rzucac się w oczy choćby wzrostem. Ale w Twojej gęstwinie... wszytsko jest możliwe. W moim małym ogródku ciężko zgubić jakąs rosinę, no chyba, ze to mikrus.
Lilia.... musze się cofnąć zobaczyc o której to pisałam, ale chyba nie o królewskiej :think:

Goś, o to, to! urlop.... jeszcze jutro dzień pracy i trzy tygodnie laby :dance:

Monia jestem, jestem. Kolejne lilie mam do zapraezentowania

reszta później, sorki :kiss3:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2014 24 Lip 2014 18:17 #286017

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dodad wrote:
Kurde, jak ja nie mam czasu na nic. Chcę juz na urlop!!!!
No właśnie urlop :woohoo: Ja tam od poniedziałku idę, ale nie mam zaplanowanego wyjazdu :oops: odpocznę aby :blink:
Masz rację Dorotka liliie i lilie :woohoo: a ich aromat w ogrodzie bezcenny :happy4: Podlewam - wącham, otwieram okna wącham cudnie :hearts:
Róże w większości stroją nowe pędy, ale kilka jest niezmordowanych ;)
Ale, że nie dojechaliście :jeez: ja nie przeżyję :placze:

Ogród Doroty '2014 24 Lip 2014 20:16 #286055

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Jolcia, żebyś wiedziala jak mi bylo przykro :placze: Nic to, nadrobimy :kiss3:
Lilie....wspaniałe, ślimaki niestety też tak myslą. Dziś z jednej lilii zdjęłam ich osiem! :mad2:
Przelewa dziś, mam nadzieje, ze do soboty sie wypada - teściowa ma imieniny. Pasowaloby mi przed wyjazdem jeszcze przeplewić z grubsza ogród ale chyba czasu braknie. Obawiam się, ze po powrocie czeka mnie ostra jazda :unsure:

I jeszcze kilka widoczków
moja piękna hortensja :hearts:

te już kwitną :dry:

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogród Doroty '2014 24 Lip 2014 20:36 #286063

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotko cudnie musi pachnieć u Ciebie w ogrodzie przy taakich liliach :woohoo: . Ja mam zaledwie kilka a podczas prac ogrodowych czuję ich zapach :lev: .

Pogoda musi się poprawić :happy-old: - zdecydowanie dla mnie jest teraz za zimno :unsure: . Podobno od wtorku ma już być ładnie - tylko jak przetrwać te kilka dni zimnicy? :tongue2:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.550 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum