TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Cze 2014 11:18 #277636

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Dopiero w tym roku doceniłam szałwie i przetaczniki .To cudne rośliny chociaż niektóre sie wykładają jak pisze Ewcia i trzeba je podwiązywać
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Cze 2014 11:25 #277638

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
......ja jak Jadzia dopiero teraz widzę jakie piekne sa szałwie i przetaczniki ...mam nawet szałwię z kolorowymi liśćmi :dance: :dance: , a posadzona w zeszłym roku fioletowa kwitła od końca maja , przycięłam i znowu ma nowe kwiatostany :P

..........piękna pelargonia angielska ale to zimowanie :think: :think:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Cze 2014 12:40 #277655

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, u mnie też popadało przedwczoraj, ale już dzisiaj jest tak gorąco, słońce praży, że chyba niebawem znowu zacznę marudzić, że sucho ;) A za tydzień wyjeżdżam na urlop, więc z przerażeniem myślę, co to będzie, co to będzie jak nikt nie podleje mi ogrodu :(
Bo jak dyżurujący syn nie zapomni o donicach i skrzynkach, to już będę szczęśliwa...
Szałwie jako towarzyszące też uwielbiam :hearts: Są troszkę w cieniu innych bylin, a przede wszystkim róż, ale tak fajnie podkreślają ich urodę :flower2: Ja ma różne odmiany szałwii lekarskiej (chyba tak to się nazywa), która nie dość, że ma piękne listki, to świetnie pachnie, super smakuje i też ładnie kwitnie!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Cze 2014 12:50 #277661

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Mirka, mnie też nie za bardzo wychodzi zimowanie doniczkowych, ale akurat ta pelargonia ma taki piękny, aksamitny kolor,
a nie ma gwarancji, że kupię znowu taką samą, więc zimuję i jest już u mnie trzeci sezon.
Marta nie chciała słyszeć o braniu pelargonii, dopóki nie zobaczyła kwiatu :hearts: .

Marta. ;)
Jak mnie ten Twój deszcz ucieszył :) , mój mniej, bo mnie przemoczył w środku dnia.
Już miałam Ci bardzo bardzo zazdrościć kwitnienia Myriam, ale w końcu doczytałam i dopatrzyłam, że to nie jeden krzak :happy: .
A pamiętasz, jak jej nie chciałam kupić?, nie mogłam też znaleźć dla niej miejscówki, posadzona jako ostatnia :lol: .
Pachnie obłędnie, trochę za nisko, ale co tam, zerwałam do wąchania - już do tego dojrzałam, że zrywam.
Powoli rozkręcają się przetaczniki z wiosennych zakupów, będę robić im zdjęcia, może nawiążemy jakąś współpracę wymienną?
Mam jeden niziutki, ale ten akurat już dawno przekwitł - o taki niebieściutki.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Cze 2014 22:46 #277827

• peonia
  • peonia's Avatar
witaj Marto,
toze masz piekne róze to oczywiste, a mnie powaliły :thanks: twoje ostrózki, dlaczego tak długo nie odkryłam ich piękna, a podobają mi się te dawne odmiany , silne i wciąż odrastające na wiosnę. ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 27 Cze 2014 22:49 #277832

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie sądzisz, Marta, że z koleżanką Elsi dużo łatwiej by się rozmawiało, gdyby można było tak bezpośrednio w wątku to wszystko oglądać, a nie klikać w linki? ;) Dobrze mówię, prawda? :lol:
Ojej, ja wczoraj chyba taką właśnie szałwię kupiłam!
Ja zupełnie nieszałwiowa jestem, ale ta to jest całkiem inna! :lol:
A to agastache, na które namawiałam, a sama nie kupiłam ostatnim razem, zimuje bez problemu, no jak słusznie namawiałam! To teraz jeszcze wypada mi kupić i gdzieś posadzić ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 09:37 #277915

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
To ja teraz na tę Twoją szałwię zapolować jestem przymuszona. mam już 5 odmian,
przyda mi się jeszcze jedna :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 22:03 #278061

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotko u mnie po dwóch dniach upałów znów sucho :rotfl1: , zwariować można :tongue2:
Pirouette też przez dwa lata mnie zachwycała, a w tym roku coś się stało :( , nie wiem co, bo żadnych objawów poza tymi opadającymi pączkami nie widzę :unsure: , może to kwestia suszy była :huh: , teraz jakby troszkę lepiej kwitnie, może się pozbiera :think:

Marysiu ja też co do deszczu mam mieszane uczucia ;) , za mało go było :happy3: , sucho już mam, a jutro dalszy ciąg upałów :supr:
Czereśnie popękane też dobre :P , dziś dostałam od Uli Lawendy :drool:

Ula mogłoby jeszcze popadać ;) , dziś w czasie sadzenia się o tym przekonałam :happy3: . Old Port jeszcze raz zmierzyłam ;) wzrokiem :happy3: , powyżej metra jak nic :P
Ja uwielbiam wszelkie dzwoneczki :woohoo: , szkoda, że nie wszystkie lubią mnie :silly: , Elf ciągle pozostawia wiele do zyczenia :pinch:

Jadziu też się cieszyłam, ale już wyglądam nowego :happy3: . Na górkę dziś kupiłam sobie śliczną karłową szarotkę :P

Siberko no toś mnie podsumowała :evil: , ładnie to tak wypominać bliźniemu, jak się samemu nigdy suszy nie zaznało :hammer: . U mnie po dwóch dniach upałów znowu sucho :pinch: , no co ja na to poradzę :cry3:
Dobrze, że chociaż doniczkowe się spodobały ;) , bo chyba przestałabyś do mnie zaglądać :silly: . Aha, ta siewka co miała być wieczornikiem, to chyba nim nie jest :whistle: , ale jeszcze nie wiem czym, będę śledzić :whistle:

Beatko róże pomału kończą, można pokazać towarzyszki i obudzić nowe chciejstwa szałwiowe :rotfl1: , dziś mi przybyła kolejna, ale na dworze znaczniki :oops:

Ewo no nie chce być mniej ;) , jeszcze raz poszłam go oglądać i zdecydowanie przekracza metr :P . Może Heidi Klum? Jest bardzo podobna do Old Port, a dziś widziałam u koleżanki, która ma obie, że jest trochę niższa :think:

Bożenko jest naprawdę bardzo oryginalna, więc miej oczy szeroko otwarte ;)

Ewo ta szałwia jest u mnie dopiero drugi rok, a pierwszy raz kwitnie, może dlatego ten krzaczek taki zwarty :huh: , inne omszone potrafią mi się strasznie wykładać :jeez:
Pustaflamme nie znam :think: , pokazywałaś u siebie?

Jadziu ja na punkcie szałwii od początku mam fioła i zbieram ;) , a przetaczniki zaczęłam kolekcjonować w tamtym roku. W tym też juz sporo przybyło :lol: . Dwa kolejne nowe zakwitły

Baby Doll, faktycznie niewysoki

DSC_1440.JPG

Hot Pink (jaki on tam hot :happy3: )

DSC_1441.JPG

Mirko taka doświadczona ogrodniczka i dopiero teraz odkrywa szałwie i przetaczniki ;) ? Lepiej późno niż wcale :happy3: . Żółto-zielona przezimowała u mnie bez szwanku, ale kwiatostanów póki co nie widzę :think:
Pelargonię zimowała Elsi, więc się nie kłopotałam :rotfl1:

Dalu dziś ja jestem w tej samej sytuacji ;) , po dwóch dniach upału wszystko wyschło :happy3:
Uwielbiam roślinki, które oprócz urody mają jeszcze walory użytkowe :woohoo: , dlatego lubię wszelkie szałwie :happy4:

Ela czy Ty wiesz ile zdjęć Ci się marnuje??? :hammer: :jeez: :club2:
Koniecznie musisz założyć w końcu wątek, bo umykają bardzo ważne kwitnienia :happy-old: :idea1: :teach:
Bardzo ładny przetacznik, ale czy on zawsze będzie niski? bo wiesz, mam traumę po przetaczniku pagórkowym, który był śliczny i mały, a teraz jest wykładającym się potworem :rotfl1: . Dziś od Uli dostałam kolejne dwa :happy4: , stan posiadania się powiększa :woohoo:
Współpraca zawsze mile widziana :P

Beatko dopóki nie miałam ostróżek też strasznie mi się podobały :rotfl1: , teraz głównie mnie wkurzają ;) , ale na serio potrzebują dużo miejsca i uwagi, bo lubią chorować :dry: .

Marto nie ma dnia, żebym jej tego nie powtarzała :rotfl1: , może do mnie dołączysz? W kupie siła :happy3:
Bardzo jestem ciekawa Twoich zakupów, skoro nawet szałwię zakupiłaś :happy3: . Jeszcze by tego brakowało, żebyś mnie namówiła na nie zimującą roślinkę :happy3: , masz szczęście :rotfl1:
Dziś za to ja byłam na zupełnie nie spodziewanym szkółkingu :lol: , w jednej szkółce wprawdzie, ale bardzo obiecującej :P
Marta, spójrz na te liliowce, rozpoznajesz któryś?

DSC_1453.JPG

DSC_1437.JPG

Dziś pojechałam do koleżanki Uli Lawendy zawieźć jej roślinki i odwiedziłyśmy razem pewną szkółkę niedaleko niej, dla mnie zupełnie nie znaną. Nie muszę chyba dodawać czym się to skończyło :rotfl1: , potem jeszcze tradycyjne koleżeńskie wykopki ;) i oto moje łupy dzisiejsze :rotfl1: , chyba zwariowałam :crazy: :happy3:

DSC_1445.JPG

Kiepsko widać na fotce, ale kupiłam nawet dwie hosty i jeżówkę :dazed: :happy3:
Po południu szybkie podnoszenie poziomu nowych rabatek za pomocą niezbyt przerobionego kompostu :tongue2: z dodatkiem ziemi z worka i sadzenie :supr: . Niestety nie dałam rady wszystkiego wsadzić, a już jutro będę świeżo posadzone hosty wysadzać, bo wpadłam na inny pomysł :rotfl1: :crazy:
Ale zdążyłam zauważyć nowości różane :lol:

Brother Cadfael

DSC_1448.JPG

cudna miniaturka Flirt

DSC_1447.JPG

Alnwick Rose

DSC_1449.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 22:19 #278067

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Marta, ja posadziłam już siewki, ale z liatrą to zaszalałaś :funnyface: podzieliłam się z sąsiadką :lol: Pytała kiedy zakwitną, tego to ja nie wiem :happy4: a Ty wiesz? Drugi liliowiec chyba ode mnie, to Druid's Chant, bardzo wdzięczny. Było bardzo miło :kiss3: nic nie zrobiłam, ale co tam :happy3:
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2014 22:27 przez lawenda.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 22:27 #278068

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula ciesz się, że rano się spieszyłam, bo bym wykopała więcej :happy3: , z liatry mam trawnik prawie :rotfl1: , niestety nie wiem, kiedy zakwitnie, bo wysiała się pierwszy raz ;)
Dzięki za identyfikację liliowca :hug:
Zobacz moją pysznogłówkę czy podobna do Twojej

DSC_1416.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 22:29 #278069

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
moja ciemniejsza, a wiesz jak Twoja się nazywa? jak inne to nawet lepiej :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 22:38 #278072

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
To liatra się wysiewa? :think:
Nie wiedziałam,nie zauważyłam,chyba,że wypieliłam ;)
Cudnie Ci róże kwitną.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 28 Cze 2014 22:53 #278077

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula nie mam pojęcia ;) , musimy porównać kwiatki, bo ja jednak jestem przekonana, że są takie same :silly:

Ewo ano się wysiewa :lol: , chcesz? Na rabacie mam prawie trawnik z niej, a już nie ma chętnych, będę wyrzucać :wink4:
Podobają się różyczki :hug: , no to może jeszcze Chopin :P

DSC_1459.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 29 Cze 2014 07:54 #278092

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dzwonek kremowy omdlały... i ja przesadzałam swój a po przesadzeniu na jakieś 30 pędów trze zostały,
reszta wycięta, ale nic to za rok da popis :happy4: :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 29 Cze 2014 10:45 #278127

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Wizyty w szkółkach jak i zaprzyjaźnionych, forumowych ogrodach kończą się zawsze tak samo :happy3: W piątek byłam w jednej ze szkółek polecanych przez forumową koleżankę. Skończyło się tak samo, a nawet gorzej, bo tego samego dnia wróciłam tam jeszcze raz i kupiłam klona :happy3: Malutkie zakupy :whistle:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 29 Cze 2014 13:36 #278187

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Marta, zakupy bajeczne :dance:
nie chcę Cię martwić ale twoja alnwick rose nie wygląda jak alnwick...Ona powinna być bardziej upakowana - w fazie rozwoju pąka tworzy charakterystyczną kapustkę .....

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 29 Cze 2014 14:20 #278196

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Marto dziękuję bardzo za chęć podzielenia się liatrą.Posiadam jednak i fioletową i białą.

A wiesz ... Chopinem na mnie wrażenia nie zrobisz ... Gdybyś tak ... Crown Princess Margareta ... to ja ... :bravo:
:happy4:
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 29 Cze 2014 18:51 #278302

• Gosija
  • Gosija's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Pozdrowienia od pracowników zieleni miejskiej

Obraz066.jpg
Pozdrawiam