TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Cze 2014 22:37 #275939

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
U mnie też dużo, wczoraj dwa razy się przebieram,
bo zanim dobiegłam do domu, to mnie przemoczyło.
Dzisiaj była powtórka.
Marta, ta Twoja Elody jakaś taka blada???? - moja bardziej neonowa.
I dlaczego Twoje są tak dużo wcześniej, eee????
Czytam o Nataszy, w ubiegłym roku nawet nie zauważyłam jej kwitnienia,
ale posadziłam ją byle gdzie :hammer: , jesienią przesadziłam i teraz wiem, że piękna Ci ona jest :) .
Dzisaj narwałam trochę róż i przyozdobiłam nimi stoisko z jedzonkiem
(takie tam - pierogi gryczane, kaszaki, chleb na zakwasie z dodatkami i :drink1: )
- róża to róża, nawet po jakimś czasie zdobi i pachnie :flower2:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Cze 2014 23:13 #275980

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, nowe różane nabytki bardzo ładne! james Galway zachwycający! Ach ten układ płatków…jak falbanki z muślinu! :hearts:
Wpadł mi w oko przetacznik 'Pink Harmony', śliczny :flower2:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 08:24 #276056

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś patrząc na różyczkę od Dorci przychodzi mi na myśl moja śp ;) Blue River cudnie przebarwiająca się i na dodatek mocno pachnąca tylko nie zbyt wytrzymała na mrozy .Obfite kwitnienia nie tylko różane .Old Port w tym roku bije rekordy kwitnienia także u mnie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 21:00 #276284

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia już po weekendzie, gdzie jakiś fotki :happy-old: , przetacznik nadal nie cyknięty :screem: ?
Cudną różę od Ciebie chyba Jadzia zidentyfikowała :woohoo: , wszystko wskazuje na to, że to Blue River :lol:
Tourbillonem zaraziłam się u Joli ;) , niech się zaraza szerzy :happy4:

DSC_1350.JPG

Marysiu czy u Ciebie w weekend padało? Bo mnie wszystkie chmury ominęły :placze: , leję dziś wodę od rana, a cholerne wietrzysko jeszcze dodatkowo suszy :evil:
Róża od Dorci to prawdopodobnie Blue River :P , Jadzia zidentyfikowała :lol:
Obecnie trzmielina prawie pochłonęła hostę :happy3: , muszę znowu jakąś przecinkę zrobić ;)

Marto ja znam doskonale to uczucie, które Ty masz w związku z różami ;) , tylko u mnie to dotyczy powojników oraz piwonii :happy3: , z wyjątkiem tych darowanych :wink4:
Czy Twoją działeczkę też chmury omijały, czy akurat tam trochę popadało? Szukam towarzyszy w biedzie ;)
Dorcia różę oddała, bo chyba ma drugą taką samą ;)
A cóż to za skalniakowe przetaczniki :woohoo: ? To by mnie interesowało :woohoo:

Gorzatko wszystkich pytam o deszcz ;) , ale chyba u Ciebie to już na pewno padało :silly: ?
Mam nadzieję, że Twój zachwyt pozwoli Ci czasem choć słówko komentarza skrobnąć ;)

Aguś wciąż nie zdecydowałaś ;) ? A ja mam kolejną różaną faworytę :woohoo: , różową, a jakże :happy3: . Oto cudna Myriam :hearts:

DSC_1304.JPG

Normalnie zakochałam się :tongue2: , siedziałabym tylko koło niej i wąchała :supr: . Siedziała, bo ona jeszcze niska jest :happy3: , to jej pierwszy sezon, ale kwiaty ma ogromne :woohoo: . Jak się cieszę, że wzięłam trzy sztuki :lol:

Mirko zacznie się teraz i coś dla Ciebie ;) , liliowce zaczynają :P

Lacy Doily

DSC_1373.JPG

i jeden z ulubieńców Unchartered Waters

DSC_1371.JPG

Przetaczników nowych mam w tym roku sporo, też będę pokazywać :P
Nie podlewałaś jeszcze :dazed: ? Ja codziennie hektolitry wylewam :jeez: , znów popłynę na rachunku :tongue2:

Moniko wyobraź sobie, że eksmitowane powojniki jakby nie zauważyły zmiany, a róża kiepsko :cry3: , nie wiem, czy się podniesie :unsure:
Sucholubna rabata to genialny wynalazek na mojej glebie i przy corocznych letnich suszach B) , te trawki niebieskie to faktycznie kostrzewy albo odmiana Bergsilber albo Elijah Blue, znaczniki poginęły :tongue2: . Są niewysokie i nawet wichury nie kładą kwitnienia, polecam :P
A'propos zwierzątek, to być może właśnie towarzystwo pozwoliłoby Zakowi lepiej znosić rozłąkę :think: , w wypadku wielu zwierząt to się potwierdza. A jak byście wzięli małego kotka, to sam psa by zawojował :happy4: . W dodatku to niewiele więcej obowiązków w porównaniu z psem ;) , moim zdaniem koty są (prawie) bezobsługowe :happy3:

Ewo ja mam to samo u Ciebie :rotfl1: , tyle róż innych niż moje :supr: :rotfl1: , oj ciężko ;)
Michel Bras posadziłam sobie koło tarasu, bo ona tak słodko pachnie :hearts: i nie mogę koło niej przejść, żeby jej fotki nie cyknąć :happy3:

DSC_1368.JPG

Aniu fajnie, że różyczki się podobają :hug: , czekasz na Chipka? no to masz bez czekania :P

DSC_1327.JPG

DSC_1328.JPG

Iwonko niech Natasza zdrowo rośnie :P , długą drogę pokonała do Ciebie :happy4:

Dalu łączę się z Tobą w bólu zasuszonych :pinch: . Posadziłam dziś dwie azalie, które już parę tygodni czekały :whistle: , godzinę ryłam dwa dołki :hammer: , no skała po prostu :jeez:
Mówisz, że nie widać :think: , oj z bliska widać :unsure: . Róże zwieszają kwiatki, które są coraz mniejsze..., listki wszędzie podwiędnięte :cry3: , cały dzień podlewam :jeez:

Jolu było dmuchnąć porządnie, jak już miałaś dosyć :evil: , w dodatku prognozy niekorzystne na najbliższe dwa tygodnie :placze:

Elu wszędzie podlało, tylko nie u mnie :angry:
Jak to Elodie blada :dazed: , normalnie różowa, neonowym bym nie nazwała tego koloru :think:

DSC_1234.JPG

Jak to wcześniej, koniec czerwca to chyba w normie ;) ?
Nie pamiętam Nataszy u Ciebie :blink: , gdzie ją posadziłaś?

Kasiu o Jamesie marzyłam od dawna ;) , rzeczywiście kształt kwiatu ma piękny :P , szkoda, że sam kwiat mocno nietrwały :dry:
W tym roku poszłam mocno w przetaczniki ;) , one się idealnie komponują z różami :lol:

Jadziu jesteś nieoceniona :woohoo: :hug: , to chyba naprawdę ona :kiss3: , mówisz, że słabo zimuje :huh: ? Miała tylko kopczyk jak wszystkie, ale sadzonka odżywiona u Dorci była mocno wypasiona :woohoo: , może dlatego nie miała kłopotów z zimowaniem, zresztą co to była za zima :happy4: . Ale na przyszłość będę pamiętać, bo szkoda by było stracić taką piekność :P

No i muszę kolejnego posta napisać, żeby pokazać, co tam dzisiaj, bo limit zdjęć się wyczerpał :tongue2:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 21:08 #276292

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dziś odebrałam mocno spóźniony prezent urodzinowy od moich sąsiadek, czyli dzień pracy pani Ewy :woohoo: . Trochę trawy znów wydarte :rotfl1:
Choć głównie wydzierała trawę na obrzeżach, żeby łatwiej było kosić, ale powstała też nowa, mała rabata, której w tym roku zamierzałam nie ruszać :rotfl1:
Ale skoro już azalie stały zakupione od kilku tygodni :jeez: ...

DSC_1369.JPG

DSC_1370.JPG

Rośnie tam obecnie 6 odmian azalii i buczek pendula i jakoś za zielono jest :happy3: , coś kwitnącego pomiędzy by się przydało ;)
Choć na samą myśl o sadzeniu w tej skale robi mi się słabo :pinch: . Widać jak wygląda ziemia po dwugodzinnym wczorajszym laniu wody :evil: . Zero efektu :mad2:

I jeszcze małe ogłoszenie :whistle: , szukam domu dla tego delikwenta, który prawdopodobnie podarowała mi Marta ;) , chciała dobrze :kiss3:

DSC_1374.JPG

Marta mówi, żebym na kompost wyrzuciła, ale może komuś się spodoba :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 21:24 #276304

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
U mnie na szczęście miejscami trawnik ubogi ,więc brzydkie miejsca przerabiam na rabaty :devil1:
Delikwent ma pierwszy taki kwiat czy więcej się ich pojawiło ? Ja tam widzę w nim potencjał .U mnie przez zimne noce słabo sie kwiaty rozwijają i mało którego mogę zobaczyć w pełnej okazałości,a dzisiaj zakwitła pięknie pachnąca odmiana i tez kwiat tylko do połowy się rozwinął

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 21:28 #276307

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, to chyba nie ode mnie... Choć może mi się już wszystko mylić... ;)
Na nowej rabacie za zielono jest zdecydowanie! Zielona rabata? ;)
Ale okazja do zakupów się szykuje, to kolorów może przybędzie! ;)
Marta, ja bardzo lubię taką pogodę, ale te deszcze co godzinę, przemoczone buty, popracowałam tylko w piątek w zasadzie...
Ładny ten Michel Bras, czasem mi trochę, ale tylko trochę ;) żal, że już róż nie kupuję...
Przetaczników małych cała masa, warto chyba zgłębić temat... Chyba mi się porządny skalniak marzy... Skąd ja go wezmę? :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 21:57 #276323

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
ja też się do niego nie przyznaję :happy4: Posadziłaś azalie w odpowiednich odległościach? tak na wszelki wypadek pytam :lol: Taki mam dzisiaj humor :sick: to jeszcze się czepię tego drzewka co rośnie pośrodku drzwi garażowych :funnyface: Czy zdjęcie kłamie?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 22:09 #276331

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Nie u wszystkich Marto pada bo u mnie tylko kilka razy postraszyło. Mam nadzieję, że w końcu w czwartek solidnie podleje ten wyschnięty na pieprz ogród. Całkiem ładny ten liliowiec. Co ci w nim nie pasuje?

Też jak patrzę teraz na moją rabatę azaliową to zdaje mi się ona za zielona. Dosadziłam trawy niekoniecznie zielone - może to coś zmieni :P A ty jaki masz pomysł na ożywienie zakątka azaliowego?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 22:22 #276346

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Mnie dzisiejszy dzień upłynął w podróży :tongue2: więc do ogrodu wpadłam tylko wieczorem na owocowy deser :yummi: Nie bardzo wiem czy padało i czy ziemia to nadal skała :unsure: W sobotę i niedzielę spadło trochę deszczu, ale były to tylko przelotne deszczyki kropiące, ot tak aby zrosić a nie podlać :( Ja każdego liliowca przygarnę, nawet żółtego :funnyface: tyle, że może jakoś przy okazji bo szkoda tracić czas i z jednym liliowcem fatygować się na pocztę :kiss3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 22:41 #276366

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Moje głupie powojniki oplotły troszke ogrodzenie i szkoda mi je obrywać.. tym bardziej, że nic w ich miejsce nie mam.. Może jakoś wytrzymam do następnego roku..? Mam czas na rozmyślanie, bo przez najbliższe 2 tyg nie mam czasu na wykopki- może do tego czasu coś wymyślę..?

Zakusiowi żadne towarzystwo nie pomaga. Jak mieszkaliśmy u Mamy i ja w weekend wychodziłam, to tak rozpaczał, że żadne wołanie na niego nie działało a pies Siostry, z którym Zak bardzo się kumpluje też nie był wtedy pociechą.. W nowym domu nie panikuje tak strasznie- jak wychodzę do pracy to przyjmuje to dość spokojnie, zaczyna się wtedy pilnować Męża. Oczywiście weekendowe spacery to wielki bunt- ale jakos musi wytrzymac te 20-30minut, bo do lasu nie chcę go brać- mimo, że osłonę p/kleszczową ma.. po co los kusić..

Kostrzewy bardzo okazałe- jakoś na zdjęciach na necie tego nie widziałam..a to całkiem sporę kępki są! Bardzo łądnie kwitną- super to wygląda. Planuję u siebie kilka sztuk kostrzewy sinej i fajnie, że kwitną tak wcześnie!

Nie pada nadal u Ciebie..? :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Cze 2014 23:06 #276397

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, nie wiem, co wy z chmurami robicie?
u nas padało wczoraj trzy razy i w sobotę także,
ogród podlany dostatecznie, aż miło pielić ;) .
Narzekasz na brak wody a trochę swojej opadowej oddałaś sąsiadowi :dazed: .
Moja Natasza rośnie na rabacie między garażem a huśtawką, zaraz za wątpliwą Tuscany.
A jeśli chodzi o Tuscany, to miała być Tuscany superb - ale to również nie ona?????
Tak myślę nad nią, pokłada się jak Kardynał R. wiotka, na pewno galijka, ale co to :think: ?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Cze 2014 06:59 #276441

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A u mnie nie padało .Moja pustynia chętnie przyjęłaby trochę wody ,ale niestety .Twoja Miriam ,to piękność ,nie dziwię się Twojej adoracji .Widziałam ją w realu i też mnie urzekła :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Cze 2014 07:36 #276447

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Marto :hug: , szałwia posadzona i myślałem że nie przetrwała ,,paczkowego leżakowania '' w Boże Ciało na poczcie :mad2: , ale perfekcyjne pakowanie uratowało jej życie-strasznie się cieszę :woohoo: .Po posadzeniu udawały martwe :placze: ale dziś po porannym ,,obchodzie'' ogrodu widzę że podnoszą listki z(e) środka rozety :lol: .

Piękne masz różyce i ,,patelniowa'' wystawa ogrodu bardzo im służy (no oczywiście nie > +30).Chipek przedniej urody, mój dopiero posadzony wiosną i bardzoooo mizerny - ma dwa kwiatuszki :unsure: .Miłego dnia :garden: .

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Cze 2014 08:34 #276455

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Z pewnością nie kupowałaś Lady of Shallot, Ela kupowała, ciekawe jak u niej, moja jest żółta :placze: długie, wiotkie, pewnie pnąca, jakbym ją juz widziała :club2: Chipek Twój taki sam blady jak u mnie, a mam obok drugi i jest jak należy. Ładna róża, ale kolory ma zupełnie wyblakłe. Elodie ładna, pokaż cały krzaczek :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Cze 2014 08:49 #276457

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś Myriam to naprawdę cudne różysko :P Tych w różnych odcieniach różu jest taka masa, że można dostać głupawki i im więcej ich oglądam i się zastanawiam nad wyborem, tym bardziej nie wiem co kupić, bo one wszystkie śliczne :crazy: Dlatego też już zakończyłam wybór i zdecydowałam sie na Louise Odier i Eden Rose. Jak myślisz decyzja ok???

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 24 Cze 2014 09:46 #276471

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta zupełnie nie pojmuję, jak taki deszczowy front mógł Cię ominąć :think: Lało i lało :jeez:
Różyczki się rozrastają :funnyface: poczekaj za rok :)
Kolejne rabaty :lol: no to pracy będzie znowu więcej, ale i ogród przestronniej urządzony.
Chce się kolorków zamiast zieleni trawy :silly:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 25 Cze 2014 13:00 #276905

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Na mojej Myriam nigdy nie doczekałam sie takiego kwiatu :( ,więc jesienią się z nią żegnam definitywnie .Na dodatek wciąż wypuszcza dziczki .Nie mam pojęcia czy miejsce jej nie pasuje czy coś innego .Jedzenie dostaje takie samo jak wszystkie róże .Podobną różyczkę do Twojej niby Blue River widziałam u Nowinki, a zwie sie ona Muriel Robin ,więc może tam zerkniesz .Cudny Chrita kwitnie :hearts: :thanks: U nas dzisiaj podlewa drobniutki ,ale gęsty deszczyk .
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2014 13:03 przez jagoda5214.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.558 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum