TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 29 Cze 2014 20:58 #278362

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A pierwszy liliowiec to chyba ten, którego się nie mogłaś doszukać w tamtym roku, bo pewnie nie kwitł... :)
Hosty kupiłaś? No, no, tylko przyklasnąć! :lol:
Czy to początek czegoś większego? :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 00:15 #278474

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, Monia ma rację, Twoja Alnwick nijak nie podobna do Alnwick.. :think:
Przetaczniki cudne, mogłabym je sadzić zawsze i wszędzie B)
Clemek Elfik u mnie też nie współpracuje…może ten typ tak ma? Ale i tak uwielbiam wszystkie dzwoneczkowate :hearts:
A poletko werbenek pokażesz? :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 00:16 przez Robaczek.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 16:22 #278650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Beatko ten dzwonek jest liliowy gdy jest w dobrej formie :happy3: , niestety tak to jest gdy się kopie kwitnące :jeez: , mam nadzieję, że się porządnie ukorzeni i też czekam na przyszłoroczne kwitnienie :P

Aniu najgorsze, że umówiłyśmy się z właścicielem na irysy, które będzie dzielił za dwa tygodnie :rotfl1: , gdzie ja je posadzę :tongue2: :dazed:
W dodatku najbliższe weekendy też zapowiadają się szkółkingowo :supr: :happy3:

Moniko zmartwiłaś mnie opinią o mojej Alnwick :( , mam trzy sztuki, sadzone wiosną :think: , dziś nowy kwiat w pąku wygląda tak

DSC_1522.JPG

Wiem, że też nie tak jak trzeba :huh: , nie ma w ogóle miseczki :think: . Pociesza mnie tylko myśl, że w zeszłym roku mój Chippendale przez połowę sezonu miał "nie swoje" kwiaty, a potem się naprawił :silly: . A już właściciel szkółki podejrzewał, że mamy nową odmianę :lol: . Może z Alnwick też tak będzie ;)

Ewo mówisz, że Chopin taki sobie ;) , ale CPM nie mam :huh: , to nie moje klimaty :whistle: , póki co :happy3:
Co by Ci tu w takim razie... :think:
Może Alissar Princess :P

DSC_1495.JPG

Gosiu chwilkę mi zajęło zanim przypomniałam sobie skąd się znamy ;) , pamiętliwa bestia z Ciebie ;)
Ładna róża, Twoja? A ja swoje nadal będę cięła wiosną :funnyface:

Marto on pewnie kwitł, tylko u Ciebie :rotfl1: , bo dałaś mi go jesienią, no, wczesną jesienią ;) . A może to ten, który miał trafić za pierwszym razem do mnie?
Tylko jak on się nazywał :think: ?
Kupiłam dwie hostki, bo zagospodarowuję kawałeczek miejsca z półcieniem pod wierzbą przy garażu. Wczoraj posadziłam tam nowe nabytki, a dziś je wykopałam, bo stwierdziłam, że tam lepiej będą pasować dwie największe hosty z rabaty pod tarasem :happy3: . W ten sposób pod tarasem mam zgromadzone same maluchy lub średniaki ;) . Tylko ze zdjęciami nie zdążyłam, bo wyobraź sobie, że leje :dazed:

Kasiu to nowy nabytek, a już mi zdarzały kwiaty niepodobne do odmiany, którą kupowałam ;) . Na szczęście po czasie wracały do normy, więc trochę się jej poprzyglądam :silly: . Jak długo masz Elfa? bo ja od zeszłego lata, ma obecnie niecały metr :sick: i trzy dzwoneczki na krzyż :jeez:
Specjalnie dla Ciebie robiłam dziś fotki werbenom :lol: , tylko nie wiem jakie poletko miałaś na myśli :think: , takie?

DSC_1492.JPG

czy takie :rotfl1: ?

DSC_1493.JPG

Ciągle nowe wyłażą :supr: , co powyrywam większe i rozdam, nowe się pojawiają :tongue2: :happy3:

Mam też werbeny z trawami na rabacie sucholubnej trawiastej, ale to zupełna amatorszczyzna robiona w zeszłym roku :oops: , nie było inspiracji z Chelsey :silly:

DSC_1527.JPG

DSC_1505.JPG

DSC_1506.JPG

DSC_1510.JPG

No to jeszcze pokażę debiuty dzisiejsze :P
Miniaturka Flirt

DSC_1485.JPG

Jasmina

DSC_1491.JPG

Ashamed Fairy

DSC_1489.JPG

Gospel

DSC_1521.JPG

Baron Girod L'ain

DSC_1524.JPG

Barkarole

DSC_1531.JPG

zaczynają moje ukochane lilie :woohoo: , pierwsze tradycyjnie Samura i Lankon :P

DSC_1500.JPG

DSC_1530.JPG
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 16:32 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, anabuko1

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 16:44 #278655

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Leje? To nieźle dmuchałam! :rotfl1:
I lilie u Ciebie, jak trzeba, różowe! Popatrzę, bo na moje jeszcze poczekam - tu widać tę różnicę klimatyczną ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 17:09 #278663

• peonia
  • peonia's Avatar
markita wrote:

Mam też werbeny z trawami na rabacie sucholubnej trawiastej, ale to zupełna amatorszczyzna robiona w zeszłym roku :oops: , nie było inspiracji z Chelsey :silly:

DSC_1527.JPG

DSC_1505.JPG

DSC_1506.JPG

DSC_1510.JPG

Marto, jestem zachwycona twą sucholubną rabatą , ta werbena to dobry pomysł z :kiss3: trawami w niebieskim odcieniu. Ile by dała by móc taką założyć rabatę! Mam podsiąkana gruntową wodą działkę i sadzę irysy syberyjskie . ;)
Do tej rabaty -

P4101066.JPG
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 17:12 przez peonia.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 17:11 #278664

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Markitko, jak już tak hojnie rozdajesz te werbeny, to może ukopałabyś coś dla mnie :whistle: ?
Szałwia Plumosa też super, nie mam takiej. Gdzie ją dostałaś? Czy da się ją upolować gdzieś w okolicach Końskowoli?

P.S. Widzę, że odwiedziłyśmy się równocześnie :rotfl1: .
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 17:15 przez Edyta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 17:23 #278667

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko już nie leje :happy3: , ale z pół godzinki popadało solidnie ;) . Idę zaraz grzebnę łopatką, zobaczę jak głęboko przemokło :silly: , a może lepiej nie, jeszcze się rozczaruję :rotfl1:
Jaką różnicę klimatyczną :dazed: , przecież to u Ciebie zawsze wcześniej wszystko :huh:

Beato ja u Ciebie piszę, a Ty u mnie :happy4:
Bardzo mi miło, że ktoś taki jak Ty pozytywnie wypowiada się o moich pomysłach :kiss3: , ale proponowanej roślinki kompletnie nie rozpoznaję :oops: , zielona jestem :pinch:
Jak masz tak mokro to sadź irysy ensata :woohoo: , widziałam cudne w szkółce ostatnio, ale to z kolei nie na moje piachy :happy3:

Edyto właśnie byłam u Ciebie i zastanawiałam się, czy nie spytać, czy byś przypadkiem nie reflektowała na werbenę :whistle: :rotfl1: . Przyznam szczerze, że trochę mi już wstyd nagabywać ludzi, czy by ktoś nie chciał werbeny :happy4: . Oczywiście, że wykopię :hug:
Niestety kompletnie nie pamiętam skąd mam Plumosę :jeez: :hammer: , w tym roku robię już dokładne notatki co kupuję lub dostaję ;) . Nawet nie wiem, czy ją kupiłam, czy ktoś mi dał :dazed: . Ewentualnego ofiarodawcę gorąco przepraszam :kiss3: :oops:
Zdaje się, że Marta ostatnio ją gdzieś dostała, trzeba zasięgnąć języka ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 17:33 #278673

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Kop, kop tę werbenę... tylko zostaw coś dla mnie, chyba się zobaczymy w lipcu? ;)
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 17:57 #278683

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe kop, kop...i jakby co to ja chętnie przygarnę choć troszkę werbeny :wink4:
jak się ma wampira w domu to trzeba się jakoś obronić :happy3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 18:55 #278707

• peonia
  • peonia's Avatar
markita wrote:

Beato ja u Ciebie piszę, a Ty u mnie :happy4:
Bardzo mi miło, że ktoś taki jak Ty pozytywnie wypowiada się o moich pomysłach :kiss3: , ale proponowanej roślinki kompletnie nie rozpoznaję :oops: , zielona jestem :pinch:
Jak masz tak mokro to sadź irysy ensata :woohoo: , widziałam cudne w szkółce ostatnio, ale to z kolei nie na moje piachy :happy3:

To zatrwian szerokolistny w odmianie.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 20:20 #278746

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Werbenowe poletko to jest to....nie wykopuj za dużo, może znów zima łaskę na nas ześle i nie wymrozi ich...... :hearts: , ta lilia Lancon chodzi za mną......oj chodzi......jaki dokładnie ma odcień?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 20:56 #278779

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, werbenkę to ja w każdym wydaniu mogę podziwiać, bajka!
Nie spodziewałam się, że u Ciebie już kwitnie :supr3:
Faktycznie z różami bywa, że kwiaty odbiegają od normy, tyle że układ płatków Twoja ma wyraźnie wywinięte na zewnątrz, a Alnwick do środka.. :think: Ale zobaczymy, poczekamy! I tak jest piękna :hug:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 21:31 #278811

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Czyli dobrze z tym liliowcem trafiłam jesienią :) Jak sobie przypomnę, to Ci powiem, jak się nazywa :)
Ciekawe, kiedy zaczniesz te werbeny eksmitować na kompost, na razie chętni się jeszcze znajdują, bo nie wiedzą, co sobie fundują! :lol: Ja już ją prawie zwalczyłam ;)
Uważam, że jest to bardzo ładna roślina, ale uciążliwa w skali od jednego do dziesięciu na dziewięć :)
A Twoja Ashamed wygląda zupełnie inaczej niż moja... Moja od pana Pałki, a Twoja?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 21:35 #278816

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
markita wrote:
Ciągle nowe wyłażą :supr: , co powyrywam większe i rozdam, nowe się pojawiają :tongue2: :happy3:
:rotfl1: Rozśmieszyły mnie minki towarzyszące tej skardze :wink4: :happy4: Ja się cieszę :dance: , że tyle mi ich przywiozłaś i mam nadzieję, że będę miała równie liczne potomstwo :happy: Na razie odchorowały przeprowadzkę. Piszesz, że rosną na sucholubnej, a ja nie doczytałam czy one przetrwają suszę? Bo posadziłam swoje na skarpie i mogą mieć mało wody :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 21:55 #278824

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko załatwione :P

Martuś no to szybciutko adresik poproszę i są Twoje :P

Beatko :hug:

Ewo ja wykopuję wyłącznie siewki, te, które rosną od roku/dwóch - zostają :lol: . Z pewnością za rok wyprodukują kolejne pokolenia :tongue2:
Lilia Lankon z zewnątrz ma płatki lekko różowe, wewnątrz białe mocno nakrapiane purpurowo. Pachnie obłędnie :hearts: , tylko czemu tak wysoko :rotfl1:

Kasiu kwitną kępy zeszłoroczne, które przezimowały ;) , siewki wyglądają jak na fotce, ale gwarantuję, ze zakwitną ani się obejrzysz :happy3:
W zeszłym roku Chippendale też wywijał kwiaty na zewnątrz, a potem "się naprawił" :happy4: , poczekam ;)

Marto ależ ja już je eksmituję :rotfl1: . Zostawiłam tylko na jednej rabacie póki są chętni, potem wszystko wyrzucę ;) Moja Ashamed od pana Tomka i wiem, że nie wygląda jak Twoja nad czym bardzo ubolewam :( . Moja wygląda praktycznie jak The Fairy i to średnio mi się podoba :think:

Marysiu śmiech to zdrowie :P
Ja swoje siewki podlewam tylko do momentu przyjęcia, czyli aż podniosą główki ;) , potem radzą sobie same. Myślę, że poradzą sobie na nowym stanowisku bez problemu :lol:

Mam pytanie, w zeszłym roku nabyłam w supermarkecie :hammer: różę, która miała być "blue" . Oczywiście nie jest, ale to nie wszystko, wyrosła na dwumetrowego potwora o ogromnych kwiatach i ciągle nie wiem co za jedna :blink: . Wczoraj wiatr wyłamał u podstawy taki dwumetrowy pęd z bukietem i wylądowała w domu, może komuś się coś skojarzy?
Kwiat ma średnicę ponad 15 cm :supr3: , lekko pachnie. Całość ma jasne, matowe, ogromne liście i mało kolców. do tego zdrowa jak mało która :dazed: . Co to jest???

DSC_1488.JPG

DSC_1466.JPG

DSC_1467.JPG

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 21:58 #278826

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej......już szybciutko piszę :woohoo: jesteś najkochańsza :hug: :kiss3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 22:33 #278847

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
U Ciebie jak zwykle pięknie, w fioletach i różach... kurcze, coraz bardziej mi sie podoba taka kolorystyka.... Werbeny i u mnie juz kwitną, to chyba cecha charakterystyczna dla werben od Ciebie ;) Przezimowała mi zeszłoroczna sadzonka a na dodatek a jakże, rozsiała ale jakieś te siewki niewydarzone, może dlatego, że zagłuszane są przez szałwię :think:
Barkarole znów mnie zauroczyła :hearts:
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 22:33 przez futrzasta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 30 Cze 2014 22:45 #278851

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Czy to znaczy, że planujesz pozbyć się werbeny z ogrodu całkowicie :blink: ?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.727 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum