TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 14:07 #283025

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Liliowcowo, floksowo, hortensjowo, to lubię, tylko u mnie podział barw na dwie strony ogrodu :lol: , a że miejsca mam sporo nie kupuję rarytasów, tylko poluję na wyprzedaże ;) . Teraz kupiłam osiem hortensji a Auchan i ciekawa jestem czy faktycznie będą to różne odmiany jak widniało na tabliczkach :think:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 20:06 #283089

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marysiu masz rację, jak nie deszcz to upał ;) , zawsze coś na przekór :silly: , ale dzisiejszy kwiatek Forty Second Street już ładniejszy, prawda?

DSC_1835.JPG

A zobacz :lol: , zakwitł mi głowaczek od Ciebie :silly:

DSC_1819.JPG

Kasiu zakwitną szybciej niż się spodziewasz ;) , a zobacz jakich gości zwabiają :woohoo:

DSC_7665_2014-07-14.JPG

Nieźle się za nim naganiałam w piżamie :rotfl1: , a jest taki ruchliwy, że większość fotek wygląda tak :happy3:

DSC_1841.JPG

Ewo już się wszystko dowiedziałaś, nawet to, że jej wcale nie chcesz :happy3: . Widziałam listki do identyfikacji u Ciebie, ale nie mam pomysłu :think:

Romciu mówisz po 20-tym ;) , to mnie akurat wtedy wciągnie mój własny remont :silly: , nie chce mi się nawet o tym myśleć :jeez:

Ula a więc to jest Darla Anita :woohoo: , nie domyśliłabym się :happy3: , u Ciebie dużo ładniejsza, no ale dajmy jej czas ;)

Sweety liliowce od początku mi się podobały przez swoje podobieństwo do lilii ;) , a jak odkryłam jaka jest wśród nich różnorodność, to wsiąkłam zupełnie :supr:
Improwizacja? skąd ja to znam :happy3: , praktycznie żadna rabata u mnie nie był zaplanowana, zdzierałam trawę, a potem kupowałam roślinki i sadziłam jak popadnie ;) . To znaczy nazywało się, że lubię różnorodność, i chciałabym aby o każdej porze roku można było oko na rabacie zawiesić :wink4: . Ciekawe czemu teraz mam opory, żeby sadzić w ten sposób :dazed: .

Dalu owszem, popadało nieźle w weekend, a nawet dziś przeszła porządna, nigdzie nie zapowiadana burza :happy3: , miałam kosić trawnik, ale...

DSC_1859.JPG

To aż niemożliwe, że u Ciebie nie padało, ten ostatni front zanim doszedł na wschód, dość długo stacjonował w Waszych stronach :think:
Jak to zwijasz liliowce :ohmy: , fazę na róże rozumiem ;) , ale żeby od razu tak drastycznie :dazed:

Wiesiu nie można cały sezon żyć różami ;) , ja bardzo intensywnie przeżywam czas lilii, liliowców, hortensji, bo jest krótszy niż różany :silly:
Dla Ciebie widoczek z wszystkimi wymienionymi :hug:

DSC_1861.JPG

i bylinki :P , dziewanna 'Plum Smokey'

DSC_1821.JPG

i motylki na bukwicy :lol:

DSC_1817.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, piku, VERA

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 20:23 #283096

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
markita wrote:
...liliowce od początku mi się podobały przez swoje podobieństwo do lilii ;) , a jak odkryłam jaka jest wśród nich różnorodność
Ja chyba jeszcze do tego nie dojrzałam, bo dla mnie one jak żurawki - wszystkie takie same :rotfl1: no dobra... góra dziesięć odmian :silly:
Czytałam coś o planach edukacyjnych... ciekawe, ciekawe :think:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 20:49 #283101

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Markito, nie wiem po czym wnioskujesz,że wcale jej nie chcę ? Widziałam,że można kupić sobie nasiona,więc kto to wie ...

A Pazia Królowej zazdroszczę! Nie widziałam nigdy w życiu! Mam werbenę,może jakiś przyleci ... :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 21:16 #283109

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dziś podczas pielenia odkryłam, że werbena jednak mi się wysiała :woohoo: - całe dwie siewki :happy: . Ale lepsze to niż nić :tongue2: .

U mnie faza liliowcowa miała nasilenie w zeszłym roku. W tym roku przytargałam jednego od Romki. Ale jeszcze nie mówię ostatniego słowa w tym temacie :whistle: .

Śliczna ta dziewanna. Posadziłam w tym roku dwie, ale nie kwitną :dry: , ale jeszcze trwam w nadziei, że ujrzę kwiaty :fly: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 21:33 #283119

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Marta, u mnie też taki brzydki ten liliowiec, tylko w ubiegłym roku był ładny, ma czas do końca kwitnienia, jak nie będzie jak należy to postraszę łopatą, wolne miejsce w cenie :funnyface: Czy dziewanna to nowy nabytek? u mnie już dawno przekwitła, a może to inna ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 22:07 #283146

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No wiesz, to ja przez kilka lat zdzierżałam ;) kępy patagońskiej, a nigdy taki gość do mnie nie przyleciał!
Głowaczek piękny, nawet chciałam go mieć, miałam wysiać, ale zobaczyłam kępkę ;) w OB w Lublinie i się wyleczyłam momentalnie! To potwór jest!
Dwumetrowe lilie? To to jest możliwe jednak? :)
Marta, czytam o Twoich dylematach "sadzeniowych" i doskonale to rozumiem... Bo łączenie roślin wcale nie jest takie proste, kolorystyczne, pokrojowe względy ważne są niezaprzeczalnie, ale najważniejsze wymagania roślin! Tym się kieruj przede wszystkim, dobra rada :)
I druga! Powiedz sobie, że nic nowego nie kupisz, dopóki nie posadzisz tego, co masz! :rotfl1: Zaraz Ci się wszystko wyklaruje! :rotfl1: Wypraktykowane! ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 15 Lip 2014 22:43 #283480

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko co do żurawek, to doskonale Cię rozumiem :happy3: , w życiu nie nauczę się ich rozróżniać :happy4: . Ja mam tak jeszcze z hostami :whistle: , czyli generalnie na liściach się nie wyznaję :rotfl1: . Ale liliowce podciągać pod tą kategorię :huh: ???
Plany jak sama zauważyłaś, są na razie zaledwie planami ;) , przeraża mnie rysunek, te wszystkie rzuty, przekroje :tongue2:

Ewo być może źle zinterpretowałam Twoje słowa, że rośnie z niej potwór ;) , bo gdybym inaczej to odczytała, to od razu zaproponowałabym Ci sadzonki :funnyface:
Mam jeszcze kilka do wydania, chcesz?
Pax królowej pierwszy raz odwiedził mnie w zeszłym roku i też dla werbeny ;) , pamiętam jak byłam zszokowana jaki on jest wielki :woohoo: , prawie dwukrotnie większy od popularnych rusałek :silly: . Życzę Ci, żeby i Ciebie odwiedził :kiss3: , to fantastyczny gość.

Dorcia czekam cały czas na info o sobocie ;) , dwie siewki to mało , jednak Ci chyba ukopię :happy3:
Pamiętam, że w zeszłym roku kupowałaś liliowce, chyba Cię nie rozczarowały? Bo ja kupuję trzeci rok i u mnie się nasila :happy4:
To moja pierwsza dziewanna, ma mieć podobno tylko 45 cm ;) , ciekawe jakie będą Twoje :lol:

Ula dziś Darla Anita trochę ładniejsza w kształcie ;) , trochę gorzej z kolorem, ale wyrabia się :silly:

DSC_1873.JPG

Dziewanna nowa, w ogóle moja pierwsza :happy4: , kolor kwiatów na etykiecie mnie zwabił :lol:

Marto no widzisz, trzeba się było jej nie pozbywać :happy3:
Wiem, co głowaczek potrafi ;) , widziałam u Marysi :woohoo: , ale dziewczyny strasznie chciały go sobie ukopać, a potem podzieliły się ze mną no i mam :lol: . Przezornie rośnie pod samym płotem :rotfl1: Tylko jedne lilie są u mnie 2 metrowe ;) , właśnie widziałam je też u EwyF w wątku, może wreszcie dowiem, kto one :happy4:
Dzięki za rady sadzeniowe :hug: , teraz upał mi przeszkadza :happy3:

Korzystając dziś z popołudniowego zachmurzenia i chwilowej ulgi w upałach, wyciągnęłam w te pędy kosiarkę i mam z głowy :tongue2:
Potem jeszcze szybkie porządki na rabatach, w warzywniku i znowu zostało sadzenie :happy3: . Na które dziś już zabrakło czasu, a jutro pewnie znowu będzie za gorąco :rotfl1:
Jak nic, następny szkółking mnie zastanie :dazed: :happy3:

Dziś kronikarsko ;) , głównie kolejne lilie :P

White Triumphator

DSC_1827.JPG

Pink Secret

DSC_1828.JPG

Dolce&Gabbana

DSC_1829.JPG

Nymph

DSC_1845.JPG

Bonbini (dzięki Adrian :kiss3: )

DSC_1846.JPG

Pink Mist

DSC_1875.JPG

Massari

DSC_1877.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Adrian

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 15 Lip 2014 22:53 #283489

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję za widoczek z wszystkimi wymienionymi, oraz pięknego pazia :kiss3:. Gościł i u mnie ostatnio ale nie dałam rady go uwiecznić :oops: . Zachwycam się również głowaczkem :flower2: , nie znałam tej roślinki :oops:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 15 Lip 2014 22:54 #283492

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Zapachniało! :hearts:
Z sadzeniem poczekaj... posadzisz hurtem po weekendzie :happy3:
A co Dorcia ma z sobotą wspólnego? :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 15 Lip 2014 23:15 #283499

• Roma
  • Roma's Avatar
Coraz bardziej zaczynają podobać mi się lilie,muszę pomyśleć o zwiększeniu stanu posiadania :)
Moja dziewanna ma ponad 2 metry ale niestety jest żółta :P
Gdzie się z Dorcią wybieracie?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 15 Lip 2014 23:16 #283500

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu cieszę się, że się podobało :hug:
Paź rzeczywiście niesamowicie ruchliwy :happy3: , też miałam problemy.
Głowaczka pierwszy raz widziałam u Ewy (sierika), a potem na żywo u Marysi. Niezły z niego kolos :woohoo: . I jak się okazuje, podzielony łatwo się przyjmuje i adaptuje :P

Gorzatko żebyś wiedziała, że zapachniało :woohoo:
Tak też sobie tłumaczę, kupię więcej, to łatwiej będzie coś skomponować :happy3:
Dorcię próbuję namówić na wizytę w naszym gościnnym regionie :P , dawno dziewczyna nie była na porządnym szkółkingu :rotfl1:

Jeszcze się pochwalę ;) , oto moje wszystkie dwie :happy3: morele na chwilę przed konsumpcją :happy4:

DSC_1818.JPG

Dobre były :drool: :woohoo: , tylko czemu tak mało :huh:

Romcia kierunek liliowy to bardzo dobry kierunek :happy-old: , zwłaszcza na piachach :woohoo: , nigdy cebule nam nie wygniją :happy3:
Nie wiem, czy się z Dorcią wybieramy ;) , bo ciągle czekam na odpowiedź :jeez: . W sobotę jest doroczny lubelski szkółking z udziałem różnych forumków z całej Polski :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 23:18 przez r-xxta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Lip 2014 00:23 #283516

• Roma
  • Roma's Avatar
Myślę,że nie odpuści takiej okazji, nie mam oczywiście na myśli zakupów :P

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Lip 2014 08:01 #283531

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Morele wyglądają smakowicie i piękny mają kolorek :woohoo: , a ja myślałam, że we wschodnich rejonach nie ma jej co sadzić :oops: , muszę naprawić ten błąd :lol:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Lip 2014 14:18 #283612

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Dwie ale jakie śliczne :dance: W zeszłym roku na jabłonce miałam 3 jabłka, ale panowie, którzy robili podjazd zżarli 66,66% moim plonów :rotfl1: Wiesz, jaka byłam wściekła :mad2:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Lip 2014 17:18 #283637

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Pospacerowałam sobie, pooglądałam piękne lilie i liliowce, floksy, ale jak zobaczyłam bombshell to mi się serce ścisnęło z żalu, miałam dwa piękne krzaczki w donicach, miały już zawiązki kwiatów, wyjechałam na weekend a jak wróciłam to były ugotowane na brązowo, eM zalał je powyżej ziemi wodą z że donice były w osłonkach więc stały biedne w tej wodzie i upale i się ugotowały. Na całe szczęście odbijają ale w tym roku to obraz nędzy i rozpaczy, dobrze że w ogóle przeżyły.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 16 Lip 2014 21:06 #283726

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Marta, ależ u Ciebie kolorowo i bujnie. Morze lilii i liliowców, pięknie kwitnące róże....zdjęcie motyla na werbenie - wypas! u nas też dzisiaj było oberwanie chmury, nie mam podtopień tak jak Ty ale jeżówki leżą plackiem jako i anabelle i wyłamało 1,6 m nowy tłuściutki, zapączkowany pęd wollerton old hall :bye:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 08:11 #283869

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta nie dam rady przyjechać w sobotę :( . Nawet postanowienia wigilijne w tym wypadku nie pomogą :cry3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.703 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum