TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 08:45 #283881

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Dorcia... i Ty, Brutusie? :placze:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 13:57 #283993

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Czy nabytki liliowcowe policzyłaś? Zastanawiam się jak je posadzisz i gdzie? czy wszystkie w jednym miejscu? Pewnie siedzisz i myślisz :funnyface: czy już dołki kopiesz? A zdjęcia jakieś może już są?

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 14:52 #284013

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Wsadziłaś liliowca wśród azalie :woohoo: może i ja tak zrobię. To moje rondo azaliowe jest śliczne przez chwilę a teraz cały czas zieloni :dry: Liliowce, które dostałam od Jadziulki muszę prawie wszystkie z wyjątkiem jednego przesadzić. Jeszcze jedno pytanko czy one lubią patelnie czy jednak wolą półcień. Bo tak jeszcze myślę o przesadzeniu dwójki pod dom od frontu - to ściana zachodnia. Mam tam dwa złote cisy, którym po pierwsze przypalają się igiełki a po drugie maja trochę mało miejsca i muszę je mocno ciąć. Co o tym myślisz :think:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 21:47 #284101

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Romciu niestety odpuściła :( , ale mam nadzieję, że przynajmniej chciała przyjechać ;)

Wiesiu mam dwie morelki, od czterech lat żyją, nie marzną ;) . Generalnie chodzi bardziej o to, żeby nie było przymrozków w czasie kwitnienia, bo wtedy nie ma co liczyć na owoce. Mam nadzieję, że w przyszłym roku owoców będzie więcej, a może i druga zaszczyci mnie owockami :silly:

Aniu na mojej najstarszej, czteroletniej jabłonce mam dwa jabłuszka :P , wiem co czułaś ;) , jakby mi ktoś je zjadł też bym się wściekła :evil:

Iwonko z przykrością przeczytałam o Twoich biednych hortensjach :( , ach te dobre chęci :jeez: . Ale skoro przeżyły, to może już będzie dobrze :hug:

Moniko no jestem "kwiatkowa" :oops: , co ja poradzę, bez koloru latem nie funkcjonuję :lol: . Oraz bez zapachu oczywiście :hearts:
Fabryka zapachu :woohoo: Nymph

DSC_1923.JPG

Dorcia ale wszystko w porządku :hug: ? Bo ton odpowiedzi dość niepokojący :unsure: ...

Ula policzyłam :P , przywiozłam w sumie 15 liliowców :woohoo: . Nie siedzę i nie myślę, bo już wczoraj wszystko posadzone :funnyface: , 11 wcisnęłam na azaliową , 4 wylądowały na księżycu :happy3: . Zdjęcia niżej ;)

Iwonko nie liliowca, tylko liliowce :woohoo: , dokładnie 11 sztuk :happy3: . Też chciałam, żeby coś kwitło po azaliach i żeby jednak różniło się pokrojem, mam nadzieję, że ten pomysł się sprawdzi.
Jeśli chodzi o stanowisko dla liliowców, to u mnie wszystkie rosną w pełnym słońcu i widzę, że to im bardzo odpowiada. Oczywiście mega upały męczą kwiaty, ale generalnie sama roślina myślę lubi słońce. Czy dobrze zrozumiałam, że chcesz przesadzić złote cisy i wsadzić tam liliowce? Stanowisko na pewno będzie liliowcom odpowiadało, a rośnie tam coś jeszcze oprócz cisów?

Z aktualności ;) , wczoraj odwiedziłam z Ulą Lawendą Martę, naszą liliowcową potentatkę :happy3: . Troszkę jej poprzeszkadzałyśmy w przygotowaniach do sporej wizyty forumków w weekend :happy3: , poznałyśmy Ciocię :woohoo: oraz kosztowałyśmy owoce jej uprawy :drool: , a na koniec oczywiście ledwo spakowałyśmy wykopane dobra :tongue2: :rotfl1:
Ja przywiozłam tyle :P

DSC_1895.JPG

15 odmian liliowców, jedną piwonię, jedną brzozę (Ula nazwa :happy-old: ) i siewki lnicy. Marta :thanks: :thanks:

Natychmiast po wykonaniu fotki zabrałam się do sadzenia, bo takie wykopki w czasie kwitnienia to niekoniecznie zgodne ze sztuką ;) , w dodatku upał :pinch: , więc trzeba było działać natychmiast :lol: . I wyobraźcie sobie, że moje dylematy sadzeniowe gdzieś znikły :happy3: . 11 liliowców powędrowało na rabatę azaliową, a 4 na księżycu, bo tylko tam chwilowo mam miejsce :rotfl1:
Azaliowa wygląda tak

DSC_1897.JPG

DSC_1898.JPG

Nie poszło by mi tak szybko, gdyby nie napatoczył się pomocnik :dazed: , z własnej, nieprzymuszonej woli :woohoo:

DSC_1896.JPG

Dziś rozkwitły mi dwa nowe nabytki :P
Always Afternoon

DSC_1934.JPG

Joan Senior

DSC_1935.JPG

Jeszcze się pochwalę moją jedyną malwą :lol: , z całego rządka wzeszło jedno nasionko :huh: , dbałam, hołubiłam i mam :woohoo:

DSC_1933.JPG

Wygląda jak z bibuły, prawda :woohoo: ?
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Adrian

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 22:25 #284123

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
No malwa piękna Ci się udała.
Marto,ja już od dłuższego czasu wychodzę z założenia,że najpierw muszę kupić roślinę,która mi się podoba.W samochodzie cały czas się zastanawiam gdzie posadzić i zawsze gdzieś zmieszczę :)
Jeśli odwrócę kolejność,czyli zrobię zgodnie ze sztuką tj. zastanowię się gdzie mogę wsadzić i dopiero jadę kupić.Jakoś nigdy miejsca znaleźć nie mogę :P
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 22:39 #284133

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo czytałaś moją poprzednią odpowiedź dla Ciebie? Tę o szałwii muszkatołowej? Bo nie wiem, czy nie czytałaś, czy dyplomatycznie pomijasz moją propozycję :happy3:
Ja mam problemy z sadzeniem nie z powodu braku miejsca ;) , tylko z powodu, że mi się chce pięknych kompozycji, a kupione rośliny nijak takowych nie chcą stworzyć :happy3:
A piękne kompozycje zwykle są zaplanowane i tu koło się zamyka, bo ja nie potrafię planować :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 23:11 #284149

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj tak....Nymph pachnie nieziemsko :hearts:
coś pięknego :hearts:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 17 Lip 2014 23:21 #284153

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ja w tym roku po raz pierwszy posiadam lilie z własnej hodowli- i jestem nimi zachwycona! Zanotowałam sobie nazwę Twojej pachnącej- ja też przypadkiem jedną pachnącą odmianę mam- całe 2 sztuki :happy3: . Kręcę się dookoła nich nieustannie.
Jutro utnę jedną- dla Mamy do wazonu, tak się cieszyła z azjatyckiej niepachnącej, że tą na pewno będzie zachwycona. Mam nadzieje, że jak zostawię połowę łodygi, to cebulce wystarczy na wzmacnianie się przed kolejnym sezonem..?

Liliowce bardzo fajne dostałaś!! Niech rosną zdrowo. U mnie prawie pół osiedla podlewa Twoje żurawki :hug: Biedne są, bo muszą się korzenić w takie upały- trzymam jednak za nie kciuki! Moje wieczorami stoją w błotku- będzie dobrze na pewno!

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 06:23 #284177

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Marta, nasz nowy nabytek to Betula nigra Shiloh Splash, też już posadziłaś? Szybko uporałaś się z sadzeniem liliowców, uporałyście się, brawo. Przyjemnie sadzić kwitnące liliowce, prawda? to nie to samo co sadzić sadzonki 5 centymetrowe.Moje też dzisiaj zakwitły :funnyface: będą dzisiaj posadzone :funnyface:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 08:28 #284202

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta Ty się o mnie nie martw :kiss3: , wszystko gra ;) . Powód jest bardzo prozaiczny ... zamieniłam spotkanie z Wami na pergolę z ławeczką :oops: . Chyba mi to wybaczycie? :flower1:

Ta nowa rabata z liliowcami super! U mnie większość liliowców jest na jednej rabacie. Bardzo lubię teraz na nią patrzeć, bo jest bardzo energetyczna :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 08:32 #284205

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Własnie miałam pisać, że brzoza to Shiloh Splash,a le widzę, ze Ulka mnie ubiegła.
Moje marzenie - spełnione kiedyś w Opocznie i następnie zawadzone tylną częścią ciała i złamane :oops: Nic to - odkupię. mMrta już wie gdzie można nabyć wiec to kwestia czasu.
Miłego spotkania wam życzę. Moje liliowce zaginęły w gąszczu róż, jesieną czeka mnie chyba lekkie przesadzanko ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 10:14 #284240

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
dorciaj wrote:
... zamieniłam spotkanie z Wami na pergolę z ławeczką :oops: . Chyba mi to wybaczycie? :flower1:
Musimy to przemyśleć i przedyskutować :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 10:21 #284242

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
15 liliowców :woohoo: Kto by pogardził :happy3:
A co do komponowania... Czyż nie lepsza jest improwizacja :dance:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 10:46 #284248

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Dzięki Marta za odpowiedź. Masz rację koniecznie należy ożywić rabatę azaliową a liliowce się do tego nadają. Dobrze zrozumiałaś jesienią chcę wysadzić cisy i posadzić liliowce. A co rośnie hm... to długa,wąska rabata pod oknami od frontu. Kolejno rosną tam dwa berberysy, potem dwa jałowce Blu Arrow, róża Summer gold, piwonia piłkowana, jeden z wymienionych do wysadzenia cisów, róża Sympatia z jeżówkami pod nogami :P , drugi z wymienionych cisów trzy małe krzaczki róż nn-ek, róża Baronne Prevest, a na końcu mahonia z tyłu a z przodu piwonie jakieś. Z przodu rosną posadzone na zmianę ciemno różowe zawciągi i goździki skalne. Jak widać normalny misz - masz :oops: A może masz inny pomysł a wszystkie 4 liliowce dam do azalii :think:
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2014 10:47 przez iwa27.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 18 Lip 2014 14:02 #284298

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Niezłe łupy z niezłej wyprawy

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 09:36 #285204

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś nie tylko Nymph pięknie pachnie ;) , ponieważ jestem uzależniona od ciężkiego, duszącego zapachu lilii, tylko te pachnące kupuję :woohoo:
Jedna stoi koło mnie przy komputerze i się "zaciągam" od czasu do czasu :rotfl1:
Te też wszystkie pachną, choć w tych różowych odmianach pogubiłam się :oops:

DSC_1999.JPG

DSC_2015.JPG

Moniko pachną nie tylko Nymphy, wszystkie lilie OT, orientalne, część mieszańców LA i LO też pachnie, właściwie tylko azjatki nie pachną, więc tych unikam :happy3:
Wszystkie lilie, które u mnie widzisz są pachnące i jeśli akurat są podpisane, możesz ściągać :lol:
W ostatni weekend przybyło mi kilka kolejnych liliowców :supr: , to już zaczyna być niebezpieczne :tongue2: , no ale sama zobacz, czy takiej Janice Brown można się było oprzeć :woohoo: ?

DSC_1994.JPG

a tego Move Over kupiłyśmy z Martą na spółkę :happy3: , trochę drogi był, ale na szczęście duża, dwupędowa sadzonka, podzielna była :happy4:

DSC_1995.JPG

Ula brzoza nie posadzona, jak również kilkadziesiąt innych doniczek :jeez: , tylko kopane liliowce dostąpiły tego zaszczytu :rotfl1:
Naprawdę nie wiem, kiedy ja to wszystko posadzę, upały zdają się nie mieć końca w prognozach :evil: , u mnie już sucho na popiół, Ela potwierdzi ;)

Dorcia wszystko już widziałam, ale nadal nie mogę się z tym pogodzić ;) , mam dla Ciebie tyle roślinek, osobiście łatwiej to wszystko przekazać ;)
Liliowce mam już teraz wszędzie :rotfl1: , choć zaczynają powstawać rabaty, na których będą grały główną rolę :silly:

Dorotko jak większość osób z sobotniego szkółkingu jestem niepocieszona, że Cię zabrakło :hug:
U mnie róże rosną w pewnej odległości od liliowców, ale taka na przykład bukwica całkowicie zasłoniła mi dwa piękne liliowce :happy3: , też mnie czeka przesadzanie :supr:

Gorzatko i jak, wybaczyłaś ;) ? bo ja wciąż się waham :happy3: , zwłaszcza w kontekście tego, co Dorcia napisała u Ciebie :happy4:

Aniu w weekend przybyło mi kolejne pięć odmian :happy3: , ciekawe czym to się skończy :whistle: . A, zapomniałam, że jeszcze zamówiłam cztery :rotfl1:
Do tej pory improwizacja mi nie przeszkadzała, a teraz jakoś mnie uwiera :huh: , zwłaszcza jak się przejdę dajmy na to do Robaczka :evil: :whistle: :supr3:

Iwonko spytałam, co tam jeszcze rośnie, bo myślałam, że same iglaki, ale jeśli normalny misz-masz to liliowce będą świetnie go uzupełniać :happy4:
Między azalie też by się zdało ;) , chyba trzeba będzie dokupić :woohoo: :rotfl1:
Bardzo dziękuję za paczkę niespodziankę :woohoo: :hug: , musisz mi dokładnie napisać, co to za skarby ;) , poziomka chyba jadalna, bo jedną zjadłam :happy3:

Ula ano niezłe ;)

Mam trochę zaległości :tongue2: , zwłaszcza zdjęciowych :tongue2:

Wakacje nadal przebiegają u mnie towarzysko :happy3: , w weekend odbył się szkółking, z którego zdjęcia można obejrzeć w wątku lubelskim, ja tym razem nie mam nic ;)
A, nie przepraszam, mam zdjęcie swoich zakupów, już w domu, bo oczywiście na szkółking pojechałam głównie towarzysko :rotfl1:

DSC_1997.JPG

Jest tam też paczka od Iwonki :kiss3: i sadzonki od Eli :kiss3: , a czerwone żurawki to moje sadzonki :happy3:

W ogrodzie ogarniam tylko bieżące porządki i w kółko podlewam :jeez: . Ostatni deszcz był u mnie 8 dni temu i już dawno śladu nie ma :placze:
No to taki kwitnący misz-masz :P

floks Goldmine

DSC_1951.JPG

fioletowo :hearts:

DSC_1952.JPG

cudny liliowy przetacznik, który oczywiście nie wiem skąd mam i nie wiem jak się nazywa :jeez:

DSC_1960.JPG

canna, która po trzech latach raczyła zaszczycić mnie kwitnieniem :dry: , chyba kompost ją czeka, bo kto zechce takie paskudztwo :pinch:

DSC_1964.JPG

Extravaganza

DSC_1984.JPG

Cocossa

DSC_1985.JPG

Barkarole

DSC_1986.JPG

Fatal Attraction, zwana potocznie fatal error :happy3:

DSC_1988.JPG

Muscadet

DSC_1990.JPG

Marta, to jeden z nie podpisanych, który nie kwitł, możesz nazwać?

DSC_1991.JPG

eee :oops: , NN

DSC_2000.JPG

floks Neon Flare(chyba)

DSC_2003.JPG

floks Neon Flare Blue (chyba)

DSC_2004.JPG

Pastella, ciągle nie mogę się do niej przekonać :think:

DSC_2014.JPG

James Galway, nieźle znosi upały B)

DSC_2025.JPG

a tego się u mnie na pewno nie spodziewacie :rotfl1: , ja też się nie spodziewałam :dazed: , wyrósł w różance, gdzie pasuje jak pięść do nosa :happy3:

DSC_2022.JPG

chyba starczy na raz ;)
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 09:50 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 09:42 #285205

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
...jaki śliczny ten Move Over :eek3: :eek3: .....a mojego Inca Puzzle nie spotkałyście na swojej drodze ;) .............proszę olistę zakupowa jak zawsze :)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 09:42 #285206

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Kiedy Ty tyle tego nachapałaś? :woohoo:
Ja dziś planuję sadzenie... czas najwyższy... ale upał nieziemski... mogłoby popadać w czasie mojej pracy (biurowej, nie ogrodowej :silly: )
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.721 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum