TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 20:19 #281991

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ewo pełnia sezonu, to rośnie ;) , a w aucie były zakupy trzech osób, nie tylko moje :happy3:
Liliowce w większości zamawiane u Podstolca, o czym wielokrotnie wspominałam, sporo mam też od Marty, a ostatnio lista źródeł zaczyna się poszerzać :rotfl1:

Marysiu ja mało jestem obeznana z terminologią liliowcową :oops: , ale się nauczę :P
Bardziej u mnie łapią mączniaka marcinki i pysznogłówki niż floksy, czasem też przetaczniki. Floksom za to schną dolne liście, a dwa ostatnio zjadł mi pędrak :hammer: , w tym jeden cudny, niespotykany variegatowy :placze:

Jadziu to prawda, ta stara odmiana z działek ma tyle siewek, że mogę szkółkę zakładać :happy3: , nowsze mam krócej, więc jeszcze nie wiem, czy też tak się sieją ;)
Zapachy unoszą się wszędzie boskie :hearts:

Iwonko liliowce sadzę różnie ;) , u mnie generalnie rośnie wszystko ze wszystkim :happy3: , choć w pewnych miejscach zaczynam przestrzegać dyscypliny ;)
A więc tak, pierwsze liliowce od Podstolca posadziłam z liliami i ostróżkami, dlatego, że akurat je miałam i trzeba było wysadzić :rotfl1:

DSC_1781.JPG

na samym początku rabatki posadziłam "małego facecika" ;) , czyli 'Little Fellow'

DSC_1785.JPG

potem rabata się powiększyła i pojawiły się różne rośliny, w tym kolejne liliowce ;)

DSC_1784.JPG

a jak kupiłam liliowce od Marty, to posadziłam razem z irysami, które razem z nimi dostałam :happy4:

DSC_1757.JPG

a teraz na przykład powstaje rabata azaliowa przetykana liliowcami, to dopiero początek ;)

DSC_1787.JPG

Zresztą zainspirowałaś mnie do niej :lol: , bo sadziłaś trawy wśród azalii, a liliowce też trochę trawiaste ;) :happy4:

Ewo 95% moich lilii kupowałam w Lilypolu. Zdarzają się pomyłki, ale rzadko. Żółte trafiły mi się dwie :evil: . Raz w zeszłym roku przy zakupie White Planet, na dwie cebule jedna żółta, druga prawidłowa, a w tym roku to samo z Pink Planet :jeez: . Jedna różowa, a druga :mad2:

DSC_1755.JPG

za chwilę cdn ;)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 20:53 #282015

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo pełnia sezonu, to rośnie ;) , a w aucie były zakupy trzech osób, nie tylko moje :happy3:
Liliowce w większości zamawiane u Podstolca, o czym wielokrotnie wspominałam, sporo mam też od Marty, a ostatnio lista źródeł zaczyna się poszerzać :rotfl1:

Marysiu ja mało jestem obeznana z terminologią liliowcową :oops: , ale się nauczę :P
Bardziej u mnie łapią mączniaka marcinki i pysznogłówki niż floksy, czasem też przetaczniki. Floksom za to schną dolne liście, a dwa ostatnio zjadł mi pędrak :hammer: , w tym jeden cudny, niespotykany variegatowy :placze:

Jadziu to prawda, ta stara odmiana z działek ma tyle siewek, że mogę szkółkę zakładać :happy3: , nowsze mam krócej, więc jeszcze nie wiem, czy też tak się sieją ;)
Zapachy unoszą się wszędzie boskie :hearts:

Iwonko liliowce sadzę różnie ;) , u mnie generalnie rośnie wszystko ze wszystkim :happy3: , choć w pewnych miejscach zaczynam przestrzegać dyscypliny ;)
A więc tak, pierwsze liliowce od Podstolca posadziłam z liliami i ostróżkami, dlatego, że akurat je miałam i trzeba było wysadzić :rotfl1:

DSC_1781.JPG

na samym początku rabatki posadziłam "małego facecika" ;) , czyli 'Little Fellow'

DSC_1785.JPG

potem rabata się powiększyła i pojawiły się różne rośliny, w tym kolejne liliowce ;)

DSC_1784.JPG

a jak kupiłam liliowce od Marty, to posadziłam razem z irysami, które razem z nimi dostałam :happy4:

DSC_1757.JPG

a teraz na przykład powstaje rabata azaliowa przetykana liliowcami, to dopiero początek ;)

DSC_1787.JPG

Zresztą zainspirowałaś mnie do niej :lol: , bo sadziłaś trawy wśród azalii, a liliowce też trochę trawiaste ;) :happy4:

Ewo 95% moich lilii kupowałam w Lilypolu. Zdarzają się pomyłki, ale rzadko. Żółte trafiły mi się dwie :evil: . Raz w zeszłym roku przy zakupie White Planet, na dwie cebule jedna żółta, druga prawidłowa, a w tym roku to samo z Pink Planet :jeez: . Jedna różowa, a druga :mad2:

DSC_1755.JPG

Dorcia ale Cię urlop pochłonął :dazed: , czekam na relację, mnóstwo zdjęć i uszczypliwych komentarzy :happy4: . Oraz oczywiście na sprawozdanie, co tam w Twoim ogrodzie :woohoo:

Alinko sama nie wiem, które z nich lubię bardziej ;) , czy liliowce, czy floksy :lol:
Dla Ciebie pierwszy w tym roku Magic Dancer

DSC_1786.JPG

Adrian szczerze mówiąc nie wiem ile jest odmian floksów :think: , ja mam około 30 i niedosyt :happy3: . Trochę trudno się kupuje bez nazw, ale jakoś ciągnę :rotfl1:
Mączniak za bardzo nie męczy mi floksów, tfu, tfu, obym nie wypowiedziała w złą godzinę :dry:
A Albany masz rację, to chyba nie ona :think: , ciekawe co to, pachnie cudnie i jest piękna, nie wkurzę się na tą pomyłkę chyba :happy3:
Ale Nymph to Nymph ;) , kwitł w zeszłym roku prawidłowo i pewnie to chwilowe zachwianie kolorystyczne :silly:
Mussasi rzeczywiście jest malinowo różowa, może niektórzy powiedzieliby, że malinowo czerwona :happy4: , ja widzę wszędzie różowy :lol:

Jaguś inni litości nie mają :happy3: , nie dość, że piękne kwiaty pokazują, to jeszcze pięknie skomponowane z innymi :tongue2:
Grape Velvet to mój najciemniejszy :P , cudo absolutne :woohoo:

Mirka no właśnie z tymi nazwami cały jest ambaras :happy3: , a jeszcze notatek nie robiłam do tego roku :hammer: , teraz już staram się pisać, co gdzie kupiłam i gdzie wsadziłam :whistle:
O liliowcu takim nawet nie słyszałam, ale nazwa charakterystyczna, niedługo znów szkółking, poszuka się :lol:

Marta ale gdzie narzekałaś? bo na forum nie widziałam :happy3: . U mnie zdecydowanie bardziej sucho :jeez: , dziś próbowałam sadzić, to wiem :angry:
No pewnie, że dalej w liliowce :woohoo: i floksy :woohoo: :happy3:

Aguś staram się kupować z nazwami, żeby potem łatwiej byłoby mi kupować następne i się nie powtarzać :rotfl1: . Ale nie zawsze tak się da ;) , zwłaszcza z floksami kłopot :lol: , ale się nie poddaję :happy3: , najwyżej będę kupować jak Marta, na wszelki wypadek (bo może nie mam :rotfl1: )

Próbowałam dziś sadzić moje ostatnie zakupy, ale pomijając kłopoty z nawodnieniem :evil: , zaczynam mieć coraz większe problemy z komponowaniem zakupów z tym co mam :dazed: :jeez:
Mam niby nową pustą rabatę i żadna z kupionych roślinek mi tam nie pasuje :crazy: . O co chodzi :dazed: ? Do tej pory sadziłam co miałam, tam gdzie było miejsce i jakoś było, a teraz już tak nie umiem :think: . A jak już coś wsadzę po długich i męczących dywagacjach, to za chwilę jestem niezadowolona :jeez:
Najchętniej na "księżycu" nasadziłabym patagonek i hastat z trawami :lol: , przetykając liliowcami ;) . A tymczasem mam do posadzenia różę Chantal Morieux, ożankę, przetacznik Amethyst Plum, dwa floksy NN, niską pysznogłówkę fioletową i dzwonek drobny niebieski :whistle: :crazy: . Od sasa do lasa :evil:
Nawet zakładając, że zrobiłbym tą rabatę przemyślaną z tymi werbenami, to co dalej? Gdzie będę sadzić te wszystkie kwiatki, które kupuję :tongue2:

żeby była jasność ;) , ja nie liczę, że ktoś mi na te wszystkie pytania odpowie :happy3: , tak się tylko podzieliłam refleksją ;)

A tymczasem zaczynają hortensje :lol:

Bombshell

DSC_1788.JPG

Phantom

DSC_1783.JPG

Vanille Fraise 'Renhy'

DSC_1778.JPG

Levana

DSC_1763.JPG

Sundae Fraise

DSC_1751.JPG

Le Vesterival

DSC_1750.JPG
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 20:57 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, piku, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 21:59 #282075

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś Ty się nie martw. Ja też miałam taką fazę, że nic co stało w poczekalni nie pasowało do koncepcji. Ale u mnie to minęło, więc i u Ciebie też na pewno będzie to tylko chwilowa "niedyspozycja".
Urlop mija mi stanowczo za szybko :hammer: . Mam wrażenie, że ktoś mi kradnie czas :dazed: . Coś tam z Romką działamy. Do lasu łażę. Wieczorami z Jasiem jeździmy konno. Dziś mnie pochwalił, że robię ogromne postępy :woohoo: . Pierwsze galopy mam za sobą :dance: . Jutro rano jedziemy nad jezioro :wink4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 22:25 #282097

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
Przepiękne hortensje :hearts: ale nie widzę mojej ulubienicy: Dolara
Świetna relacja z doskonalenia rabat :search: widać niesamowite zmiany!

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 22:30 #282101

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ostrożnie galopuj Dorcia :) ,
Marta, no jak nie wiesz, gdzie masz sadzić?
Ja już swoje zakupy upchnęłam :happy: , udeptałam, najwyżej przesadzę - samo się znowu podlewa :angry: .
A nie rozważasz poszerzenia rabaty lewej?? I to od razu o metr przynajmniej?
Koncepcja księżycowej podoba mi się, tym bardziej, że niedługo na tych wcześniejszych zabraknie miejsca te wszędobylskie werbeny- a wiesz siewki hastaty kwitną mi też na różowo i biało.
Adrian - :bye: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 22:47 #282111

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
No co Ty :silly: ja też się nie znam na liliowcach - dopiero się uczę :) A ta nazwa "zęby rekina" mnie rozśmiesza dlatego utkwiła mi w pmięci :happy3:
Ale się dzieje na Twoich rabatach :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 23:02 #282119

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Coraz piękniej u Ciebie :)
Zaglądam do Twojego wątku regularnie i po cichu podziwiam ogród, ale skoro pokazałaś hortensje , to muszę Cię pochwalić że
tak ładnie sie już rozrosły. Phantom jest imponujący, mam nadzieję że Silver Dollar też tak ładnie zakwitnie

Ale piękny ten liliowiec Magic Dancer , muszę się za nim rozejrzeć ;)
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Lip 2014 12:59 #282252

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Pięknie dziękuję za paczuszkę!! Żurawki dorodne..a ile ich dostałam :dance:
Niestety u nas dziś leje.. więc kąpią się w wiadrze- może jutro będzie lepiej pogodowo..?
Bardzo Ci dziekuję- że o mnie pomyślałaś, że zechciałaś robić sobie kłopot z wysyłaniem- i że tak dorodne sadzonki mi podarowałaś :hug: Mam nadzieję, że odpowiednio się nimi zaopiekuję..
W tym roku dzieliłam pierwszy raz żurawki u Mamy i te bez korzenia ku mojemu zdziwieniu nie dośc, że przeżyły, to jeszcze urosły od wiosny.. Myślę, że i sadzonki od Ciebie będą ze mnie zadowolone ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Lip 2014 20:07 #282369

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Liliowce piękne i widać że młode ale jak się rozrosną będzie piękna gama kolorów u ciebie hortensje już kwitną a u mnie dopiero ma bukietówka pąki..Bobo rozkwitło jednym pąkiem kupiona na wiosnę jako mała sadzonka..

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Lip 2014 21:03 #282400

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia mówisz, że to minie? Mam nadzieję ;) , pomyślałam nawet, że jeszcze coś dokupię, to może łatwiej będzie połączyć :happy3:
Jak tam wycieczka nad jezioro? widzę je oczami wyobraźni ;) A kiedy Ty w ogóle wracasz? Wydawało mi się, że jakoś w ten weekend :think:
Ciągle żadnych zdjęć ani u Ciebie, ani u Romy :jeez:

Aga Dolar jeszcze się zbiera ;) , jak i parę innych :happy4: . Na razie zagłusza go mięta, którą Ci dałam :wink4:

Elu no a ja jakoś nie mogę znaleźć im miejsca, z którego będę zadowolona :dazed: . Dziś wprawdzie nie szukałam, bo u mnie też podlewało :P , a podczas kilkugodzinnej przerwy w opadach miałam gości :dry: . A potem przyszła burza i znów lało :P
Jeśli masz na myśli poszerzenie najdłuższej rabaty pod płotem z lewej, to nie jest to takie proste, bo jednocześnie trzeba by było wysadzić wszystkie rośliny z przodu, bo ten przód by się stał tyłem lub środkiem ;) , rozumiesz o co chodzi :silly: . Ja i tak poszerzałam ją wiosną, ale o jakieś 30 cm :think: . Niby łatwiej zagospodarować coś zupełnie nowego, ale...też mi nie wychodzi :happy3:
Ciekawa jestem jak zakwitną siewki mojej hastaty ;)

Marysiu ja nie wiedziałam, że Ty masz setkę liliowców :ohmy: , jakoś w czasie naszej wizyty kiedy nie kwitły, nie rzucały się za bardzo w oczy ;)
Na Twoich liliowcowych rabatach to się dzieje :woohoo:
Zobacz moje dzisiejsze premiery :P , Ed Murray

DSC_1803.JPG

pierwszy kwiat Forty Second Street wygląda dramatycznie, ale poczekam na następne, pąków ma sporo ;)

DSC_1802.JPG

Łukasz myślałam wczoraj o Tobie wstawiając te zdjęcia :happy3: :hug: , pięknie rosną wszystkie hortensje od Ciebie, a bukwica wyrosła na potwora :woohoo:
Szkoda, że u siebie nic nowego nie pokazujesz :( , też bym chętnie zajrzała i to niekoniecznie po cichu ;)

Moniko kąpiel w wiadrze na pewno im nie zaszkodzi ;) , a sadzenie po deszczu to też bardzo dobry moment.
Jeżeli masz już doświadczenie z sadzeniem i podziałem żurawek, to jestem zupełnie spokojna, że poradzisz sobie znakomicie, zwłaszcza, że odmiany sprawdzone, nie żadne chimery :silly:

Alinko moje najstarsze liliowce mają trzy lata, a inne jeszcze młodsze :wink4: , niektóre już dały się poznać z dobrej strony i w jeden sezon potroiły wielkość :woohoo: , na przykład Lacy Doily, czy Moonlight Masquerade.
Hortensję Bobo mam drugi sezon, zaczyna kwitnąć, zobacz jakie to maleństwo w porównaniu z bratkiem :happy3:

DSC_1789.JPG

Dziś wyskoczyłam tylko na chwilę w czasie przerwy od deszczu zarejestrować nowości :P , bo deszcz deszczem, a normy kwitnienia trzeba wyrabiać :happy4:

to chyba Miss Lily, zeszłoroczna pomyłka, bo już mam takie lilie :think:

DSC_1792.JPG

o rok starsze są w tej chwili moimi najwyższymi liliami, przekroczyły dawno dwa metry :woohoo: , widać jak górują nad płotem :happy4:

DSC_1796.JPG

lilia orienpet Boogie Woogie, na zdjęciu nie bardzo widać, ale ma bardzo delikatną różową obwódkę

DSC_1806.JPG

i cudo dziś odkryte :woohoo: , niestety nazwa zapisana na patyczku od lodów :jeez: :hammer: , nic nie zostało, może to być Corsini?

DSC_1804.JPG

na koniec zmoknięty Eenie Fanfare

DSC_1811.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 12 Lip 2014 21:30 #282423

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, większość moich liliowców młodziutka i jeszcze ich nie widać :happy3: Ja, podobnie jak Ty, kupuję je od trzech lat. To malinową siewkę od Ismeny dokładam ;) do paczki dla Ciebie :hug:
Jakoś nie mają szczęścia te nasze roślinki do artystycznych portretów. Albo zimno i nie w pełni rozwinięte kwiaty, albo deszcz, czego nie lubi aparat :wink4:
Mimo to udało Ci się piękne widoczki zdjąć :bravo: :hearts:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Lip 2014 01:33 #282496

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, melduję posłusznie, że werbenki żyją! Część przycięłam i zaczęły się puszczać ;-)
Zakwitną pewnie pod koniec lata bo to maleństwa, ale dokupiłam kilka większych i już przebieram nóżkami w oczekiwaniu na kwiaty :wink4:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Lip 2014 07:05 #282508

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Marta, a co ta za szałwia u Romy? Ponoć od Ciebie.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Lip 2014 09:01 #282526

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-mam takie urwanie głowy,że nawet o fotkach nie myślę,do wolnych ludzi wracam po 20-tym ;)

Ewo-Wyjdę przed szereg i odpowiem na pytanie,choćby dlatego aby pochwalić się znajomością nazw :P
Jest to szałwia muszkatołowa -Salvia sclare
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 09:04 przez Roma.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 13 Lip 2014 09:19 #282534

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Romko, dziękuję bardzo.
Piękna i potworna ta szałwia ;) Wielka znaczy.
Szukam nazwy dla szałwii NN,która posiadam,ale to nie ta.Moja w tym roku nie zakwitnie,ale liście ma inne.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 09:22 #282944

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
markita wrote:
Ula
NN od Uli chyba

DSC_1733.JPG

to nie jest NN :club2: to Darla Anita :funnyface: Potrafi byc piękny, ale nie zawsze taki jest, moze ktoś wie od czego to zależy? Liliowce zawsze lubiłam, ale nie kupuję już bez zobaczenia kwiatu na żywo, zdjęcia często są podkolorowane a jak się płaci po kilkadziesiąt złotych to wkurza :blink:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 11:18 #282985

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Widzę, że liliowce na dobre Cię wzięły :D
Nie tylko Ciebie. Co roku dokupuje i teraz raniutko biegnę zobaczyć, które zakwitły i jak wyglądają te nowe :happy3: W tym roku kupiłam kilka...
A komponowanie rabat? Niezmiennie po kupnie chodzę z doniczkami i szukam miejsca. Z rzadka kupuję z myślą o konkretnym miejscu. Nazywam to czystą improwizacją :happy4:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 14 Lip 2014 13:29 #283018

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, chyba już nie narzekasz na brak deszczu? Bo ja - owszem :angry: U mnie ciągle sucho, bo po zeszłotygodniowych opadach nie ma już śladu :placze:
Masz teraz 'fazę' na liliowce? ja się ze swoimi raczej zwijam, bo wzięło mnie na róże ;) Ale musi być ruch w interesie, bo inaczej szkółkarze by z torbami poszli :P
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.749 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum