TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 16:41 #281574

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-jak na razie wszystkie wątki oglądam po łepkach ale oglądając fotki Twojego ogrodu nie mogłam nie skomentować tego co zobaczyłam.Oczom własnym nie wierzę :eek3: Gdybym na własne oczy nie widziała początków powstawania, nigdy w życiu nie uwierzyłabym, że w takim czasie można stworzyć taki ogród. :bravo: :bravo:
Agnieszko- :kiss3: jak miło,że pamiętasz.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 16:56 #281579

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Cudne floksy pokazałaś :bravo: Koralowolandrynkowy ma naprawdę niesamowity odcień :eek3:

Twój floks nr 2 u mnie ma nazwę 'od sąsiada cukiernika' :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 20:27 #281634

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula Ty akurat masz najbliżej, to sobie powąchasz osobiście :lol:

Mirka dzięki choć za jeden ;) :hug: , dziś liczyłam swoje floksy, mam 30 odmian, z czego większość NN :happy3: . Bardzo ciężko w tej sytuacji robi się nowe zakupy ;) . Może zacznę jak Marta kupować na wszelki wypadek :rotfl1:

Gosiu kwiaty rzeczywiście ma identyczne, ale czy on jest plamisty :think: , myślałam, że wiechowaty :dazed:

Dorotko i jak tam, popadało w końcu? U mnie troszeczkę ;) , o wiele za mało, ale cieszę się i z tego :lol:
To Ty na najbliższy szkółking przyjeżdżasz tylko towarzysko ;) ? Wybacz, ale nie wierzę :happy3:
U mnie też niektóre lilie zmalały :( , a sporo ma zniekształcone kwiaty, ki diabeł :think: . W dodatku strasznie rozpanoszyła mi się poskrzypka w tym roku :hammer: , nigdy wcześniej jej nie miałam i trochę przegapiłam sprawę, ale teraz już poluję bez litości :evil:

Ewo mnie się też takie oznaczenia podobają, ale trochę się zdziwiłam widząc je w sklepie :happy4: . Takim dość sporym i poważnym, bądź co bądź ;)
Do mnie to jeszcze nie jest tak daleko ;) , niektórzy z Twoich okolic jeżdżą do szkółki pod Kraków :happy4: , zresztą tam pielgrzymki z całej Polski ściągają :whistle:

Iwonko bo takie spotkania znacznie zwiększają zakupy ;) i sprzyjają różnym, niekontrolowanym zachciewajkom :happy3: , w końcu co kilka par oczu to nie jedna :P

Gorzatko no więc jak już wiesz ;) troszkę popadało wczoraj, a dziś była mżawka/kapuśniaczek przez jakieś dwie godziny :P . Ciągle mało, ale prognozy mówią, że front u nas zostaje, więc poczekam cierpliwie :silly:

Iwonko czekam na relację z frontu robót :lol: , sama również mam nadzieję co nieco posadzić w weekend :whistle:

Jaguś sama jestem ciekawa, co ja Ci tam wsadziłam :happy4:

Romcia ja wiem, że Wy się tam z Dorcią nie nudzicie i nie macie czasu na forum :( , ale jakaś mini relacja, dwa słowa, kilka fotek by się zdało :happy-old:
Szkoda mi, że nie mogę być z Wami, ale musiałam się wziąć za ten kręgosłup w końcu :jeez:
Cieszę się, że Ci się podoba :hug:

Alinko a dziękuję :kiss3: :P , floksów mam z 30 odmian, ale większość jeszcze nie kwitnie, będę pokazywać na bieżąco :)

W kwestii deszczu donoszę :P , że przeszła wczoraj 15 minutowa burza, a dziś troszkę pomżyło :dance: . Dużo tej wody nie spadło, ale liczę na nadchodzące dni :whistle:
Z nowości to pojawiła się wreszcie u mnie wyczekana maszyna :woohoo: , rozdrabniacz do gałęzi :woohoo: , ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować i fotki brak :blink:

Dziś kolej na liliowce :P , sporo ich już kwitnie, najwyższy czas coś pokazać :lol:

Siloam New Toy

DSC_1747.JPG

Little Fellow

DSC_1746.JPG

Barbara Mitchell, premiera ;)

DSC_1742.JPG

Grape Velvet

DSC_1737.JPG

Lacy Doily

DSC_1736.JPG

Big City Eye

DSC_1735.JPG

NN od Uli chyba

DSC_1733.JPG

Summer Vine

DSC_1730.JPG

Baja

DSC_1728.JPG

Darring Deception

DSC_1727.JPG

Lawender Dream

DSC_1667.JPG
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2014 20:32 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, Alina-277, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 20:44 #281641

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ślicznotki! :)
Ale ja teraz idę we floksy :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 20:52 #281643

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
O, liliowce :kiss3: jak miło ;) Piękne wszystkie... no prawie, ten z zębami rekina podobnie wygląda jak mój Antique Nouveau :wink4: One chyba wszystkie mają problemy z rozwinięciem płatków :wink4:
A u mnie ponownie zaniebieszczył się len od Ciebie :hug: I biały dzwonek pokazał jeden kwiatek :) Wszystkie roślinki chyba szczerze dane, bo mają się dobrze
A taka Barbara Michell trafiła do mnie przez pomyłkę Marty i chyba nie przeżyła tej zimy, bo jej nie widzę :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 21:17 #281658

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko dobry kierunek ;) , ja we floksy idę równocześnie z liliowcami :happy3:
W Puławach sporo pięknych floksów, wrócisz z łupami :P
A to moje ;)

All in One

DSC_1738.JPG

a ten się zaplątał razem z poprzednikiem i mam gratis ;)

DSC_1739.JPG

ten NN dostałam od Uli (ulakonie) to jakaś stara odmiana odziedziczona z działką. A jak się sieje :ohmy: , mam las tradycyjnie :happy3:

DSC_1731.JPG

ten najlepiej wygląda z daleka, jest taką żarówiastą fioletową plamą :woohoo:

DSC_1695.JPG

Marysiu zęby rekina to te falbanki? Ja nie mam za dużo takich odmian, ale chciałabym :lol: , ciągle czekam na prawidłowy kwiat i kolor, bo to chyba ciągle nie to ;)
Od Marty też mam jednego bladawca w gratisie ;) , ale inny niż Barbara, jeszcze nie kwitnie.
Cieszę się, że roślinki rosną :hug: , ja to umiem znaleźć im dobre domy ;) :silly:

Dzisiejsze lilie

Nymph nieśmiało ;)

DSC_1725.JPG

Pink Planet

DSC_1726.JPG

Ice Cube

DSC_1732.JPG

Albany, premiera

DSC_1745.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 21:29 #281668

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Oj rosnie Ci wszystko w szalonym tempie droga pani.........,zielone ręce to widac po zapchanym aucie.......... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ,liliowce mamy z tego samego żródła..... :whistle: jednakowe........ :rotfl1:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 21:40 #281678

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Tak, zęby rekina to te falbanki :lol: Ja na prawidłowy kwiat czekam już trzeci sezon :wink4: Floksy masz piękne, mączniak ich nie atakuje?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 21:57 #281687

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Cudne te pierwsze floksiki .Stare floksy super się wysiewają ciekawe czy nowe odmiany również są takie plenne .Czas lilii nastał, więc podwójne zapachy się roznoszą wokoło
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 22:29 #281695

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Fajna kolekcja liliowców :supr3: Można spytać jak je sadzisz, tzn. na przodzie rabaty czy z tyłu? Pokazałabyś widoczek z liliowcami plisss

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 10 Lip 2014 22:33 #281698

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Marto a gdzie kupowałaś lilie?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 09:06 #281809

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś ja też zaglądam :kiss3: , ale jakoś tak no wiesz ... pomiędzy pieleniem, przesadzaniem, grzybobraniem i galopem :woohoo: ... nie ma czasu, a raczej weny na pisanie :oops: .
Muszę dziś jeszcze pstryknąć parę "kompromitujących" zdjęć :devil1: , a relację zrobię po powrocie :wink4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 11:45 #281851

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Floksy pokazywałaś piękne, ale liliowce są naprawdę niesamowite :bravo: :bravo: normalnie cuda :eek3: :eek3:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 12:07 #281864

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Marta,

ale zaserwowałaś zdjęcia :woohoo:
nie wiedziałem że jest tyle ciekawych odmian floksów (pewnie te nowsze odmiany nie są tak podatne na mączniaka?)

Są i róże - Nostalgia zakwitła Ci fantastycznie (dodatkowym atutem są jej błyszczące ciemnozielone liście), podobnie jak Ingrid Bergman :bravo:

Liliowce mi się bardzo podobają choć wydaje mi się, że to jedna z najtrudniejszych grup do identyfikacji konkretnej odmiany. Taki Moonlight Masquerade jest fantastyczny, lubię też liliowce o wyrazistych kolorach (bordowe czy fioletowe).

Lilie też masz różnorodne a część z nich cudownie pachnie :)
(ale Twój Nymph wygląda mi na Bonbini zaś Albany raczej nie jest tą odmianą - choć niezwykle mi się podoba - może to Flashpoint?) Mussasi wpada bardziej w malinowy? Czekam na kwitnienie i liczyłem na ciemną czerwień/dojrzałą wiśnię... grunt że pachnie!

Cha cha wyobraziłem sobie jak upychałyście zakupy do autka a koleżanka Ela (cześć Ela!) lądowała się do busu z siatami pełnymi roślin :rotfl1: Pojeździć po szkółkach to fajna rzecz, pod warunkiem, że się ma miejsce na ewentualne łupy...

pozdrawiam serdecznie
Adrian
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 12:09 przez Adrian.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 12:39 #281873

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Marta, miejże litość! Pokazujesz nieprzyzwoicie piękne kwiaty :happy: a liliowiec Grape Velvet jest prze-piękny!!! Nazwa wryła się w moją pamięć.
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 12:40 przez futrzasta.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 19:04 #281956

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
....Marta witaj w klubie :drink1: :drink1: u mnie też kierunek liliowcowo-floksowy ostatnio dominuje i dobrze jest znac odmiany , przydaje się przy zakupach :happy4: :happy4: ............... odnośnie odmian poszukuję liliowca Inca Puzzle jakbyś miała namiary na kogoś kto ma ........... albo gdybyście gdzieś na szkółkingach wpadły na niego , proszę o zakup dla mnie :thanks: :thanks:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 20:01 #281977

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, weź Ty ponarzekaj porządnie na brak deszczu, ja ponarzekałam, że w Lublinie pada, a u mnie nie i od dwóch dni leje co chwilę... Na głębokość szpadla jest wilgotno, a to już bardzo dobrze!
To mówicie, że trzeba nadal iść w liliowce? ;) A ja już miałam przestać... Ale jak kupą, mości panie, to i ja! :)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 11 Lip 2014 20:06 #281982

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś cudności pokazujesz :woohoo: liliowce cudo..... i z nazwami .... u mnie niestety wprost przeciwnie B) :happy: Floksy, lilie, róże....ależ tego jest, każdy gatunek w ogromnej liczbie odmian.... jestem pod ogromnym wrażeniem... pięknie :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.572 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum