TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI '2014

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 09:42 #285207

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
markita wrote:
Martuś nie tylko Nymph pięknie pachnie ;) , ponieważ jestem uzależniona od ciężkiego, duszącego zapachu lilii, tylko te pachnące kupuję :woohoo:
Jedna stoi koło mnie przy komputerze i się "zaciągam" od czasu do czasu :rotfl1:

Toż to już poważny nałóg :woohoo: , ja przy moich migrenowych napadach nie mogłabym sobie na coś takiego pozwolić :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 10:03 #285212

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mirko prawda :woohoo: ? Inca Puzzle niestety nigdzie nie spotkałyśmy :dry:
Lista mówisz ;) , muszę sięgnąć do notatek :happy3:
Floksy: Pepermint Twist, Red Caribean, biały wysoki NN, liliowce: Janice Brown, Cosmopolitan, ...Picotte Elite, Move Over, erodium, oregano variegata, raoulia, jałowiec płożący Icee blue i Golden Carpet, tawuła nippońska 'Gerlve's Rainbow', bodziszki: roseum, Orkney Cherry, Violaceum Plenum, Pink Penny, pierwiosnek Franceska, siewki hastaty i ostrogowca od Eli i paczka niespodzianka od Iwonki ze złocistym oregano :P
Czy możesz zerknąć na dodane zdjęcia floksów i sprawdzić czy dobrze podpisałam Neony?

Gorzatko ja sama nie wiem :dazed: i zupełnie nie wiem kiedy ja to wszystko posadzę :jeez:

Wiesiu nałóg sezonowy :happy4: , choć zdarza mi się poza sezonem nabyć w kwiaciarni taką pachnącą lilię i wstawić sobie do sypialni :rotfl1:
Migren nie zazdroszczę :unsure: :hug:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 10:13 #285214

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Lilie w sypialni :supr: , to już bym oka nie zmrużyła :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 10:16 #285216

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No widzisz, a ja mam w poczekalni 7 doniczek i już mnie trafia :happy: , z takim zapleczem do posadzenia, jak u Ciebie, miałabym już depresję :tongue2: .

Tej kanny nie wyrzucaj ;) - mi się podoba :happy3: .

Zatrzęsienie lilii u Ciebie :woohoo: . Ja mam mocne postanowienie na zakupy lilii jesienią. Już się nie dam namówić na wiosenne sadzenie :P , bo potem całą szufladę w lodówce mam zajętą :tongue2: i kwitnące parapety :rotfl1: . Ale muszę się koniecznie doliliowić :happy-old: - może na tą rabatę biało-różową pójdę w lilie? :think:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 10:46 #285225

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A ja już miałam nie/doliliowywać się :happy4:, ale nornice ostatniej zimy zrobiły mi wolne miejsca na lilie :hammer: .
Dorcia, bardzo nam Ciebie brakowało i wcale nie chodzi o ten Twój pojemny bagażnik (ja umiem ładnie spakować rośliny bez szkody dla nich).
Marta, doliczyłam, że przybyło Ci chyba więcej doniczek niż mnie (a miałaś być tylko towarzysko :rotfl1: ).
Ja to się mogę publicznie pochwalić, że z 22 zakupionych roślin i jeszcze kilku dokopanych od Marty z ogrodu (gdy znikło widmo powrotu busem :devil1: )
zostało mi w donicach tylko 3 rośliny, na dodatek miałam dość intensywne podlewanie z "Bożej Konewki" poprzedniej nocy.
U Marty jest naprawdę bardzo sucho, wykopałyśmy kępę floksów, więc widziałam, jak ziemia się osypuje.
W moim ogrodzie ta kępa wkomponowała się jakby tam rosła zawsze i ani jeden kwiatuszek nie zwiądł (Marta, jaka to odmiana?).
Lilie Marty pachną obłędnie, ja jednak wolę, aby ten zapach dolatywał z ogrodu a nie doprowadzał do obłędu :funnyface: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 10:47 przez elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 15:28 #285291

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Neony dobrze podpisałaś , a co do liliowego zapachu to wprost nie wierze w to co piszesz ...któregos lata burza połamała lilie orientalna szkoda mi było ucięłam i wstawiłam do wazonu na dole w salonie , sypianię mamy na górze , historia kończy się tak , że w środku nocy , podczas następnej burzy , prawie ślepa od migrenowego bólu głowy wynosiłam te lilie na kompost ( oby dalej od domu)......... teraz orientalnych nawet na dworze staram sie nie wąchać.

Jeszcze raz powzdycham cudny ten liliowiec , bo ja kocham takie liliowcowe fiolety , napisz na pw jak bardzo był drogi ( czy stać mnie na poszukiwania :happy3: )
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 17:23 #285323

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Janice Brown też bym się nie oparła i Joan Senior też :).
Pozdrawiam i życzę deszczu :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 19:41 #285349

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Poziomki jak najbardziej jadalne. U mnie rosną we wszystkich możliwych i niemożliwych miejscach. Rodzą owoce od czerwca do późnej jesieni i rozrastają się jak szalone. Posłałam ci złote oregano o które zapytałaś - w cieniu lekko zielenieje też ma niezłe tępo rozrostu. Dzwonek Pink Octopus. Nie wiem cz masz, a warto. Wprawdzie rozchodzi się rozłogami, ale łatwo nad nim zapanować. Bodziszek czerwony o różowych kwiatach - bardzo niski płożący, niestety nie znam nazwy. Skalnica cienista - ma wiosną piękne, delikatne kwiaty. Mam z niej obwódkę i wiosną wygląda to zjawiskowo - mam nadzieję, że tobie też się spodoba. A ostatnie to jakiś goździczek o pięknych bordowych kwiatuszkach. Niech zdrowo rosną :hug:

Własnie wyszłam z wątku o polskich odmianach liliowców i aż mnie w dołku ściska. Jakie tam są piękne okazy :supr3: Chyba pójdę w liliowce ;)

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 20:07 #285355

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Martuśka- jak na wyjazd towarzyski, to nieźle się obłowiłaś :woohoo: Nowy liliowiec piękny- nie dziwie się, że nie mogłąś się oprzeć.

Ja nieustannie sprawdzam stonę lilipolu- obiecują pod koniec lipca uruchomić sprzedaż.. :happy-old:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 21:23 #285371

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Wiesiu ja wiem, że dla większości ten zapach jest zbyt mocny, a ja mam chyba jakieś skrzywienie :happy3: . Choć na przykład nie dotyczy ono innej sfery zapachów, czyli perfum. Nie znoszę ciężkich i duszących :pinch:

Dorcia ja też mam depresję :dazed: , choć nie z powodu doniczek :dry: . Kończę właśnie serię zabiegów na kręgosłup i lekarz mi dziś powiedział, że dwa tygodnie (co najmniej) zakaz wszelkich prac :placze: . Najgorzej wpędza mnie w rzeczoną depresję brak możliwości skoszenia trawy :placze: . Nienawidzę wysokiej trawy :pinch: . Nie kosiłam już tydzień, za dwa tygodnie będę miała łąkę :evil: i z 15 ciężkich koszy do wywalenia :hammer: . Na pewno mi się od tego polepszy :tongue2:
Jeśli chcesz cannę, to nie ma zmiłuj, musimy się spotkać :happy3: , ale werbeny to Ci wyślę, bo nie wiadomo jak z tym spotkaniem będzie ;) , a tymczasem lato ucieka i nie zdążysz się nimi nacieszyć :P
Ja nie rozumiem dlaczego przetrzymałaś swoje lilie w lodówce i kazałaś im kwitnąć w domu :ohmy: , zawsze najdalej tydzień po przesyłce sadzę do gruntu i spokój :silly:
Poza tym wydaje mi się, że jesienią jest mniejszy wybór :think:

Elu w kwestii natychmiastowego zagospodarowywania kupionych doniczek jesteś dla nie niedościgłym wzorem :woohoo: :thanks:
Odmiana floksa to Bright Eyes, piękna i bezproblemowa :lol:
Znowu padało u Ciebie :jeez: ?, ja chyba oszaleję z tym ciągłym brakiem opadów :pinch:

Mirko ja rozumiem, że nie wszyscy muszą sobie stawiać lilie w sypialni, ale aż taka reakcja :ohmy: ?
Zakwitł mi kolejny floksik i nawet był podpisany :lol: Eden's Smile

DSC_2033.JPG

i ostatni z nowo nabytych o trójczłonowej nazwie, ale pierwszy wyraz jest zamazany, może masz pomysł co to .... Picotee Elite?

DSC_2055.JPG

Kasiu najgorsze jest to, że coraz więcej takich, którym nie mogę się oprzeć :tongue2: :happy4:
ZA życzenia deszczowe bardzo dziękuję :hug: , oby się spełniły i również pozdrawiam :bye:

Iwonko dzięki za opisanie paczuszki :hug: . Poziomka zatem trafi na rabaty zamiast na warzywniak :lol: . Złote oregano nie ma u mnie szans zzielenieć, bo wszędzie patelnia :happy3: . Pink Octopus mam, ale nie szkodzi, bo bardzo go lubię i zaprowadzę w drugiej części ogrodu :P . Czy skalnica cienista potrzebuje cienia? Myślałam, że pójdzie na górkę, ale tam plaża B)
Idź w liliowce, idź :woohoo: , a potem będziemy się wymieniać, ja już mam 50 odmian :tongue2: :woohoo:

Moniko nowe cztery liliowce, tak dla ścisłości :happy3: , a kolejne cztery zamówione :supr:
Koniec lipca to chyba zamówienia przedsezonowe :think: , bo chyba nie wysyłka??? Ja zawsze sadzę wiosną lilie, jesień rezerwuję dla róż :P
Ale wiem, że to do Ciebie nie przemawia :happy3: , Ty nasz wzorze cierpliwości :rotfl1:

Nie wiem o czym będę pisała przez najbliższe tygodnie, bo nic robić nie mogę, lekarz zabronił :cry3: . W dodatku mam remont od dwóch dni, kto to potem wszystko posprząta :jeez:
Zostanie mi tylko robienie zdjęć :silly:
To co ;) , dalej kusimy liliami :woohoo:

Barletta

DSC_2032.JPG

Stargazer

DSC_2034.JPG

The Edge

DSC_2041.JPG

Scheherezada

DSC_2035.JPG

Leslie Woodriff

DSC_2047.JPG

Pretty Woman

DSC_2046.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, andrzejek, piku, chester633

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 21:35 #285377

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Właśnie nie rozumiem dlaczego nazywa się cienista. U mnie też rośnie na patelni.

Jeśli pozwolisz to wkleję zdjęcia

IMG_1005.JPG

to ten goździk
IMG_1052.JPG

a to bodziszek
IMG_9728.JPG

no i skalnica w rozkwicie
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2014 21:41 przez iwa27.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 21:50 #285383

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Marta- jak Ty dasz radę 2 tyg nic nie robić.. Przecież tak się nie da- na pewno troszkę pooszukujesz.. :P Zwłaszcza, że tyle nowych nabytków w poczekalni.. :dance:

Tak.. wzorem cierpliwości mogę być, no rozgryzłaś mnie :happy3:
Czekanie z liliami do wiosny- nie żartuj, nie dam rady! Ja nie mam róż i nie planuję (zupełnie na mnie nie działają..), tak więc od sierpnia poluję na cebulki wiosenne i lilie. Na pewno będziesz zaskoczona ( :rotfl1: )jeśli powiem, że lilie miałam zamówione już w styczniu- jakoś 3-4 stycznia :P To było zamówienie, a wysyłka w kwietniu chyba.. Teraz też tak zrobię- zamówię jak tylko uruchomią sprzedaż i czekam... (brakuje tu emotki tupiącej niecierpliwie nogami..).
Lilie sadziłam jesienią- jakoś koniec października/listopad.. a kolejne w kwietniu po dostawie z lilipolu. Są tak piękne, okazałe i długo się trzymają, że muszę mieć ich więcej!

Powoli już kończą mi się atrakcje- kwitnie ostatnia Flashpoint i powoli otwierają się 2 szt martagon. i koniec na ten rok :cry3:
Za kilka dni mam 2 tyg urlopu- Boszzzz...co ja będę robić :search:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 22 Lip 2014 23:50 #285449

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Ciągle mówiła, że nic więcej nie bierze - no ale! :happy3:
Nataszczyła i już pewnie posadziła! Moje boroczki muszą niestety poczekać do czwartku, a w tak zwanym międzyczasie przybyło im towarzystwa - jakoś dziwnie ciasno się zrobiło na balkonie :crazy:

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Lip 2014 00:07 #285452

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martusiu ależ masz lilie..... o rany..... przepiękne i w takich dużych kępach..... widoki marzenie :hearts: Ja tez najbardziej kocham pachnące lilie :P
Łupy ze szkółkingu i od Marty super..... świetny pomysł z posadzeniem liliowców na rabacie z azaliami..... przez cały sezon będzie pięknie :P

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Lip 2014 01:56 #285467

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-wyrazy współczucia :( ,dwa tygodnie bezczynności a chwasty rosną :devil1: Idę spć,oczy mi się zamykają.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Lip 2014 06:03 #285472

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja też jakoś nie widzę, byś dała radę 2 tygodnie nic nie zrobić:) ale jest rada, wsiadaj w auto i wyjeżdżaj na jakiś urlop:) bo innej rady nie ma:)
Może u Ciebie w końcu popada. Moja działka być może daje sobie radę bez deszczu, może dziś zajadę wracając ze wsi, o ile nie zmuszę M do nieplanowanego szkółkingowania, ponieważ mocno czegoś poszukuję dla koleżanki.

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Lip 2014 06:37 #285476

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, z lekką zazdrością spoglądam na nowe nabytki... kochana, ależ tego dobra tam było!
Ja mam jakiś głód roślinny - chyba przez opieszałą w zakupy wiosnę u mnie. Teraz sobie to odbijam! ;-)
Fajnie się towarzysko rozerwałaś, a dobry szkółking zawsze kończy się łupami - nie ma mowy, by było inaczej.
Kochana, dwa tygodnie bez pracy w ogrodzie? Oj, trudno będzie, ale staraj się oszczędzać!
Cudne lilie :)
Miłej środy!

OGRODOWE PRZYMIARKI '2014 23 Lip 2014 10:16 #285534

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
markita wrote:

cudny liliowy przetacznik, który oczywiście nie wiem skąd mam i nie wiem jak się nazywa :jeez:
DSC_1960.JPG

Marta, przyznaję że to ode mnie Veronica spicata 'Blue Bouquet" a ostatnio zapisałaś nazwę? to był Red Fox. Jak Ty wytrzymasz te dwa tygodnie? łatwo nie będzie ;) Ale pomyśl, możesz bez wyrzutów usiąść i posiedzieć, a zapachy musisz mieć nieziemskie :funnyface:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.403 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum