TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 06:01 #283218

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Dala! piekny widok "Andaluzji" ;) az panom grajkom koszule płoną(dobrze ze zdjecie do pasa :) ) watpie czy spokojnie przespali noc
Szczerze zadroszcze wypadu w ten region Hiszpanii.Kilkakrotnie urlopowalem w tym kraju,statnim razem w Costa Del Sol
Drabina pokrzyzowala mi juz zabuchowany wyjazd,bedzie Last Minute na poczatku sierpnia
Zdjecia oddaja prawie w pelni atmosfera i urok tego miejsca,tam po prostu trzeba byc
Mocno zdziwiony jestem w ogrodzie Dali dali nie bylo,jakze to sie stalo?
Zachwycily mnie blekitne kwiaty tego pnacza,super taki zywy roslinny motyw na domu musi wygladac
Dzieki za porcje wspanialych zdjec,przynajmniej wiem juz co na mnie czeka gdy tam sie znajde
Hortensjowa ogrodowa galeria poprawila mi humor-bogactwem kwiatow

gorzata(Gosia)napisala:
Choć w kostiumie kąpielowym nie zaprezentuję się... bo byłby wstyd na całe forum
Bardzo bardzo trudno sobie wyobrazic by Dala Polske = Forum na urlopie w stroju hydraulika reprezentowala :P
tak ksztaltne urodziwe zdjecie rzadko mozna spotkac :) przybedzie nam fanow Oazy,jestem zdeklarowanym Twoim Dalu :drink1:

Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 06:17 przez markussch01.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 08:01 #283230

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Markus... absolutnie nie zamierzam wdawać się z Tobą w polemikę :rotfl1: bo widok bezapelacyjnie... apetyczny ;)
Miałam na myśli tylko i wyłącznie swoje wątpliwe walory...
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 08:32 #283237

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu muszę przyznać, że zazdroszczę Ci tych wakacji :oops: . Hiszpanię planuję już od kilku lat, a jakoś tak wychodzi, że zawsze trafiam do Grecji :rotfl1: . Ale nie odpuszczę i kiedyś na pewno pojadę :happy-old: .

Twój ogród piękny jak zwykle :hearts: - szkoda, że nie można poczuć zapachu, bo przy tylu liliach na pewno jest oszałamiający :flower2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 08:32 #283238

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dalu, witam lipcowo!
Cieszę się, że tak wspaniale spędziłaś urlop, odpoczęłaś wśród magii bujnej roślinności i cudownej architektury, napawając oczy krajobrazami. Świetnie wyglądasz! Dołączam do fanów Twojego wakacyjnego image :)

W ogrodzie wszystko Ci kwitnie, pełnia lata w końcu...

Pozdrawiam gorąco!

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 08:48 #283244

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
gorzata wrote:
Markus... absolutnie nie zamierzam wdawać się z Tobą w polemikę :rotfl1: bo widok bezapelacyjnie... apetyczny ;)
Miałam na myśli tylko i wyłącznie swoje wątpliwe walory...
Gosiu
Nie musisz podkreslac,czasami lapie ;) o co chodzi i wbrew opinii pewnego obozu czytac ze zrozumieniem :P

Cenie Cie za wysublimowany dowcip :flower2: chyba najbardziej na forum
Sadzac po zapowiedzi w awatarku nie zle w zimowym watku bedzie....

Dalu poprosze o link do Gosi w "zimowym bikini" bo pewnie sam mi nie da,chociaz kto wie pomarzyc mozna :)

Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 08:59 przez markussch01.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 09:10 #283250

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye: Dalu
Piękna pani w pięknej scenerii :bravo:
Aspera bardzo ciekaw.Dużo już hortensji pięknie Ci kwitnie i lilie kochane,piękne,dostojne :hearts:
Moje dalie jeszcze ospałe pączków nie widzę :(

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 09:19 #283258

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
markussch01 wrote:
Gosiu
Nie musisz podkreslac,czasami lapie ;) o co chodzi i wbrew opinii pewnego obozu czytac ze zrozumieniem :P
Markus... nie śmiałabym wątpić ;) podkreślenie miało jedynie na celu uspokojenie Szanownej Gospodyni, że Jej walorom nic zarzucić nie można :whistle:
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 09:46 #283275

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
markussch01 wrote:
...
...
Pozdrawiam Markus
:rotfl1: :rotfl1: obozu? :drink1:
Dalu, wspaniałe zdjęcia z pięknych wakacji. Nie zazdroszczę, bo też tam kiedyś byłam i Alhambrą się zachwycałam :hug:
Kiedyś dyskutowałam ze znajomymi co piękniejsze, które klimaty bardziej nam pasują i ja byłam bardziej pod wrażeniem Włoch niż Hiszpanii, ale wszystko pewnie zależy od czasu i miejsca, gdzie się trafi. Bo my zwiedzaliśmy Hiszpanię wypaloną słońcem, późno letnią, jesienną, zmęczoną upałem...
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 10:06 przez olibabka.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 21:06 #283429

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
dala wrote:
A czy ja Ciebie kiedyś nie widziałam w bikini? Coś mi tak świta :blink: Oczywiście na fotce, w zimowym wątku :tongue2:
Stwierdzenie, że widziałaś mnie w bikini, jest raczej mocno na wyrost :happy3: bo jak rozumiem, chodzi Ci o to zdjęcie? :funnyface:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 22:21 #283470

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dalu, piękna Andaluzja i urocza dama w kwiatach :hearts:
A propos omyłek w liliach - to, co opisałaś jako Schocking to jedna z moich omyłek...a miało być 5 Nymph..ale faktycznie zapach upojny! Mam ją w wazonie od tygodnia i zapach czuć w całym domu! A właściwą Nymph dokupiłam :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 22:22 przez Robaczek.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 15 Lip 2014 22:46 #283483

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Dalu miło Cię widzieć roześmianą widać że urlop był udany ..zresztą w takim pięknym miejscu jak Andaluzja ..ja zwiedzałam kilka kat temu północną Hiszpanie a zwłaszcza Katalonię..ale oleandry bugenwille przepiękne wiem ja nie mogłam się napatrzeć..lantany duże jak jabłonie..a datury rosły na stale w gruncie...lilie masz jak zawsze przepiękne..dobrze że zdążyłaś jak rozkwitają..

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 18 Lip 2014 12:45 #284283

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Alinko, urlop był wspaniały, ale pozostało już po nim tylko wspomnienie...No i fotki z wspaniałą śródziemnomorską roślinnością :flower1:
Na przykład zawsze podziwiam to drzewo o błyszczących, skórzastych liściach i pięknych, białych kwiatach:

drzewozbiaymikwia.JPG

Kasiu, pomyłki w liliach zdarzają się, niestety, bardzo często :( Nie wiem, czy to nieuwaga, czy celowe działanie sprzedawców... W każdym razie ja jakoś dziwnym trafem mam mnóstwo żółtych lilii, których z pewnością nie zamawiałam, bo nie przepadam i nie pasują mi do koncepcji :angry:
Za to białe - uwielbiam :flower2:
White Triumphator

liliawhitetriumphator.JPG

Gosiu, zdjęcie mi się nie otwiera, a ja swoje wiem :P

Markus, dziękuję za miłe słowa, ale panowie muzykanci bardziej zadowoleni byli z kilku brzęczących monet niż z możliwości sfotografowania się z pewną panią ;)
Myślę, że jednak bezpieczniej będzie zamieszczać fotki z roślinkami i widoczkami, chociaż mój M. takich nie uznaje :eek3: twierdzi, że widoczek i tak ładniejszy jest na pocztówce, więc fotka MUSI być ze mną B)
Ja jednak wolę własne niż pocztówkowe widoczki.

nerjawidoczek.JPG

Marysiu, ja kilka ostatnich lat spędzałam wakacje we Włoszech (Toskania, Liguria, jezioro Como) i zdecydowanie zapisałabym się do Klubu Miłośników Hiszpanii :hearts: Pogodę mieliśmy rewelacyjną - temperatura ani razu nie przekroczyła 30 stopni, a przyczyniała się do tego bryza znad morza z jednej strony, a góry Sierra Nevada z drugiej; widoki wspaniałe, roślinność piękna, a Granada i Alhambra to temat na osobną opowieść...No i Hiszpanie nie są tak zmanierowani jak Włosi (ciekawostka: ci ostatni dostali administracyjny nakaz bycia miłym dla turystów :happy4: ). A ceny? zdecydowanie na korzyść Hiszpanii! Bezpłatne autostrady, benzyna taka mniej więcej jak u nas, ceny w supermarkecie wręcz niższe :)

nerjamorze.JPG

Aniu, lilie są w pełni rozkwitu, większość hortensji też :flower1: Tylko bukietówki jeszcze w pączkach...
Aspera:

horteasperakwiat.JPG

horteasperakwiaty.JPG

Agusiu, miło było, ale za szybko się skończyło :( Dobrze, że i u nas pogoda dopisuje, więc mamy wakacje we własnym ogrodzie, pod gruszą ;) Tylko wody brakuje...
I ja przesyłam serdeczne pozdrowienia zapraszając do wypoczynku w cieniu drzew:

widoczekzhorteileaczkiem.JPG

C.d.n.
Załączniki:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2014 12:47 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 18 Lip 2014 13:14 #284288

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Gosiu, dzięki wielkie za zidentyfikowanie różowego drzewka :kiss3: Teraz już kojarzę, bo i u nas można je kupić i hodować jak roślinę tarasową :flower2:

Marto, ja też tak mam, że kuszą mnie rośliny, które wcale nie nadają się do naszego klimatu :unsure:
No bo co robi u mnie w gruncie figowiec, czy kamelia? Wegetują ;) A potem się naoglądam tych samych roślin tylko sto razy większych w tamtym klimacie i mina mi rzednie...Ale w odwrotną stronę to też działa - na przykład nie widziałam tam naprawdę ładnych róż, wszystkie jakieś takie bidne, ani pelargonii - wyciągnięte toto, mało kwiatów...
Dla Ciebie swojskie słoneczka prosto z Sobótki:

rudbekie.JPG

Dorotko, Andaluzja ze wszech miar godna polecenia - i podróż króciutka (z Wrocławia do Malagi 3,5 godz.) :) :) :)

Agnieszko, urlop był cudowny, ale we własnym ogródku namiastka klimatów śródziemnomorskich:

kcikrdziemn.JPG

slonap.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 19 Lip 2014 11:56 #284492

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Zanim doczytałam do końca Twojego posta, pomyślałam sobie, że Ty klimat śródziemnomorski masz u siebie w ogrodzie :lol: . Widok kwitnących oleandrów to moje najpiękniejsze wspomnienia z wakacji.

Klimatycznie u Ciebie jak zwykle - śliczny ten napis SŁONECZNY APARTAMENT - idealnie pasuje jako nazwa Twojego ogrodu ;) . Powinnaś jeszcze pod nimi dodać "*****" - i opcja all inclusive w zamian za pielenie :happy: .

:bye:
Świat Dorci 2016

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Lip 2014 19:18 #284775

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Dorotko, literki i dzbanek przywiezione z Andaluzji - tam zdobią niemal każdy dom :) Pomyśleliśmy, że fajnie kupić takie cosik do nas, zwłaszcza, że mieszkamy przy ulicy słonecznej, więc nazwa nasuwa się sama B)
Domek Marzeń - tam mieszkaliśmy

nerjacasitadesuenos.JPG

...a tak to wygląda z pewnej perspektywy u nas

soapa-wejciedodomku.JPG

Oleandry też u mnie kwitną, ale jakże ubogo...

olekkwiaty.JPG

za to kanny i rączniki wreszcie ruszyły

rcznikiikanny.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Lip 2014 19:39 #284778

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Wygląda to pięknie! Idealnie pasuje do tej ślicznej lampy :hearts: . Ach ten klimacik u Ciebie :lev:
Świat Dorci 2016

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Lip 2014 20:37 #285361

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja takie wakacje mogę tylko na zdjęciach oglądać - umarłabym w takim klimacie, wprost nie znoszę upałów. Wiem zaraz zaczniesz tłumaczyć, że tam jest inny klimat itd. ale ja wiem swoje. Raz byłam nad Morzem Śródziemnym i wiem, że jak tylko wynurzałam się z wody to umierałam z gorąca. Nic nie miałam z tych wakacji bo ciągle myślałam gdzie by tu się ochłodzić.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Lip 2014 22:29 #285412

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Iwonko, upały, które od kilku dni panują w okolicach Wrocławia sprawiają, że z nutką tęsknoty myślę o klimacie śródziemnomorskim ;)
Temperatura w cieniu wynosi 33 stopnie, ani powiewu wiatru, olbrzymia wilgotność - sauna :angry: Ja całymi dniami siedzę w domu, bo wyjść można dopiero po 18.00. Aktualnie jestem w Warszawie i mimo że też jest gorąco, widzę olbrzymią różnicę w klimacie...
W Andaluzji ani razu temperatura nie przekroczyła 30 stopni, gdyż powietrze łagodziła morska bryza z jednej, a potężne góry Sierra Nevada z drugiej strony. A woda w morzu to dla mnie była za zimna :P

Dorotko, pozdrawiam z Warszawy! Własnie wróciliśmy z kolacji i spaceru po centrum - na nowo, po latach odkrywam stolicę, która naprawdę wypiękniała :) Przed południem byliśmy w Łazienkach - było pięknie! Roślinność fachowo zaprojektowana i starannie utrzymana, czyściutko, mnóstwo turystów...

cedrga.JPG
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.690 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum