TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 08 Kwi 2014 18:49 #241952

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Słuszne stanowisko przedstawia EmTe - popieram w całej rozciągłości !!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 08 Kwi 2014 20:06 #241981

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja w zasadzie też się z Wami zgadzam :-)

W tym roku dalie dostaną kilka metrów kwadratowych i zostaną posadzone na chybił trafił :-)
Ma powstać kolorowa łączka :-) Oczywiście pomysł jest nowy (jak to mówią: "taka sytuacja"), ale może udać się lepiej niż silnie komponowane nasadzenia :devil1:
Widziałam takie coś - cudo!

Z 5 dalii z innych źródeł póki co rośnie 1 sztuka... :blink: A kosztowały 3 razy tyle...

Planowałam w tym roku kołnierzykowe i kuliste, na razie same porażki w tym względzie, bo jedyna (czarna) pomponowa od Lipienia to był ten bezbulwkowy sucharek :devil1:

Nic to :-) Powolutku, w ciągu kilku lat, ogarnę temat :devil1:

Pamiętajcie, że dalie często są jednoroczne, bo niektóre odmiany z reguły źle się przechowują :happy-old:

Trudny temat :rotfl1: ale warto :hearts:

Z ostateczną oceną zamówienia poczekam do kwitnień :whistle:

Oprócz wymienionych wcześniej, jest jeszcze kilka fajnych, np. Bangkok, Dzivite, Gatsby, Bristol :whistle:

Może nawet omyłkowy Pink Harry nam się spodoba :happy4:

Do ogródka jadę dopiero jutro :dance: chyba że zapowiadane ochłodzenie stanie się faktem i odbierze mi resztki chęci do pielenia :lol:

Edit: Burza i deszcz leje :silly:
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2014 20:34 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Siberia uprawia... 08 Kwi 2014 21:24 #242023

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Lepiej trzymaj kciuki żebym udane zakupy zrobiła w Łosiowie :) takie przemyślane :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2014 21:25 przez iwa27.

Siberia uprawia... 08 Kwi 2014 23:49 #242090

• EmTe
  • EmTe's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Najważniejsze, że masz dobre nastawienie. Tak na marginesie to ja podziwiam osoby, które wykopują niezimujące i sieją co roku jednoroczne. Ja to taki leniuch jestem, a potem oglądam troszkę z zazdrością. Niby mam daleko, to mam jakieś usprawiedliwienie, ale gdybym miała ogród pod nosem to wątpię czy by to zmieniło cokolwiek. Taka leniwa natura troszkę. ;) A rabatka na pewno będzie udana. Tyle emocji wokół niej, to pewnie stanie na wysokości zadania ;)
:flower1:

Iwa27:
Tylko przemyśl trzy razy :happy:
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2014 23:52 przez EmTe.

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 00:28 #242094

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Dalie z siewu wcale nie są jednoroczne , u mnie wytworzyły solidne bulwy i zimowały :lol:
Polecam wszystkim sianie, prosta , łatwa i przyjemna robota ! Siałam już te o bordowych liściach , pomponowe, i w tym roku chyba posieję kołnierzykowe ( nasiona już mam :P )
Po co Ci stres Iwonka , zajmij się produkcją własnych dalii ;)Najpiekniejsze przechowasz i po kłopocie , a łączkę polecam! Zaraz Ci pokażę , jak kolorowo u mnie było :dance:

A więc siejemy , proszę koleżeństwa :teach:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2014 00:30 przez marzenaF.
Za tę wiadomość podziękował(a): Steasi, Amarant

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 07:38 #242102

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Wysiewam co roku odmianę karłową, od razu do gruntu...większych odmian nie siałam :garden1: Przez zimę też da się przechować, drobniejsze karpy...trzeba je tylko przysypać suchym piaskiem. Nieraz kilka wypadało, ale nie wszystkie. Sposób z nasionami jest pewny i dźwigać nie trzeba :think: Odmiana z bordowymi liści wyróżnia się z pozostałych :hearts: Czy pomponowe też próbowałaś wysiewać :idea2:

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 09:17 #242127

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Marzenko, Twoje dalie mam jeszcze w pamięci, bo, buszując wczoraj w Twoim wątku w poszukiwaniu chryzantem, napatrzyłam się na nie bardzo, bardzo, bardzo mocno :-)
Kurczę, piękne są... :hearts: Zakochałam się w Twoich pojedynczych... choć przecież od takich kiedyś zaczynałam :-)

Aniu, Marzenko, znam zasady przechowywania daliowych bulw. Mój problem polega jednak na tym, że po mokrym lecie lub deszczowej jesieni (mam glebę gliniastą) już podczas wykopywania (chociaż zdrowo kwitną) bulwy bywają lekko nadgniłe. Przezimowanie takich karp jest prawie niemożliwe.

Dlatego nie robię dramatu z mixu chcianych i niespodzianek od pana L. :happy3:
Czas pokaże, które bardziej mi się spodobają :flower2:

Sianie dalii jest bardzo wdzięczne, bo choć tym razem wzeszły mi tylko 2 roślinki (pisałam o marnym materiale siewnym pobranym w mokrym cienistym plenerze), dorośleją z dnia na dzień :hearts:

Emi, z tym wykopywaniem niezimujących to jest problem sztucznie stworzony w mediach :devil1: Jeden dzień na wykopanie, 2-5 na ewentualne osuszenie, zapakowanie do skrzynki, odstawienie do piwnicy.
Znacznie dłużej wycinamy czarne badyle bylin zimujących :-) przekwitające kwiaty róż, potem ich kolczaste pędy czarne po zimie :devil1:

Dorcia, czy Ty się mnie zapytowywałaś o psa??? :think: Odpowiem jednym słowem: LINIEJE :rotfl1: Reszta schodzi na dużo dalszy plan :wink4:
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2014 09:25 przez sd-a.

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 09:52 #242134

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Sieję dalie i ja, lubię niespodzianki i najładniejsze będę przechowywać :lol:
A mój pies nie linieje :happy4:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 10:52 #242146

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Nawet się nie dopatrzyłam, że mi jedno zdanie z wypowiedzi ucięło :rotfl1: . Ale patrz - źle zadane pytanie, ale odpowiedź prawidłowa :happy: . Tak - pytałam o psinę ;) .

O dalie nie pytam, bo ich nie lubię :tongue2: .

Mogę też złośliwie zapytać o dekupaż, ale nie pytam, bo staram się nie być złośliwa - choć kiepsko mi to wychodzi :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 13:25 #242185

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu, w ostatnim zdaniu dla odmiany jest o jedno słowo za dużo :devil1: Dlatego zrozumiałam tylko coś o złośliwości niewątpliwej :happy4: Dlatego powiem to: dobrze Ci tak, że nie lubisz dalii... :happy-old: pod koniec lata i jesienią będziesz miała pusty i smutny ogród :evil:

Wiesiu, czyżby Twój pies gubił włosy czyli łysiał? :happy:

W daliach jest tyle cudów, że ja już sama nie wiem w czym się zadurzyć :devil1: Ostatnio namierzyłam (na obrazkach) jakieś takie w typie "waterlilly" A gdzie pająki, kołnierzykowe, anemonowe, pomponowe, kaktusowe? :supr3: Trzeba mieć bardzo pojemne "kwiatowe serce" :hearts:

Dzielę się swoimi radościami (bo nie było) :devil1:

P1020254.JPG

P1020264.JPG

P1020266.JPG

P1020255.JPG

Rekordowe kwitnienie hoi przede mną :woohoo:

P1020265.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2014 13:27 przez sd-a.

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 13:34 #242188

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Siberia wrote:
Wiesiu, czyżby Twój pies gubił włosy czyli łysiał? :happy:

Nic z tego Siberko ;) , trafił mi się taki egzemplarz który nie ma sierści tylko włosy, wymaga więc czesania i strzyżenia ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2014 13:34 przez piku.

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 15:39 #242215

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Moje psy też mają włosy i nie linieją :dance: Przyznam, że to dla mnie jedna z podstawowych cech psa. Miałam kiedyś kotka i jego sierść dosłownie wszędzie, mimo regularnego czesania, więc powiedziałam sobie 'nigdy więcej!'. Dodatkowo pies z włosami nie uczula, a ja jestem alergik :angry:
Kurcze, dalie są takie piękne, a ja jakoś się przed nimi bronię...W tym roku dostałam dwie piękne bulwy; może się przekonam???
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 17:59 #242240

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Tak kobietki dalie są ok.,w tym roku kupiłam nasiona dalii Bishops Children, wyrosło każde nasionko, szybko wyskoczyły i dorodne.....pojedyncze oczywiscie bo mnie kuszą teraz takie kwiaty u róż,powojników.....itp. to czemu nie dalie? i są.Bardzo ciekawa jestem efektów :flower:

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 20:12 #242282

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Zanim dalie zakwitną... widoczki przydrożne :-)
Wybrałam się dziś do siebie nieco dłuższą trasą ;-) Różnica w długości znikoma, bo zaledwie 5 km, ale jedzie się znacznie wolniej, bo i drogą węższa i co chwila człowiek zwalnia, by podziwiać (nie)ziemskie widoki :hearts:

P1020279.JPG

P1020282.JPG

P1020288.JPG

P1020270.JPG

P1020284.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, marzenaF, Amarant, EmTe

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 20:29 #242296

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Siberko..............numerków daliowych na razie nie sprawdzę , nie wyrabiam się , z pracy wracam ok 21 ( dzis szybciej) bo załapałam sie na podwózkę ;) , muszę się jeszcze jakos ogarnąc przed świętami , a potem mam zaliczenia ...........czyli sorry na razie nie wyrobię .................. a wczoraj przyszły moje dalie ( po przypomnieniach ) trzech nie ma z tych co zamawiałam , dostałam jedną nie zamawiana w ramach przeprosin za zamieszanie z zamówieniem, wszystkie karpy jędrniusie i zaczynają rosnać , a paczka została przysłana opcją 24 godzinnego dostarczenia (poczta polska ma teraz takie opcje i działa szybciej niż kurierzy :P :P )
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 20:45 #242309

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
No to życzę obfitego kiełkowania :hearts: Numerki nie zające, nie uciekną :wink4:

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 21:30 #242342

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Bardzo piękne widoki.
Nigdy jeszcze nie byłam na Suwalszczyźnie ,a bardzo mnie kusi.
Czy Mazury Garbate to właśnie określenie tej części Polski?

Czy Ty Siberio nie wybierasz się do Sulejowa?

Siberia uprawia... 09 Kwi 2014 22:23 #242379

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ani do Sulejowa, ani do Krzywaczki :placze: :placze: :placze:
Uroda Suwalszczyzny musi mi zrekompensować brak wyjazdów :devil1:

Mazury Garbate to zachodnia część Suwalszczyzny, łagodne przejście do Mazur ;-)
Moje rejony to miasto S. i na północ od miasta, czyli praaaaawie Suwalski Park Krajobrazowy.
Jezioro Szelment Wielki.
Mapka
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2014 22:25 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.628 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum