TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 11 Maj 2014 23:29 #257347

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Aparat miałam w kieszeni B) Musiał wypaść podczas walki wręcz z mnichami monstrualnych rozmiarów :happy4:

Lubin będzie różowy, ale ładny :wink4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 09:05 #257464

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Na łubin niestety nie mam miejsca w ogródku, ale podoba mi się bardzo.... nawet różowy B) :happy:

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 18:16 #257785

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Siberko, ale substancji organicznej na gnojówkę-bo robisz z mnicha też, prawda? W tym roku mam pokrzywę, podagrycznika( :mad2: )i gajowca (nie wiem, jakie ma właściwości, mam nadzieję, że nie jest jak wrotycz :woohoo: ). Mam też sporo glistnika, czy to się nadaje?
Ciekawa jestem, co Ty śpiewasz przy ogniskach :think:
Pilnuj aparatu, bo pewnie niejedna walka przed Tobą. Czy u Was też tak zimno? Wiatr jakiś parszywy, nie chce się nic robić. Fuj z takim majem :hammer: :hammer: Choć pewnie może być gorzej. Liczyłam na to, że tegorocznymi temperaturami w maju podniesiemy średnią wieloletnią, o której pisałaś. :rotfl1:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:13 #257967

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Byłam w ogrodzie :dance: 5 godzin uczciwie pracowałam :hearts:
Prawdopodobnie niezłą wydajność zawdzięczam temu, że zapomniałam aparatu :happy3: Oczywiście tuż przed wyjściem sprawdziłam baterię, ale zaraz potem odłożyłam aparat na komodę zamiast do torebki :happy: Coraz gorzej z koncentracją :jeez:

O czym ja myślałam? :hammer:

Przygotowałam 2 paczuszki, Markicie i Mrówie i jutro wysyłam :happy-old: O ile wstanę z łóżka... bo trochę mi zrywanie trawy (z gliny) dało w kość :happy3: Dobiłam się wnoszeniem pomidorów z balkonu do mieszkania i upychaniem dalii do foliaczka :devil1: Za dobra jestem dla tych badyli :devil1: :club2:

Haniu, przy ognisku śpiewa się absolutnie wszystko :rotfl1: w zależności od czasu trwania i składu ekipy smażącej kiełbaski :wink4: oraz posiadanych śpiewników :devil1: Hitem wszech czasów jest "10 w skali Beauforta" :hearts: Sąsiedzi przepadają za szantami, wiec się włączam do chórków :happy: Z poważniejszych lubię Okudżawę, jeszcze z liceum... Stare warszawskie Grzesiuka :woohoo: Wszystko :happy-old:

Zimno, więc się szybko macha szpadlem :devil1:

Glistnik mam i ja od tego roku - wysiał się niewiadomoskąd :blink: A co Ty się tak boisz wrotyczu? Nie chcesz uśmiercić swoich pędraków i opuchlaków? :happy:

Agness, ja na łubin miejsce mam, tylko z łubinami gorzej :blink: Jeszcze w tamtym roku miałam 4 kolory, a teraz jest 1 :silly: Co za piorun? Zgniły????????????????

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:21 #257979

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
a masz takie ustrojstwo do trawy?

florexpol.eu/szpadle-lopaty-widly/1432-s...ly-gardena-3149.html

ja oczywiście posiadam firmy krzak z Biedronki,świetnie daje radę.
Nacinam darń w kostki ,unoszę widłami amerykanami,ustawiam taczkę obok a potem kucam i otrząsając darń z ziemi (ile się da) wywalam na taczkę. ;)
Też się zmęczę,nie mówię ,że nie.
A myślałam,że hitem są Hej Sokoły ;)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:23 #257983

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Siberia wrote:
Co za piorun?

Iwonka, mój Piorun nie ma z tym nic wspólnego :P .

Myślisz, że łubin by zgnił? :dazed: Niepokojące to bardzo :unsure: , bo ja też mam glinę jak Ty :dry: . A może to tylko ten odmianowy taki "nieprzystosowany" :whistle: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:28 #257994

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ja mam podobny, jak zobaczyłam w ogrodniczym fiskarsa za 16 zł to musiałam kupić!!
Świetnie zdaje egzamin, tylko wyrwać potem odciętą trawę z gliny to już wyczyn.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:29 #257995

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, nie mam takiego szpadelka :devil1: Teraz to już chyba za późno na taki zakup :happy3:

Dorciu, Pchły też nie podejrzewam :wink4:
Został tylko różowy łubin. Czerwony miał prawo paść, bo przesadziłam latem, ale zwykły, polny, fioletowy????????????? A biały? :happy:
Nie wiem... może on jest krótkowieczny :happy: Co za słowo :rotfl1: :happy3: :happy4:

Edit: Jest... 4-6 lat :silly:

No właśnie, Aguś, naciąć darń można czymkolwiek, ale to podnieść i oderwać nadmiar gliny :jeez:
Ja murawę układałam w miejscu dawnej rabaty, pod koszem do koszykówki :crazy:
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2014 21:36 przez sd-a.

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:33 #258000

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Siberko, to się przydaje też do podcinania trawnika przy rabatach,bo wiadomo,że trawa lubi włazić tam gdzie nie proszona.

Aguska,no ja widłami sobie trochę podnoszę te kostki. Uwierzcie dziewczyny,idzie jak złoto-cokolwiek to znaczy :)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:38 #258008

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Przekonałaś mnie :happy4: Kupię na następny sezon, bo teraz jestem zrujnowana :happy3:

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 21:49 #258020

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Kurcze, kupiłam coś podobnego pięć lat temu i stoi nówka nie używana :oops: , czas wypróbować :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 22:03 #258033

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Popieram :P , półokrągły szpadelek u mnie praktycznie w robocie codziennie :happy3: , szkoda, że nic tak mądrego do podważania nie wymyślili :silly:

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 22:10 #258039

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
I ja potwierdzam B) szpadelek rewelacja u mnie w użytku bardzo, bardzo często :P

Siberia uprawia... 12 Maj 2014 22:15 #258045

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
To jak to jest z tymi azaliami ? kwitły czy nie ? bo albo ja zaczynam poważnie niedowidzieć albo czytam z niezrozumieniem :jeez:
Wiem na pewno, że u mnie na 4 sztuki wielkokwiatowych, tylko 1 wydała 2 kwiaty (jakaś żółta, którą rozmnażają w niedalekiej szkółce leśnej. Reszta pokazała....... liście :bad-idea:

Siberia uprawia... 13 Maj 2014 09:13 #258184

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry spracowana Siberko :kiss3: , czy "wrotyczopodobny" chwast nie ubije dżdżownic czy innych żuczków? Tego się boję, do opuchlaków nie jest specjalnie przywiązana, mam nadzieję, że ich nie ma (tfu, tfu, tfu przez lewe ramię). Znalazłam kilka w doniczkach z pewnego sklepu internetowego, więcej tam nie kupię. :hammer: Jak tak dalej pójdzie to "10 w skali Beauforta" będzie naszą pieśnią narodową, przynajmniej w lecie. A Okudżawa, to były czasy! I robisz gnojówkę z glistnika? Nie wiem czy rośliny miewają kurzajki,ale strzeżonego... :rotfl1: Co to za szpadelek magiczny jakiś? Nie mam pojęcia co za cudo, zgoła samobieżne :woohoo:
Życzę dobrego dnia, idę do ogrodu, może coś zdziałam przed kolejnym deszczem i burzą.

Hanka

Siberia uprawia... 13 Maj 2014 09:46 #258200

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ha... toś mi ćwieka, Haniu, zabiła tymi dżdżownicami... :think: Nie dość, że giną pod naszymi szpadelkami, to jeszcze i trucizny im grożą :supr:
Czyli gnojówki z trucicielami w osobnym naczyniu i tylko do stosowania miejscowego, na zakupy z trefnego sklepu :teach:

Ja już nie kupię nic ani we Florini ani w Bylinowym Raju. Ten drugi sklep do tej pory nie wysłał zamówienia. Odpowiedzi na ostatni mejl nie dostałam. Jestem wkurzona :angry:

Leszku, azalie japońskie zakwitną, choć widok nie będzie spektakularny :devil1: Oczywiście poza jedną małą białą z Florini, ma się rozumieć :jeez: Duża biała drapakowata już kwitnie :rotfl1:
Wielkokwiatowe zakwitną wszystkie 3, choć jasnożółtej 'Anneke' po ostatnich przymrozkach został 1 wielki pączek :huh:
Omyłkowy fiński (nie)Helliki znów przemarzł zimą. Co oni mi podrzucili w tym ogrodniczym, że dwóch takich marnych zim nie wytrzymał. A pączkówznów miał dziesiątki :jeez: Mam go uprawiać dla listków, która akurat wyjątkowo nie są ładne??? :blink: Czy wywalić???

Oj, Szpadelkarki, Szpadelkarki, kawałek metalu do orki w ogródku i już go (metal) kochacie :rotfl1: :devil1: :happy4:

Życzę zdrowia :happy4:

- - - - - - - - - -

Najbardziej rozpoznawalna z host, 'Patriot' :-)

Będzie piękna, 'Color Glory' :-)

'Blue Eyes' z resztkami po kopczykowaniu :whistle:

Deszcz niby pada, a hosty nie umyte :unsure:

Zmiana dekoracji nad oczkiem :idea2: Końca nie widać :devil1: Undulata

Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2014 09:49 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, Amarant

Siberia uprawia... 13 Maj 2014 11:07 #258222

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
No własnie o dobre stworzonka się martwię, a kłopot polega na tym, że nie wiem, gdzie znależć info o specyficznych właściwościach gajowca czy glistnika. Może na wszelki wypadek wyrzucać? :think: O pierwszym sklepie nie powiem słowa, bo mnie cholera trzęsie. W BR zamawiałam w zeszłym roku floksy wiechowate, jakieś trawy, jarzmianki. Było ok. Może zamówienia ich wszystkich przerosły? Póki co zwolniłam się sama z zakupów :rotfl1: bo przygotowuję jakieś miejsca dla dotychczasowych nabytków a przeceniłam swoje siły i to wielokrotnie :jeez:
Jak coś znajdziesz w sprawie 'bezpiecznych gnojówek' koniecznie napisz, bardzo prosze :kiss3:

Hanka

Siberia uprawia... 13 Maj 2014 13:59 #258288

• Roma
  • Roma's Avatar
Patrząc na prognozy pogody,stawek nie jest zagrożony i wysuszenie mu nie grozi :P a jak am ślimaczki? nie atakują Twoich host?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum