TEMAT: Martowy ogród

Martowy ogród 15 Maj 2015 21:50 #369174

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Prawdziwa wizyta na szczycie ;)

Ten pierwszy wawrzynek i tawuła śliwolistna mnie powaliły :woohoo: , czy są gdzieś może do dostania, czy to jakieś dawne zakupy?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy ogród 15 Maj 2015 23:14 #369231

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Marta jak kiedyś się zjawię u Was to zawieziesz mnie do szkółki, gdzie takie cuda można kupić?
Mam ochotę na trójlista i kilka innych roslinek.
bardzo lubię te maleństwa.
Pytałam już kiedyś, ale nie widziałam odpowiedzi.
Czy trytomy to jeszcze mają szansę wyleźć?

Martowy ogród 15 Maj 2015 23:23 #369236

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
ULala, goście, goście tylko się cieszyć, że wizytacja przebiegła pomyślnie ;)
No, ale przy takich cackach, nie widzę inaczej :whistle:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Martowy ogród 17 Maj 2015 21:04 #370008

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
A ja nie pokażę swojego 'War Paint ' nie i już :P
A czy w tym ogrodzie rosną jakieś "wysmaki" ? ....bo reszta to może być .... :P
...rozpuściłaś mnie strasznie ...mam 'Smilacina japonica Ki Shima Fu' po kosztach :dance:

Martowy ogród 17 Maj 2015 21:10 #370013

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Wawrzynek jest zjawiskowy, ile kwiatów :hearts:

Martowy ogród 17 Maj 2015 21:39 #370031

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale kolorki!Ale rarytasiki!!Ale ładne roślinki!
Bardzo podobała mi się ten wawrzynek.aż muszę coś o nim poczytać.Bo nie znam j tej roślinki :oops:
Piwonie śliczność .coś szybciej u ciebie kwintą .Chyba masz cieplej :)
Ja też bardzo lubię teraźniejszą War Paint, taka z kolorkami jasnymi . :hearts: Później już inne są moimi ulubienicami :P

Martowy ogród 17 Maj 2015 22:37 #370080

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ileż kwitnień :woohoo: . Nikt o niej nie napisał, a mi bardzo się podoba piwonia Młokosiewicza :hearts: .

Martowy ogród 18 Maj 2015 00:36 #370116

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Martuś, bardzo serdecznie dziękuję za gościnę, za termos pełen gorącej kawy :kiss3: A przede wszystkim za cierpliwe pokazywanie niesamowitych roślin :kiss3:

Siedzenie z kawką przed tak piękną kompozycją mogłoby trwać wiecznie:)

marty-ogrod.jpg

A chodzenie i podziwianie różnych niezwykle rzadkich piękności, mogłoby trwać i trwać:)

marty-ogrod1.jpg

W oddali natomiast pomykała Marta z aparatem i pokazywała wciąż nowe cudeńka :lol:
O tym, że jak próbowałam wyrwać jakiegoś chwasta, to czujna gospodyni wznosiła okrzyki, żebym uważała, bo tam posiane są niezwyykle cenne byliny, to pisać już nie będę :happy: Poradzę tylko, żeby pod drzewka, krzaczki i większe rośliny sypać ściętą trawę :)
Zdobyczne roślinki podlewałam i przechowywałam pod prysznicem :happy:

Marysiu, mieliśmy wtedy tylko parę minut postoju pod dyktando tachografu ;) Ale cały czas pamiętam, że natępnym razem musimy się spotkać :happy:
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2015 00:37 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Martowy ogród 18 Maj 2015 09:15 #370150

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Z pola zrobił się busz :) Piękny ogród!
Pozdrawiam serdecznie :)

Martowy ogród 18 Maj 2015 09:33 #370157

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ależ miałam zaległości do odrobienia :woohoo: . pięknymi kuklikami zachwycam się i ja :lol: , lubię te roślinki ale na razie udało mi się zdobyć tylko jednego bezimiennego, poza tym pospolitym :dry:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Martowy ogród 18 Maj 2015 10:37 #370176

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
'War Paint" paluszki lizać. 'Niagara Falls' też mi się podoba, w związku z tym ta pierwsza po zzielenieniu też pozostaje nadal urodziwa.
Klony palmowe równie piękne jak hosty. Inne cudeńka też, ale nie wywołują u mnie głębszej chęci posiadania (na szczęście).
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2015 10:37 przez rm27.

Martowy ogród 18 Maj 2015 23:22 #370426

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Już jest cień :teach: !
Czyli jest jak być powinno :dance:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Martowy ogród 19 Maj 2015 13:30 #370576

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Ja bym chciała koleżankę sprostować ...primula siebeldii którą koleżanka pokazała to nie jest 'Alba' gdyż alba nie ma postrzępionych płatków . Ta prymula to 'Snowbird'

Piwonie Młokosiewicza kwitły jak Cię nie było ? to gdzie Ty byłaś tak długo ? ...no tak one kwitną tylko dwa dni ;)

Polygonatum verticillatum tylko jeden pęd ? moje ma trzy :)

Martowy ogród 19 Maj 2015 21:41 #370752

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marysiu, że tak powiem ;) , nie ustaję w wysiłkach :) I internet mi bardzo pomaga :) Sieboldii nowoczesne ;) są w ogóle śliczne, ale trochę się ich boję...
Ewa, wawrzynek i śliczności, i pachności ;) Zapach jest tak intensywny, że nawet ja go czuję z daleka :)
Gosiulu, jak już przemówiłaś :) , to bardzo mądrze od razu! :) Pewnie, że się nie liczy!
Faktycznie ta tawuła to taka wyrośnięta gipsówka :) Miejsce bardzo szybko można zorganizować ;)
Marta, to są wcześniejsze zakupy, ale obydwie rośliny są łatwe do dostania, ten wawrzynek to jest u Kasi chyba, tawuła też może być :)
Małgoś, zawiozę Cię gdzie tylko się da, ale większość to nie z naszych szkółek, niestety... Z trójlistami będzie ciężko... Odpowiadałam na Twoje pytanie :) I dalej twierdzę, że jeszcze trzeba poczekać, u mnie taka jedna się kilka dni temu obudziła, nie trać nadziei :)
Marzenka, a wiesz, ile było chwastów przy tych cackach? :lol: No ale posuwam się do przodu powoli...
Ewa i to mnie specjalnie nie dziwi, bo Ty nic nie pokazujesz :lol: Ja tam nie wiem, co to wysmaki ;) , ja dzielę rośliny na takie, co mi się podobają i nie :P Hm, zaintrygowałaś mnie tą majówką, ale już wszystko jasne :)
Bardzo piękna jest na żywo?
Bożenko, wawrzynek rzeczywiście udał się ;)
Aniu, bo ta piwonia to majówka :) , inne też w pąkach jeszcze... Wawrzynka warto poszukać, choćby dla tego zapachu! 'War Paint' to powinna się Spring Paint nazywać ;)
Edyta, piwonia Młokosiewicza jest z grupy botanicznych, więc nikt nie napisał, bo Ty o chińskie chyba pytałaś... No ale wszystko wszak do nadrobienia :)
Alinko, ja też bardzo dziękuję za odwiedziny :) Tak się zastanawiałam, co to za chabuzie na tym pierwszym zdjęciu :lol: To nie perz! Uff, ulga... :rotfl1: To iryski reticulata o tej porze takie trawowate :)
Wznosiłam jakieś okrzyki? Nie przypominam sobie! :lol:
Dziękuję za radę, ale jak widzisz, kosiarka sama sypie, gdzie tam uważa, na roślinki głównie, zamiast pod roślinki, jakaś taka rozrzutna ;) Grzeczne roślinki były, nie zabrudziły kabiny? ;)
Witaj, Kalmio! Busz miejscami już jest, ale ma być wszędzie! :) Miło, że zajrzałaś, zapraszam na piwonie wkrótce :)
Wiesiu, trochę tych kuklików godnych uwagi się zrobiło... Nawet żółte ładne zrobili, mnie też kuszą...
Romek, znawco koligacji rodzinnych host :) Udało się Niagarze to dziecko :lol: , trzeba przyznać.
Przed moimi klonami jedno zadanie - mają wyglądać jak Twoje i to szybko! :)
Wielkie masz szczęście, że niektóre roślinki nie kuszą :) W sumie to ja też! :lol:
Marzenka, nie jest jeszcze tak, jak powinno! Cień moich marzeń i ambicji jest większy :lol:
Ewa, według Twojego Bernheaven :lol: A według innych szkółek to może być prosta "alba" ;) Pod taką nazwą kupiłam, a nie sądzę, by pochodziła z tego Bernheaven... Jest jeszcze jedna bardzo podobna 'Snowflake'...Różnice pewnie nie są widoczne gołym okiem ;)
No kilka dni mnie nie było... Albo nie mogłam, albo byłam w Krzywaczce... Nie, no dłużej kwitną, z pięć dni? ;)
Moja verticillatum się dopiero rozkręca ;)

Nuda, wciąż to samo, plewię i od czasu do czasu coś sobie posadzę... :rotfl1: Czasem też coś wyplewię, czego nie powinnam bądź złamię...
Ciocię natomiast kataklizm zośkowy dotknął, pomidory wymarzły! A już kwitły, a Zośki zimnej miało nie być, ale dla cioci zrobiła wyjątek ;) Bardzo mi szkoda cioci... Tak nie mogła uwierzyć w to, co widziała. I jeszcze plaga mszyc dosięgła truskawek...
A w Departamencie Roślin Ozdobnych same sukcesy! ;) :rotfl1:

Adonis brevistyla zakwitł!

DSC_0176.jpg

Anemone rupicola

DSC_0180.jpg

Camassia quamash

DSC_0089.jpg

Wulfenia carinthiaca

DSC_0094-2.jpg

Zakwitła też wyprzedażowa piwonie drzewiasta... Nie wiem, czy to moja bajka ;)

DSC_0100.jpg

Primula 'Fransesca'

DSC_0105.jpg

Jeffersonia dubia 'Variegata'

DSC_0111.jpg

Aquilegia canadensis

DSC_0113-2.jpg

Miodownik melisowaty

DSC_0118.jpg

Epimedia :)
Epimedium 'Kaguyahime'

DSC_0155-2.jpg

Epimedium grandiflorum 'Sohayaki'

DSC_0123-2.jpg

Epimedium grandiflorum 'Cranberry Sparkle'

DSC_0151.jpg

Polygonatum 'Grace Baker'

DSC_0183.jpg

Śniedki zwisłe ;)

DSC_0194.jpg

Disporum 'Kinga'

DSC_0173.jpg

Cudownie wybarwiają się klony...

Acer shirasawanum 'Autumn Moon'

DSC_0128.jpg

I nowy nabytek z Krzywaczki...
Acer shirassawanum 'Moonrise'

DSC_0129.jpg

I na koniec busz :)

DSC_0198.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, andrzejek, Kalmia, piku, Ewogrod, VERA

Martowy ogród 19 Maj 2015 22:26 #370777

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piwonia to zdecydowanie moja bajka :)

Martowy ogród 19 Maj 2015 22:33 #370783

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To już nawet nie mów Cioci, że dwie z trzech truskawek, które mi dała pożarły pędraki :evil: . Jednego dorwałam dzisiaj gołymi rękami :mad2: , bo truskawka już kwitła i nagle padła :unsure:
Co ciekawe nigdy nie zeżarły mi żadnej z moich starych truskawek :think: , te ciocine musiały być wybitnie delikatesowe :happy3:
Mus do Kasi jechać ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Anowi

Martowy ogród 19 Maj 2015 23:28 #370816

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Podziękowałam Markicie :think: pewnie jej się należało :)
A za disporum pogrzeb :) może się tam dusi biedactwo ;) ja pogrzebałam za jednym obuwikiem który się nie pokazał i znalazłam a co z niego będzie to już inna bajka.
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Martowy ogród 20 Maj 2015 07:27 #370842

• Edyta
  • Edyta's Avatar
artam wrote:

Zakwitła też wyprzedażowa piwonie drzewiasta... Nie wiem, czy to moja bajka ;)
Piwonia jest przecudna :hearts: i absolutnie bajkowa. Jakby co, to chętnie odkupię :devil1: .
Szkoda tych ciocinych pomidorków, pospieszyła się kobieta :( . U mnie mszyce są wszędzie. Ostatnio dopatrzyłam się jak pracowite mróweczki przyklejają je na klonie :blink: . Mszyce są nawet na hortensjach :supr: . Kalinę Roseum spaliłam na stosie, bo nie mogłam patrzeć na te oblepy :evil: . To samo mam ochotę zrobić z jaśminowcem, ale na razie się powstrzymam. Absolutnie równowaga biologiczna w moim ogrodzie jest zaburzona i nie wiem, co z tym zrobić :think: .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.556 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum