Siberko, wszystkie kukliki śliczne są, bo lubimy kukliki
Trochę buszu już jest, reszta rośnie...
Hosty na liliowcowej mają się całkiem dobrze, widać to miejsce im pisane
Mirka, ano tak się zdarzyło, że jedno takie drzewo, a konkretnie wiąz 'Argenteovariegata' (polecam, jeśli ktoś chce mieć szybko cień) bardzo dzielnie się spisał i zacienił liliowce
No trzeba było ten cenny cień dać hostom do zamieszkania, taka mała rewolucja się odbyła jesienią
A piwonia to 'Claire de Lune', o tak się prezentuje:
Marta, dokładnie takie same opowieści słyszę o pogromie truskawek i ja... U nas też kilka załatwiły pędraki, taki urok Lubelszczyzny
Ach, ten mój pies... Na razie szkód wiele nie poczynił, to wyjątkowy rok
Ponoć kończy się już ta fajna pogoda, zaczną się upały i już tak miło nie będzie się pracować...
Marysiu, a wszystko to prawda
Ewa, bo mi sie strasznie dużo rośłin podoba, a najbardziej te, które są rzadsze
, tak to ujmijmy... I nie o pokrój chodzi
Bardzo cieszy, jeśli rośliny dobrze się czują, staram się zapewnić im wszystko, co im potrzeba do szczęścia, cień nadal deficytowy, a jak na złość, to mi się cieniolubne najbardziej podobają...
Coś o szczawiu i mirabelkach całkiem niedawno słyszałam
Byłoby dobrze, gdyby mój pies zagustował w szczawiu i go wyrywał, bo mam tego łąkowego mnóstwo, ale nie chce...
Magda, nie wiem, jak mój pies, ale ja na pewno nie
Siberko, to tak jak ja! Ja też się denerwuję, jak tych fotek nie widać!
Anetka, to cudna 'Claire de Lune', portrecik wstawiony
Ewa, szkoda, że nie zadzwoniłaś, zobaczyłabyś, jak niektóre rabaty dopieszczone
Czyli dalej na otarcie łez najlepsze rododendrony?
Romciu, jak zapomnę, mam niezawodny zeszycik
Co prawda, narastają zaległości we wpisywaniu, ale jakoś sobie radzę, bo mam zeszyciki roczne
Kiedyś się przymierzę do zliczenia wszystkiego, bo sama jestem ciekawa, ile ja tego wszystkiego mam
Gabrielu, skoro u mnie rosną, to u Ciebie tym bardziej, Ty ziemię ciężarówkami zwozisz
Piwonie, jak ładne, to u mnie pasują
Piwoniowo zamierzam się rozwijać, choć jeszcze za bardzo nie mam koncepcji, gdzie je sadzić, ale jak kupię, to przecież gdzieś będę musiała, to się zbytnio tym nie martwię
Epimedia dopiero obserwuję od kilku lat, w tym roku pojawiło się sporo nowych, ale już mogę powiedzieć, że długość kwitnienia bardzo zależy od gatunku, najkrócej kwitną odmiany
E. grandiflorum, jakieś dwa tygodnie, a absolutnym rekordzistą w krótkości
kwitnienia jest popularne
Epimedium x rubrum.
Małgoś, nawet nie o kolor chodzi, ale o obfitość kwitnienia, no nie ma, nie ma...
Ale jeszcze dam mu szansę
Piwonia bardzo odpowiada! Jak jest niepełna, to odpowiada, kolor nieważny
O to drzewko?
To metasekwoja 'Gold Rush', śliczna
W kwestii tego, że nie masz gdzie sadzić, mam zdanie odrębne
A w chwili, gdy to pisałaś, już byłam spokojna
, ale godzinkę wcześniej to nasza nowa kadra siatkówki mnie dość poważnie poruszyła
Ewa, oj, żebyś wiedziała, że nie można się nudzić, a czsem bym chciała...
Robota mnie przerasta, nie ogarniam, chwasty rosną na potęgę, dobra nie narzekam, nikt mi nie kazał się ogrodnictwem zajmować
Ja też lubię rośliny, które mają dużo kwiatów, a szałwii nie
Na szczęście są jeszcze inne takie
No dziś było mięsko i szyneczka
, ale pracować cały dzień się nie dało, bo lunęło trochę za wcześnie i za solidnie,
nie bardzo wiedziałam, za co się brać, gdy mokrość wokół, to w zasadzie się trochę ponudziłam...
A nie mogłyśmy wracać, bo ciocia warsztat stolarski rozłożyła
To, co ciocia wyczynia z różnych desek, śrubek i innych takich, wprawia mnie w zdumienie i podziw! Jak skończy i pokażę, to jestem pewna, że i Wam się ten podziw udzieli
Robota się jednak posuwa, jeszcze ze dwa popołdnia i już dotrę z plewieniam we wszystkie miejsca i będę mogła zaczynać od nowa
Wysadziłam też prawie wszystkie rośliny z balkonu, a nie było tego mało
To teraz kwiatki
Polygonatum hookeri
Mellitis 'Alba'
Cornus kousa 'Snowbird'
Piwonie!
Ta najpiękniejsza zdecydowanie! I w słońcu, i w chmurach
Paeonia 'Early Windflower'
Paoenia 'Early Scout'
Pierwsza
Peeonia delawayi
Campanula chamissonis