TEMAT: Martowy ogród

Martowy ogród 24 Maj 2015 22:01 #372811

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, no szalejesz z ilością wymyślnych roslin....za każdym razem rozdziawiam gębę, że tak brzydko wyrażę się...z podziwu, że masz, że ogarniasz, że rośnie....i jeszcze kwitnie. Pokłony do ziemi... :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:
Pies zeżarł? a nie wiesz, że polędwica oraz schab nie smakują tak jak szczaw... :happy4: , chyba zbyt młoda jestes aby to pamiętać... :happy: Rzodkiewkę też psinie zostaw, o szczaw na pewno walczyć nie będziecie.... :devil1:
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2015 22:03 przez sierika.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy ogród 24 Maj 2015 22:49 #372841

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
sierika wrote:
o szczaw na pewno walczyć nie będziecie.... :devil1:

A jeśli to byłby szczaw variegata ? :happy3: :happy3:

Martowy ogród 24 Maj 2015 23:31 #372865

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A ja o psie i mięsku nie doczytałam :happy4: widocznie zdenerwowałam się, że fotek ostatnich nie było widać :blink:

Te cytaty to genialne narzędzie :wink4:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Martowy ogród 25 Maj 2015 20:12 #373045

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Możesz przybliżyć mi tę piękną piwonię (jakiś portrecik)? Kolor ma cudny!

Martowy ogród 25 Maj 2015 22:03 #373116

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Miałam chęć dzisiaj obejrzeć te wypieszczone rabaty, ale wystarczajaco się pognębiłam u p.Majewskich w ogrodzie.Coś tam na otarcie łez kupiłam i powrót

Martowy ogród 28 Maj 2015 09:00 #373912

• Roma
  • Roma's Avatar
Marta-jak Ty zapamiętujesz te wszystkie nazwy roślin,mnie od samego czytania miesza się w głowie :jeez: Czy masz zliczoną ilość gatunków i odmian które rosną w Twoim ogrodzie?

Martowy ogród 28 Maj 2015 22:06 #374146

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Znowu się napatrzyłem na ciekawe rośliny, w dodatku takie dorodne :woohoo: U mnie chyba połowa z nich by nie chciała rosnąć.
Na przykład taka piwonia, która akurat bardzo ładna, u Ciebie rzeczywiście może nie pasować ;) .
Epimedia tak długo kwitną? Czy to może w zależności od odmiany :think: ?

Martowy ogród 29 Maj 2015 22:57 #374516

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dlaczego kuklik mniej urokliwy? Nie podoba się oddaj, mnie się podoba :happy:
A piwonia nie odpowiada bo nie w tym kolorku?
Co to za drzewko na ostatnim zdjęciu z poprzedniej sesji? Takie ażurowe, żółciutkie?
Mało pytań? :happy4:
Spokojnie, ja i tak nie mam gdzie juz sadzić, więc z tym obwozem to żartowałam ;)

Martowy ogród 30 Maj 2015 06:58 #374553

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Masz tych swoich roślin krocie .Lubię takie ogrody ,bo w nich nie można się nudzić.A kukliki śliczne i delikatne .Lubię takie rośliny ,które mają dużo kwiatów w jednej kępie i może dlatego tak bardzo kocham szałwie.Pięknie ,pięknie :hearts:

Martowy ogród 30 Maj 2015 21:32 #374770

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Siberko, wszystkie kukliki śliczne są, bo lubimy kukliki :) Trochę buszu już jest, reszta rośnie...
Hosty na liliowcowej mają się całkiem dobrze, widać to miejsce im pisane ;)
Mirka, ano tak się zdarzyło, że jedno takie drzewo, a konkretnie wiąz 'Argenteovariegata' (polecam, jeśli ktoś chce mieć szybko cień) bardzo dzielnie się spisał i zacienił liliowce :) No trzeba było ten cenny cień dać hostom do zamieszkania, taka mała rewolucja się odbyła jesienią :)
A piwonia to 'Claire de Lune', o tak się prezentuje:

DSC_0251.jpg

Marta, dokładnie takie same opowieści słyszę o pogromie truskawek i ja... U nas też kilka załatwiły pędraki, taki urok Lubelszczyzny ;)
Ach, ten mój pies... Na razie szkód wiele nie poczynił, to wyjątkowy rok ;)
Ponoć kończy się już ta fajna pogoda, zaczną się upały i już tak miło nie będzie się pracować...
Marysiu, a wszystko to prawda :)
Ewa, bo mi sie strasznie dużo rośłin podoba, a najbardziej te, które są rzadsze ;) , tak to ujmijmy... I nie o pokrój chodzi ;) Bardzo cieszy, jeśli rośliny dobrze się czują, staram się zapewnić im wszystko, co im potrzeba do szczęścia, cień nadal deficytowy, a jak na złość, to mi się cieniolubne najbardziej podobają...
Coś o szczawiu i mirabelkach całkiem niedawno słyszałam ;) Byłoby dobrze, gdyby mój pies zagustował w szczawiu i go wyrywał, bo mam tego łąkowego mnóstwo, ale nie chce... ;)
Magda, nie wiem, jak mój pies, ale ja na pewno nie ;)
Siberko, to tak jak ja! Ja też się denerwuję, jak tych fotek nie widać! :rotfl1:
Anetka, to cudna 'Claire de Lune', portrecik wstawiony :)
Ewa, szkoda, że nie zadzwoniłaś, zobaczyłabyś, jak niektóre rabaty dopieszczone ;) Czyli dalej na otarcie łez najlepsze rododendrony? ;)
Romciu, jak zapomnę, mam niezawodny zeszycik :) Co prawda, narastają zaległości we wpisywaniu, ale jakoś sobie radzę, bo mam zeszyciki roczne :silly: Kiedyś się przymierzę do zliczenia wszystkiego, bo sama jestem ciekawa, ile ja tego wszystkiego mam :)
Gabrielu, skoro u mnie rosną, to u Ciebie tym bardziej, Ty ziemię ciężarówkami zwozisz ;)
Piwonie, jak ładne, to u mnie pasują ;) Piwoniowo zamierzam się rozwijać, choć jeszcze za bardzo nie mam koncepcji, gdzie je sadzić, ale jak kupię, to przecież gdzieś będę musiała, to się zbytnio tym nie martwię :lol:
Epimedia dopiero obserwuję od kilku lat, w tym roku pojawiło się sporo nowych, ale już mogę powiedzieć, że długość kwitnienia bardzo zależy od gatunku, najkrócej kwitną odmiany E. grandiflorum, jakieś dwa tygodnie, a absolutnym rekordzistą w krótkości ;) kwitnienia jest popularne Epimedium x rubrum.
Małgoś, nawet nie o kolor chodzi, ale o obfitość kwitnienia, no nie ma, nie ma... ;) Ale jeszcze dam mu szansę ;) Piwonia bardzo odpowiada! Jak jest niepełna, to odpowiada, kolor nieważny :)
O to drzewko?

DSC_0158.jpg

To metasekwoja 'Gold Rush', śliczna :)
W kwestii tego, że nie masz gdzie sadzić, mam zdanie odrębne :P
A w chwili, gdy to pisałaś, już byłam spokojna ;) , ale godzinkę wcześniej to nasza nowa kadra siatkówki mnie dość poważnie poruszyła :lol:
Ewa, oj, żebyś wiedziała, że nie można się nudzić, a czsem bym chciała... :rotfl1: Robota mnie przerasta, nie ogarniam, chwasty rosną na potęgę, dobra nie narzekam, nikt mi nie kazał się ogrodnictwem zajmować ;) Ja też lubię rośliny, które mają dużo kwiatów, a szałwii nie ;) Na szczęście są jeszcze inne takie ;)

No dziś było mięsko i szyneczka ;) , ale pracować cały dzień się nie dało, bo lunęło trochę za wcześnie i za solidnie,
nie bardzo wiedziałam, za co się brać, gdy mokrość wokół, to w zasadzie się trochę ponudziłam...
A nie mogłyśmy wracać, bo ciocia warsztat stolarski rozłożyła :lol: To, co ciocia wyczynia z różnych desek, śrubek i innych takich, wprawia mnie w zdumienie i podziw! Jak skończy i pokażę, to jestem pewna, że i Wam się ten podziw udzieli :)
Robota się jednak posuwa, jeszcze ze dwa popołdnia i już dotrę z plewieniam we wszystkie miejsca i będę mogła zaczynać od nowa :rotfl1:
Wysadziłam też prawie wszystkie rośliny z balkonu, a nie było tego mało ;)

To teraz kwiatki :)

Polygonatum hookeri

DSC_0282.jpg

Mellitis 'Alba'

DSC_0272.jpg

Cornus kousa 'Snowbird'

DSC_0261.jpg

Piwonie!
Ta najpiękniejsza zdecydowanie! I w słońcu, i w chmurach ;)
Paeonia 'Early Windflower'

DSC_0253.jpg

DSC_0271.jpg

Paoenia 'Early Scout'

DSC_0285.jpg

Pierwsza Peeonia delawayi

DSC_0334.jpg

Campanula chamissonis

DSC_0294.jpg

Penstemon fruticosus 'Alba'

DSC_0302.jpg

Anemone rivularis

DSC_0342.jpg

Ładne dispora...

DSC_0292.jpg

DSC_0329.jpg

DSC_0346.jpg

I jeszcze taka niespodzianka, przez tyle lat w poniewierce ;) , na nieodpowiednim stanowisku, niekochana ;)

DSC_0338.jpg

I widoczki...

DSC_0258.jpg

DSC_0317.jpg

DSC_0218.jpg

DSC_0353.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2015 21:40 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Zielona Ania, andrzejek, Margo2, Orszulkaa, dkny, DANA, Bozi, xMonia, Krzysia

Martowy ogród 30 Maj 2015 22:45 #374814

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
O, hosty kwitną niebiesko.... :woohoo: , czarodziejko.... :hearts: . Jestem przyziemna w sprawach upodobań dlatego pojedyncze białe piwonie bardzo podobają mi się..... :) , niepokoi mnie tylko dlaczego znów białe.. :devil1: .
Żarty na bok.....ogród botaniczny powstaje... :bravo:

Martowy ogród 31 Maj 2015 08:30 #374855

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
"Ładne dispora" :rotfl1: Pokaż też brzydkie, pomogłoby to w identyfikacji moich.
Sporo się dzieje (ciekawe co tym razem Ciocia szykuje), nowe przyrosty na iglakach, kwitnące derenie i kwitnące piwonie bylinowe! Nie muszę chyba dodawać, że te, u mnie ciągle w niezbyt zaawansowanej fazie pąka.
Dolało nam, ciekawa jestem jak teraz mają się proporcje drzew do 'poszycia'? Z fragmentów zdjęć widzę, że już całkiem dobrze jest.

Martowy ogród 31 Maj 2015 19:36 #374998

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dereń kousa kwitnie! Marta, jak Ty go zaczarowałaś? U mnie czwarty rok kicha :placze:
Zdecydowanie mnie nie lubi, w przeciwieństwie do azalki, która Ciebie lubi, chociaż Ty jej nie lubisz :happy4:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Martowy ogród 31 Maj 2015 22:46 #375089

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Widzę, że się mądralujesz :funnyface: w innych wątkach na temat piwonii, to pokaż co teraz kwitnie. Ja akurat szukam takich co rozkwitają przed różami. Potem konkurencja mi nie potrzebna :P .

Martowy ogród 31 Maj 2015 23:10 #375098

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ja też jestem ciekawa, co tym razem ciocia wymyśliła, drewno, wiertarka, śrubki ...... :think:
Sezon piwoniowy otwarty (biała śliczna), niekóre już u mnie przekwitają, np. delawayi, wysiliła się .... 3 kwiatki raptem.
Coś mi się wydaje, że z czasem będziesz miała coraz więcej miejsca na hostki i przesadzanie będzie konieczne,
weź to pod uwagę wysadzając balkonowe zapasy i planując sadzenie "nowych" piwonii. ;)
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Martowy ogród 01 Cze 2015 06:40 #375123

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Pięknie :hearts: A co to za niebieskie kwiatuszki pomiędzy hostkami?
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy ogród 03 Cze 2015 20:57 #375931

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, gdybyż hostki chciały tak ładnie kwitnąć... No ale nie chcą i trzeba je kochać mimo tego ;) Warto teraz nie przegapić momentu, kiedy pędy kwiatowe tak łatwo się wyłamują i może się uda uniknąć widoku kwiatów ;)
Ja też bardzo lubię pojedyncze białe piwonie :) Nie ma się co niepokoić, to bardzo dobry kierunek jest :)
Vituś, nie ma brzydkich disporów :) A Ty masz jakieś oprócz D. favum? Oj, dużo się dzieje, kwitnień sporo, kwiateczki się w miarę spisują, kulki też, jest na czym oko zawiesić, moim zdaniem ;) U mnie piwonie też jeszcze w różnych fazach, no ale start odgwizdany! :) Proporcje drzew do podszytu wciąż jeszcze nieodpowiednie, tak czekam i czekam, jak te drzewa śmigną, jak obiecywałaś już kilka lat temu ;)
Dalu, kwitnie mi kilka dereni, ale też mam takiego jednego upartego, ponoć niekwitnący... Wiem, że Ty masz tę odmianę chińską, tak? To on powinien kwitnąć już... Ja tego swojego bym wywaliła, bo to jakiś taki nieudacznik ;) podszył się pod odmianę, którą kupowałam, ale szkoda tego cienia, który daje...
Azalia mnie jak dotąd nie lubiła... Może i Twój dereń się do Ciebie przekona ;)
Edytka, już pokazuję :) Bo pięknie kwitną! W zasadzie wszystkie piwonie zdążą zakwitnąć przed różami, no przed niektórymi różami :lol: Niektóre piwonie... :rotfl1: Ale tak dla pewności powinnaś w hybrydach pogrzebać, bo one kwitną wcześniej od chińskich.
Elu, ciocia objawiła nowy talent :) , bardzo użyteczny talent!
U mnie delavayi raczyła dwa kwiaty pokazać, ale i tak jestem szczęśliwa, widać wiele mi do szczęścia nie trzeba :lol:
Miejsce dla host zawsze się u mnie znajdzie, zdarza się, że nornice też je załatwiają :mad2: Staram się sadzić w odpowiednich odstępach, żeby już tych host, dla których miejsce w jako-takim cieniu się znalazło, nie ruszać...
Ale trzeba reagować na nowy cień, chociaż teraz mogę już zrobić cień, gdzie zechcę, no z pomocą cioci oczywiście, a właściwie to ciocia może z moją pomocą... :rotfl1:
Monika, to Camassia 'Blue Melody', jakoś tak lubi sobie poleżeć na hostach ;)

No to może zacznę od wyczynów cioci, bo ja to ostatnio przez te upały dużo nie wyczyniam ;)
Ciocia postanowiła się sprawdzić w rzemiośle stolarskim i produkuje różne takie konstrukcje, a wszystko zaczęło się od nieszczęsnego tojleta... Kto sądził, że to się na listwach i kotwach zakończy, był w błędzie :lol:
Pojawiła się kratownica, po której będzie się pięło wszystko! :rotfl1: Bo najpierw ciocia tak po linii ;) warzywniczej posiała tam fasolę i groszek, ale nie wschodziły, więc kupiła kobeę. A jak posadziła kobeę, to fasola i groszek wykiełkowały! :rotfl1:

DSC_0059.jpg

Kolejna konstrukcja to podpora dla jeżyny... Ciocia wyczytała, że taka jeżyna może mieć tylko 12 pędów i proszę bardzo, dla każdego jest sznureczek :rotfl1: Nie wiem tylko, co dalej/wyżej ;) , czy tam już będzie można rosnąć, jak się będzie chciało :rotfl1:

DSC_0055-3.jpg

To nie koniec, bo maliny się przechylały... No to dostały takie konstrukcje i tu uwaga, po tej kratownicy ma się piąć klematis, bo ciocia się w klematisach zakochała! :jeez:

DSC_0099.jpg

A ja tak obserwowałam poczynania cioci i wpadłam na pomysł, że te cudowne umiejętności cioci nie mogą się tak marnować! ;) Takie kotwy i baliki (baliki?) :lol: to przecież rozwiązanie moich problemów!
Oto już gotowe rozwiązanie! :woohoo:

DSC_0089-3.jpg

Tu akurat nowe hostki i epimedia pod daszkiem, ale na tym się nie skończy :) Trochę się przechyla, bo ponoć jakiś oślak ;) krzywo kotwę wbił... Znaczy ja... :lol:

A teraz kwiatki :) Bo tu jednak najbardziej o kwiatki chodzi :lol:

Penstemon mensarum

DSC_0065.jpg

Camassia 'Semiplena'

DSC_0061.jpg

Posłonek 'The Bride', cudny, ma takie srebrne listki...

DSC_0022-2.jpg

Posłonek 'Ben Hope'

DSC_0024.jpg

Dysosma pleiantha

DSC_0006.jpg

A teraz piwonie!

'Paula Fay'

DSC_0052-2.jpg

DSC_0045.jpg

'America'

DSC_0053-3.jpg

DSC_0049-4.jpg

'Purple Spider'

DSC_0087.jpg

Pierwszy kwiat 'Sword Dance', to chyba ona...

DSC_0085.jpg

Kulki też piękne, najbardziej chyba lubię przyrosty świerków kaukaskich...

'Schovenhorst'

DSC_0357.jpg

'Tom Thumb Gold' W tamtym roku coś mu się stało z częścią przyrostów i teraz wygląda trochę dziwnie ;)

DSC_0358.jpg

I widoczki...

DSC_0339.jpg

DSC_0354.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2015 21:13 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, gorzata, Margo2, Orszulkaa, piku, DANA, Bozi, Krzysia

Martowy ogród 03 Cze 2015 21:16 #375938

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Mieć taką Ciocię :woohoo: super

Czy mogę prosić o jakieś widoczki rabat? Jak się ma biała i jak idzie ze słoneczną?
Zapraszam
Mania Zieleni

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.643 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum