TEMAT: Martowy ogród

Martowy ogród 09 Maj 2015 22:23 #366586

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Puste przeloty nie maja ekonomicznego uzasadnienia...... :happy-old:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy ogród 10 Maj 2015 21:08 #367135

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Wybaczcie tę przerwę w dostępie do Martowego... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Martowy ogród 10 Maj 2015 21:12 #367142

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Wiemy, wiemy. Martula miała dostawę towaru :)

Martowy ogród 10 Maj 2015 21:13 #367144

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Pojawiasz się i znikasz i znikasz .... :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy ogród 10 Maj 2015 21:35 #367163

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Nie, usunąłem jej wątek przypadkowo...ale może to jakiś znak od losu, żeby miała czas na posadzenie nowych nabytków :rotfl1:

Martowy ogród 10 Maj 2015 22:30 #367223

• Edyta
  • Edyta's Avatar
artam wrote:
A dopiero wczoraj doceniłam swój fart w tej kwestii, bo te morelowe kwiaty się rozwinęły i okazały się przecudną odmianą 'Cameo'! :woohoo:

DSC_1288.jpg

A tak wygląda mój Yukigoten :rotfl1: :

Mam takie 2 gałązki. Pomyślałam, żeby go odkopać i sprawdzić, czy da się taką gałązkę oddzielić (tzn, czy ma oddzielne korzenie). Co planujesz zrobić ze swoim?

Martowy ogród 11 Maj 2015 21:25 #367597

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Tomku, samochód pomieścił, ogród może też ;)
Marta, konsekwencja może nie jest moją najmocniejszą stroną, ale upór i determinację potrafię wykazać :) Podążamy do celu ;)
Dorotka, w zasadzie to nie wiem, czy ja tę dyscyplinę utrzymałam... Od jednych kupiłam więcej, od innych mniej, to chyba tak w sam raz? :rotfl1:
Ewa, to był akurat wykład z kultury i sztuki współczesnej :eek3: , to chyba nie ma się co dziwić, że prowadzący na psychologii mógł się nie znać ;) Ja prócz roślin już teraz niczego nie kolekcjonuję, a Ty jeszcze obrazy :) Ewa, a Ty właśnie na mniejsze roślinki mogłabyś się trochę przerzucić, skoro ogród nie z gumy... Jednak mniejsze roślinki mniej miejsca zajmują niż róże czy azalie, a wdzięczne takie! ;) Za posadzenie też ;)
Anetka, tam tych szaleńców przewijają się setki, może do lipca coś zostanie ;) Oj, dostawiają ciągle, będzie dobrze :)
Aniu, po Twoim wpisie dopakowałam kurteczkę, ale się na szczęście nie przydała :) A aparat się naprawił, widziałam :) Widocznie uznał, że jednak nie może Ci psuć humoru ;)
Wiesiu, to i dobrze, że gajowe rosną, bo gajowe właśnie najfajniejsze :) Ja też poczułam, że koniec :) nie muszę dokupić! :lol:
Marysiu!Co też Ty mówisz?! :rotfl1: Czy jesteś pewna tego, co mówisz? :happy3: Nie pomyliłaś z różami na przykład? :happy: Epimedia to takie kolorowe kwiateczki z kolorowymi listkami!
A z pierwszą częścią Twojej się całkowicie zgadzam :) i fajnie jest, że się różnimy w tych swoich preferencjach roślinnych, nie ma nudy :)
Marzenka, no dokładnie to samo pomyślałam! :lol: I faktycznie się zdziwiłam... :lol:
Paweł, oj, dobrze to wiemy, prawda? :) Ale tym razem za bardzo mnie nie poniosło... Muszę trochę przystopować, bo już wcześniej mnie poniosło! ;) Ale klonom oprzeć się nie dało :)
Ewa, my też blisko nie mamy, ale wielbiamy tam jeździć i po prostu musimy! :)
Monika, ja tam bym po tego pigwowca wróciła ;) To taka perełka wśród generalnie nieciekawych pigwowców, a przy tym wydatek niewielki, a radości kupa ;)
Igor, no jak po Krzywaczce? ;) Dementuję, Krzywaczka cała i zdrowa! :) Fajnie, że udało Ci się przyjechać :)
Marta, no w każdym razie osób! ;) Relacja jest! :)
Magda, no właśnie... Piękna nasza Polska i wielka i kurczę, daleko wszędzie! :rotfl1: Nie było Cię, ale myśleliśmy o Tobie :)
Ewa, w zasadzie to nie wiem... ;) Wydaje mi się, że była... Jak na Krzywaczkę, to naprawdę niewiele kupiłam, mogłabym dużo więcej, gdybym mogła :rotfl1:
Igor, a jak powiem, że dziewięć, to wstyd będzie i przestaniecie się ze mną kolegować? :lol: A zaryzykuję! Dziewięć, ale zacnych! :lol: A co się Jola ma tłumaczyć? Ma mnóstwo miejsca w ogrodzie, to kupuje! :rotfl1: ;)
Aniu, nieprawda, były i doniczki w środku, ale ledwie kilka :)
Magda, teraz to był tzw. pikuś, a w zasadzie beagle! :rotfl1: :rotfl1: Poważnie, Jola psa do adopcji wiozła :)
Ewa, pustym przelotom mówimy zdecydowane nie! Bo wielką wagę do ekonomii zakupów przykładamy :rotfl1:
Igor, chciałeś dobrze, prawda? :rotfl1: :rotfl1: Nie tłumacz się! :rotfl1:
Izuś, otóż to! A towar przedni! Teraz wyeksponować trzeba...
Dorotka, no i czemu w tym momencie urwałaś i dalej nie śpiewasz? :rotfl1: :happy3:
Edyta, my to musimy być w czepku urodzone, nie? ;) Ja już wszystko wiem :) Musiało dojść do zamieszania sadzonek, bo pigwowce się rozmnaża z sadzonek zielnych, zatem każda ma swój korzonek, możesz śmiało zaryzykować rozsadzenie. Ja przesadzę sobie w całości gdzieś, jeszcze nie wiem gdzie :) Może biało-morelową rabatę zrobię? ;)

Weekend, wiadomo, udany, cudowny, wspaniały! Wyjazd do Krzywaczki, relacja ze spotkania w relacjach ze spotkań :)
Czekam na te wizyty z ogromną niecierpliwością, już kilka dni przed błędna ;) chodzę...
Wszystkim uczestnikom spotkania bardzo, bardzo dziękuję! Gospodarzom przepięknie dziękujemy :) :hug:
Może cudnego grzyba pokażę, którego nam/sobie ;) sprawili...

DSC_1451-2.jpg

A po powrocie, kiedy już przebolałam, że wszystko, co fajne, się tak szybko kończy, pojechałam na działeczkę zostawić zakupy i popracować w niedzielę, bo zaległości mam ogromne... No i jeszcze presja wprowadzenia w życie nowej koncepcji wystąpiła ;) Klony przy domeczku, taka nowa idea się pojawiła, ale że tam już rośli inni ;) , trzeba było ich przesadzić... Jak tylko przyjechałam, zaczęło lać! :angry: Co tam deszcz, kiedy chęć do pracy jest, ubrałam się w co tylko mogłam i do działania! Przesadziłam berberysy i stwierdziłam, że to była bardzo słuszna decyzja :)

DSC_1456.jpg

Na ich miejsce posadziłam na razie trzy klony :) Wiem, że to na razie nie wygląda, ale będzie ;)

DSC_1501.jpg

No i wkrótce przemokłam tak, że rozsądek kazał wracać do ciepłego domku, ale na chwilę lać przestało, to jeszcze to i owo uwieczniłam :)

Zaczęły kwitnąć kukliki :)

Geum 'Cosmopolitan'

DSC_1498.jpg

Geum 'Alabama Slammer'

DSC_1499.jpg

Geum 'Bell Bank'

DSC_1496.jpg

Geum 'Flames of Passion'

DSC_1506.jpg

I świeżo posadzony, zdobyty dla mnie przez Izę :hug: rewelacyjny kuklik, którego nigdzie w świecie nie ma ;)

DSC_1467.jpg

Kukliki śliczne, ale epimedia śliczniejsze :)

'Korin'

DSC_1464.jpg

'Marchacos Sprite'

DSC_1462.jpg

'Rubinkrone'

DSC_1470.jpg

'Shiho'

DSC_1472.jpg

Jeszcze raz Uvularia sessilifolia w pełnej krasie :)

DSC_1492.jpg

Disporum flavum

DSC_1330.jpg

DSC_1481-2.jpg

Bożykwiatki :)

DSC_1504.jpg

I widoczki :)

DSC_1476.jpg

DSC_0004-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, gorzata, rm27, piku, chester633, affa, Anowi

Martowy ogród 11 Maj 2015 21:36 #367606

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Aparat się sam nie naprawił tylko wylądował u pana w serwisie i został przeze mnie odebrany na pięć minut przed zamknięciem tegoż w piątek (w sobotę nieczynne). Dodam tylko że ostatnie kilkaset metrów pokonałam biegiem.
Fajnie, przefajnie było w sobotę, tylko za krótko!
Zapraszam
Mania Zieleni

Martowy ogród 11 Maj 2015 21:39 #367610

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Fajnie,że się wyprawa udała. Nasza do Krakowa też :dance: A jak tam disporum cantoniense? Moje i Moni(waszyngtońskie :) )zakwitnie :lol:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Martowy ogród 11 Maj 2015 21:47 #367616

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jacy wszyscy rozjeżdżeni...... :woohoo: Marta zostałaś kolekcjonerką co się zowie, tyle masz śliczności, mów jak to ogarniasz? nazwy, wymagania i upychanie nowego..... :idea1: , jestem w szoku coraz bardziej..... :supr3:

Martowy ogród 12 Maj 2015 07:57 #367726

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kukliki zdecydowanie śliczniejsze są :P . Mam takiego najzwyklejszego i bardzo go lubię. Dokukliczę się w inne kolory jeśli spotkam :tongue2: . Uwielbiam takie bezproblemowe roślinki :hearts: .

Zakupy godne podziwu :woohoo: ... i naśladowania :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Martowy ogród 12 Maj 2015 08:00 #367728

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, dzień dobry!
Zakupy pierwsza klasa :woohoo:
Jęczałam potem Joli-pamelce, że klonów mi trza... ale ja je jeszcze złapię ;-)

Masz przepiękne epimedia i kukliki... kuklików w ogóle nie znałam - tymczasem, to takie wdzięczne kwiatuszki!
Muszę dziś popatrzeć w ogrodniczym za nimi...

Miłego wtorku!

Martowy ogród 12 Maj 2015 13:23 #367824

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marta, pierwsze i jak dotąd jedyne epimedium mam i ja!!! Malutkie jest, ale śliczne i nawet ma kwiatuszki ;)
Kurcze, szkoda, że ja słaby wzrok mam, bo żeby je dojrzeć, to muszę kłaść się na ziemi i okulary wkładać :happy4:
Kogoś pytałaś, co mu się bardziej podoba - listki czy kwiatki. Ja mówię zdecydowanie - listki!
Kukliki też śliczniutkie i też u mnie nieobecne :placze: No, ale ten wzrok...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Martowy ogród 13 Maj 2015 23:17 #368407

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Twój wątek to kopalnia nowych chciejstw :silly: Cokolwiek tu rośnie, od razu w niezliczonych odmianach :woohoo: .
Ten klon o jasnych liściach cudny, napiszesz coś więcej o nim? I jeszcze o tej roślinie z ostatniego zdjęcia.
Zarówno zbliżenia (np. kuklików) jak i ogólne widoki - bardzo ciekawe :bravo:

Martowy ogród 15 Maj 2015 21:27 #369144

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aniu, szkoda, że aparat się sam nie naprawił, to dawało mi pewną nadzieję, że mój może też by tak mógł ;) Ale pan z serwisu niezbędny jednak...
Zawsze jest za krótko :( , trzeba ten szkółking lubelski przedsięwziąć :)
Iwonka, ach, te nasze udane wyprawy! One na jakiś czas nawet apetyt zakupowy zaspokajają! :lol:
Moje disporum zapadło się pod ziemię ;) i to dosłownie, pod nim przebiegał korytarz nornic, jak dotąd nie wychodzi, boję się tam pogrzebać, ale może nie zjadły, tylko zapadły ;) Co radzisz, pogrzebać? Kwitnienie disporum Moni to ja już w tamtym roku widziałam :)
Ewa, fajne są takie rozjazdy! :) Polecam :)
No właśnie trochę nie ogarniam ;) , najgorzej z tym plewieniem mi idzie... Czasu, czasu brak! Jak nazwa wypadnie z głowy, to jest zeszycik, wymaganiom staram się sprostać, najgorzej z tym plewieniem... Ja naprawdę mam najszybciej rosnące chwasty na świecie :lol:
Dorcia, kukliki wcale nie są takie bezproblemowe, trzeba je co jakiś czas dzielić i odmładzać... Ale moje w większości młode, to pomyślę o tym dopiero za jakiś czas, na razie faktycznie bezproblemowe, no i śliczne, zgodzę się, ale nie najśliczniejsze :P Klony jak najbardziej godne naśladowania :)
Agnieszka, zachęcam do kupienia kuklików, te nowe odmiany są naprawdę urocze i dość długo kwitną. Z zakupów jestem bardzo zadowolona, ale ja to zawsze jestem zadowolona z zakupów, bo same ładne roślinki kupuję :rotfl1:
Czy to Ty pisałaś o zielonym Dissectum? Jaki piękny okaz widziałam dziś w naszym zaprzyjaźnionym sklepie ogrodniczym!
Jeśli to Ty, to powiem, że masz rację, ta jednolita zieleń ładnie postrzępiona ;) ma w sobie coś, choć ciapate rózne też... :)
Dalu, gratuluję zatem bardzo udanego zakupu! :) Oj, wcale nie trzeba mieć okularów do epimediów ;) , ja tam ledwo widzę ;) , ale epimedia widzę! :) Choć ja też wolę liście... Gatunki pochodzące z Chin zatem preferuję :) I sporo z tych preferencji ;) już rośnie :)
No a do kuklików to już w ogóle okularów nie trzeba! :P
Gabrielu, no bo jak coś ładne, to trzeba kupować, prawda? ;) Toteż kupuję :)
Klon o jasnych liściach to Acer shirasawanum 'Jordan', rośnie trochę szybciej niż 'Aureum' i przez całe lato zachowuje ten żółtawy odcień, pięknie też przebarwia się jesienią. Ma też rewelacyjne nasienniki w intensywnie czerwonym kolorze, ale nie wiem jeszcze, czy dane mi będzie już w tym roku je zobaczyć...
A na ostatnim zdjęciu jest wawrzynek 'Carol Mackie', rośnie bardzo szybko, a pachnie! To może go jeszcze raz w słońcu :)

DSC_0066.jpg

Dziś miałam przyjemność gościć bardzo niespodziewanego gościa :) Nasza Administracja :) przebywała w Lublinie i wyraziła chęć wizytacji ;) Martowego :) Wizyta trochę w pośpiechu, ale obejść dwa razy ogród zdążyłyśmy i zasiąść przy kawie też :)
Alinka wykazała zrozumienie dla pewnych niedociągnięć ;) , zdarzało się, że jak chciała coś sfotografować, to musiała wyplewić :lol: , ja dzielnie pomagałam :)

DSC_0086-2.jpg

Bardzo dziękuję, Alinko, za wizytę i ciepłe słowa, ale msisz jeszcze wrócić, bo się nie podpisałaś na domeczku! :)

A ja cóż, plewię głównie i od czasu do czasu sobie coś posadzę... Znów okazało się, że same potrzebne rośliny kupiłam, bo miejsce się znajduje, to chyba tak to należy interpretować :lol:

Kwiatki teraz :)

Primula sieboldii 'Alba'

DSC_0012.jpg

Piwonie Młokosiewicza kwitły, jak mnie nie było, na tyle się załapałam ;)

DSC_0020.jpg

Po raz pierwszy...
Paeonia officinalis 'Mollis'

DSC_0025.jpg

Trillium luteum

DSC_0033.jpg

Polygonatum verticillatum

DSC_0026.jpg

Dodecatheon dentatum

DSC_0042.jpg

Dodecatheon meadia 'Ali'

DSC_0043-2.jpg

'Valentine' serduszka :)

DSC_0048.jpg

Ładne tulipanki :)

DSC_0055-2.jpg

Mertensia sibrica

DSC_0063.jpg

'War Paint' Wszyscy pokazują, to i ja ;)

DSC_0067.jpg

Picea mexicana 'Pervana'

DSC_0037.jpg

Dicentra 'Ivory Heart'

DSC_0071.jpg

Tawuła śliwolistna

DSC_0068.jpg

Hosta 'Montana Aureovariegata' w otoczeniu konwalii 'Polish Beauty'

DSC_0039.jpg

I widoczek :)

DSC_0027.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Bozi, anabuko1

Martowy ogród 15 Maj 2015 21:33 #369150

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, skąd Ty takie cuda wynajdujesz :woohoo: :thanks: Taka Primula sieboldii 'Alba' - no klejnocik, po prostu :hearts:
A do mnie Alinka nie zajrzała, jak była w Sandomierzu :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 21:35 przez olibabka.

Martowy ogród 15 Maj 2015 21:34 #369151

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
O kurczę ,ten wawrzynek śliczności ,a ten klonik cudny .Pięknie Martuś ,pięknie :hearts:

Martowy ogród 15 Maj 2015 21:38 #369155

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Bez podpisu się nie liczy! ;) Administracja czy nie - trzeba powtórzyć! Żadnej taryfy ulgowej!
Gipsówka ;) śliczna, ale nadal uważam, że nie mam miejsca...
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.804 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum