Januszu.. no jakby to powiedzieć,, Byłabym bliżej, to kopnęłabym w kostkę, żebyś nie mówił tego, co powiedziałeś
A będąc serio- to przyznam, że rabatę z nowo posadzonymi klonami oczyściłam uczciwie- tzn ten kawałek z nasadzeniami. Bo dalej jeszcze nie poszłam.. Szczególnie starannie oczyściłam przez posadzeniem wydmuchrzycy- tu cały teren wydarniowałam do gołej ziemi.
Na rabatach to różnie mi wychodzi.. Wydawało mi się, że przekopałam i wydłubałam, ale jak widać średnio starannie, bo już odbijają nowe trawki.. Jednak są młodziutkie i łatwo się je wyciąga z całym kłączem- krótkim, więc to muszą być odrosty z pozostawionych resztek.
Wiem, że masz rację pisząc o dokładnym oczyszczaniu- ale czasem tak nie mam siły
Z rabatek bardzo się cieszę, a i Mąż chodzi po ogródku zadowolony- że wreszcie nabiera wyglądu i kształtu
Dziś nawet się rozpędził i stwierdził, że sobote chce poświęcić na ogródek.. Niedługo się nacieszyłam ta wiadomością, bo za kilka godzin wspomniał, że w sobotę jakieś mistrzostwa..czy coś..
Julciu- dzieki za zdjęcie! Piękna konstrukcja- sama to ukręciłaś..
Powojnik wygląda bardzo zwiewnie- nie mogę się go doczekać!
O ślimakach kiedyś słyszałam, że zastawiać trzeba pułapki piwne. Więc któregoś dnia Mąż otworzył piwko, więc ja poprosiłam o zostawienie 2 łyków dla ślimaków.. Zaczęłam szukać na necie info o pułapce i się doczytałam, że " ślimaki lubią piwo ale pułapka musi być głęboka, żeby się potopiły, bo inaczej się opija i będą rozrabiać"
Ubawiła mnie ta instrukcja, Mąz dopił swoje dwa łyki.. a ja muszę wkopać jakiś pojemniczek po czymś spożywczym i zainwestować w całą puszkę
Agatko- ja zastanawiam się, czy w zlokalizowane 2 mrowiska nie wlać octu. Pamiętam, że kiedyś Tata tak zwalczył mrówki..
Ciekawostka- nowa odmiana pigwowca
- odrosty rosnące pod agrowłókniną, wybarwione po jej usunięciu. Pigwowiec agro-variegata
.
Korzystając z wolnego przedpołudnia wybraliśmy się z Mężem na spacer do pobliskiego lasu.. Sezon na grzyby uważam za rozpoczęty
Pierwsze w tym roku maślaki- pozwoliłam im rosnąc dalej- niech się mnożą do jesieni
Wtedy będę je
kosić
Miłego wieczoru