Dzień Dobry,
I u nas słoneczko nieśmiało przebijało przez chmury ale ja leżę jak kłoda zwalona choróbskiem (zapalenie tchawicy) i zawrotami głowy (niestety muszę wrócić do leków na te zawroty co mi się nie podoba
nie wiem co jest i trochę mnie to dobija bo prawie od pół roku było okejos
). No a od jutra szkoła ..i nie wiem czy iść na wykłady czy nie. Zapewne samopoczucie mi podpowie
Odpowiedzi:
Kasiu - zima, zima i po zimie. Wczoraj popołudniu wszystko szlag trafił i mamy późną jesień z powrotem.
Ej no ! z tymi różami to przesadzasz. A Ty ? A Majutek ? A Pam ? A Daisy ? I wiele innych osób ?
Efekt zależy od kombinacji kilku czynników (stanowiska, gleby, kompozycji rabat, doboru odmian, podlewania, nawożenia, cięcia itd...) ale wydaje mi się, że jest do osiągnięcia (nawet i lepszy) w zasadzie wszędzie (patrz jakie cuda zdziałała na piaskach Constancja) a to tylko kwestia czasu ....(ale się wymądrzyłam
)
Edytka - a nie możesz zwalić na mnie całej winy i dalej rozrabiać
? Oj niestety też tak mam, że ledwie zima zawita a ja już nie pamiętam o pooranych rękach, plamistości, bruzdownicy, mszycach, przycinaniu, ogławianiu, zbieraniu liści itd. itd. Wczesną wiosną znowu głupawki dostanę na zakup nowych - na bank!
Czekaj, czekaj ...jako hortensję wybrałaś Rose de recht ?
Taki zestaw róż jak wymyśliłaś będzie super wyglądał. I pięknie pachniał.
Oj Kobity, kobity - co Was napadło z tym, że nie będą. Będą !
Agusiu - dziękuję bardzo
Dzisiaj zabiorę Was w małą podróż w przeszłość. Niedaleko, kilka kroków zaledwie bo do 2011 r. tj. do początków ogrodu (gwoli ścisłości, do domu wprowadziliśmy się latem 2009 ale wtedy wysialiśmy tylko trawnik i to bardzo nierówny i dopiero w 2011 zabraliśmy się za ogród na poważnie zaczynając od zdarcia całego trawnika).
Pokażę czasy kiedy na rabatach mieliśmy jeszcze włókninę. Po roku została usunięta ze wszystkich rabat i teraz mamy już tylko korę lub kamyczki bezpośrednio na ziemi.
Ok nie przynudzam - jedziemy!
Widok od strony domu na tył ogrodu. Od tego czasu rabaty zmieniły nieco kształt i niektórych mieszkańców. M.in. przy łuczku (wtedy pojedynczym) rosły giardinie, a z tyłu widać rabatę brzozową połączoną z rabatą wokół ogrodu (rok później rabaty zostały rozdzielone)
Rabata z bonicami. W środku zamiast świerka hoopsi 3 tuje szmaragd i róża RU na pniu w donicy (padła rok temu)
Rabata różana wzdłuż południowego ogrodzenia tj. ta na której teraz rośnie william morris, morelowe róże, gertrude jeckyll itd. (mieszkańcy się pozmieniali)
I rabata z bonicami oraz w tle rabata różana południowa - 2011
Leonardo da Vinci - pierwszy sezon
Gertrude Jeckyll - pierwszy sezon
Symphaty - pierwszy sezon
Chcecie jeszcze ?