TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 18 Sty 2016 22:56 #426616

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Edytko, dlaczego od nas uciekłaś?
Kiedy założysz wątek? Nie daj się prosić
Czasem niestety musimy poświęcić prace ogrodowe na rzecz codziennego życia. Mam nadzieje, że mimo wszystko znajdziesz czas na ogród i dla nas :kiss3:

Maju, ja nie wiedziałam, ze on może być taki wrażliwy. Mój jest widocznie jakimś termiantorem. Przetrwał nawet tę ostrą zimę, co to wytłukła większość róż. Chcoiaż u mnie trzeba przyznać padła tylko jedna wtedy

Iza
, a co te Twoje psiska wyprawiały z tamaryszkiem? Deptały?
Mój flesz wcale nie jest nim zainteresowany
Ja rozsądnie jeszcze poczekam na wiosne, żeby nie było, że przyjdzie, a potem zaśnie na chwilę i zima znowu się wedrze.
Zresztą na razie nie mam czasu na tęsknoty.
Ale pewnie jak się już zacznie robić cieplej to i mnie weźmie

Ewcia, jednak uległaś :devil1:
Wcale się nie dziwię, one są cudne. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną. No, ale za to jak :whistle:
Dobrze, że jeszcze rozsądnie masz ścieżki. :rotfl1:
Gorzej jak wpadniesz na pomysł, że po co i one, że przecież można fruwać :rotfl1:
A tak na poważnie, znając Ciebie na pewno znajdziesz dla nich miejsce

Ewa
, może udałoby się jakoś to wszystko zgrać z tą podróżą. Tylko, czy będziesz miała siły na cotygodniowe balety? :happy:
A próbowałaś już go sadzić?
Nawet nie przypuszczałam, ze on taki wrażliwiec

Kasiu, ja też nie miałam pojęcia do tej chwili. Ja myślałam, ze on jest nie do zdarcia. Przynajmniej mnie się nie dał usunąć :happy:
Może ten mój żywopłot powoduje, że jest u mnie cieplej?
Wydaje mi się, że to może być ten sam tamaryszek. Dlatego jestem zdziwiona

Monia, święta jak dla mnie muszą być. I nawet może być podczas nich taka pogoda jak teraz. Max 2 tygodnie. :)
Masz rację, pozostałe miesiące sezonu też zasługują na uwagę. Te wszystkie bylinowe piękności przecież muszą cieszyć nasze oczy. Dopisujemy jeszcze sierpień. A lipiec nie?

021-18.jpg

023-23.jpg

026-23.jpg

028-22.jpg

029-19.jpg

030-21.jpg

033-19.jpg

034-17.jpg

035-16.jpg

036-15.jpg

038-18.jpg

041-14.jpg

043-13.jpg

044-11.jpg

045-14.jpg

048-14.jpg

050-9.jpg

052-7.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, VERA, edulkot, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 18 Sty 2016 23:24 #426626

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Lipiec także !!!!!! Przecież to większość lilii i liliowców :flower2:
Pozdrawiam Vera :)

Ogródek Gosi 19 Sty 2016 20:47 #426850

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
No to dopisujemy tez lipiec :)

Ogródek Gosi 19 Sty 2016 22:02 #426878

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dopisujemy lipiec a potem sierpień bo powtarzają róże, później wrzesień bo ogród powoli nabiera cudownych ciepłych barw, podobnie październik i dochodzimy do najgorszego okresu w ogrodzie gdzie cieszy tylko fakt zbliżających się świąt i znowu oczekiwanie na WIOSNĘ :funnyface:

Ogródek Gosi 19 Sty 2016 22:09 #426883

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ooo widzę, że rodusie mają się u Ciebie doskonale. Zawsze jawiły mi się jako bardzo egzotyczne, bo u nas przed laty się ich nie spotykało w ogrodach. Teraz goszczą już bardzo często, ale u mnie rosnąć nie chcą, więc podziwiam u innych.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 19 Sty 2016 22:43 #426904

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Ja bym najwyżej skrócił drugą połowę zimy, na korzyść pozostałych pór roku, bo każda z nich ma swój urok :) Widać to doskonale na zdjęciach z Twojego ogrodu :bravo:
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2016 22:44 przez Gabriel.

Ogródek Gosi 20 Sty 2016 00:06 #426919

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Z moim tamaryszkiem trafiło się tak, że rósł sobie dwa lata, a potem przyszedł w zimie mróz -33 do -36 stopni przez półtora tygodnia i tego już nie zniósł. Nie jest to temperatura typowa dla większości Polski, bo w typowych radzi sobie całkiem dobrze.
Cały czas kombinuję, jak sobie zorganizować czas w czerwcu ;)

Ogródek Gosi 20 Sty 2016 22:27 #427168

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju, masz całkowitą rację. Chociaż ja jakoś źle tegorocznej zimy nie odbieram. Nie mam czasu na nudę.
Zresztą czy nie masz poczucia jesienią, że czas zakończyć sezon, żeby trochę odpocząć od trosk ogrodowych?
Ja tak mam. Szczególnie kiedy sezon jest ciężki, tak jak ten był. Ta ciągła troska o kondycję roślin podczas suszy trochę mnie wyczerpała.
Teraz nabieram znowu ochoty na prace ogrodowe z nadzieją, że ten rok będzie łaskawszy.

Aga, a dlaczego rodki nie chcą rosnąc u Ciebie? Dla mnie to najmniej problemowe rh.
Większe problemy mam z azaliami japońskimi. One mi systematycznie wymarzają.

Gabrysiu, popieram :drink1:
W sumie trochę zimy nigdy nie zaszkodzi.
Podobno od przyszłego tygodnia znowu będziemy mieli plusy. Ciekawe, czy to będzie już koniec zimy? :lol:

Ewa, jak na razie mojego nic nie bierze. Przetrwał tę pamiętną zime, kiedy padło tyle róż. Wtedy i u mnie było około 30.
Kombinuj :)

Na poprawę nastroju końcówka maja

054-12.jpg

056-9.jpg

055-11.jpg

058-10.jpg

064-9.jpg

067-6.jpg

068-6.jpg

069-6.jpg

070-5.jpg

Jakoś mi tu pusto :happy:
072-6.jpg

074-7.jpg

073-6.jpg

075-9.jpg

076-10.jpg

077-7.jpg

079-5.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): piotrek_ns, anabuko1, edulkot, Krzysia

Ogródek Gosi 20 Sty 2016 23:02 #427178

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Właśnie się zastanawiałam, kiedy stwierdzisz, że jeszcze kilku roślin Ci brakuje :rotfl1: Strasznie wielkie luki zostawiłaś na rabacie :rotfl1:
Tak się śmieję, a od jakiegoś czasu się zastanawiam, gdzie przenieść część host z cienistej rabaty, bo włażą na siebie i przeszkadzają. A mam w planie zamówienie jeszcze kilku egzemplarzy i paru epimediów na dodatek ;)

Ogródek Gosi 21 Sty 2016 09:57 #427242

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, ja dzielę i rozdaję, tylko niedługo nie będę miała juz komu rozdawać, bo wszyscy obdarowani będa w podobnej sytuacji jak ja :happy:
A tam własnie chciałam dosadzić kilka epimediów. Niech się rozrastają, no i może jeszcze jedną hostę po lewej stronie

Ogródek Gosi 21 Sty 2016 10:03 #427244

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No ,ja też zauważyłam kilka wolnych miejsc .To u mnie już takiej rozpusty nie ma :wink4: .
Aby coś wsadzić to muszę coś wykopać ,przesunąć i wcisnąć .Trzeba pogłówkować .A na dodatek mam całą masę chciejstw i kupę nasion do wysiania .I pomyśleć ,że z trzech stron mam nieuprawiane i zarośnięte ogrody .Co za strata :jeez:

Ogródek Gosi 21 Sty 2016 21:44 #427473

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Gosiu, czy red baron jest bardzo grymaśny?

Ogródek Gosi 21 Sty 2016 21:56 #427483

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Moje hosty jakoś zbyt dobrze nie rosną. Kupiłam ze 3-4 lata temu parę fajnych odmian i przez ten czas za wiele nie urosły. Myślałam, że szybciej będę mogła je dzielić. A najwolniej rosną oczywiście te najpiękniejsze.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 21 Sty 2016 23:04 #427509

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Jak pomyślę o wykopywaniu host i ich dzieleniu to aż mi skóra cierpnie, to takie same uparte egzemplarze jak trawy :flower:
A w końcu muszę to zrobić bo nawet zarosną hortensje bukietowe :devil1:

Gosiu czas przygotowań do świąt to jest właśnie czas nie myślenia o ogrodzie, tyle tylko że w tym roku był to ciągle sezon ogrodowy z wykopywaniem i sadzeniem, bo mieliśmy ładną jesień :wink4:
Też już myślę coraz częściej co, gdzie i jak, no i nasionka czekają :lol:

Ogródek Gosi 22 Sty 2016 07:42 #427528

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Witaj Gosiu,
czy ja już chwaliłem Twoje Rhododendrony i Azalie? Jeśli tak, to chwalę je raz jeszcze - to chyba najładniejsze rośliny w ogrodach (obok pierwiosnków :wink4: ).
A co to za drzewko takie ładne na poprzedniej stronie?

Ogródek Gosi 22 Sty 2016 21:21 #427733

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Goś, jak na Ciebie, to odstępy na nowej rabacie są zdecydowanie za duże :funnyface: .
Wiesz, mam tak samo, zostawiam miejsce na rozrośnięcie roślin a potem jest .... jak zwykle.
Epimedia są śliczne, nawet po przekwitnięciu, liście też są ozdobą, mam kilka nowych posadzonych ubiegłego lata,
mam nadzieję, że w tym sezonie będą już cieszyć oczy.
Do tamaryszka to i ja nie miałam szczęścia albo ręki.
Rósł, a właściwie męczył się kilka lat, po każdej zimie cięty do ziemi, wypuszczał latem kilka pędów,
a następnej wiosny powtórka z rozrywki.
Pewnej jesieni wsadziłam dwa patyki w ziemię, po roku miałam piękne sadzonki,
dałam je do posadzenia po zacisznej stronie rynku w naszym miasteczku [za ścianą księgarni].
Kilka lat nie były zbyt widoczne, ale ostatniego lata dawały po oczach, zakryły nawet widok na wątpliwej urody budynek.
Pani z księgarni pytała mnie o nazwę krzewu, bo wiele osób to interesowało ;) .
Niektórzy odłamują na rozmnożenie - może i ja powinnam pobrać sobie patyki do ukorzeniania? :happy4:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogródek Gosi 22 Sty 2016 23:53 #427820

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, a właściciele są tych ogrodów? Czy może to pustostany. Może będziesz mogła tam trochę sadzić? ;)
Bardzo dobrze rozumiem, co się czuje jak jakieś roślinki chciałoby się mieć, a tu nie ma gdzie sadzić.
Ja już lament podniosłam jakiś czas temu, że u mnie już koniec z sadzeniem i zobacz jak się potoczyło. Cały czas coś grzebię, sadzę.

Bożenko, na pewno Red Baron lubi bardziej wilgotną glebę. Na moich piaskach po prostu dużo wolniej się rozrasta.

Aga
, bo hosty dzielą się na te rosnące jak głupie i te bardzie wstrzemięźliwe. No i jeszcze zależy to od ziemi. Mam kilka takich, które dzieliłam już kilka razy i śladu nie widać. A są i takie, że mizeroty ledwo pare listków więcej wypuszczą. Musisz być cierpliwa.

Maju, ja już kopałam niektóre swoje hosty. Ale ja nie narzekam. Rzadko wykopuję całą karpę. Częsciej po prostu wpijam szpadel w środek kępy i przecinam. Z tym nie mam problemów
Ja jeszcze jestem w stanie letargu. Nie chce mi się myśleć o ogrodzie. Chyba myśl, że pierwszym zajęciem będzie cięcie żywopłotu mnie od tego odstrasza. No i mam już w sumie sprecyzowany plan działania na wiosnę. Więc teraz mogę odpoczywać :)

Leszku, moich nie chwaliłeś :)
Ale nawet jakbyś mówił to chętnie jeszcze raz poczytam. Jestem łasa na pochwały :happy:
Zapewne chodzi Ci o różowego tamaryszka, chyba, że o coś innego

Elu, bo my nie lubimy pustki w ogrodzie. :)
Jakoś tak przytulniej jak jest gęsto. No i jest tyle roślin do posadzenia
Właśnie dlatego, że epimedia są ładne przez cały sezon chciałam je posadzić. Zadarnią puste miejsca, zrobi się od razu lepiej.
Myślę, że powinnaś jeszcze raz spróbować z tamaryszkiem. Jeśli tam przetrwał bez opieki, to musi i u Ciebie.
Fajnie, że zrobiłaś prezent mieszkańcom. Masz jakiś wkład w rozwój zieleni miejskiej :happy:

001-25.jpg

002-25.jpg

003-24.jpg

004-26.jpg

005-20.jpg

006-19.jpg

007-25.jpg

008-31.jpg

009-27.jpg

014-26.jpg

015-22.jpg

016-25.jpg

017-27.jpg

018-27.jpg

019-29.jpg

020-26.jpg

021-19.jpg

022-25.jpg

023-24.jpg

024-24.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Ogródek Gosi 22 Sty 2016 23:59 #427823

• ursulka
  • ursulka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 207
Witaj Margosiu :)
Przyszłam się przywitać, ale także chwalić!
Porosło Ci wszystko "co cud"!
Smaczno i gęsto. Gosik, jest cudnie, a plany jeszcze są oj są.
Wiosna idzie, Gosik :woohoo:
Pozdrówki serdeczne
Ula
Zielonym do góry!
Ogród Ursulki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.712 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum