TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 10 Sty 2016 22:23 #423807

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Krzysiu, musisz koniecznie polecam powiększenie kolekcji irysków. One sa naprawdę niekłopotliwe i w simie zajmują niewiele miejsca
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 10 Sty 2016 23:40 #423834

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Skusiłam się na irysy karłowe. Takie piękne miały być, a okazały się zupełnie nieciekawe. Na dodatek dwa lata po posadzeniu nie kwitły. Trochę to ostudziło moje chęci na kolejne.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 08:20 #423872

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ostatnio gdzie nie wejdę, to widzę irysy .... :think: Czy to jakaś zorganizowana akcja propagandowo - reklamowa :devil1: ?
Ale nie, nadal będę się trzymać wersji, że nie lubię ... :rotfl1: I tak nie mam gdzie sadzić :P .
Pozdrowienia :bye: !
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2016 08:20 przez asia2.

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 09:42 #423886

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, ale nie podobały Ci się kwiaty?
Ja je uwielbiam jakie by nie były.
Ale nic na siłę. Nie wszystkie rośliny musza być w naszych ogródkach.
Czy ja czegoś nie lubię? :think:
Chyba nie :happy:

Asia, do tej pory też myślałam że nie lubię. Broniłam się nogami i rękami, Dostałam pierwsze od sąsiadki, ale je wywaliłam od razu, bo wiedziałam, że i tak nie będzie wiedziała czy są, czy nie.
Kolejne dostałam od koleżanki, która u mnie często bywa, śledzi forum i zauważyłaby że ich nie ma, a nie chciałam jej sprawiać przykrości. Wsadziłam. I co? I po roku zakochałam się.
Miłość trwa :hearts:
Może Tobie też jest taka koleżanka potrzebna? ;)

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 09:45 #423889

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Na razie mam koleżankę, która przy każdej wizycie radzi mi usunąć "kapuchę" (hosty znaczy) :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 10:44 #423906

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mnie też nie wszystkie irysy się podobają ;) , głównie nie podobają mi się żółte :rotfl1: . Mimo to uważam, że to świetne, niekłopotliwe roślinki, szybko się rozrastają i można wybierać spośród mnogości odmian te, które akurat nas zachwycają :hearts:

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 12:55 #423930

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Irysków piękna kolekcja .Najbardziej podoba mi się ten na 5 fotce .Lubię takie z błękitem .
Też kupiłam kilka w zeszłym sezonie ,ale nie wszystkie zakwitły .Dwa postanowiły odejść do kwiatowego raju .Takie pitki sprzedają ,że nie mają szans przetrwać .I to te najładniejsze :(

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 13:35 #423942

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Rzeczywiście kłącza kupowane często są maleńkie. Sama w zeszłym roku zamówiłam ponad 40 odmian, zarówno wysokich, jak i niskich. Kiedy dostałam informację, że idzie do mnie paczka o wadze 2kg, myślałam, że dostanę zakupy na raty, bo nie mogłam uwierzyć, że ponad 40 kłączy może ważyć zaledwie 2kg. A jednak... w dodatku było tam dodatkowo 10 kłączy gratisowych... Z pewnością przed kolejnym zamówieniem zaczekam do rezultatów ;) . Aż jestem wręcz eksperymentalnie ciekawa co przeżyje, co zakwitnie i czy w ogóle :whistle: ...

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 13:38 #423944

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aż się wróciłam zobaczyć te iryski bo ja do nich też nie mam zbytnio serca ;)
Takie maluchy to mogłabym mieć, :P teraz mam kilka takich wysokaśnych, że przy każdym wiaterku wykładają się jak długie :angry:

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 15:12 #423978

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Czy to prawda, że irysy powinno się przenosić co kilka lat w nowe miejsce? Syberyjskie bardzo lubię, inne mniej, ale to raczej zależy od koloru, z czym są zestawione.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 18:43 #424035

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Asia, mam nadzieje, że jednak nie ulegniesz. :)
Tutaj powinnaś trzymać się twardo. Kapusty są śliczne o każdej porze roku. No może zimą nie :happy:

Marta, to tak jak mnie, ale mam i żółte. I jakoś pasują do reszty. Ja nie zamawiałam całe szczęście.
To wszystko prezenty. Ale i moje nie wszystkie zakwitły w pierwszym roku. Nie mam co narzekać.
Ale swoją drogą tacy sprzedawcy są krótkowzroczni. Powinno się rozgłaszać kto to taki.
Szczególnie na forum

Ewciu, napisałam Marcie co sadzę o takich sprzedawcach. Ale te co przetrwały powinny niedługo pięknie kwitnąc

Maju, te wysokie sa właśnie pod tym względem uciążliwe. Dlatego mam ich dużo mniej
Wolę te maluszki.

Iwonko, nie mam zielonego pojęcia. Dopiero od 3 lat mam irysy.
U mnie syberyjskie gorzej sobie radzą. One chyba wymagają więcej wilgoci

051-7.jpg

048-13.jpg

055-10.jpg

057-8.jpg

058-9.jpg

063-10.jpg

067-5.jpg

068-5.jpg

069-5.jpg

072-5.jpg

075-8.jpg

079-4.jpg

082-7.jpg

083-6.jpg

084-5.jpg

086-4.jpg

087-2.jpg

089-3.jpg

090-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, piotrek_ns, edulkot, inag1, agaros, IwOnagn

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 19:00 #424044

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Cały czas myślę o wyjeździe, ale coraz bardziej górę bierze rozsądek :( Chyba z bólem serca odpuszczę. Już żałuję, bo dawno miałam chęć pojechać na zlot, ale w tym roku wydaje mi się okropnie daleko :( Chociaż 400 km to jednak dałoby się jakoś przeżyć. Myślę nadal :(
Napadało mnóstwo śniegu, wreszcie zima wygląda na prawdziwą :)

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 19:28 #424057

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuś ja mam prawie 400 km i bite 5 godzin jazdy autem (jak się doczepię do Gorzaty) lub pociągiem z Katowic przeszło 4 godziny do Lublina ;) ale postanowiłam jechać choćbym miała dostać rozwód od M. :devil1:

Gosiu te wysokie pewnie pójdą w świat czyli do córki na drugą stronę ulicy a sobie może kupię parę niskich, ot tak dla różnorodności :wink4:

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 20:15 #424081

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Piękne te irysy :woohoo: . Lubię je, niestety one mnie nie, tylko te syberyjskie dobrze rosną, choć podobno bardziej wilgociolubne.
Niech tylko styczeń minie, a powoli będzie można myśleć o takich wiosennych widokach :)
Też podobają mi się schodki i rośliny przy nich :bravo: . Takie elementy są bardzo ważne w ogrodzie, muszę się bardziej przyłożyć do tego w swoim ogrodzie.

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 20:32 #424097

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Margo2 wrote:
Aga, ale nie podobały Ci się kwiaty?
Ja je uwielbiam jakie by nie były. Ale nic na siłę. Nie wszystkie rośliny musza być w naszych ogródkach
Właśnie kwiaty były brzydkie, takie spłowiałe i drobne, wyjątkowo brzydkie. Jeszcze nigdy nie trafiły mi się takie beznadziejne. One są u mnie do tej pory, ale nie zachwycają. Zależało mi na karłowych, bo to akurat była mała rabata. Twoje są piękne :)
Pamiętam jak kiedyś pojechałam na biwak z zuchami w dzicz. Kiedyś tam była wioska, ale Niemcy wysiedlili i zostały tylko rumowiska domów, a wokół nich kwiaty - najwięcej konwalii, smolinosy, bzy i właśnie kosaćce, całe łany. Cudne były i tak mnie dziwiło, że przetrwały wiele lat bez żadnej pielęgnacji.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): asia2

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 20:58 #424105

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, nie namawiam, bo wiem jakie to wyzwanie. Szczególnie, że nie jeździsz sama. M. nie dałby się namówić?
Podobno w przyszłym roku zlot ma być niedaleko Szczecina. To też daleko.
U mnie śnieg był i prawie stopniał. Ale podobno od środy znowu ma padać

Maju, az tak źle chyba nie będzie? ;)
Ja tych wysokich nie wydaję, bo fajnie pasują do róż. Daje jakieś podpórki i już.
Ale niskie są cudne. Warto spróbować

Gabriel, to niemożliwe, że irysy Cie nie lubią. Przecież to bezproblemowe rosliny. Fakt, że nie od razu u mnie zakwitły, ale jednak. Mimo wszystko trzeba dac im lepsza ziemię pod nóżki. Najlepiej kompost, chociaż i w gorszej sobie poradzą.
Tak, mała architektura jest bardzo ważna. Zmienia całkowicie ogród. Widzę to właśnie u siebie. Nadaje indywidualnego charakteru. Podkreśla rosliny. Trzeba ją mieć i powoli do tego dążę.

Aga, czyli nie to, że w ogóle Ci się nie podobają. Musisz trafić na te w Twoim guście.
Niesamowitą historię opowiedziałaś. Az mnie ciarki przeszły. To musiał być niesamowity widok.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 21:00 #424107

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Miałam wysokie iryski, po teściowej w ogrodzie zostały, takie duże, bardzo, bardzo jasne kwiaty : bladoniebieskie, bladoróżowe, kremowe, kilka odcieni żółtych. Pokładały się, ale mimo to bardzo je lubiłam, niestety musiałam je przenieść w inne miejsce i potem ciągle mąż je tratował, choć rosły na uboczu :mad2: no i przestały rosnąć, zostały tylko takie średnie dwukolorowe, a teraz to już tylko kremowe.

W 2014 r kupiłam kilka SDB tu na forum od Andrzeja i latem zakwitły, teraz przygotowałam nową listę, chyba się skuszę :P . Mam też kilka syberyjskich, słabo u mnie rosną, za sucho im, a one właśnie podobają mi się najbardziej :think: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Gosi 11 Sty 2016 22:19 #424177

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Mnie w irysach wkurzają liście które po kwitnieniu robią się strasznie brzydkie i trzeba je ciąć :huh:
Syberyjskie nawet zostawione z nasiennikami do teraz wyglądają jak kępka trawy.
U mnie rosną wszędzie, nawet pod świerkiem i nie obrażam się jak mają kilka kwiatków mniej :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.758 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum