TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Mar 2016 19:55 #445808

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
aguskac wrote:
hihi.. ja może wiem dlaczego :wink4: Bo mi tu niektórzy Lucynko mówią (przyznam się, że to moje pierwsze imię) :) A od Lucynko, do Iwonko pewnie niedaleko :cool3:
Aga :kiss3: no przecież wiedziałam żeś Aga, coś mi świta że gdzieś trafiłam na Lucynkę ale skąd Iwonka nie mam pojęcia :blink: Skoro wcześniej dokonałam takiej wtopy trzeba było mnie przywołać do porządku wcześniej :hammer:
Wielu z nas używa innych imion niż dali nam na chrzcie bo to są nasze wybory i tego się trzymajmy :hug:

Wróciłam do tego wpisu i chyba sugerowałam się ostatnim wpisem Iwonki -tilia66, innego wyjścia nie widzę ;)

Lucynko prawda że ciekawie :wink4:

Aguś to pierwsze wnuczę zawsze jest hołubione, ale jak sypią się jeden za drugim, a na dokładkę trzeba się czasami wszystkimi jednocześnie opiekować, to nerwy już nie wytrzymują tego stresu. Wszystkie je kocham i zawsze się cieszę na kolejnego wnuka, a tym razem będziemy mieć wnuczkę i to na dniach, pewnie do świąt już będzie z nami.

Po jednodniowej zimie dzisiaj było piękne słoneczko a ja musiałam w domu rozbierać świniaka :sad2: ale wyskoczyłam na chwilkę pozaglądać w krokusy :flower2: zdjęcia będą później.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Mar 2016 20:17 #445825

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
edulkot wrote:
(...) coś mi świta że gdzieś trafiłam na Lucynkę

No przecież, że u mnie ;-)
Wybacz zamieszanie!
Aguśka jest Lucynką vel Iwonką i ok :)

Majutek, świniaka rozbierałaś??
Jesteś kobietą-tytanem...

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Mar 2016 20:34 #445839

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś nie tylko u Ciebie, pewnie gdzieś zakodowałam sobie Lucynkę i tak mi zostało ;)

Razem z synem rozebraliśmy świniaka, mięsko na kiełbasę, a właściwie wuszt bo syn zawsze robi wuszt, zmielone pekluje się do jutra, teraz córka pokroiła mięso na rolady a ja odpoczywam. Tak boli mnie nadgarstek od tego krojenia, że trudno mi operować myszką, przeszła pod władanie lewej ręki. Czeka mnie jeszcze pakowanie do zamrażarki ale muszę odpocząć, no a gdzie lepiej odpocząć jak nie tu :flower2: :kiss3:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Mar 2016 21:13 #445864

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Aż trudno uwierzyć, że jeden człowiek jest w stanie tyle zrobić :) Ja bym pewnie nawet nie próbowała :)
Dziś wyskoczyłam na chwilę do ogrodu i cała dumna jestem z siebie, a Ty tyle rzeczy już zdążyłaś zrobić :supr3:
Róże jakieś byle jakie, na razie ich nie ruszam, ale kilka stanowczo mi się nie podoba. Paskudnie wygląda Trier, nie mam odwagi przyjrzeć jej się bliżej :unsure:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 16 Mar 2016 22:59 #445924

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuś no przestań :oops: nie mam innej opcji tylko robić wszystko co powinnam, a dla odreagowania robię to co kocham. :devil1:
Tylko mijam te słabe róże, nawet zbytnio się im nie przyglądam, co się stało już się nie zmieni ;)

moje wykopaliskowe krokusy będą kwitły, dzielne cebuleczki

a siewki krokusowe rozkwitają gdzie się tylko wysiały

potem chodzę i zbieram całe to rozproszone towarzystwo i kępki krokusowe są w różnych kolorach
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Krzysia

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 17 Mar 2016 06:52 #445943

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ale Wam namieszałam :devil1: Mówta jak chceta :wink4: Tylko może nie Iwonko, bo mi Iwonka wałkiem pogoni :club2: za podszywanie się pod jej imię :happy4:

U nas wczoraj było prześlicznie. Robiliśmy nowy płotek w warzywniku, a potem siałam groszek. Dziś też od świtu optymistyczne słonko i choć do ogrodu nie mam szans wyjść to i tak od razu cieplej na duszy.

Ile roboty przy świniaku to ja wiem, bo kiedyś często kupowaliśmy i potem przerabialiśmy na różne różności. Napracowałaś się, ale masz to już za sobą, a teraz tylko delektować się specjałami własnej produkcji :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 17 Mar 2016 07:39 #445947

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
No proszę! To i świniakowi poradziłaś :whistle: Krokusiki bardzo dzielne :flower2: dadzą sobie radę - niby malutkie a jakie mocarne !
Kończenie budowy sobą jest wykańczające ale dacie radę !
Wnusi gratuluję :) małe dzieciaczki są słodkie :) chociaż bardzo sobie cenię tą odrobinę odzyskanej swobody jaką się cieszymy :flower2:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 17 Mar 2016 07:40 #445948

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Wykopaliska bardzo wdzięczne, pewnie dostaną bezpieczne miejsce w odpowiednim czasie :) Naczytałam się na wątkach o kiepskim zimowaniu róż i na razie za bardzo się swoim nie przyglądam, bo nie chcę sobie psuć humoru, poleciałam tylko do Edenek, sprawdzić, wygląda na to ze ładnie przezimowały i to bez kopczyków.
Pracy przy mięsiwie nie zazdroszczę, nie lubię takiego zajęcia, ale jak rodzina spora i do tego "mięsna" to dobre i zdrowe rozwiązanie. W czasach półek z octem wszyscy tak robili, bo inaczej na tym occie no i może musztardzie trzeba by było przeżyć ;) Pewnie już wystawałybyśmy w kilometrowych kolejkach po świąteczne zakupy ;) , a pamiętacie komitety kolejkowe, jesssu co to za czasy były, ale ludzie chyba mieli w sobie więcej pogody ducha na przekór wszystkiemu :)
Miłego dnia :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 17 Mar 2016 21:37 #446208

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Za kolejkami nie tęsknię, przyzwyczaiłam się do dobrobytu :rotfl1:
Krokusy przesadzałam (wiosną :crazy: kwitnące :crazy: ) z powodu zmiany wyglądu rabaty przed domem (kiedyś to był kawałek trawnika). Pojawiły się głównie te drobniejsze, za to na pewno w większej ilości niż kiedykolwiek, a nie widzę wielu tych większych, które później kwitną. Będzie okazja dokupić jesienią :evil:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 17 Mar 2016 22:55 #446254

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga podpisałaś się w stopce to tak będziesz zwana :kiss3:
Od 35 lat robimy świniobicie, ja nie uznaję sklepowych wędlin, za to swoje mogę jeść nawet w nadmiarze :devil1:

Monia na wnusię jeszcze troszkę poczekamy, choć córa już ma powoli dość, ale pewnie do świąt będzie już z nami.
Lubię mieć porządek i po kwitnieniu chodzę i wyłuskuję przeróżne siewki cebulowe, potem lądują w kupie i dorastają do kwitnienia. :lol:

Iwonko część wykopalisk już posadziłam u córki, reszta musi czekać cierpliwie aż do zaschnięcia, wtedy będę je umieszczać w bezpiecznych rabatach, może gdzieś koło domku żebym mogła je podziwiać też przez okna.
Za kolejkami nie tęsknię, ale i tak zawsze miałam swoje wędliny czy mięso, dało się żyć. :)

Ewuś czyli robisz to co ja :rotfl1: a że kwitnące to przynajmniej możesz zestawić kolorystycznie, może też się pokuszę o jakieś roszady w tych doniczkach :wink4: Te duże pewnie dopiero wyjdą, wpadły głębiej, mnie też ciągle gdzieś jakieś piórka się pokazują :flower:

Skoro o krokusach to tym razem odmianowe.

a dzisiaj już ślicznie otwarte

już przekwita

Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, VERA, hanya, zielonajagoda, Krzysia, broja

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 18 Mar 2016 10:26 #446344

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye: Piękne "otwarcia" :dance: , jak to słoneczko wszystkim dobrze robi :dance:
Za kolejkami to nikt nie tęskni, ale za młodością to by się trochę tęskniących uzbierało :)
Wczoraj przechodząc zerknęłam na Buff Beauty, niestety ta już nie przetrwała tak dobrze jak Edenki, ciąć te zmarznięte pędy teraz czy jeszcze poczekać???

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 18 Mar 2016 22:54 #446649

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko czy te pędy wyglądają na przemarznięte czy rzeczywiście są suche? jak nie są suche to ja bym jeszcze poczekała aż całkiem róża ruszy do rośnięcia, wtedy będzie wiadomo jak daleko ciąć.

Dostałam dzisiaj paczkę róż od Ewuni, wszystkie dorodne i koniecznie chcą rosnąć.
Rzutem na taśmę domówiłam jeszcze dwie róże, jedną dostałam w gratisie i mam 13 nowych krzaczków różanych :dance:
Rudolfina
Josephine Ritter
Marie Henriette Gräfin Chotek
Robert le Diable
Conditorum
Velours pourpre
Duc de Fitzjames
Louise Clements
Adam Messerich
Souvenir de la Malmaison Cl.
Virago
Frühlingsgold
Open Arms - gratis

Conditorium razem ze starszą słabą sadzonką posadziłam razem w jeden dół, jaki wykopałam wydobywając rozłażącą się Nuits de Young. Ta posadzona głębiej zakorzeniła się i rosła sobie na własnych korzeniach, jak ją wydobyłam to rozpadła się na kilka kawałków. I teraz mam problem bo znowu zapomniałam kto chciał a ja mu obiecałam kawałek tej łażącej róży :oops: normalnie zaczynam chyba starczą demencję :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): broja

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2016 06:18 #446679

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Nie bez powodu wątek nazywa się Majkowe różane szaleństwo :woohoo:
Pokaźną kolekcję zamówiłaś. Teraz tylko wybierać miejsca i sadzić.
Jak Ty z tym wszystkim nadążasz budowa, własna masarnia, ogród :jeez:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2016 06:28 #446681

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ależ lista różana, Majutek!
Poguglałam i jestem zachwycona!
Rudolfina niesamowita, Velour Pourple jakiż kolorek, Louise Clements - energia! Słowem, cudowne księżniczki zasilą Twój różany raj...
Trzymam za nie kciuki, żeby były zdrowe i cudownie kwitnące!

Miłej soboty :) Co dziś w planach?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 19 Mar 2016 11:35 #446758

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Majka, lista piękna, będzie się działo :) Z tych, które zamówiłaś, mam tylko Open Arms- urokliwa, wesoła różyczka, choć jak dotąd pnąca mniej więcej w tym stopniu, co Mozart- trzeba by się bardzo uprzeć, żeby ją upinać. Jakbym wiedziała, że tak świetnie sobie poradzi bez podpory, posadziłabym ją całkiem gdzie indziej ale trudno.
Generalnie, trudna pora, gorączka różana się odzywa, znowu mi się śnią :happy4:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Mar 2016 19:46 #447235

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Różane szaleństwo całkiem sprawnie posuwa się do prawdziwego rozpoczęcia sezonu, sprawnie przebiegło uziemienie prawie wszystkich róż, przy okazji kilka zmieniło miejscówki. Na dalsze sadzenie i roszady czekam na wycięcie wielgaśnej czereśni, zakątek oprócz wolnych miejscówek zyska sporo słońca.

Dorotko pokaźną kolekcję to ja już mam, z nowymi różami przeszło 300, nawet jak wykreślę z listy te przeznaczone do Twojego lasu :rotfl1:

Aguś jak je wczoraj sadziłam to sama do siebie się uśmiechnęłam kiedy dotarła do mnie kolejność posadzonych różyc: Rudolfina, Josephina i Grafinia :devil1: a pomiędzy nimi śliczne galijki :hearts:
Sobota była ciężko pracująca zakończona wyjazdem na urodziny :drink1:

Beatko mówisz że Open Arms nie ma zapędów na pnącą tylko wiotkiego krzaczora :crazy: a chciałam ją połączyć z pnącymi Souvenirami przy domku, nic to wymyślę inną opcję, teraz niech rośnie w doniczce. :bad-idea:
Różana gorączka się odnawia :woohoo: i bardzo dobrze bo całkiem zdrowym ogrodnik nie może być :devil1:

Nie ma chętnych na Nuits de Young ? to może przypomnę tę piękność :whistle:

Posadzona w półcieniu będzie cieszyć dość długo. :lol:

A teraz wracam poszukać kto to chciał tę ślicznotkę ...
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Dorota15, VERA

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Mar 2016 19:57 #447245

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Majka, róża piękna i chętnie bym ją nabyła. Jednak nie chce komuś wchodzić w paradę. No chyba że nikt się nie zgłosi...po Nuits de Young :whistle:
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2016 20:12 przez Bozi.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 20 Mar 2016 19:57 #447247

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne róże :hearts: Podziwiam Twoja konsekwencję w ich kupowaniu .Ja dalam sobie zakaz i twardo się trzymam .Ale ja to już naprawdę nie mam gdzie sadzić :( Trochę smutno ,ale tej przeszkody nie da się przeskoczyć .Najtrudniej pogodzić się z faktem ,ze wszystkiego mieć się nie da .Buziaczek :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.762 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum