TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 12:38 #313386

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Co do PF to mogę jedynie potwierdzić, że wydanie na czarnym krążku nie jest udane. Mocno przeciętna realizacja. Jakoś płasko i nie dynamicznie, bez klimatu winylowego. Po przesłuchaniu wrzuciliśmy stare znane płyty na poprawę doznań dźwiękowych. Szkoda, że jak zwykle w PL wydawca nie potrafił zrobił dobrego tłoczenia albumu kultowej grupy.
W zestawieniu z pierwszym oryginalnym tłoczeniem UK "The Wall" z początku lat 70tych, ten nowy winyl brzmi jak pocztówka dźwiękowa... pamiętacie taki wynalazek :) ?
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 12:38 przez PanM.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 12:59 #313388

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Iwonko, obserwuję to eksponowanie traw ozdobnych jako głównego planu od jakiegoś czasu. Przejeżdżam bowiem przez Komorów, w którym ostatnio wybudowało się sporo okazałych, dość nowoczesnych w formie domów. Widać, że projektanci mają co robić w nowych założeniach ogrodowych. Jeden z tych nowych ogrodów ma okazały żywopłot z trzcinników i sporo innych gatunków traw, widzę z daleka hortensje bukietowe, nieco iglaków, niewielkie jeszcze drzewa liściaste - ale to trawy grają tam główne skrzypce!
Na FB jest taka grupa Dutch Dreams - Holendrzy to dopiero mają hopla na ich punkcie! Niesamowite obrazki pokazują, warto tam zaglądać.
Tak, plastyczność to chyba podstawowa cecha traw. Ja bym dodała również zmienność. Niesamowite, jak na przestrzeni kilku tygodni może się dzięki nim odmienić oblicze ogrodu. Zimą też są atrakcją, nie ukrywajmy!
Słowem, sadźmy i cieszmy się, że mamy spore ogrody :)
Wrażeń po Endless River jestem ciekawa - podzielisz się?
Moniko, mnie też te wczorajsze zdjęcia Janusza powaliły. Wiesz, ja mam jakąś chorobę po mamie, która uwielbia świąteczne błyskotki. Mnie zaczyna o określonej porze roku boleć brzuch i muszę jeździć, oglądać, coś tam dodawać do swojego wnętrza. Nie bez powodu dekoruję dom już na Mikołajki - tak mam, tak muszę :)
Życzę, by choćby niewielka choineczka z ozdobami stanęła w Waszym domu... Kominek i ona - to będzie to!
Zostaw już tylko to korowanie i odpocznij :)
Ciasto na piernik dojrzewający się wstawi jutro - w ubiegły weekend byłąm zbyt zajęta :)
PanieM, dobre podsumowanie - aż żal, że tak kiepsko się postarali wydając ostatni krążek PF na winylu. To 180g?
W porównaniu chociażby z ToTo, które wrzuciliśmy dla przeciwwagi, uch - ale różnica na niekorzyść. To mnie bardzo zawiodło.
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 13:01 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 14:02 #313394

• Gatita
  • Gatita's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Aguś :bye:
Dobrze, że piątek :dance: . Robię porządki w biurku, w poniedziałek ostatni dzień w pracy. Ale są i dobre wieści, mam nową :thanks:. Wprawdzie warunki gorsze, ale za to blisko domu. W moim wieku się nie przebiera :happy3: . A co do planów, cały czas z tyłu głowy mam plany gastronomiczne, ale to pewnie potrwa.
Twój ogród cudny o każdej porze roku, nie wiem jak to robisz ?
Wybrałaś coś z teł foto ? ja chyba kupie te 100x100, większe mi niepotrzebne.
Buziaki.
Ogródek Gatity
Serdecznie zapraszam Agata :)

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 14:05 #313395

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Gat!
Fajnie, że się odezwałaś - myślę o Tobie!... a tu takie świetne wieści. Super, że jest nowa robota!
Płynność finansowa ważna rzecz.
Za plany kulinarne jednak nieustannie kciuki trzymam.
Tło wybrałam, 100x100 - takie w zupełności mi wystarczy. Chociaż niektóre z tych dużych były przepiękne!
Dzięki za polecenie :kiss3:

Mój ogród? Kochana, on jest niemal niewidoczny spod sterty liści, ale... nadchodzę! ;-)
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 14:06 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 15:44 #313402

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Aga, dzięki na namiar na tę grupę na FC, ale oglądania :woohoo: :thanks: .
Też jutro będę robić ciasto na piernik i pierniczki :yummi:.
Miłego weekendu. Trochę słońca by się przydało :search:.

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 18:00 #313408

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
PanM wrote:
Co do PF to mogę jedynie potwierdzić, że wydanie na czarnym krążku nie jest udane. Mocno przeciętna realizacja. Jakoś płasko i nie dynamicznie, bez klimatu winylowego. Po przesłuchaniu wrzuciliśmy stare znane płyty na poprawę doznań dźwiękowych. Szkoda, że jak zwykle w PL wydawca nie potrafił zrobił dobrego tłoczenia albumu kultowej grupy.
W zestawieniu z pierwszym oryginalnym tłoczeniem UK "The Wall" z początku lat 70tych, ten nowy winyl brzmi jak pocztówka dźwiękowa... pamiętacie taki wynalazek :) ?

jeszcze nie słuchałam, więc to co napiszę będzie tylko moim domysłem - może jednak powodem gorszego brzmienia jest fakt, że płyta powstała częściowo z kawałków, które nie weszły na "The Division Bell", rejestrowanych na próbach. Sama nie wiem....
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 18:54 #313417

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Cóż, jakie czasy taki winyl, cieszmy się, że mamy te stare, dobre......Aga, grabienia współczuję....jakoś nie lubię przebierania grabiami :ouch:

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 18:55 #313418

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś i jak tam Twoje liście, sporo ubyło ?
Ja 3 dni kosiłam liście na trawniku :garden: a swoją drogą kto to widział żeby w połowie listopada tańcować z kosiarką po ogrodzie :jeez: a dzisiaj syn zgarnął spychaczem liście z placu bo aż tyle tego naleciało od ostatniego piątku :devil1:

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 20:41 #313449

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór,

mamy zmartwienie, bo nasza Sarcia od kilku dni bardzo osowiała i ma połowę energii co zwykle, średnio interesuje ją jedzenie, wczoraj z trudem wskakiwała na kanapę. Dzisiaj dokładnie zbadała ją pani weterynarz, pobrała krew do badania, podała zastrzyk przeciwzapalny i przeciwbólowy. W podstawowej morfologii wyszło mniej płytek krwi niż norma, ale już rozmaz krwi (szukaliśmy głównie babesjozy)pokazał na szczęście prawidłowe wyniki. Temperatura była tylko trochę podwyższona.
Sunia po powrocie wciąż jest dość senna, ale zjadła trochę chrupek, ogryzła kosteczkę, pomachała ogonkiem.
Proszę, potrzymajcie kciuki, żeby wszystko było ok, a królewna wróciła szybko do formy. Okropnie się obawiam tej paskudnej babesjozy :(

Majutek, zajrzałam przed kilkoma dniami do Twojego wątku, a tu podwoje się zamknęły... Myślisz, że zimą nie będziesz miała ochoty powspominać, poplanować?
Z liśćmi nie miałam jak walczyć - wracam, jest ciemno, ale jutro, pojutrze, będę sprzątać i wiązać trawy. Już czas.
Ewa, ja grabić lubię, ale teraz mam cały ogród zasypany, a zrobiony jedynie przedogródek... no nic, nie ma wyjścia.
Tak, teraz jakieś dziwne są te wydania czarnych płyt.
Iwonko, z tego, co mi wiadomo, materiał był doskonalony do obecnych wymagań - być może to akurat to wydanie jest jakie jest.
Do muzyki nie mam zastrzeżeń - można w niej znaleźć dla siebie wiele pięknych momentów. Warto ją mieć, mimo, że nie dorównuje w mojej opinii poprzednim projektom.
Kasiu, bardzo się cieszę, że napasłaś oczęta!
To jutro piernikujemy - ale będzie pachnieć w domach! :)
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 20:42 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 21:23 #313463

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dobry wieczór Aguś,
Trzymam kciuki za Sarcię! :hug:
Już pierniczki pieczecie? O kurczak, ja jak zwykle, kulinarnie jestem w lesie.... za pierniczki wezmę się w grudniu ;-)
Teraz myślę nad wiankami adwentowymi.. :think:
Miłego :bye:

ps. zamówiłam książkę R. Ground's, dzięki za inspirację! Przyjdzie razem z Planting: New Perspective, Piet'a Oudolfa :)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 21:26 przez Robaczek.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 21:29 #313465

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Cześć Aga :flower1:
chwilę mnie nie było a tu tyle nagadane ;) ale niestety nie idzie wszystkich wątków ogarnąć..;)

no więc Panie M tez myślę, że dwa psy się lepiej wychowują niż jeden :P też mam 2 a miałam nawet 3..;)i gdy ta liczba 2 ulegnie zmianie <broń Boże> to znów ją uzupełnię;)

Aga lektura mnie zaciekawiła gdyż też polubiłam trawki w ogrodzie..:)

psy uwieczniłaś po mistrzowsku, piękne kadry :)

będę trzymac kciuki za Sarcię..a nie będzie kolejnej cieczki tak czasem? stąd też te zmiany w zachowaniu..

ogród masz kolorami przystrojony:)
pozdrowienia :)
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 21:29 przez D_M.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 22:01 #313476

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- nawet nie wiesz, jak zmartwiła mnie wiadomość o Sarci!! Mam nadzieję, że to chwilowe niedomaganie i po lekach szybko dziewczątko stanie na nogach!
Też przez głowę mi przeszło to, o czym wspomina Daria, że to osłabienie i markotność może mieć związek z cieczką..
Przed kleszczami na pewno kroplicie, więc maluszek zabezpieczony..
Kurczę, no.. musi być dobrze!
Dawaj wieści na bieżąco!!

:hug:

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 23:10 #313505

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dario, cieszę się, że trawy skradły i Twoje serce!
Oczywiście byłoby tak sobie, gdyby nagle wszystkie nasze ogrody zaczęły wyglądać tak samo, ale to nam nie grozi - każdy z nas ma swój pomysł na aranżacje i to jest super.
Sarcia cieczkę miała w połowie sierpnia, przez około 2-3tyg, jak zwykle. Pani weterynarz wspominała o ciągnących się skutkach ubocznych - czytałam o zbliżonych objawach ciąży urojonej i tych fizycznych i behawioralnych. Część się pokrywa.
Mam nadzieję, że sunia wróci do swojej codziennej formy, radości i 'tysiąca stóp'.
Teraz jest jakby mniej markotna, ale może zadziałały zastrzyki.
Miło mi, że wciąż odnajdujesz coś ciekawego w moim ogrodzie - przyznaję, że cierpię, iż nie oglądam go w ogóle w tygodniu. Przez moment rzucę okiem rano, ale wyjeżdżam o 6:50, więc dopiero co rozjaśnia się niebo (jeśli się rozjaśnia, bo dziś - brrrr).
W weekend muszę nadrobić, podładować akumulatory, a jest przy czym pracować... szkoda, że nie ma słońca i jest tak smętnie...
Moniko, dziękuję za troskę - wiesz, jak się martwimy :(
Sarcia zachowuje się zupełnie niezwyczajnie dla siebie - to na co dzień pies-wulkan energii. Teraz stroni od ludzi, sama się kładzie (z krową), dużo śpi.
No nie wiem, dobrze że jest weekend - można ją będzie poobserwować, a nasza lekarz jest w razie czego na dyżurze.
Przed kleszczami kroplimy, co jednak nie uchroniło ją już od kilkukrotnego posiadania wstrętnego krwiożercy.
Będę dawać znać.
Jak minął dzień?
Kasiu, dzięki za dobre słowo!
Na tę samą lekturę (P.O) miałam ochotę i chyba dopełnię czynu :) Trzeba sprawiać swoim szarym komórkom choć trochę przyjemności.
Jeśli chodzi o pierniczenie, to ja wstawiam ciasto na piernik staropolski, dojrzewający. Powinien przeleżeć około 6 tygodni. Z tego samego ciasta można upiec pierniczki, cudownie korzenne. Mam stemple z ubiegłego roku, więc z pewnością i je upiekę, bo są doskonałe.
A piernik, no cóż - jak się go raz spróbuje, to nigdy już nie piecze się innego :)

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 23:15 #313507

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Wow, po takiej rekomendacji to ja też poproszę przepis :-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 23:20 #313511

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, przepis oczywiście od Dorotusa :):
www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski

Gwarantuję niebiańskie doznania :)

Możesz też zajrzeć do terminarza pieczenia pierniczków - ach, jaki tam jest wybór :)

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 23:34 #313513

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Aguś... chyba mi coś umknęło... Co z Twoimi studiami? Czekam na jakąś relację, a tu mija kolejny tydzień i nic. Penie nie doczytałam, sorki :silly:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 23:37 #313515

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Lucynko, wszystko dobrze = teraz mam zjazd :) tyle, że muszę trochę swój czas podzielić, ale to nic.
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2014 23:41 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 14 Lis 2014 23:39 #313516

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Aguś kurcze zmartwiłam się Sarą. Jakby do jutra nie przeszło mogę polecić lecznicę na Białobrzeskiej, byłam tam z moim dosłownie przelewał mi się przez ręce, momentalnie badania, kroplówka i postawili psa na nogi, to była jakaś wirusówka.
Muszę uciekać niestety jestem jeszcze w fabryce. Trzymajcie się, musi być dobrze. :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.586 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum