TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 16 Lis 2014 19:47 #313875

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gorzato! Tarte wkladasz na gore kominka zapachowego i od dołu podpalasz ja tealight'em?
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 16 Lis 2014 20:12 #313894

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Jako że mi teraz wszystkie funkcje forum wyświetlają się w języku Szekspira, odpowiem: yes! ;)
Ale nie całą tartę, a kawałeczek, zresztą one fajnie się kruszą, więc sama zobaczysz, jak się usypuje taki mały kopczyk :P
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 20:12 przez gorzata.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogród Aguniady cz. 2 16 Lis 2014 20:23 #313897

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
To mnie przekonuje :)
Ten wosk się rozpusci i wypali, tak?
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Lis 2014 20:39 #313905

  • Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 160
  • Otrzymane dziękuję: 115
Witaj wieczorowo :)

Kawał dobrej roboty za Tobą, ale ja też się pochwalę ,że u mnie też już ogród do zimy przygotowany,jeszcze troszkę liści zostało mi na akacji .
Aga ja również stosuję tarty i inne świeczki Yankee Candle zapachy mają niebiańskie my w Poznaniu mamy sklep z tymi artykułami ,trochę drogo ,ale warte swej ceny.Ja resztki świec trę na tarce i do kominka mam jak znalazł.Wypalają się niemal w 100%
Pozdrawiam
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Lis 2014 20:52 #313914

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Oluniu, znalazłam Twój wątek - za chwilę wpiszę komentarz :)
Bardzo dziękuję Tobie i Gorzacie za polecenie Yankee Candle. W ubiegłym roku powstrzymałam się od zakupów - cena niemal 100zł za świecę nieco mnie powstrzymała, ale takie tarty, z których można usypywać kopczyki i palić w kominku - to coś dla mnie!
Widzę, że w Warszawie też są sklepy stacjonarne. Wpadnę tam na zakupy, bo już upatrzyłam sobie kilka ulubionych, korzennych zapachów :) Np. Honey & Spice, Spiced Orange, czy Snowflake Cookie. W grudniu będzie jak ulał zapalić takie cudeńka podczas przygotowywania różnych kulinariów.
Super, że i Twój ogród już gotowy do zimy.
Przyznam, że moje zaległości leżały mi na sercu - nie miałam kompletnie czasu na ogród!
Ale już wszystko zapięte na ostatni guzik, a wszędzie uspakajający porządek.
Nie lubię chaosu ;-)
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Lis 2014 22:40 #313980

  • Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3514
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jak zwykle podziwiam Cię za aktywność
Ja byłam tylko w stanie ogarnąc trochę dom, ogród, ale kuchnia leży odłogiem.
Jakoś nie mam weny.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 08:46 #314020

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, nie ukrywam, że jestem bardzo zadowolona, iż aż tyle udało się zrobić - ogród można uważać za w pełni przygotowany do zimy i przed nią w każdym kącie wysprzątany. To dla mnie było ważne.
Przypuszczam, że zrobiliśmy to w ostatniej chwili, ponieważ słyszę zapowiedzi o jeszcze gorszej aurze, opadach, a nawet mrozie w ciągu dnia.
Kuchnia leży odłogiem? A coś konkretnie planowałaś, czego nie udało się przygotować, czy piszesz tak ogólnie?

W ogóle, to dzień dobry wszystkim... Pogoda do bani - mega brudna i mokra szmata spogląda zasępionym wzrokiem z nieba, a mnie się chce wyć, że musi mi się chcieć. Blee.

Mimo tych wrednych okoliczności, przetrwajmy jakoś ten tydzień.

Dobrego!
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 09:22 #314025

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Aguniada wrote:
To mnie przekonuje :)
Ten wosk się rozpusci i wypali, tak?
Tak jak napisała Ola, świece fajnie się wypalają, a pozostałe resztki można utrzeć, albo połamać na małe kawałki i stopić w kominku.
Wosk nie wypala się, tylko stopniowo traci zapach, a po zgaszeniu tealighta zastyga i po podważeniu można go usunąć i zastąpić nowym :)

Pogoda na Śląsku równie ponura, ale nie dajmy się ;)
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 10:37 #314034

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gorzato, i wszystko jasne.
Popatrzę sobie na żywo w tygodniu jak to wygląda i jak pachnie i zakupię :)
Uwielbiam korzenną nutę zapachową o tej porze roku.

Tu jest tak, że tylko wyjść i się rzucić :/

PS. Czy ktoś z Was mógłby mi polecić sprawdzone źródło zakupu mąki orkiszowej?
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2014 10:51 przez Aguniada.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 21:04 #314197

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
A co tu wywiało wszystkich ? zawsze niczym w garncu a tu cisza........ :woohoo:
Świat Orkiszu......a propos piernikowego czy taki scukrzony miód nada się ?mam cały słój i mozna by wykorzystać.....
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 21:29 #314208

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ewa, wielce prawdopodobne, ze mój marazm może odstraszać ;-)

Dzięki! Kupowalas w tym Świecie Orkiszu, jak rozumiem?
W weekend pieklam pierwsze orkiszowe chleby i jestem zachwycona smakiem.
U mnie kg mąki orkiszowej bio kosztuje 18zl... Dużo trochę.
Idę popatrzeć do sklepu :)
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 21:34 #314212

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja też często używam mąki orkiszowej do wypieku chleba (kupuję ją w zwykłym supermarkecie, kosztuje u mnie dychę ;) ), a lubię ją za to, że ciasto mniej się klei i łatwiej się wyrabia. Smak też bardziej mi odpowiada.
Ale do Świata Orkiszu też zajrzę ;)
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 22:28 #314230

  • Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4321
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- cisza tutaj.. HA! To ja wpadłam, pomilczeć z Wami :funnyface:

Jak Sarunia- lepiej się czuje..? Mam nadzieję, że tak!

O wypiekach zbyt dużo sie nie wypowiem, bo wiesz... Chyba, że potrzebujesz instrukcję, jak zamordować zakwas- służę pomocą ;)

Świeczki u Ciebie na tapecie! Aura ostatnich dni, bez odrobiny słońca i mnie skłania do rozmyślań o świecach.. Na razie pozapalałam zwykłe tealighty dla przytulności, ale gdyby jeszcze wzbogacone to było zapachem, np cynamonowym.. ech, rozmarzyłam się!

Pozdrawiam gorąco spod koca.. :bye:
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 22:48 #314234

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Fajny ten Świat Orkiszu - jakie bogactwo produktów!
Szkoda tylko, że większość pochodzi z Niemiec, a nie od rodzimych producentów.
Pomyślę jednak i może czegoś spróbuję, ale zbadam jeszcze rynek pod kątem tej 'mojej' mąki BIO. Może gdzieś będzie taniej.

Ewo, moim zdaniem miód o tej konsystencji również się nada - podgrzejesz go z cukrem i masłem, doprowadzisz do wrzenia - wszystko się ładnie rozpuści.
Moniko, dzień smętny, to i cisza w wątku zapadła... byłaś u Haneczki? :)
Sarcia dziś odzyskała siły... duży wpływ miało na to jedzenie - jak jutro będę wracać z kursu, zadzwonię i opowiem :)
Świece... kochana, jakoś trzeba sobie umilać ten ponury czas... jak dla mnie, może być -20st, byleby było słonecznie!
A z wypiekami... myślę, że gdy będziesz miała całkowicie kompletną kuchnię, podejście się zmieni i umiejętności urosną :hug:
Poza tym, ja zawsze służę świeżo upieczonym bochenkiem, jakby co ;-)
Marta, taka cena byłaby dla mnie przystępna... muszę poszukać tej mąki w innych okolicznych sklepach. Zachwyciłam się smakiem domowego chleba orkiszowego - coś przepysznego.
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2014 22:53 przez Aguniada.
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 17 Lis 2014 23:00 #314237

  • Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4321
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Hania ma wątek :woohoo: ? Muszę sprawdzić!

Czekam więc na jutrzejszą relację :hug: a odnośnie słońca zgadzam się, ale przy -10.. na -20 NEVER.. :silly:

Ja wypieki lubię robić- bardziej ciasta i desery, niż chleb.. ale to fakt, sprzętowo jeszcze bieda u nas.. Doszły mnie słuchy, że Mikołaj rozgląda się za mikserami :whistle: więc może w nowym roku coś będę mogła i ukręcić i schłodzić :dance:
Na chleb też daję sobie czas- kusiło mnie to bardzo, ale jakoś się nie mogę zmobilizować.. Powinnam zacząć od drożdzowego.. może w końcu się za to zabiorę. Teraz ciągle coś jest do zrobienia, pojechania, przypilnowania..
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 18 Lis 2014 08:55 #314273

  • Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Nieco dziś jaśniej, chociaż niebo nie pozostawia złudzeń - to będzie kolejny pochmurny, bardzo listopadowy dzień.
Dzień długi, bo wrócę dopiero przed 22ą, ale sama sobie to uczyniłam wszak ;-)

W ogrodzie spokój, może poza jednym - wredny kret-byk i bestia w jednym, ryje dalej. Właśnie wywalił kopiec na 40cm wysoki :mad2:
Normalnie kiedyś go...

Moniko, chleby na drożdżach są całkiem niezłe, a przede wszystkim nieskomplikowane w przygotowaniu. Często nawet z przepisu na opakowaniu mąki można upiec naprawdę przyzwoity chleb. Chociażby z pełnoziarnistej mąki Lubelli - dodajesz drożdże, wodę, sól, zagniatasz, wcale długo nie czekasz i masz piękny pachnący, a przede wszystkim zdrowy chleb. Warto spróbować, ja myślę.
Do usłyszenia!

Zostawiam parę zdjęć z ogrodu i życzę Wam przyjemnego dnia!





























Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 18 Lis 2014 09:20 #314279

  • gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Posty: 8603
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Aguniada wrote:
...wredny kret-byk i bestia w jednym(...)
Normalnie kiedyś go...
Chciałabyś! :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Ogród Aguniady cz. 2 18 Lis 2014 10:23 #314291

  • hanya
  • hanya's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3913
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Aguś, no dzień jest taki tego, listopadowy :( Jak nie ma słońca, to niech leje przynajmniej. Wybacz moje życzenie, ale jest sucho, a podlewanie w tej temperaturze jest takie sobie. Twoje zdjęcia, jak zwykle piękne, mam na myśli zarówno ogród, jak i talent fotografa. Spokojnego dnia, dlaczego taki dłuuuuugi?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.533 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum