TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 12:55 #325922

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Trzy klasowki?
Oj, to musi boleć ;-)
Dasz radę, w końcu tydzień krótki!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 13:01 #325923

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Krótki tydzień jest dobry ,bo nie ma wtorku kiedy są 4 matmy i 2 fizy :devil1: .Klasówki z matmy ,fizy i hisu (tu akurat się uczyć nie muszę, bo historię lubię i większość rzeczy pamiętam).Wracając do twoich zdjęć, bardzo podoba mi się ten drewniany płot ,lubię takie ,bo bardzo fajnie komponują się z różnymi roślinami .
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2015 13:02 przez andrzejek.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 13:17 #325927

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Są koniki :lol:
Nie wiem, czy tylko towarzysko odwiedzasz tę stajnię, ale jeśli mogę coś doradzić, to jazda konna dużo lepsza niż Chodakowska :woohoo: , a jaka przyjemna w dodatku :P . Pracują wszystkie mięśnie, nawet te, o których nie wiedziałaś, że je masz :happy3: . Zawsze po dłuższej przerwie mnie to zdumiewało :lol:
Szkoda, że ja nie mam w pobliżu żadnej stajni :dry:

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 13:54 #325940

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ano krążę, w końcu wracam do działania. Miałam za bardzo zagmatwany czas i jakoś mało co pisałam. Oj zacznie się dużo czasu już niebawem, gdy będę uziemiona.
Też marzą mi się konie. Do jazdy i do fotografowania. Miałam blisko do całkiem lubianej przeze mnie klaczy ale brak słów - starczyła mi raz wiadomość... oj nie było kiedy rozczyścić klaczy kopyt. Tęskniłam za nią ale nie miałam serca patrzeć na zaniedbanie tak wspaniałego konia.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 14:31 #325947

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Aguś, bardzo dziękuję za śliczne zdjęcia w ten dla mnie szczególny dzień :hug: A ten przystojniak w niebieskich różkach i koronkach :rotfl1: Jak pieczony łosoś się udał? Zdradż szczegóły przepisu :)
Dobrego wypoczynku, korzystaj, ile jeszcze się da. I opowiadaj o planach na cienistą rabatę, to pyszny temat :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 16:41 #325994

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, witam Cię i także życzę dobrego wypoczynku!
Wiatr nieco ucichł, można wyjść na ogród...
Ja dzisiaj pół dnia spędziłam na zewnątrz i bardzo się dotleniłam - moje ciało też to fizycznie czuje. To chyba pozytyw!
Koń w koronkach to piękna, zadbana klacz... różki zakłada się na uszy przy dużych wiatrach właśnie - koń może się spłoszyć przy większym podmuchu.
Wyglądała uroczo w tym kolorze... a ja nie mogłam się napatrzeć na jej zadbany grzbiet :)
Cóż to za szczególny dzień dziś, Haneczko?
Łosoś się udał - skropiony cytryną, natarty solą, pieprzem i pietruszką. Krótko pieczony z dodatkiem masła.
Podany... z musztardą staropolską i ogórkami kozackimi - więc pewnie lekki dysonans, ale ważne że smakowało doskonale! ;-)

Ula, będziesz uziemiona? Opowiedz coś więcej, bo nic mi nie wiadomo :)
Tak, konie muszą być zadbane, jak i inne zwierzęta... nie ma, że nie ma czasu!
Wracaj do pisania, niedługo wiosna! :)

Marta, na razie odwiedzam stajnię towarzysko - poznaję zwierzęta i teren... to bardzo blisko mnie, więc... niewykluczone, że kiedyś odważę się na lekcję jazdy!
Przyznam, że nigdy dotychczas nie miałam bliższej styczności z końmi... dziadek miał bardzo przyjacielską klacz - Baśkę - która cierpliwie znosiła nasze z siostrą zabiegi fryzjerskie na jej grzywie i ogonie... uwielbiałyśmy ją :)
A teraz? Ja chyba nie mogę iść w kolejne hobby, bo z domu mnie wygonią! ;-)

Andrzeju, nawet mi nie wspominaj o matmie i fizie - to były moje istne koszmary w LO!
Teraz z lubością cieszę się pomocą Excella we wszelkich matematycznych zagwozdkach, które miewam służbowo.
Życzę powodzenia na sprawdzianach!
Andrzeju, ja także bardzo lubię takie drewniane płoty... my z naszego ogrodzenia nie jesteśmy zadowoleni - bardzo chciałabym je kiedyś zmienić...
To prawda, że rośliny, zwłaszcza byliny, na takim tle prezentują się doskonale!

...i trochę surowego styczniowego krajobrazu... u nas wciąż bezśnieżnie...

Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2015 16:47 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 16:48 #325996

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Wizyta w stadninie musiała być niezwykle miła- konie można oglądać, czy też głaskać i karmić..? Pewno karmić nie.
Pamiętam coroczne wakacje na Mazurach- z koleżanką biegałyśmy na drugi koniec wsi- tam pasły się konie, które karmiłyśmy zrywanymi po drodze kwiatami, gałązkami. Jakaż to była frajda!
Koleżanka teraz pracuje niedaleko Piaseczna, nieopodal stadniny i w wakacje jeździła konno.. ja, mieszkając kilkaset metrów od stadniny jeszcze tam na spacer nie doszłam, a o jeżdżeniu nawet nie myślę ;) Głaskać i podziwiać mogę chętnie- na więcej się nie odważę!
Ciebie kusi..? :whistle:

Pozdrawiam :bye:

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 16:52 #325999

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, ja mam bardzo dobry kontakt z końmi - śmieję się, że mamy podobne oczy (ja oczywiście znacznie mniejsze, ale trochę koniowe ;-)) i stąd to porozumienie.
Dzisiejsi moi towarzysze bez wyjątku pozwolili się pogłaskać, a wręcz się o to dopominali!
Niczym ich nie karmiłam, ale pewnie za zgodą właścicieli nie byłoby problemu.
Tyle, że one mają swoją porę na posiłki, więc to chyba nie ma sensu.
Czy kusi mnie jazda? Chciałabym kiedyś spróbować, nie ukrywam...
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2015 16:54 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 16:59 #326002

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
Takie płoty właśnie kojarzą mi się z sielskim ,wiejskim klimatem. Betonowe płoty całkowicie mi nie pasują ,bo zamykają ogród ,ale jak ma się brzydką okolicę ,albo wścibskich sąsiadów to trzeba się jakoś odgrodzić i kombinować .

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:17 #326014

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Takim płotem był otoczony dom moich dziadków... od kilku lat ogrodzenie stanowi zwykła siatka, ale tamten drewniany jak ulał pasował do otoczenia malw, kosmosów, naparstnic... Pełna sielanka!

Hania pytała mnie o moje plany na część północną ogrodu... Otóż, jeśli siły i fundusze pozwolą, pozbędę się niemal całego trawnika - pozostanie tylko kręta aleja wokół rabat... na nich, na części przy ogrodzeniu, zostanie żywopłot z irgi wzniesionej, wiśnia Amanogawa, jałowce... po przeciwnej stronie zaś, stworzę bardzo długą, gęsto obsadzoną rabatę z cieniolubnymi roślinami: hosty, paprocie, ciemierniki, liriope, barwinki, może azalie japońskie... mam stworzony gdzieś cały spis roślin, ale nie ukrywam, że byłabym wdzieczna za Wasze typy...
To północna, dość cienista część ogrodu...

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:21 #326018

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś, dzisiaj obchodzę pierwsze imieniny. Pierwsze, bo drugie 26 lipca. A w ogóle imieniny mam każdego miesiąca i to dwa razy: 5 i 26! Tak wymyśliłam, na wszelki wypadek, żeby czegoś przypadkiem nie przeoczyć :rotfl1: Każdy kalendarz co innego pokazuje, więc sama rozumiesz. A moje cacko na kiju zrobiło mi super niespodziankę: ma pięknie rozwiniętą ropną anginę :hammer: :hammer:
Kocham konie! Jak zaczniesz jeżdzić, to nie wiem, czy Dianka (Planta) wyjdzie z Twojego wątku, a Ty z Jej :) Jak ma na imię klacz w koronkach? Marta ma rację: to lepsza forma rozruszania człowieka, niż jakieś wygibasy. Moje pokolenie to aaerobik z Fondą. Ha, ha, ha, jak pózniej przyznała, super wszystko, to nie tylko gimnastyka. Choć lepsze to niż moje nic :funnyface:
Łosoś pycha :woohoo: dodawałaś kiedyś koperek do pieczenia/duszenia? Dla mnie musztarda, ogórek, sos tatarski (domowy), rukola to bardzo dobre dodatki do łososia, bo go ożywiają smakowo. Lubię też żurawinę, ale inna muzyka. Jak pieczesz? Jak długo i temperatura :oops: Przepraszam, za temat paszy treściwej, ale to moje smaczki i dlatego drążę. :hug: Próbowałaś wolnowar?
Na zdjęciach mech, czyli mam prezent :dance:

Teraz doczytałam o rabacie cienistej :kiss3: Jak ja Ci zazdroszczę tego czasu pomysłów i planów. Trawnik precz! Japonki muszą mieć jednak trochę słońca, jeszcze miodunki, bodziszki, dąbrówki, bluszcz(król nastroju), trzmieliny- płożalki.

Hanka
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2015 17:30 przez hanya.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:26 #326021

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
Muszę poprzeglądać sobie twoje zdjęcia,bo nie do końca mogę sobie wyobrazić rozciągłość planowanej rabaty .Trawnik będzie zmniejszony radykalnie ,ale myślę ,że z wielką korzyścią dla ogrodu .

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:34 #326029

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Andrzeju, chodzi o tę część - niżej jej fragment:

Haneczko, wszystkiego dobrego imieninowo, zatem!
Nieźle to sobie wymyśliłaś - dwa razy w miesiącu święto! ;-)
Niech tylko to Twoje szczęście Ci nie choruje :)
Mech specjalnie dla Ciebie!
Do Diany zaglądam, ale ostrożnie, bo ona p. lubi, a przynajmniej się ich nie boi... muszę uważać, żeby wizyt w jej wątku nie przypłacić zawałem ;-)
Do łososia najczęściej dodaję koperku... dziś się jednak wyłamałam i było bardzo smacznie z pietruszką.
Piekę przez 20 minut w 200 stopniach (góra/dół/kropla).
Wszelkie zaostrzacze do łososia są moim zdaniem niezbędne! Ja często obsypuję go grubymi płatkami czerwonego pieprzu.

Tak, trzmieliny muszą być! Popatrz, tam po południu jest ciut słońca...

Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o imię klaczy cudnej!
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2015 17:35 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:47 #326036

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
I wszystko jasne .Będzie potrzebne dużo cieniolubów na zagospodarowanie tego miejsca .Stawiasz na stonowanie czy pojawią się akcenty z wyrazistymi kolorami ?

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:50 #326041

• Tulap
  • Tulap's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Gunerę! :happy:

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:53 #326043

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Andrzeju, najchętniej kolorystyka: zieleń, biel i fiolet :)

Mateusz, jak najbardziej! Jack Frost sprawdza mi się wyśmienicie :)

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:55 #326046

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Świecznice, języczki wszelkie, lubisz też tawułki arendsa przecież, żurawki, tiarelle i mikrobiota, hortensja pnąca (kolorowa Mirranda, choć mi się naraziła, gangrena) i cisy, nieskończone możliwości :kiss3:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2015 17:56 przez hanya.

Ogród Aguniady cz. 2 05 Sty 2015 17:55 #326047

• Tulap
  • Tulap's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Aguś,
GUunerę,
nie BRunerę :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula