Najpierw życzenia
Kochani !
Nie chcę popadać w egzaltowany patos czy nadmierną kokieterię lub wyświechtaną, reklamową sztampę, dlatego chciałabym od serca życzyć wszystkim moim serdecznym Gościom, aby ten Noworoczny Zegar - własnoręcznie wykonany z kruchych ciasteczek ozdobionych czekoladką - odmierzał wyłącznie dobry i szczęśliwy czas, aby każda godzina była okazją do uśmiechu, a każdy dzień przynosił Wam zdrowie, nadzieję na lepsze jutro i wiarę, że to co robimy jest słuszne, uczciwe i prawdziwe
Wszystkiego najlepszego w 2015 roku !
To naprawdę są ciacha
- co prawda godzinki są ździebko chwiejne, ale trzęsły mi się ręce ...
Haneczko
Nie napisałam niczego, co nie byłoby prawdą ... a że uczciwe i sprawiedliwe stawianie sprawy mam zapisane w genach, więc piszę wprost, co myślę
Nie oglądaj się wstecz ... nie trzeba wracać pamięcią do przeszłości ... no, chyba, że do tej miłej sercu ... jednak tamte wydarzenia są już za nami i nie mamy na nie wpływu; powinniśmy nauczyć się pojmowania naszej rzeczywistości od zwierząt - dla nich liczy się "tu i teraz", nie ma sensu roztrząsać minionych okoliczności, sytuacji, problemów... było i minęło.
Łatwo to napisać ... sama jednak często żałuję, że nie ma specyfiku na wybiórcze wymazanie z pamięci niektórych zdarzeń sprzed lat ... planować przyszłości także nie lubię - zazwyczaj złośliwy chochlik tak zagmatwa wszystkie postanowienia, a los i tak wyznaczy inne ścieżki
Dlatego - jak sama stwierdzasz - należy cieszyć się tym, co jest, co mamy, do czego dążyliśmy i udało się nam zrealizować, a na zmartwienia i tak przyjdzie czas i wtedy będziemy myśleć, jak im podołać ...
"jutro też jest dzień", prawda
?
Uściskaj Kubusia, niech ma coś od Ciotki Adasiowej ...
Obiecane fotografie z trzcinowych zmagań:
- pęk trzciny przed egzekucją - później zostały dokładnie obrane z suchych liści i wierzchniej, spękanej warstwy
Skwapliwie wybieraliśmy te źdźbła, które miały minimalną średnicę wewnętrzną = 5 mm; następnie za pomocą piłki do ... metalu delikatnie ucinaliśmy kawałeczki o długości 19-20 cm uważając, aby jeden koniec stanowiło kolanko - rurka musi mieć naturalne "drzwiczki"
- rurki gotowe do wiązania w pęczki - chwilowo ułożone w "lampionie" z puszki po ananasach
- a tu widoczne kolanka
Ciąg dalszy fotorelacji nastąpi niebawem; okazało się bowiem, że do budowy naszego domku potrzebujemy więcej budulca
W każdym razie rurki powiązane w równe paczuszki zostaną ciasno umieszczone w czymś w rodzaju budki lęgowej dla ptaków, pozbawionej frontowej ścianki.
Moniko
Serdecznie Ci dziękuję ... ale jesteś stanowczo zbyt wyrozumiała dla mnie ... Twoje słowa są niezwykle sympatyczne, dodają mi otuchy i wiary w to, jaka jestem i co robię, i za to jestem Ci bardzo wdzięczna.
Pozwól, że jednocześnie odpowiem Agnieszszce
, ponieważ poruszyła podobną kwestię ...
Agnieszszko
Moja cierpliwość, pokora i godzenie się na dary losu nie przyszły od razu; napiszę to jeden jedyny raz i bardzo gorąco proszę, abyśmy nie wracały do tego ... dwukrotnie wygrałam walkę o zdrowie, ale wojnę będę toczyć zawsze. I właśnie ta batalia nauczyła mnie ... takiego a nie innego podejścia do życia. Jako zodiakalny Strzelec z ascendentem w Skorpionie jestem wulkanem energii, trudno mi usiedzieć w miejscu, często jestem "niezrównoważona" emocjonalnie, ale cierpliwości i życia w zgodzie z jego rytmem musiałam się nauczyć; czasami ( !!! ) mi się udaje
Muszę być silna ...
Zamykam temat.
A wracając do znacznie przyjemniejszych aspektów naszej wymiany zdań
- także popieram korzyści płynące z różnic między ludźmi ... świat byłby bardzo ubogi, gdyby zamieszkiwały go identyczne klony jednego osobnika
; szkoda wielka, że nie rozumieją tego nasi politycy .... że można się pięknie różnić i w tej konwencji wymieniać poglądy ...
Wyobrażacie sobie jedyny istniejący przepis na świąteczny sernik ?! Albo jedyną słuszną koncepcję uprawy , dajmy na to, marchewki ?!
Moniko
Mam nadzieję, że przemyślisz dogłębnie kwestię zaproszenia suczki do Waszego domku ? Żadnych obsikanych krzaków, drzewek i narożników
wiem, kochana, to nie ma znaczenia, ale ... warto zastanowić się nad zmianą płci ( psiej, rzecz jasna ) ...
Czytałam u Ciebie o niezwykle ciekawym wynalazku - "kosmicznych" butach, które zapewniają ciepło nawet przy -30* ... prawda li to ? Niesamowite ....
Acha ! istotna informacja dla właścicieli piesków biegających po śniegu, zlodowaciałym chodniku dodatkowo posypanym solą drogową ... przed każdym wyjściem na spacer powinniśmy zabezpieczyć psie łapki przed popękaniem i mikrourazami - smarujemy opuszki wazeliną lub tłustym kremem Nivea. To tak na marginesie ...
Kumo syberyjska, niech mnie wszyscy diabełkowie ....
Zaglądam, proszę ja Ciebie, dawno temu, do Twojego wątku, a tu ... kłódka, zamknięte na trzy spusty
nawet się nie pożegnałaś, ani jednym słówkiem ....
Najważniejsze, że żyjesz i nadajesz ... znaczy się, cała jesteś i zdrowa, to dobrze.
O ilości zakładanych na siebie warstw nie będę wspominać, bo jeszcze ktoś pomyśli, że mieszkam na biegunie
ale masz rację: dwie pary spodni to podstawa, dwie pary grubych skarpet - obowiązkowe, że o puchatej bobie nie powiem ...
Dzisiaj za oknem przywitał mnie tak zaczarowany krajobraz ( miejski, co prawda ), że od razu poszliśmy z Młodym na krótki spacer - nie mogłam napatrzeć się na oszronione dachy, gałązki, gałęzie, konary, trawki, owoce jarzębiny, jemiołowe liście i jagódki, nawet powietrze pełne było mgliste od zziębniętej wilgoci ... wymarzliśmy trochę, ale warto było
Po południu nastawiłam buraczki na zakwas, przy ciepłym piecu mają szansę na szybsze ukiszenie, nie ma lepszego barszczu jak na domowym zakwasie plus ogrodowy majeranek ... a jak cudownie rozgrzewa
Siberko, jaką zwierzynę i czym dokarmiasz ? Uchyl rąbka tajemnicy ...
Jutro odwiedzamy skrzydlatych - kilka doniczek ze smalcem i słonecznikiem, jabłuszko, kurczę, jeszcze słoninka ...
i ... zabieramy na ogród nowy karmnik - w wersji hm..hm... bardzo okrojonej, ale mam nadzieję, że zda egzamin.
Kolekcja świątecznych kubków - na gorącą, pachnącą wieczorną kawę
Uściski dla Was, kochani ....