TEMAT: Adasiowe grządki i rabatki

Adasiowe grządki i rabatki 21 Gru 2014 19:51 #322025

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia

CIMG205202_2014-12-21-3.jpg
Michał

Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe grządki i rabatki 21 Gru 2014 20:06 #322038

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusiu :)

Dziękuję w imieniu futrzaków za wszystkie wyrazy sympatii skierowane w ich stronę :) gdyby wiedziały, jak często są wspominane i obmawiane ;-) zaczerwieniłyby się im uszy ...
Dredzik i Figo są rzeczywiście przyrodnimi braćmi, różnica wieku wynosi 3 lata; ich wspólna mama, której zdjęcie zamieściłam, odeszła od nas 2 lata temu, w wieku 15 lat ... obdarowała nas trzema pięknymi miotami szczeniąt, z których pozostał z nami Dredzik, a Figo ... historię już znasz ... Przez 10 lat miałam uczciwie zarejestrowaną hodowlę sznaucerów miniaturowych pieprz i sól oraz czarno-srebrnych ( typy umaszczeń ), którą tworzyły dwie suczki ( mama Dredzika i Młodego, zwana Żuczkiem i czarno-srebrna Beza, która na skutek działania trutki odeszła w wieku 7 lat ) no i Dred jako reproduktor ( chłopak ma na koncie około 200 dzieci :) ).

Po tylu latach doświadczeń z pracą hodowlaną ( czysta linia amerykańska sznaucera miniaturowego ), wystawami, przeglądami hodowlanymi, etc. dochodzę do jedynego, słusznego wniosku - nigdy więcej !!!

Józefina była z nami dwa lata, a były to czasy, kiedy weterynarze nie doradzali sterylizacji ze względu na znaczenie terytorium, więc kiedy wymienialiśmy kolejny, "pachnący" fotel, teściowa powiedziała: basta! i zabrała kotkę na wieś; Józefina była typowym drapieżnikiem, o niezwykle silnym instynkcie ... rujkowym i bardzo było mi jej żal, jako kota zamkniętego w mieszkaniu, w mieście.

Śledzikami się nie przejmuj kochana :) wyjątkowo w tym roku stworzyliśmy taką kolekcję ... zazwyczaj na stole lądował smutny w swym jedynactwie słoiczek ze śledziami w oleju i dodatkami typu rodzynki, albo cebulka, albo przyprawy. Tegoroczne śledziowe żniwa to ukłon w stronę zaniedbanej nieco tradycji kresowej, podobnie jak kutia.
Poza tym ... mam dziwną ochotę na śledzika, hmm...hmm... ;-)

Pszenicę i masę makową już wymieszałam, przed lekturą Twojego wpisu, ale przytomnie ( albo przez nieuwagę ) dałam o wiele mniej ziaren niż maku, no i sążniście dosłodziłam miodem ... domowej roboty z mniszka, jako że ten prawdziwy został wykorzystany do pierników :)

Całość smakuje rewelacyjnie, jedynie jest trochę jałowa, ale nigdzie nie doczytałam o dodatku masła ... no, ale bez przesady ... w końcu to nie makowce.

Choinki też nie będzie w tym roku, pierwszy raz w życiu nie udekorowałam mieszkania świeżymi gałązkami ... w zastępstwie iglastych, pachnących stroików ułożyłam i porozwieszałam bukiety z jemioły.

Myszko :)
Z całego serca i z całej siły dziękuję za pamięć i przepiękne życzenia - dzięki Tobie mam jednak świąteczne drzewko !
Serdeczna, życzliwa duszo - ściskam :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, chester633, hanya, wxxx-a

Adasiowe grządki i rabatki 22 Gru 2014 15:19 #322177

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Anusiu Kochana, :hug: najserdeczniejsze życzenia wszystkiego radosnego, słonecznego i najmilszego. Przede wszystkim zdrowia i siły ducha, niech wszystko, co trudne i smutne zostanie za Wami. Psiskom proszę powiedz, że Kuba przekazuje uścisk łapy dla chłopaków, a paniom przekazuje ukłony i wyrazy uszanowania. :kiss3:

Kutia ma trochę posmak jałowy, myślę, że można dodać masełka troszkę i więcej miodu :whistle:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2014 15:22 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe grządki i rabatki 22 Gru 2014 15:35 #322181

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Adasiowa wrote:
Staramy się zapewnić Mu maksimum bezpieczeństwa i poczucia, że nareszcie ma prawdziwy dom, a resztę zostawiam Aniołom.

Aniu dla Ciebie i Aniołów...... :kiss3: :hug:

Adasiowe grządki i rabatki 22 Gru 2014 22:54 #322271

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Z najlepszymi życzeniami............ :kiss3:

P1020129_2014-12-22-9.jpg
Pozdrawiam Vera :)

Adasiowe grządki i rabatki 23 Gru 2014 07:26 #322289

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
:hug: :hug:

PC220520m_2014-12-23.jpg

Adasiowe grządki i rabatki 23 Gru 2014 18:18 #322358

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu- przyjmij od Nas gorące życzenia Świąteczne- niech ten czas będzie czasem wyciszenia, spokoju i radości.. Świątecznie uściskaj swój zwierzyniec :hearts: Niech Świąteczne dni w Was wleją siłę, nadzieję i optymizm.
Serdecznie ściskam w duchu Świąt :hug:

Adasiowe grządki i rabatki 23 Gru 2014 19:16 #322376

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Anulka.....radości rodzinnej, spokoju, wytchnienia......Niech te Swięta napełnią Ciebie i Twoich bliskich zadowoleniem, spokojem, wyciszeniem........

Adasiowe grządki i rabatki 23 Gru 2014 20:32 #322410

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kochani ....
Przed nami magiczny, trochę tajemniczy, a trochę zjawiskowy czas ... Boże Narodzenie ...
Pozwólcie, że wszystkim dobrym duszyczkom podziękuję za świąteczne życzenia i odwzajemnię się naszymi ...

BOŻE NARODZENIE 2014

"Życzę mocnej wiary w to, że wszystko ma sens.
Życzę nadziei, która obudzi serce i
z nowym zapałem pozwoli spojrzeć na to, co już gdzieś przygasło.
Życzę miłości tak ogromnej, że nie można jej zatrzymać dla siebie.
Życzę, aby każdy kolejny dzień był piękniejszy od poprzedniego"

Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, anabuko1, sierika, Amarant

Adasiowe grządki i rabatki 23 Gru 2014 23:05 #322465

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Anuś, kochana, dziękuję Ci za wszystko. :kiss3:

Przyszłam Ci pożyczyć Tobie i Twojemu Adamowi
Radosnych,pogodnych świat Bożego Narodzenia.
Niech Moc Nowonarodzonego Pana Jezusa, Jego
Światło i pełnię
łask, także dar zdrowia i sił zawsze będzie z wami. :kiss3: :kiss3: :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 24 Gru 2014 01:41 #322486

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-psia czarodziejko
Nastrojowych i pachnących choinką świąt Bożego Narodzenia,
a także samych pogodnych dni w nowym, nadchodzący roku.

images.jpg

Adasiowe grządki i rabatki 24 Gru 2014 12:12 #322544

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Życzę dużo szczęścia i zdrowia dla Ciebie, Twojej Rodziny i gromady czworonogów :kiss3: oraz mnóstwa odwiedzin skrzydlatych gości.

jemioluszka-galazka-jemioly.jpg

Adasiowe grządki i rabatki 24 Gru 2014 15:23 #322570

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3379
Aniu :flower1:
Życzę Wam wszystkim radosnych Świąt Bożego Narodzenia

DSCN1949.jpg

:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2014 15:23 przez Amarant.

Adasiowe grządki i rabatki 24 Gru 2014 23:59 #322602

• viola
  • viola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Aniu ode mnie również dla ciebie,Adama i całej kochanej psiej gromadki duzo zdrówka,miłości,cierpliwości i wszystkiego czego pragniecie w nadchodzącym Nowym Roku:-*

Adasiowe grządki i rabatki 25 Gru 2014 19:51 #322640

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Wiele świątecznych radości wraz z podkarpackim pozdrowieniami Aniu :hearts:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Adasiowe grządki i rabatki 26 Gru 2014 11:03 #322672

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wszystkim Gościom serdecznie dziękuję za odwiedziny, za przemiłe życzenia i pamięć, za życzliwe dowody sympatii, które były i są dla mnie tym bardziej szczególne, że niespodziewane ...
Chciałabym także bardzo podziękować tym wszystkim, którzy w ostatnich dniach dziarsko trzymali kciuki za zdrowie naszych podopiecznych - kochani, Wasze pełne pozytywnej energii odruchy serca niezwykle wzmocniły nasze nadwątlone siły i z pewnością przyczyniły się do tego, że mogę przekazać garść dobrych wiadomości :)
Młody ( Figo ) w przeddzień wigilii odwiedził naszego weterynarza, została pobrana krew do analizy w tzw. pakiecie geriatrycznym ( poszerzonym o dodatkowe parametry biochemiczne ), a w wigilię otrzymaliśmy od Marcina informację o całkiem przyzwoitych wynikach :) oczywiście te wskaźniki, które świadczą o zdiagnozowanych już schorzeniach, są obniżone ( wątroba, tarczyca, kamień moczowy, bardzo słabe serduszko ), ale wierzę w mądrość naszego lekarza .... najprawdopodobniej w pierwszym tygodniu stycznia Młody przejdzie operację usunięcia owego kamienia - decyzja zapadnie w ten poniedziałek na badaniach kontrolnych ...
Z kolei Dredzik szybciutko wraca do formy po kastracji, apetyt dopisuje, dolegliwości bólowe ustąpiły, a chłopak porusza się jak, nie przymierzając, baletnica ;-)

W dowód wdzięczności za tyle dobra, którego doświadczyliśmy od Was - zamieszczam podpatrzoną w wątku dekoracyjnym jedną z naszych tegorocznych dekoracji świątecznych - w zastępstwie choinki - ze szczególną dedykacją dla Krzysi, która obdarowała nas własnoręcznie zrobioną bombką i karteczką - skąd u ludzi biorą się takie ( !!! ) zdolności i talenty .... nieprawdopodobne ....
Krzychna - jeszcze raz bardzo dziękujemy :) za tak wspaniałą niespodziankę ...

Co prawda dopiero po Świętach, ale i do Poznania zawitała zima, na razie w bardzo delikatnej odsłonie, bez śniegu, ale z cudownie mroźnym powietrzem i niebem rozświetlonym słońcem; na tę odrobinę jasności cieszę się szczególnie ze względu na parapetowe storczyki, którym jakoś ostatnio doskwiera brak odpowiedniej ilości światła, a i temperatura w pokoju pozostawia trochę do życzenia; niektóre pąki kwiatowe zaschły, a te pędy, które pojawiły się miesiąc temu zahamowały wzrost; byle do wiosny kochani :) kwitnie za to fiołek alpejski, który niezmordowanie trwa od 3 czy 4 lat i wszystko wskazuje na to, że pożyje jeszcze i tej zimy.

Mam nadzieję, że również dla Was świąteczne chwile są pełne radości i odpoczynku, potrawy świąteczne najpyszniejsze na świecie, a prezenty ucieszyły i Was, i obdarowanych :)
Życzę dalszego, szczęśliwego i spokojnego Świętowania, niech dobre Anioły towarzyszą Wam w każdym dniu mijającego roku :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, katja, piku, Amarant, viola

Adasiowe grządki i rabatki 26 Gru 2014 16:43 #322703

• takasobie
  • takasobie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 778
Tak! Zrobiło się pięknie, powietrze jest rześkie, a słońce przyświeciło! Wyszłam na długi spacer, ptakom dałam 2 razy. Spotkałam rudzika, dzięcioły i mnóstwo kosów pomrukujących w krzakach!
Piękna frywolitka na bombce!
Pozdrawiam!
Miłka
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2014 16:44 przez takasobie.

Adasiowe grządki i rabatki 28 Gru 2014 14:31 #322890

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Masz rację Miłeczko :)
Ponieważ zimowa aura nadal nas rozpieszcza, powietrze jest nieprzyzwoicie krystaliczne, a i słońce nie skąpi swoich dobroczynnych promieni, na dachówkach kamienic skrzy się brylantowy szron, termometr w mieście wskazywał o 7 rano -8*, więc kierując się chlubnym przykładem Miłki, zabezpieczyłam ciepłe napoje w termosach, zapakowałam przygotowane wcześniej smakołyki dla ptaków do torby, a dwa czworonogi w samochód i pojechaliśmy zobaczyć, co w ogrodzie piszczy ...
A tam .... czekała nas niespodzianka :) Na trawie, krzewach, drzewach, pozostawionych zasuszonych kwiatostanach spoczęła puchowa, biała pierzynka, nawet płotki i furteczki zyskały bardziej przyjazny wygląd, a kiedy na parę minut zza chmur wyjrzało słońce, cała sceneria nabrała iście bajkowej oprawy ... Z okolicznych domeczków snuł się kominkowy dym, powietrze było cudownie czyste, i ta nieskazitelna biel przy zerowym wietrze ... bardzo żałowałam, że nie możemy dłuższą chwilę podziwiać zimowego ogrodu, bo, co tu dużo ukrywać, przy -12* i nieogrzewanej altanie chłód zrobił swoje ;-)
Porozwieszaliśmy ptasie przysmaki, uzupełniliśmy stan karmników, przy okazji obserwując radosne harce futrzaków - Młody po raz pierwszy doświadczył "wolnego wybiegu" bez smyczy ( jednak spacer w mieście z niewidomym psem bez zabezpieczenia nie wchodzi w rachubę ), początkowo zwiedzał nowe dla niego miejsce na ugiętych nóżkach, ostrożnie badając teren węchem, ale potem całkiem "sprawnie" poruszał się po ogrodzonym terytorium, tu i ówdzie zaznaczając swoją obecność :) Z kolei Duma jak szatan obiegała wszystkie możliwe zakamarki - a nuż jakiś ptak upuścił smakołyk? Zawsze warto sprawdzić ...

Z tego wynalazku bardzo chętnie korzysta kowalik i sikory

Nieco zdefasonowana "kolba" ze smalcu i słonecznika

Oprócz słonecznika - trochę "odświętnych" prezentów: kasza jęczmienna, rodzynki i posiekane orzechy włoskie

Grudniowy przysmak kosa

Kilka zimowych pejzaży ...

Brzoza w diamentach ...

Sosnowy śnieg zatrzymany w kadrze Adama

Ciepło w puchowej pierzynce - wrzosy

Wrzośćce też zabezpieczone naturalną poduchą :)

Jeszcze trochę musi poczekać na lokatorów ...

Śniegowa czapeczka na miskancie

"Jeszcze śpię ..." - malutki, dzielny pąk ciemiernika

Młody na "włościach"

Dumka - niezmordowana tropicielka wszystkiego, co tylko wydaje się jadalne ;-)

Takich dwóch, jak nas trzech, nie ma ani jednego ...

Pozdrawiam bardzo cieplutko i słonecznie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, katja, piku, Amarant

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.707 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum