TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 19 Mar 2015 20:12 #350582

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Haniu nie da się wszystkiego jednocześnie kupować, sadzić i upiększać otoczenie, jak skończę przy różach, a czeka mnie wielkie przesadzanie, to zacznę przerabiać zakątek pod dębami a i w wyniku przesadzenia róż powstanie spory kawałek ogródka w cieniu jodły, w sam raz dla rodków. A wtedy będzie się działo :devil1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 19 Mar 2015 21:03 #350602

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja bym z tym cieniem nie przesadzała :happy-old: W cieniu kwitnienia są uboższe, a pod drzewami sucho ;-)

Zobaczcie ten film w wolnej chwili!

Rododendronowe królestwo

Haniu, czarna wdowa ciemna do przesady :devil1: Zdjęcia pewnie robione tendencyjnie, ale tej opinii o nadmiarze blacka będę się trzymać :-)

Polarnacht przede wszystkim jest chyba niższy niż Old Port, o ile mnie pamiątka :oops: nie myli :silly:

A Kubuś czarny w sam raz. Pchełce by się bardzo spodobał :wink4:
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 21:09 przez sd-a.

Wśród starych sosen 20 Mar 2015 08:48 #350716

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No to ja właśnie ostatnio ten filmik oglądałam .Piękne ma kobitka różaneczniki .Wpadłam tylko na chwilkę ,kawkę wypije i brykam na ogród .Jestem zawalona roślinami ,które przychodzą .Chyba sama mogłabym otworzyć mały sklepik :fly: Tylko rodki nie przychodzą ,a ja najbardziej na nie czekam .
Za oknem słońce ,nawet nie wiem ,jak jest na dworze .Mam nadzieję ,że nie zmarznę :bye: :bye: :bye:

Wśród starych sosen 22 Mar 2015 16:33 #351461

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusiu, Sosnowa Czarodziejko :)
Witam Cię cieplutko po długiej przerwie i ściskam Twoją łapkę - z nadzieją na to, że jest coraz silniejsza i sprawniejsza :)
Wiosna już kalendarzowa, co prawda temperatura za oknem przypomina tę bardziej zimową, ale rekompensuje to wszystko piękne słoneczko - w Poznaniu świeci od rana i bezczelnie zagląda w okna - aż żal siedzieć w domu :( nawet nie wiem, co kiełkuje u mnie na ogrodzie ... wyżywam się więc na roślinkach parapetowych i skupiam na wczesnowiosennych wysiewach. Dzięki Bogu mogę spacerować po Waszych zakątkach i napawam się nadchodzącą ciepłą porą roku i jej zwiastunami - u mnie - zamiast na rabatkach - na parapetach panoszą się hiacynty i kiełkujące na szczypior cebule ;-)
Widok Kubusia wylegującego się z lubością na słońcu - bezcenny :) Dzisiaj Figuś wraz z Dumką okupowali ogromną, słoneczną plamę na podłodze; najpierw leżeli wzdłuż siebie, a potem utworzyli literę T. Mamy południową wystawę okien, więc mogli dość długo zażywać słonecznej kąpieli.
Widziałaś może bardzo optymistyczny reportaż o wszczepieniu nowego nosa bezdomnemu psu, który stracił własny w pułapce kłusownika? Chylę czoła przed dobrymi ludźmi i możliwościami współczesnej techniki i medycyny ...
A jak czują się Twoje dżdżowniczki ? Jeśli Twoje rozmnażają się tak jak moje .... ;-)
Będąc dzisiaj na zakupach w centrum budowlano-ogrodniczym zarejestrowałam kątem oka kilka rodzajów biohumusu - zwykły, do storczyków, do roślin balkonowych, do warzywek bodajże ... jednak nie analizowałam różnic w składzie. Najbardziej ufam możliwościom naszych Królowych Kompostu ;-)
Ściskam Was mocno i cieplutko pozdrawiam :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 22 Mar 2015 19:29 #351558

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Haniu- też ten filmik oglądałam..w nadziei na znalezienie poparcia na mój pomysł posadzenia rodka częściowo na słońcu. Mamine rodusie też mają w ciągu dnia sporą dawkę słońca i jak wiesz jedyne, co im dolega, to niezakwaszona gleba i bladość liści jednego z krzaczków. Żadnego parzenia liści.. Czytałam na stronie Ciepłuchy, że rodki wolą półcień, ale przy odpowiedniej dawce wody wytrzymają słońce. Cienia zupełnego nie muszą mieć- planuj śmiało i z rozmachem :lol:

Pozdrawiam...o rączkę się dopytując :hug:

Wśród starych sosen 26 Mar 2015 11:41 #352634

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, wiosenne pozdrowienia!
Co tam, jak tam?
Czujesz się dobrze? Ogrodowo sobie poczynasz, czy odpoczywasz?
Pogoda wyśmienita, póki co...
Skrobnij choć słówko :kiss3:

Wśród starych sosen 26 Mar 2015 13:14 #352664

• grazynaG
  • grazynaG's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Wspaniałe sosny:)

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 08:07 #352913

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Co tam u Ciebie Hanuś ? Wpadłam ,jak zwykle z kawką ,a gospodyni ni ma :coffe:Nawet ciasteczkiem nie poczęstuje :) .Ja ostatnio też mało zaglądam .Chciałabym do wszystkich napisać ,ale nie ma kiedy .
Gdy pogoda dopisuje ,to staram się coś robić w plenerze .Wczoraj miałam zupełnie marny poranek i byłam ,jak nieżywa . Myślę sobie ,odpocznę .Ale nie dane mi było .Najpierw przyjechał kurier z bylinami ,a za godzinkę drugi z rodkami .To już było za wiele i musiałam brać się za robotę .Rodki przyszły zdrowiutkie ,ale jeden ten największy bez pączków .Jak czytałam wiadomość od Bielickiego ,to i u niego ten różanecznik też był bez pączków .Więc muszę czekać do przyszłego roku .Nie muszę Ci mówić ,że już wsadzone .Z moich upatrzonych azalii ,nici niestety .Ale prędzej ,czy później będą moje bo ja nigdy nie odpuszczam .Czy Ty już Haniu coś posadziłaś ? :hug:

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 12:54 #352977

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witajcie Kochani, nie wiem już sama w co ogrodnicze ręce włożyć! Praca idzie powoli, bo kuterłapa jeszcze nie jest w pełni sprawna, muszę uważać.
W poczekalni nowe krzaki i do tego byliny przesadzane, ratowane, dzielone, prawie zdechnięte i trochę nowych. Podlewam bo sucho niemożliwie, deszczu ciągle nie ma niestety, w prognozach jakieś smętne milimetry, ale i to byłoby dobre. Teraz jest 19*C, wiatr, słoneczko - normalnie wiosna nad wiosnami. Nauczona doświadczeniem poprzednich lat i wariactwem, jakie mnie ogarniało w czasie lodowatych majowych Zosiek i ogrodników, kupiłam włókninę wiosenną i jestem czujna. Wczoraj uzupełniłam zapas w B. Mam nadzieję, że wystarczy, a może w ogóle nie będzie potrzebna? To by było najlepsze, taki długi sezon, marzenie :dance: Oczywiście są już ślimaki :mad2: :mad2: :hammer: :hammer: Skończyły się specyfiki na wykończenie tych choler, a pojechać nigdzie nie mogę, bo M. dzisiaj pracuje, a ja jeszcze nie mogę prowadzić. Tak fatalnie wyszło, a miałam wielką ochotę zobaczyć koncert Siberki :hug: . Może następnym razem będę miała więcej szczęścia.
Hostki pokazują kły! Nie wszystkie rzecz jasna, martwię się o niektóre fransenki, jakoś marnie wyglądają, ale może wystartują póżniej :think:

Ewcia, a kawka teraz może być? Dobra pora na przerwę w ogrodowaniu :kiss3: Napisz jakie masz nowości, ja wszystko opiszę, zrobię jakieś fotki, ale dzisiaj nie dam rady. Jakich azalek szukasz? Pokażę zdjęcia rodków od Pudełka z Pisarzowic, bardzo jestem zadowolona. Pytałaś tam o poszukiwane piękności? Mam tyle sadzenia, że do przygotowania dołów, chyba będę jednak musiała kogoś zorganizować.

GrażynaG, witam pod sosnami, cieszę się, że Ci się podobają :bye: :flower2:

Agunia :hug: to, co wyrabiasz u siebie, przechodzi wszelkie pojęcie. A z drugiej strony, bardzo czekam na Twoją cienistą rabatę :devil1: Nie przesadż z pracami, ja dziś nie mogłam wstać, co oczywiście było winą rozmarażanej lodówki :happy:

Moniśka :hug: rodki dadzą radę w słońcu, ale szybciej przekwitają i mnie do słońca nie pasują. Oczywiście półcienie, parę godzin rano czy póżnym popołudniem to dobre rozwiązanie; zobaczysz, ile mam sadzenia i ile pomysłów! :happy3: Łapa nieżle sobie radzi, biorąc pod uwagę szaleństwa (umiarkowane!!!) właścicielki :bye:

Anusia :hug: , witam po przerwie :kiss3: dobrze, że wróciłaś, choć masz mało czasu. Kubuś wygrzewa się na słoneczku, potem idzie spać na kanapę, i znowu wraca pilnować w koszyku. Takiemu to dobrze. Wstawiłam podlewanie i czekam z utęsknieniem na deszcz. Hiacynty, szafirki, czosnek błękitny, narcyzy i tulipany -wszystko w doniczkach. Pierwszy raz mam tyle cebulek. I nie wiem, czy powtórzę pomysł. Przy normalnej wiosennej pogodzie nie mogę się nimi cieszyć w ogrodzie, tylko oglądać przez szyby. Obiecałam Monice, że dosadzę jesienią krokusów dla bzykaczy. I dosadzę, wiadomo. Ale więcej nie będę rozwijać cebulkowego tematu.
Z moimi kalifornijkami nie jest dobrze. Zamuliły się otworki odpływowe, zrobiłam za małe, czy może za dużo psikałam, nie wiem. W każdym razie trochę było za mokro, zapach był nie teges i powędrowały koleżanki do ogrodu. Mieszkają w duuużej donicy, w części kompostownikowej, osłonięte, odwiedzam je dwa razy dziennie. Mam nadzieję, że nie stała im się krzywda; jest ich dużo. Ale nie wiem, co dalej. Przecież nie mogą bez końca spędzać zimy w domu :woohoo:
Ostatnio też się zastanawiałam, na czym polegają różnice między rodzajami biohumusów. Kupuję dla pelargonii, daję na zmianę z Substralem.

Siberko :kiss3: , koniecznie tego się trzymaj: rodki w cieniu kwitną słabiej i pod drzewami sucho :rotfl1: sadż na słoneczku, drzewa je dogonią, przegonią i będziesz musiała się pogodzić z cienistym ogrodem, biedaku :devil1:
Filmik widziałam, nie mój styl, ale okazy :bravo: :bravo: Old Port to speedy gonzales przy Polarnachcie. Teraz jest malutki, ale sądzę, że przerośnie resztę. A Twoja pamiątka bez zarzutu.
Muszę posadzić go w tle innych (nie wiem jeszcze jakich ...), nie będzie go widać :happy: Jest taki śliczny i zdrowiutki, że chyba Martę( :kiss3: ) będę molestować na temat innych odmian.
Kubuś, to niezwykle przystojny brunet; Pchełka ma znakomity gust ( nie ma emotki drapanka, czochranka ewentualnie głasków). Black Widow i tak mnie korci.

Majko, jak zaczniesz przygodę rodkowo-azalkową, będziesz męczona :hug:

Romuś :hug: , no oczywiście, że zaglądać! Fiolety, tylko fiolety :happy: Jak kochasz wszystkie kolory, masz problem. Mój mniejszy, choc i ogród nie jest duży. Masz miejsce, szalej!! :hug: Cierpliwość...piękna cecha, bardzo nad tym pracuję. Żeby życie nie było tak krótkie i kruche, byłoby łatwiej, prawda?

Ewunia(Sierika) :hug: , jak wykopiesz dołek, dasz dobrą ziemię, to dla rodków wystarczy, a radość w maju nie do opisania :dance: . Posadż tam na początek dwa czy trzy. Sama zobaczysz. Masz pod drzewami wspaniałe warunki, nie odpuszczaj :hug: Muszę u Ciebie poszukać tych kilkunastoletnich okazów, jakoś mi umknęły :think: pewnie zwiedzałam Twój ogród zanim zachorowałam :think:

Dla wszystkich cudnego dnia; pędzę do ogrodu :bye: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2015 12:57 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 13:55 #352989

• Roma
  • Roma's Avatar
Temperatura 19 stopni oj jak ja bym chciała trochę takiego ciepełka.U nas pogoda prawdziwie pod zdechłym Azorem :( pochmurno,dżdżysto i chłodno,gdyby to jeszcze padało ale to takie tylko mokre powietrze a susza u mnie niemiłosierna.Chyba większa część wrzosów tej zimy mi uschła :( Wczoraj prawie przez cały dzień je podlewałam,może da się jeszcze coś odratować :jeez:
Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2015 13:55 przez Roma.

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 14:59 #352997

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Romuś, witaj :hug: dalej jest ciepło, ale słoneczko wzięło przykład z Kuby i poszło spać. Troszkę pada, a raczej uczy się padać. Sucho też okropnie, taki deszcz nie podleje, ale przynajmniej parowanie mniejsze. Z wrzosami mi nie wyszło i ...mam święty spokój. Powinny rosnąć, jak w lesie: radzić sobie bez wariactwa ogrodnika. A jak nie, to nie. Co prawda tutaj było za mało słońca i pies go poniewierał, ale zasada pozostaje w mocy - jak nie to nie :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 17:46 #353027

• Roma
  • Roma's Avatar
Przez 3 lata nie miałam z wrzosami problemu a w tym roku horror :jeez: Też u mnie dostały wszystko co należy,posadziłam je w ziemię wymieszaną z torfem,zaopatrzyłam w mikoryzę a i ziemię z naturalnego wrzosowiska też dostały i powiedz co te "gady" jeszcze chcą?

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 21:37 #353109

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
U nas dzisiaj lało chwilami niemiłosiernie, jak byłam na zakupach to przemokłam do suchej nitki, ale bardzo się cieszę z tego deszczu bo było rzeczywiście sucho :dance:

Ta zima była wyjątkowo dziwna :crazy: u mnie padły prawie wszystkie macierzanki i inne płożaki, córka mówiła że jej padły wszystkie wrzosy :jeez: wydaje się że winna jest chyba susza bo przecież wielkich mrozów nie było :dry:

Hanuś nie przesadzaj zbytnio z tą łapką :hug: rozumiem, że chcesz jak najwięcej teraz zrobić ale roboty nie przeskoczysz :jeez:

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 22:09 #353127

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, może to dobrze, że pada i piszę to nie z powodu potwornej suszy tylko Twojej ręki :hearts:

U nas dopiero teraz zaczyna kropić, oby nie tak jak wczoraj, jak ksiądz kropidłem, choć na jutro to przydałaby się dobra pogoda, wszyscy będziemy w domu i moglibyśmy wreszcie solidnie popracować :devil1:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 27 Mar 2015 22:53 #353147

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ja się z deszczu tak nie cieszę..bo plany mam weekendowe :cry3: Niech pada w nocy! Dziś była niezła ulewa- jechałam do pracy w akompaniamencie grzmotów i błysków :jeez:

Haniu- jednego rodka zamierzam posadzić na niezbyt dla niego szczęśliwym stanowisku- ale takie dla niego wybrałam, bo "widzę go tutaj" i niestety- nie ma wyjścia.. Ma rosnąć i już. :happy-old: Uczepiłam się info u Ciepłuchy, że na słońcu wytrzymają pod warunkiem dostawy wody- a ja taki strażak jestem z zamiłowania.. W sumie dziwne, bo raczej piroman ze mnie..ale widocznie to takie moje yin i yang ;)

Reszta z rodziny rodkowo-azaliowej już uczciwie w półcieniu..tylko jeden biedak będzie skazany na moją wizję :crazy: Może nie będzie tak źle, bo częściowo w półcieniu..ale złym- bo ze słońcem w południe.,No bije się z myślami, ale sie uparłam..i nie mogę sie odwieść od tego pomysłu :funnyface:

Pozdrowionka weekendowe!

Jak Kubus się czuje- leczenie skutkuje, mam nadzieję,,? :hug: O rekę nie pytam- wiadomo, że powinnaś oszczędzać..i wiadomo, że trudno się utrzymac w ryzach :P

Wśród starych sosen 28 Mar 2015 13:17 #353225

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu azalie ,które nawet już znalazłam przeszły mi koło nosa z uwagi na ich podobno chwilowy brak .
są to Painted Lady i Spanish Dancer .Piękne obie ,ale nie tracę nadziei na ich posiadanie ,może gdzieś jeszcze je wypatrzę .Różaneczniki ,które do mnie przyjechały ,to Blaue Jungs ,Nova Zembla i Hyperion .Czekam jeszcze na trzy ,ale pewnie dopiero po świętach przyjadą .W ogrodzie mam wielki natłok pracy i pewnie nieprędko się wyrobię .Napisz mi coś o swoich rodkach ,bo jestem ciekawa Pozdrawiam :hug:

Wśród starych sosen 29 Mar 2015 12:46 #353464

• Poll
  • Poll's Avatar
Dziewczyny, z tego, co czytam, będzie co podziwiać w naszych wątkach rododendronowych. :dance: Mam też nadzieję,ze powstaną nowe, o tych odmianach i gatunkach, których nie ma w bazie. :dance: Zima, gdy było szaro i zimno za oknami, godzinami przeczesywałam te wpisy, bo wole zawsze oprzeć się na opiniach osób znanych mi ( chocby forumowo), niż opisach sprzedawców. jakoś mam większe zaufanie np dla opinii Twojej Hanuś,Adriana, czy Dali, niż anonimowego sprzedawcy, który potrafi napisać sporo róznych rzeczy, byle sprzedać swój towar.

Wśród starych sosen 30 Mar 2015 09:34 #353764

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Zarażona Waszymi chciejstwami kupiłam trzy nowe rodki w wiosennej promocji :) , będzie się działo :lol: . Tymczasem pozdrawiam pierwszym fiołkiem :)

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.754 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum