TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 11 Maj 2015 20:40 #367556

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
No faktycznie drogo :think: Może poczekam do jesieni, na następny bazarek? Co Ty na to? :)
Za rady dla Marty :club2:

Poluś, jeszcze mnie korci, oczywiście wielkie, a miejsca mało. :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2015 20:41 przez hanya.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 11 Maj 2015 20:48 #367566

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A czy w ogóle Winter Snow, jako żółtek, jest w Twoim guście? :think: :think: :think:

Wśród starych sosen 11 Maj 2015 21:11 #367586

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
Przepraszam najmocniej, że wchodzę w paradę rodkowo-azalkową :oops: ( całe towarzystwo jest piękne, soczyście wybarwione i niezwykle szykowne ), ale mam pytanie nie cierpiące zwłoki .... poszukaj, wszędzie, gdzie to możliwe, odmian Twoich tiarelli, bardzo Cię proszę :kiss3:
Obsadziłaś już skrzyneczki .... cudowny widok :) ja muszę jeszcze poczekać z nowymi nasadzeniami, bo bratki, które wsadziłam przed Wielkanocą, ciągle zaskakują kwitnieniem i ogólną kondycją ... a mnie już tęskno do pelargonii ...;-)
Kubuś - jak zwykle - z miną dżentelmena - wyczochraj pracusia ;-)
Pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 11 Maj 2015 22:41 #367664

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ja trochę pobimbałam z musu wyjazdów, ale u nas było całkiem ciepło.
Wcale nie są takie mało zapączkowane Twoje azalie, a na pocieszenie, to one też muszą kiedyś odpocząć, nie tylko my ogrodnicy :rotfl1:

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 09:02 #367746

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam Państwa, zaraz lecę coś podziałać w ogrodzie, bo ostatnie dni to absolutnie przeleniuchowany czas. Prawie nic nie zrobione, a rośliny nie czekają, tylko rosną sobie w najlepsze. Zaczynają się grzyby i robalki :hammer: Zimy nie było, to i nic nie wytłuczone mrozem, panoszy się skandalicznie. Ano trudno, coś a coś.
Niestety wczorajszy obchód mocno mnie zmartwił, wygląda na to, że moja chora czeremcha ledwo żyje; nie pomogły zabiegi, co prawda wypuściła listki, ale są maleńkie, wyglądają dość marnie. Oczywiście czekam jeszcze, ale złudzeń nie mam. Obawiam się też, że wierzba dokonała żywota. Niemożliwe, żeby do tej pory była łysa. Ponieważ na ogół chodzę 'z nosem przy ziemi', nie zwróciłam uwagi, że nad głową nie jest tak zielono, jak powinno. Zupełnie nie rozumiem, co się stało.

Majko, azalki bidulki w tym roku. Nawet Principessa (Fanny) :placze: Niech odpoczywają, mam nadzieję, że to nie jest wynik jakichś moich zaniedbań :(

Anusia, wiem mniej więcej, jakie zamawiałam: Timbuktu, Spring Symphony, Iron Butterfly, Neon Lights, Pink Skyrocket. Ale coś innego też było w ramach gratisków. A dlaczego tak Cię napadło? Bratki na wakacje do ogrodu a na parapet pelcie :hug:

Siberko, w cieniu są zielonkawe :devil1: Ale poczekajmy do jesieni :oops: Mam kłopot z miejscem. Całe towarzystwo rośnie, nie wiem dlaczego mnie to zaskoczyło :rotfl1:

Hosta Tom Schmid,
tomschmid.jpg

Ani jednego pączka :placze: Rh Hachmann's Feuerschein
hachmannsfeuerschein-1.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Adasiowa

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 09:08 #367750

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, dzień dobry! :kiss3:
Pogoda dziś wyśmienita, zatem życzę cudownego czasu w ogrodzie (którego skrycie, a może i otwarcie zazdroszczę!).
Tak, szkodniki i choroby grzybowe ruszyły ze zdwojoną siłą... dosłownie nagle... ja też często chodzę z nosem przy ziemi - wczoraj otworzyłam szeroko oczy ile mam walki ze szkodnikami!
Niechybnie wina łagodnej zimy...

Mówisz, że ani jednego pączka na rh... u mnie z nimi też gorzej, niż w każdym poprzednim roku...
Nie wiem, co się dzieje :(

Miłego!

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 17:07 #367864

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś, niestety taki rok. Cieszymy się, że zima łagodna, a potem płacz, że nie było dużych mrozów :devil1: Pogoda piękna i ciepło w sam raz. Już chyba jesteś w domu i zaraz ruszysz do ogrodu. Powodzenia w działaniach :hug:

Przyszła paczka od Marty :kiss3: . A w paczce:
Marcel Menard
rhmm.jpg

Olin O.Dobbs
rholindobbs.jpg

Marta, wielkie dziękuję :thanks: Muszę teraz o nie specjalnie zadbać, w końcu celebryci :happy: Na razie czekają w cieniu, podlane i trochę popodpierane (co za słowo :think: ) po trudach podróży. Pudełko po kocim drapaku mnie ubawiło. Ale roślinki nie przypominają jego oryginalnej zawartości.
I tak w ogóle: opcja jajka jest najlepsza :rotfl1:

Lecę jeszcze coś zrobić, idzie mi kiepsko, nie wiem, dlaczego. Czyżby znowu konflikt na linii siły-zamiary?
:bye:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2015 17:07 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Amarant, edulkot

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 20:04 #367920

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Haneczko masz Hachmann's Feuerschein :woohoo: nad nim się zastanawiałam, czy on u Ciebie już kwitł w zeszłym roku ? i jak jest z kolorem ?
Te dwa nowe są cudne :hearts: ależ Ty mnie kusisz nimi :devil1: chyba Olin O.Dobbs bardziej mi się podoba :lol:

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 20:05 #367922

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ufff ;) , nie wyglądają najgorzej :tongue2: , mam nadzieję, że z bliska też jest jako tako :silly:

Ja stanowczo się dziś przeceniłam, dopiero zlazłam z pola :tongue2: i umieram :ouch:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 20:37 #367950

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta :hug: wyglądają bardzo dobrze. Trochę się zgięły gałązki MM, ale prostują się i jest ok. I z bliska i z daleka :happy: Ty nie umieraj, tylko lulu i jutro od początku. Ja też mam taki zamiar :sleep:

Majko, kupiłam go po kwitnieniu. A w tym roku gucio. Tak czekałam na choć jednego kwiatka :placze: Mam nadzieję, że w przyszłym roku wynagrodzi mi to rozczarowanie. Uwierz mi, wszystkie są cudne :hearts: Żeby tylko nie zrzuciły kwiatów, nie będę ich sadzić, niech zakwitną w doniczkach. Miejsce przygotowałam, ale jednak poczekam. Kupuj, jak trafisz swoje typy, nie ma na co czekać :happy:

Jeszcze do Anusi Adasiowej: mam jeszcze tiarellę Pacific Crest. Więcej nie mogę sobie przypomnieć.
Anusia, ja nie odpowiedziałam na Twój wpis o muchach, bardzo przepraszam, jakoś nie zauważyłam :kiss3: :kiss3: I dziękuje za informację, czyli niech sobie robalek żyje :)

Hanka
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2015 20:55 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 20:49 #367956

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bóg zapłać dobra kobieto :)
Hanko moja, bardzo dziękuję za oświecenie! Co mnie napadło ??? No .... tiarelle :)
ściskam mocno :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 21:00 #367962

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
I znowu pisałyśmy razem :happy: Wcale Ci się nie dziwię, że Cię napadły. Są cudownie śliczne, bardzo subtelne i mają ciekawy kształt liści, te powycinane to moje faworyty. Tylko takie zamawiałam. Niestety miejscówka dla nich spalona przez ptasie i psie upodobanie do harcowania w tym miejscu. Czekają w doniczkach na nowy pomysł. :)

Wstawiam zdjęcia sprzed kilku dni, słabe bardzo, ale chciałam się podzielić takimi uroczymi momentami w ogrodzie

Pan Kos z małżonką, kąpiółka: on w dużym poidełku, ona w mniejszym
kos-i-kosowa.jpg

On poleciał na morwę czyścić piórka
pankos.jpg

Ona skorzystała z jego nieobecności i teraz się czochra w dużym poidełku
panikosowa.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2015 21:07 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, sierika, Amarant, edulkot, Adasiowa

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 22:00 #368005

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, Olin O.Dobbs jest cudny, teraz czekam na pełne rozwinięcie się MM, żeby zobaczyć to zielonobrązowe oczko

Tiarelle są the best, moje kupione są tak malutkie, że trudno ocenić jak naprawdę wyglądają, a te od Ciebie są już dorosłe i zawładnęły moim sercem :flower2:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 12 Maj 2015 23:21 #368057

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Haniu..czytam, że narzekasz na słabo zapączkowane azalki.. Jak widać najlepsze oddałaś nad Zalew.. :jeez: pączuś na pączuciu :hearts:
Tankuj bak :whistle:

Wśród starych sosen 13 Maj 2015 11:44 #368182

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne oba nowe :hearts: A ja wciąż nie mogę zdecydować się na konkrety ,może dlatego ,że stać mnie już tylko na trzy sztuki .A gdzie jeszcze moje wypatrzone azalie ? I to kusi i to nęci .Zgłupieć można od tego wszystkiego :flower:

Wśród starych sosen 13 Maj 2015 15:51 #368214

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry, wiatr urywa głowę :hammer: i do tego wcale nie jest ciepły. Wyczytałam w prognozach, że jakieś ochłodzenie się szykuje; mam nadzieję, że nie będzie przymrozku. Nie wyobrażam sobie, jak ochronić ogród przed taką katastrofą. Donice bez problemu, ale azalki, rodki i reszta? No nic, włóknina w pogotowiu, ale jestem dobrej myśli.
Cisza na formum, wszyscy pracują, ryją, kopią, plewią, przesadzają, dosadzają, a ja na szczęście mam psisko, które zapragnęło pospać na kanapie i poprowadziło mnie do domu :devil1: No i sobie odsapnę.
Dzisiaj dzień podcinania cisa przy wjeżdzie. Bardzo mi staruszka szkoda, ale brama już mocno o niego zahaczała i nie było wyjścia. Podsmyczony zdrowo, może pod nim zmieszczą się jakieś nieduże cienioluby. Sprawa trudna do zrealizowanie, bo dawniej koty sąsiadów tam zwykły urzędować i nie wiem, czy Kubuś wietrząc interesujące aromaty, wszystkiego nie rozdepcze. Miejsce jest, a to połowa sukcesu :devil1:

Ewcia, piękne bardzo. Ale Marcel to jest to! . Dorota :hearts: za namawianie, Marta :hearts: za realizację pokusy. Wreszcie fiolet, prawdziwy nie kantowany amarantem :mad2:
O finansach nie wspominaj, zaszalałam zdrowo, ale przecież nie kupuję baterii rodków każdego roku. Ty też skromnie planujesz; może masz jeszcze jakieś okazje do świętowania? Celebruj awansem :devil1: Na pewno coś wymyślisz.

Moniśka, moje japonki ładnie zapaczkowane, tylko wielkokwiatowe dały plamę. Póki co samochód po hm...drobnej stłuczce w warsztacie goi rany :devil1:

Krzysiu, wstawię zdjęcia z dzisiejszego poranka. Jeszcze niejedna roślinka skradnie ci serce :happy:

Na początek wielki żal

Principessa (Fanny/Pucella) w zeszłym roku
principessastartuje-2.jpg

I dziś :placze:
principessa.jpg

A teraz na pocieszenie Marcel Menard

mm2.jpg

mm3.jpg

I Olin O. Dobbs
olindobbs.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, sierika, Amarant

Wśród starych sosen 13 Maj 2015 16:10 #368220

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Nie wpadamy jeszcze w panikę, z powodu zera stopni z piątku na sobotę :supr: To się musi zmienić :happy-old:

Widzę, że masz super wymówkę na wszystkie okazje :rotfl1: Co Ty byś bez tego Kubusia zrobiła :devil1:

Marcela nie widzę :whistle:

Nie wszyscy tyrają... mój samochód pojechał w świat i wraca ok. 18 :blink: Mam mord w oczach, bo planowałam wysłać pewną paczkę, o której napiszę wkrótce :silly:
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2015 16:12 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, broja

Wśród starych sosen 13 Maj 2015 17:29 #368233

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Oczywiście, że się zmieni - w dobrą stronę :happy: Ale zwoje włókniny w pogotowiu na tarasie, na wszelki wypadek czekają. Marcel znakomity, prawda? Ktoś w B. już trzymał w łapie i zrezygnował z zakupu :rotfl1:
Wróci i zdążysz :)

Hosta-staruszka, póki co nn, obok Rasputin
fb-sosweet.jpg

Rasputin, ciekawa jestem koloru :think:
rasputin.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2015 17:30 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.744 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum