TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 13 Maj 2015 18:22 #368243

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, jaki on jest piękny [robimaślaneoczy] ciekawe czy ten z B. to on, mój jedyny pąk ciągle jeszcze zielony.
Nie płacz za Principessą, pamiętasz - jest czas połowów i czas suszenia sieci, ona suszy sieci :rotfl1: za rok wybuchnie :flower2: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 13 Maj 2015 22:35 #368385

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Cudne te ciemne kolory rododendronów, fajnie że je podpisujesz, będę sobie zapisywać odmiany do zdobycia :whistle:
Ja kupiłem sobie na jesień Marcela, a zakwitło coś innego, różowego :dazed:
Dziwne, azalie u mnie też w tym roku słabsze, chociaż dbałem o nie tak samo jak o rodki, a one całe w kwiatach :think:

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 07:56 #368465

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Mówię Ci ,co się w tej mojej głowie roi .Zrobiłam sobie wstępne zamówienie rodkowo azaliowe .Wyszło mi 10 sztuk .Jeżeli da się to załatwić jedną przesyłką ,to będą moje wszystkie .Ale nazwy podam Ci jeżeli uda mi się to załatwić .Jeżeli nie teraz ,to kiedy :rotfl1:

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 09:04 #368479

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Haniu, wcale mnie nie ucieszył widok Twego Rasputina :( bo mój ma zupełnie inne, piękne bordowobrązowe łodygi.

Jest z tego powodu bardzo dekoracyjny teraz... ale jak on zakwitnie w związku z tym?????????????????????????????????????????

Na wszelki wypadek wpadam już teraz w histerię :placze: :placze: :placze: :placze: :placze:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 09:05 przez sd-a.

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 10:32 #368535

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Nie,nie,nie nie :bad-idea: nie będę się nakręcać rodendronowo-azaliowo chcociaż jak jutro będę w mieście to jest tam takie miejsce gdzie są :bad-idea:
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 10:32 przez Aszka.

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 11:14 #368550

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witam, plany ogrodowe mam 'żadne', bo zaczęło padać. I znowu dobrze i żle. Przede wszystkim nie mogę mordować diabelskich mszyc :hammer: Może póżniej się uda;
Muszę dzisiaj zacząć wycinkę czeremchy i wierzby. Okropnie mi żal :placze: Będzie fatalna dziura w zielonej ścianie od frontu i opustoszeje koronkowo zacienione miejsce w sąsiedztwie lilii :club2: . Trudno, nic nie poradzę. Na miejsce czeremchy kupię klona, zielonolistnego, marzył mi się jesionolistny 'Tadeusz Szymanowski', ale trochę się obawiam kruchości jego gałęzi. Myślę jeszcze o srebrzystym Laciniatum Wieri. Na miejsce wierzby posadzę brzozę, chyba Doorenbos, nie rośnie taka wielka. Zobaczę, co będzie do zdobycia w 'moim' sklepie.
Miałam plany dosadzania drzew, ale w zupełnie innych miejscach i nie z takiego powodu :jeez:

Olu, ależ nakręcaj się :idea2: Sezon krótki i życie też. Rodek, to taka mała rzecz, a zobacz, jak cieszy :happy:

Siberko, możemy pohisteryzować razem :rotfl1: Nie wiadomo, który jest który :think:

Ewcia, w głowie roi Ci się prawidłowo :devil1: Co to jest 10 sztuk? Prawie nic :laugh1: Multifiori się odezwało? Kupuj i nie zastanawiaj się nawet. Pieniążki niewielkie zawsze można zorganizować, a odmiany wypatrzone dużo trudniej :happy:

Gabrielu, nie wiem dlaczego tak dziwnie w tym roku zachowały się azali i rh. Może rzeczywiście niektóre 'suszą sieci'? Kupowałam tylko mocne, ciemne kolory. Zobaczymy efekt, jak pokażą kwiaty. :)

Krzysiu, podoba mi się to o sieciach :) Tak chyba rzeczywiście jest. Czekam na 'wybuch' :rotfl1: Czekam Twojego MM :flower2:

Zdjęcia póżniej :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 17:48 #368663

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
Mam nadzieję, że pogoda, zdrówko i siły pozwalają na "przyjemne z pożytecznym", czyli grzebanie w ogólnie pojętej glebie ;-) ja muszę jeszcze trochę poczekać ... byle do piątkowego wieczoru ....
Chciałam Ci bardzo podziękować ; po pierwsze: za książkę o "drzewie" - ostatnimi czasy to moja obowiązkowa lektura, a czytam ja z zapartym tchem, czerpiąc nawet sporo inspiracji kulinarnych, że tak powiem ... poza tym wspaniałe ilustracje i ryciny, nie mówiąc już o "rysie" historycznym :)
Właśnie z niej korzystałam robiąc syrop z pędów sosny ( naprodukowało się już pół słoja , a w pogotowiu czeka receptura na syrop z kwiatów hyćki :)
Po drugie: :thanks: za zarażenie chorobą tiarelkową :woohoo:
Bardzo się cieszę, że gniazdują u Ciebie kosy :) A jak obsadzenia skrzyneczek? Moje korytka czekają na pelaśki, itp., ale skrzynki warzywne już są :woohoo:
Uściskaj Kubusia, ucałuj prosto w nochalek, a dla Ciebie :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 19:59 #368722

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Gdzie wdepnę to rodki, azalie.....jak się cieszę, że to nie ja szaleję.. :rotfl1: , lubię takie kolory ciemne ewentualnie jasne, czerwieni nie znoszę, chociaż, taki właśnie mam, na szczęście juz przekwitł.... :happy:

Wśród starych sosen 14 Maj 2015 20:27 #368734

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Anusia, cieszę się, że książka Cię cieszy :happy: Moje skrzynki obsadzone już ponad tydzień temu, chyba się chwaliłam podobiznami dragonek i pelci :) Tiarelki piękne, nieustannie się nimi zachwycam :hearts: Mam wielką ochotę jeszcze kilka zamówić, ale miejscówki :jeez:
Kosy są bardzo towarzyskie, ale ich upodobanie do kopania, dłubania i rozrabiania jest okropne :hammer: Właśnie one wykopały jarzmianki, zurawki i ...tiarelle. Oczywiście do spółki z Kubusiem. Podejrzewam też, że sroki przyłożyły pazura do dzieła zniszczenia. Ale i tak kocham te pierzaste kupry :happy:
Mam też gołębie grzywacze, ciężki kaliber, jeden wylądował w białej serduszce i zmieniła się w serduszkę zadarniającą, pomijam wyłamane pędy. Normalnie gołąb-superforteca
Kubuś ucałowany; miłego wieczoru :hug:

Ewa, no co Ty mówisz :woohoo: Czerwień - kolor życia i miłości, a Ty nie lubisz! Teraz czas rodków i azalii, póżniej, gdzie nie wdepnę tam będą róże, których ja nie mam :devil1: A za czym Ty szalejesz?

Hanka
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 20:30 przez hanya.

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 08:41 #368900

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, Haneczko!

Jest piątek, jest energia :)
Zwłaszcza, że aura dopisuje! Mam nadzieję, że Zośka nie przymrozi nam uszu...

Co dziś planujesz?

Ja po wizycie u Pawła-chestera mam ogrodowego doła... moje rabaty świecą pustkami w porównaniu z jego nasadzeniami...
Może masz dla mnie jakieś rady, jak uratować sytuację? :)

Miłego :kiss3:

PS. Kosy i u mnie szaleją! Na zmianę z sójkami i srokami robią ogrodowe zamieszanie ;)

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 12:11 #368955

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Uwielbiam kosy i ich śpiew wieczorową porą :) , siadam sobie wtedy na ławeczce i słucham, nie potrzeba mi radia :lol: I mimo to że grzebią w ogrodzie jak kury wybaczam im to :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 14:10 #368984

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniada wrote:
Jest piątek, jest energia :)
Zwłaszcza, że aura dopisuje!

Nie mogę się zgodzić z żadnym słowem: właśnie skończyło lać, wieje tak, że brzozy prawie leżą, zero energii i ból kręgosłupa od siedzenia 8 lekcji w pracy. W domu brak samochodu :supr: Kosa nie widziałam od lat :(

No ale żyję, więc może i jest się z czego cieszyć :devil1:

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 14:16 #368986

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Siberko, to ja to pisałam??
Dziś??
Odwołuję każde słowo.
Zero energii, dół jak stąd do Chin, a pogoda leży...
I tyle.

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 14:28 #368990

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
:happy3: :happy4: :rotfl1:

Miłego weekendu :bye: :bye: :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 14:43 #368993

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale ziiiiimno, witam Was serdecznie i ciepło, bo jednak dusza ogrodnika nie pozwala na poddanie się, zwłaszcza w tak kochanym towarzystwie :hug:
Jeżeli Zośka przymrozi, to leżę, proszę Koleżeństwa :mad2: Mam mnóstwo włókniny, ale niestety nie dokupiłam do kompletu helikoptera i nie mam możliwości ochrony hortensji pnących, trzmielin i bluszczu na sosnach. No, nic, jestem przysłowiowej dobrej myśli, bo lepszych pomysłów brak. Włóknina w pogotowiu, pocięta na stosowne kawałki czeka na wieczór i ostateczną decyzję pogodowych mędrców i strachy pańci :devil1:
Jeżeli wiosna zaczyna się w lutym, to chyba ogrodnicy z Zośką powinni przybywać w marcu, a nie w połowie maja, czyli nieomal w początku lata :club2: :club2:

Siberko kochana, nie poznaję Twojego nastroju :woohoo: Zaczynam się martwić, bo zero energii nie jest u Ciebie spotykane w ogóle :woohoo: Kręgosłup zgoda, pięta ogrodnika, nawet bez lekcji :devil1: I cholerne (przepraszam wszystkich :oops: ) zimno. Twój świetlany przykład wizyty u fryzjera przypomniał mi o obowiązkach litości dla społeczeństwa, i właśnie wróciłam z mokrą głową, zmarzłam jak nieszczęście. Jak się przeziębiłam, to przez Ciebie, proszę mnie pielęgnować :rotfl1: Przynajmniej wirtualnie, a może koncert w okolicy ....
Dlaczego nie ma u Ciebie kosów? Może czekają na większe drzewa :think: Co zrobiłaś z samochodem? Przyznaj się. :)

Pikutku, kosy dzisiaj też schowane, bo wiatr im kupry ziębi bez litości; tylko superfortece rozrabiają :happy: Kosy pięknie śpiewają, też lubię słuchać. I wybaczam im wszystko, choć żurawki i tiarelle z korzonkami do góry mogą być denerwujące :mad2:

Aguś, Twój ogród jest cudowny :woohoo: I nic nie zmieniaj, bardzo proszę :flower2: możemy tylko zmienić proporcje: komisyjnie 'wypielić' połowę roślin u Pawła :rotfl1: Mnie też będzie lżej :rotfl1:
Zaraz jedziesz do domku :dance:

Nie wiem, co to za azalia :think:
azaliann1.jpg

azaliann.jpg

azaliann2.jpg

I wierzba do wycięcia, w objęciach trzmieliny, obok siewka czeremchy; taka ładna była rodzinka :(
wierzba-trzmielina.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 14:44 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 15:06 #368996

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Hej tam w środkowej i północnej Polsce :flower1: u nas znośnie pogodowo, ale chorobowo już nie, załapałam jakieś przeziębienie i gardło mnie boli jak jasna ch....a :mad2: na pocieszenie wybrałam się do ogrodniczego i nabyłam azalię Nabucco wściekle czerwoną i rodka Catawbiense Grandiflorum :devil1: Podobno pod wieczór mają dostać jakieś nowe to pewnie jutro znowu wybiorę się na poprawianie nastroju :devil1:

Z kosami to syn się przedrzeźnia naśladując ich gwizdanie, a że kopią to trudno, choć czasami dołki są znaczne w trawniku, przynajmniej zmniejsza się populacja chrabąszczy :wink4:
Parka takich gołębich fortec ma każdego roku na dębie gniazdo i mocno hałasują wśród gałęzi, ale miłe to całe ptasie towarzystwo :lol:

Haniu azalka całkiem fajna

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 16:27 #369007

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Majko, na noc zapowiadają temperaturę odczuwalną -3 :placze: Jestem przygotowana na wieczorną akcję 'włókninowania'. Nie odpuszczę azalek , rodków i paprot. Reszta :jeez: Przeziębienie w maju, co robiłaś? Może moim sposobem wyszłaś od fryzjera z mokrą głową :devil1:
Nabucco wściekle czerwona? Hm, to jest najciemniejsza czerwień u azalek, podobno. Mam tą odmianę, ale nie mogłam jej odróżnić od Doloroso; albo pomylona, albo to kwestia oświetlenia. Idę do Ciebie zobaczyć zdjęcia. Jak będziesz w formie, to leć jutro i kupuj, co się podoba. Nie ma co zwlekać. Życie krótkie :hug:

Apple Blossom (ciągle się zastanawiam) ma kwiaty w dwóch kolorach
appleblossom-4.jpg

appleblossom1.jpg

appleblossom2.jpg

Ładnie zapączkowana Doloroso
doloroso.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, affa, Gabriel, Amarant

Wśród starych sosen 15 Maj 2015 18:46 #369045

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
Gdzie sprawdzasz prognozę pogody ? W TVN24 na mapie Polski dzisiejsza noc przedstawia się nie najgorzej, jak na zimną Zofiję .... wszędzie powyżej zera .... oczywiście nie ufam tej stacji w 100%, ale chyba nie słyszałam nigdzie o przymrozkach ....
Głowa do góry, może nie będzie aż tak tragicznie ....chociaż także jestem pełna obaw , najbardziej o zawiązki owoców na drzewach i krzewach :(
Co prawda nie jestem azalkomaniaczką, ale w pełni podziwiam i zachwycam się Waszymi okazami :)
Trzymaj się cieplutko, kochana, pozdrawiam serdecznie :kiss3:

p.s. czy widziałaś kiedyś berberys o jedwabiście fioletowych liściach :supr3: ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.563 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum