TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 17:50 #405619

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Aniu, jeżeli roślinki rosną gęsto, na wąskiej rabacie, możesz położyć węża 'wężykiem i będzie dobrze. Pisałam, że nie ma sensu, bo u mnie ziemia /hm.../ przesycha bardzo szybko i przy rzadko rozłożonych liniach nie mam szans na utrzymanie wilgotnego podłoża i wtedy przy kolejnym podlewaniu po prostu sobie spływa a nie wsiąka.
Przy takiej różnicy poziomów, to chyba będzie trudno.
Wiórki przychodzą tylko do miseczek z wodą, nie wiem, które to 'moje' maluszki, bo już są duże i pięknie kudłate.
Twoje psiaki znam ze zdjęć w różnych miejscach, nie wiedziałam, że ta rasa to takie odkurzacze :happy: Niebezpieczna cecha, choć chyba większość psiaków pcha do paszczy prawie wszystko. Mosiężne podkładki :devil1: :devil1:

Ewcia, słonko nie ma odwagi, żeby mnie budzić; przy takiej temperaturze raniutko nie wystawię nosa z domu :happy: śmiej się z mojego podlewania, śmiej, jak będzie znowu susza, to wtedy zobaczymy, konewkowcu jeden :happy: ale Cię napadło z gotowaniem, ja się zmuszę do poważniejszego garowania dopiero przed Świętami :devil1:

Poluś, :rotfl1: jedno nie wyklucza drugiego, taki komplecik może być :happy: tylko jałowiec mi nie pasuje w żadnym przypadku. Planów nie robiłam w sensie rysunków i projektowania połączeń, ułożenia itp. Plus minus przeleciałam okiem, kupiłam na start 200mb /100 z kompensacją, dokupiłam kolejne 100 i jeszcze dokupię/. Układałam już linie, więc mam jakie takie pojęcie o wyobrażeniu. Jeżeli będziesz kupować na A. to jest gotowy zestaw wszystkich potrzebnych 'gwizdków'. Te węże są łatwiejsze 'w obróbce'.
Zastanawiam się, czy nie będziesz chciała podlewać punktowo, konkretnych roślin :think: Wtedy potrzebny Ci inny patent. Nazwałam go doniczkowym, bo do host sadzonych w donicach w gruncie jest znakomity.
wyk-do-doniczki.jpg

A w kawałkach wygląda tak:
potrzebne-dla-doniczek.jpg

Gwizdki w zestawach z A. są takie:
zczki.jpg

zakoczenie-okularek.jpg
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 19:44 #405643

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu :hearts: , wreszcie tu jesteś :kiss3:

Czy dobrze zrozumiałam - linie, które pokazałaś w poprzednim poście nawadniają całą powierzchnię, ale możliwe jest zainstalowanie podlewania punktowego, pod konkretne rośliny ? Wersja doniczkowa mnie zainteresowała, jeśli moje hostowe plany by wypaliły to byłoby super rozwiązanie.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 19:52 #405644

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu :hug: , tak, linie nawadniają całą powierzchnię, dziurki na wężu są co 33cm /są też inne rozstawy/. Wersja 'doniczkowa' podlewa tylko wybrane miejsca. Jeżeli chcesz pokażę jeszcze kilka zdjęć. Robiłam dla kogoś ściągę i jakimś cudem nie skasowałam zdjęć. Jak to dobrze nie sprzątać :rotfl1:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 20:13 #405649

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Hanku,ją swoje linie zawinęłam żeby wiosną ułożyć porządnie. Chyba dałaś odpowiedż ....nie trzeba na zimę zwijać. Bo zwijanie i rozwijanie mnie nie cieszyło. Też muszę jeszcze dokupić żeby było dokładniej podlane

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 20:22 #405654

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, zwijanie jest niemożliwe, nawet sobie tego nie wyobrażam. Najważniejsze, żeby wodę 'wydmuchać' a w moim wypadku z nich wylać. Mam nadzieję, że wszystko będzie pracować jak trzeba, bo narobiłam się okrutnie :devil1: Już odpaliłam ostatnie 'okablowanie', pięknie kapie :hearts: jak już dokładnie sprawdzę wszystkie łączenia, przysypię ściółką i pewnie coś dosadzę :happy:

Hanka

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 20:31 #405660

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O proszę w pełni profesjonalny system podlewania. :bravo: :bravo:
U mnie nadziałce też taki przyda.łby się ale,, na razie kasy na to nie ma :(
więc zostaje tak jak było. I juz ;)

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 20:56 #405672

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, byłabym wdzięczna za dodatkowe zdjęcia :thanks: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 21:35 #405684

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Krzysiu, mam nadzieję, że pomogę w podjęciu decyzji.
Kupiłam Gardenę, kilka lat temu, wybór nie był zbyt duży. Teraz pewnie są inne możliwości, ale nie mogę się wypowiadać bo ich nie znam. Pokazuję na swoich wężach i sposobie montażu.
Zwykły wąż montażowy i 'gwizdki' do uzyskania potrzebnego sposobu podlewania, kupowane osobno w sklepach ogrodniczych.

w-otworki1.jpg

w-otworki2.jpg

w-otworki3.jpg

doniczka-a.jpg

doniczka1.jpg

doniczka-b.jpg

Na zdjęciu z łapą mojego znakomitego asystenta, widać końcówki potrzebne do 'doniczkowego' podlewania zamocowane już do wężyka przeznaczonego do doprowadzania kroplownika w wybrane miejsce. Czyli główny wąż sobie leży, a do niego wpinasz cieniutkie węże do poszczególnych roślin. Możesz wpinać też oczywiście kroplownik 'stacjonarny', ten malutki
Jeżeli jeszcze coś mogę wyjaśnić, pytaj :)

Aniu, jaki tam profesjonalny, kombinuję, żeby nie zwariować z tym nieszczęsnym podlewaniem. Rzeczywiście idzie mi coraz lepiej :) . Bardzo Ci dziękuję za słowa uznania :hearts:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, VERA, edulkot, Krzysia

Wśród starych sosen 03 Paź 2015 22:31 #405697

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
U mnie na większości w miarę wąskich rabat idzie wężykiem.Takie punktowe mieliśmy na samym początku jak jeszcze nie mieliśmy pojęcia o nawadnianiu.Wystarczyło zwykłe.

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 08:04 #405923

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Na linie kroplujące chyba się nie zdecyduję z racji trudnego terenu, ale relacje podglądam :) I co widzę, łapa asystenta :lol: Kubuś jednak jest niezastąpiony :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 08:45 #405930

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
...a nas z Martulą z poprzedniej strony to już nikt nie lubi :cry3:
:devil1:

Buziaki, Haneczko!

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 09:53 #405941

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry, cieplutki i słoneczny :flower2: :flower2:

w ogrodzie cudnie, nastrojowo, choć niestety smutno. Kolory piękne i wspaniale grają w słońcu, cienie drzew na hm, trawniku :devil1: , pachnie jesienią. Czyli trzeba odpoczywać, proszę Koleżeństwa :coffe:

Agusia i Marta, bardzo mi głupio :oops: , nie zauważyłam wpisów, a potem już tam nie zaglądałam. Jestem paskuda :hammer: , ale Was okropnie, bardzo i nieustająco luuuuuubię.

Agusia dziękuję za dobre słowo :kiss3: , nie odzywałam się, bo cholera mną trzęsła przy tej pracy, głównie ze złości na swoją marną gibkość :rotfl1: , brak umiejętności pełzania pod krzakami i słabe ręce :mad2: jeszcze trochę muszę uzupełnić i koniec na ten rok :dance: A wiosną reszta. Bardzo jestem ciekawa, co będziesz zmieniać w systemie nawadniania :think:
Szybkiego i leniwego tygodnia :hug:

Marta, po miałabyś się tak męczyć? U Ciebie są inne warunki, chyba równy teren, chociaż może doładuj drugą linię, to kręgosłup dłużej Ci posłuży. W niektórych miejscach będę dokładać węże, bo jednak jest za rzadko i długo muszę podlewać, a doba nie chce się rozciągnąć :devil1:
Deszczu życzę, niech szanowny kręgosłup odpocznie choć trochę :hug:

cdn

Hanka
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2015 09:54 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 11:51 #405947

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutku, Kubuś musi trzymać łapę na pulsie ...ogrodu i nie tylko; ktoś kompetentny musi nadzorować całość :devil1:
Twój teren nie jest łatwy 'w obróbce', ale na pewno masz fragmenty, gdzie można sobie ułatwić zycie, a przynajmniej wygrać sporo czasu. Jak Wikuś się miewa? :) :hearts:

Olu, na wąskich rabatach nie ma problemu :) kiedyś miałam dużo mniej roślin, a było sporo deszczu; teraz jest odwrotnie :rotfl1: zaglądałam do Ciebie i wiem, że Wnuczką coraz lepiej :kiss3:

I ciągle koniec września ....ale zielono! :dance:
zielono2-2.jpg

zielono3.jpg

zielono4-2.jpg

zielono5-2.jpg

zielono6.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2015 11:57 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Aszka, piku, chester633, Amarant, Ewogrod, VERA, Krzysia

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 11:59 #405950

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Niby w ogrodzie jest w miarę równo, ale całość jest położona na spadku, myślę, że między północną granicą a południową jest 2 m różnicy, no może półtora metra :lol:
Więc woda albo nie dociera pod górę, albo na dole robi się kałuża :happy3: ,też przydałaby się kompensacja, ale przy 500 metrach, to trochę kosztowne :tongue2:

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 12:48 #405959

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
hanya wrote:
Jak się Wikuś się miewa? :) :hearts:

A właśnie jest po wizycie u fryzjera, chyba mu muszę zrobić aktualną fotkę :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 15:38 #405972

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutku, czekam niecierpliwie na fotkę przystojniaka :hearts:
Marta, wąż z kompensacją kosztuje zdecydowanie więcej /prawie 2 zl/m/. 500 m! :woohoo: :woohoo: Można łączyć węże 'z' i węże 'bez'. Do tego powinien być reduktor ciśnienia na wejściu. Muszę zrobić taką skarpkę: płaska góra, potem spadek i płaski dół. Pokombinuję; mój kręgosłup pozdrawia Twój :devil1:

Fotki z 18 września :oops:
naparstnica18-09.jpg

nutkajczyk18-09.jpg

podcyprysikiem-2.jpg

Trafiła mi się śliczna brzoza Doorenbos :)
doorenb.18-09.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, piku, chester633, Gabriel, Amarant, Ewogrod, VERA, edulkot, Krzysia

Wśród starych sosen 05 Paź 2015 22:02 #406050

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Haneczko, wielkie dzięki za wyczerpującą instrukcje z liniami nawadniającymi - :kiss3: :kiss3: :kiss3: . Nie miałam bladego pojęcia jak to zrobić, a przy obecnych psikusach pogodowych, będzie nieodzowna w ogrodzie. Myślimy z M o wykopaniu studni i zamontowaniu pompy, bo podlanie 30 arów z kranu..............................wolę nie myśleć o rachunkach :jeez:
Fajnie, że pokazałaś jak piękny rysunek ma brzoza "Doorenbos" . Też ją mam w poczekalni, młódkę jeszcze wprawdzie - ale brzozy tak szybko rosną że jest szansa że zdążę ja zobaczyć w pełnej krasie........................
:kiss3: pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrawiam Vera :)

Wśród starych sosen 06 Paź 2015 19:57 #406196

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Co to za biały kwiatek ? Aż się zastanawiam ,czy ja takiego widziałam .Bluszcz Ci szaleje na drzewach i bardzo to malowniczo wygląda .Nie ciekawi Cię sezon rodkowo azaliowy ? bo ja zachodzę w głowę jak to wszystko będzie kwitło po tym upalnym suchym lecie .U mnie na cenzurowanym jest Polarnaht ,takie ma malutkie liście i żółknie od dołu .Postanowiłam ,że go obetnę na jeża po kwitnieniu .Bo jednak pączki ma .a jak mu nie pomoże ,to będę miała miejscówkę z odzysku :devil1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.836 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum