TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 15:29 #332531

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Haniu witaj w ten pochmurny dzień :hug: , chyba większość z nas wyczekuje z utęsknieniem zielonych liści,śpiewu ptaków i brzęczących komarów :devil1: oby nadchodzący sezon nie był komarowo,osowo,meszkowy bo się załamię....Proszę przytulić i wyczochrać Kubusia... :hearts:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 15:31 #332533

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Majko, Twój wpis mi umknął :hug: Kilometry węży po całym ogrodzie, skąd ja to znam :rotfl1: Najlepiej widać na zdjęciach :oops: Ten tani, to blisko mnie, kilkanaście km. Chcę się dowiedzieć, czy sprzedaje, po ile, może wysyła? Jak się wywiem, powiem. Zajrzałaś na al? Wkurz się :devil1: Humus-active jest w pojemnikach z końcówka do podłączenia węża. Pierwszy raz taka byłam zawzięta i zaryzykowałam. Poleciałam po całości i wiosną też tak zrobię. Rosahumus tylko na część roślin i tam, gdzie chcę 'wyhodować' dobrą ziemię.

Pikutku, jakieś 15-17 lat, a może troszkę więcej...wypiłam morze kawy a ziewam, jak krokodyl i myśl się plącze. Kuba na kanapie chrapie zabójczo. Idziemy w niedzielę do weta. Badania trzeba zrobić i szczepienia, osłuchać i pooglądać. Ale będzie się pieklił :mad2:
Borówka amerykańska
borowki_2015-01-23.jpg

Orliki
orlik2.jpg

Aż cieplej na widok plam słońca :happy:
skarpka-zurawkikrwiste.jpg

A przypomniało mi się: Furminator zdał test celująco :bravo: Kubuś dostanie prezent, choć chyba go nie doceni :rotfl1:

Edit:

Majeczko jeszcze raz: To jest podzielone 'gzymsem' okno parterowe, dlatego wiszą dwa wieszaki na kwiaty. Wszystko w zasięgu ręki. Na piętrze było dawniej, bardzo dawno całe mnóstwo skrzynek z pelargoniami, ale teraz sosny zacieniają. może skusze się na begonie ... :think: Polarnacht kojarzy mi się ze śliwką, fioletowe bordo, bordowy fiolet :happy:
Przepiękny. Rozmawiałam dzisiaj z miłą panią u p.Ciepłuchy, pytałam o Catawbiense Boursault, bo się uwzięłam na tą odmianę. Powiedziała, że jest właściwie identyczna z Catawbiense Grandiflorum. O Purpureum Grandiflorum tyle, ze jest ciemniejszy. Co tam masz jeszcze na liście? ;)

Kasiu, na deszczówkę kupuję beczki z kranikami, dołączę węża i gotowe. Z forum się dowiedziałam, że mam bliziutko sklep z beczkami :rotfl1: Może ustawisz deszczownię/podlewaczkę?

Paweł, w imieniu Kubusia wielkie dzięki :) Obawiam się, że plagi o których wspominasz niestety będą nam towarzyszyć. Ja już kupiłam MUGGĘ :devil1: Póki co walczę z owocówkami :hammer: Chyba nie muszę mówić, kto wygrywa :mad2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2015 16:02 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Gabriel, Amarant

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 15:52 #332538

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Haniu piękne masz te swoje cieniste zakątki . Bardzo ładnie to wygląda ,jak słońce prześwituje przez gałęzie .Orliki to lubią takie właśnie miejsca i nawet floksy sobie radzą .Mam kilka w takim półcieniu .Chyba sobie dziś zamówię jakiegoś rodka ,bo aż mnie nosi z niecierpliwości :oops:

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 15:53 #332539

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Haniu, czy pojemnik po Humus-aktive z końcówką do podłączania węża jest wielorazowego użytku, tzn czy da się po zużyciu cieczy wlać nową?

edit
Mam beczki na deszczówkę z kranikiem, ale jak ma lecieć woda wężem, jak w beczce nie ma ciśnienia? Jakieś urządzenie potrzebne jeszcze chyba :think:, chyba, ze beczkę na dachu postawię ;)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2015 16:11 przez katja.

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 16:07 #332545

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak Kasiu, wielorazowiec :)

Ewcia, moje floksy radzą sobie bardzo dzielnie, a rosną w kwasie totalnym, pd sosnami i jeszcze ściółkowane igłami :devil1: Orliki ślicznie się rozsiewają. Jakie to poczciwe roślinki :kiss3: Żebyś Ty wiedziała, jak mnie kusi :woohoo:
Rozmawiałam dzisiaj z Ciepłuchową szkółką i aż mnie dusiło, tak kusiło :happy: Bohatersko się powstrzymałam, bo jednak muszę przemyśleć ilość rodków :think:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 16:18 #332547

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
... czyli teraz możesz wlać do niego biohumusu własnej roboty. Jeszcze pytanie dopisałam, Hanuś :) . Ale emocje wyzwalają te rodki :woohoo: , pozytywne, ale trochę dla życia niebezpieczne ;)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 16:31 #332550

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dzielna dziewczynka z Ciebie :bravo:
Lista zrobiła długaaa :devil1:
Z tych 2 wielkich wybiorę jednego, drugi to Polarnacht i 2 lub 3 niższe.
Elite, Stacatto, Ramapo, St Merryn, Blaufeder ‘Hachblau’ do wyboru i pewnie jakiegoś białego małego :bad-idea:
Jeszcze zapomniała o rh Kali :wink4:

Kasiu moje węże długości 75-85 m bo mam 4 skręcone razem ale różnej długości i do tego pod górkę to grawitacja nie zadziała, musi być pompa. Mam 3 zbiorniki o łącznej pojemności 4000 litrów.

Dobrze że ten pojemnik to wielorazowiec, co prawda mam z czegoś innego tylko muszę poszukać :search:
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2015 16:36 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 16:46 #332555

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Majko, Ramapo i St Merryn przepiękne, ale niestety Ciepłucha ich nie ma. Kali też mam na liście, ale będzie dopiero jesienią.
Niewielką beczkę można postawić na czymś i podgonić grawitację :devil1:

Kasiu, mam 1,5 l soczku roblkowego. Będzie wykorzystany do doniczkowców, a sporo ich mam :happy: Hosteczki na ten przykład.

Hanka
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2015 16:50 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 17:29 #332577

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Witaj ,
Odbyłam dziś spacer po Twoim niezwykłym ogrodzie - jego początki, które opisałaś, zestaw drzew , krzewów i innych roślin , które uprawiasz , przypominają mi historię powstania mojego ogrodu ( z wyjątkiem sprawy trawnika, bo ja nadal walczę!). Nomen omen nawet tytuły wątków ogrodowych mamy podobne (bo jakże by inaczej, skoro warunki uprawy i "okoliczności przyrody" podobne) :)
Podziwiam Twoja pasje i determinacje , z jaką tworzysz ogród w , co tu dużo mówić , trudnym miejscu.Podobieństwo warunków glebowych, obecność dużych drzew i związane z tym zacienienie,uroki sypiących się na przemian szyszek, pyłków , igieł ... dobór roślin , które zechcą w tych warunkach rosnąć - wszystko to sprawia ,że z pewnością będę tu zaglądać i podpatrywać.
Pozdrawiam cieplutko , E.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 23 Sty 2015 17:42 #332588

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewelinko, witam Cię serdecznie :flower2: Dziękuję za miłe słowa. Ja byłam i na pewno będę częstym gościem w Twoim ogrodzie. Zaczynam przygodę z rodkami i chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń i wiedzy. Zniknęłaś na długo, bardzo się cieszę, ze wróciłaś :)

Hanka

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 12:39 #332853

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Hanuś ,czy mi się zdaje ,czy masz na liście Polarnachta? A wiesz ,że on u mnie najpóźniej kwitnie razem z Torrero .Opłaca się takie późniejsze sadzić ,bo one kwitną jak już wcześniejsze zaczynają przekwitać .Wtedy też kwitnie azalia Karminduft ,fajny taki zespół :hearts:

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 12:50 #332858

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, Polarnachta to ja mam w ogrodzie, Torrero jest na liście :happy: Dowiedziałam się, że Francesca nie lubi słońca i musi być w cienistym miejscu. Masz tą odmianę?

Hanka

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 13:14 #332866

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Franczeski nie mam ,ale cieszy się znakomitą opinią .Torrero za to rośnie u mnie i świetnie sobie radzi ,jest obsypany pąkami .Czuję ,że będzie z niego wspaniały bukiet. :dance:

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 14:18 #332883

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak się przejęłam, że nie powiedziałam dzień dobry, więc DZIEŃ DOBRY :flower2: :flower2: WSZYSTKIM :)

Ewunia, pisałaś kiedyś, że do azalek i rodków to masz pamięć. Napiszę listę pomysłów. Znajdziesz chwilkę na opinie o odmianach, które masz? Chcę posadzić fiolety, ale w różnych odcieniach. Ze zdjęć, już nic nie wiem, a przynajmniej mam wątpliwości. I lubię lużny pokrój krzewów.
Rasputin
Bolesław Chrobry
Azurro
Alfred
Purple Splendor
Peter Alan
Blau Jungs
Erato
Torrero
Taratoga
Kali
Francesca
o niektórych pisałaś, chodzi mi o odcienie fioletu, nie chce wielkiej buły.

Mam swoje typy, ale ważna dla mnie jest opinia forumków, którzy mają dłuższe doświadczenie ze współpracy z poszczególnymi odmianami.
Może goście, też napiszą słówko o swoich faworytach :)

I trochę sierpniowych wspomnień:
DSC01158_2015-01-24.jpg

DSC01160_2015-01-24.jpg

DSC01163.jpg

Czerwienie mocne, wysycone, żeby nie wpadały w róż :hammer: :hammer:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2015 14:24 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, Amarant, Krzysia, IwOnagn

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 14:25 #332887

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, dzień dobry :)
Cały czas myślę o azaliach, ale decyzję, czy jakieś dosadzam, zostawiam sobie na wiosnę.
Mam za to pytanie - czy orliki w półcieniu spokojnie sobie poradzą?

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 14:59 #332894

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Znakomicie sobie poradzą! I są cudne :)

Hanka

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 15:04 #332898

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Super, dziękuję, Haniu! :)

Wśród starych sosen 24 Sty 2015 17:31 #332939

• t-x
  • t-x's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 620
hanya wrote:
Rasputin

Bolesław Chrobry
Azurro
Alfred :hearts:
Purple Splendor
Peter Alan
Blau Jungs
Erato
Torrero
Taratoga
Kali :hearts:
Francesca

Może goście, też napiszą słówko o swoich faworytach :)

Hanuś :hug: ,zdecydowanie polecam Alfreda i Kalego,nazwy chwytające za serducho,oryginalne i łatwe do zapamiętania ;) problem z labelkami mamy z głowy :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.742 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum