TEMAT: Rośliny moją radością

Rośliny moją radością 25 Sty 2015 22:00 #333597

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Cóż, nie będę oryginalny ;) do mnie też przyszła zima :P
Tyle śniegu nie było ze dwa lata...

Kasiu, Ewo, dziękuję za miłe słowa :thanks:
Tymi wspomnieniowymi zdjęciami umilam sobie oczekiwanie na wiosnę. Tylko dziś zrobiłem wyjątek, bo pierwszy śnieg jest warty upamiętnienia ;)

Ewo Nowinko, ja mam podobne uczucia w stosunku do Twojego ogrodu :lol:
Klimat chyba się zmienia, chociaż wydaje mi się, że kiedyś też zdarzały się anomalie.
Moja mama już nie raz opowiadała mi, że pewnego roku podmarzły pąki róż. W lipcu :eek3:

Gosiu, dzisiaj chyba u wszystkich biało, ale topi się.
To ostróżka wielkokwiatowa, choć kwiaty ma normalne :happy: Jest byliną, tak samo jak ogrodowa. Jest od niej niższa, nie łamie się i dobrze u mnie rośnie :)

Haniu, te rodki to Alfred i Nova Zembla, jedne z najstarszych u mnie. :) Też bym chciał dokupić trochę pola obok ale cóż... może kiedyś :whistle:

Konrad, już się nie mogę doczekać kwiatów :) Ja w tym roku przekroczę setkę :crazy: A nieodmianowych już nawet nie liczę ;)
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2015 22:07 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, Orszulkaa, Amlos, Flora, Amarant, dagmarazap

Zielone okna z estimeble.pl

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 00:27 #333649

• Michał
  • Michał's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Wpadłem z rewizytą
Masz tak zróżnicowana roślinność. Nie wiadomo co zachwalać. Wszystko jest tak umiejętnie dobrane, dograne.
Ma się wrażenie wszechobecnego ładu. Widać ile pracy musiałeś w to wszystko włożyć. Jednak dzięki temu jest tak piorunujący efekt

Szczerze jestem bardzo zachwycony tym co zobaczyłem na tych zdjęciach. Trzymaj tak dalej
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 11:53 #333730

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Gabrysiu już nie chciałam się powtarzać ,ale co jeśli się nie da .Naturalność i lekkość Twoich nasadzeń powoduje ,że Twój ogród jest bardzo piękny i chce się do niego wracać i wracać .Śnieg sprawił , że teraz ogrody są do siebie podobne ,ale to już długo nie potrwa według mnie .Chociaż jest on bardzo potrzebny .U mnie zawsze sucho i zawsze mało wszelkich opadów :garden1: :flower2:

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 14:49 #333764

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Gabrielu :) , u Ciebie piękny śnieg :woohoo: Tutaj nie dość, że było dużo mniej, to już się topi.
Myślałam, że Alfred jest ciemniejszy.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 17:01 #333804

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Gabrielu cudna zima , u mnie szaro i buro .

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 17:22 #333814

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu, takie mamy zimy, że śnieg na wagę złota ;) Mógł by jeszcze trochę poleżeć, ale się topi. Jeszcze musimy z miesiąc wytrzymać, a potem będzie już tylko lepiej :)

Haniu, u mnie śnieg też się już topi, a szkoda, bo zapowiadają mrozy i roślinom przydałoby się przykrycie :unsure:
Alfred jaśnieje w miarę rozkwitania, jest jednym z jaśniejszych fioletowych rododendronów. Ale jak pisałem już kiedyś, zdjęcie nigdy nie oddaje identycznie kolorów.

Ewo, bardzo przyjemnie jest czytać takie słowa :)
Co do śniegu, odniosłem podobne wrażenie, na niektórych zdjęciach nawet swojego ogrodu nie poznaję, tak się zmienił :happy:

:bye: Witaj Michale, dziękuję za pochwały, lubię wszystkie rośliny i czasem trudno to pogodzić w jednym ogrodzie.

Trochę kolorów jeszcze:
Ostróżka wielkokwiatowa

Alternanthera

Astry

Na koniec moi sprzymierzeńcy w walce ze szkodnikami, czyli dzierzby gąsiorki :)

Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2015 17:24 przez Gabriel.
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, katja, Orszulkaa, Amlos, DANA, Flora, Amarant, Ewogrod, dagmarazap, wxxx-a, Hana

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 18:46 #333840

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Oj oj , jaki przeskok po tej białej śnieżnej zimie do kolorowego lata!Tylko nie mów , że ci się ten biały puch znudził - przecież dopiero sie pokazał :) Najbardziej "twarzowe " czapeczki mają iglaczkowe kuleczki.
A jeśli kolory miałabym skomentować - to rzuca sie w oczy piękna łączka astrów.Urocze.

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 20:35 #333883

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
Elżbieto, śnieg tak szybko mi się nie znudzi, już szybciej się roztopi ;) Ale ogrody pod śniegiem właściwie wszędzie podobne, więc wolę kolorowe lato.
Te kuleczki, to są akurat formowane bukszpany.
Mieczyki dla Ciebie :bye:

Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, Elżbieta, Amarant

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 21:10 #333896

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No to skoro Ci najbardziej spragnieni, co to zimy dawno u siebie nie widzieli ;) , już się nią nacieszyli, to teraz czekamy na wiosnę :) W marcu na początku, nie wymagajmy zbyt wiele :)
Ponad 100 dalii? :eek3: No to miłego targania karp! Miejsca te same będą czy jakieś zmiany? I to w sumie jest fajne w takich daliach, że przesadzanie co roku możliwe i nieszkodliwe :)

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 22:22 #333929

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Nie mogę znaleźć moich dalii kołnierzykowych , aby odwdzięczyć ci się za bukiet gladioli , ale może tulipany też lubisz?

11maj2013017.jpg

Rośliny moją radością 26 Sty 2015 23:46 #333945

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Gabrielu, śnieżne zdjęcia fantastycznie uwydatniają strukturalne ramy Twojego ogrodu. Te wszystkie bryły iglaków, trawy, zywoplociki, kule...pięknie!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Rośliny moją radością 27 Sty 2015 00:24 #333950

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Gabrielu, w twoim ogrodzie nawet zima (której nie znoszę!) wygląda cudnie! :hearts: Mówiłeś że się obawiasz takiego przynudzania fotkami? Kochany, a ja ci mówię: przynudzaj nimi do oporu a nawet i w nadmiarze, bo one nigdy się nam nie nudzą ani nie znudzą! Są przecudne!!
No dobra, to teraz mi powiedz co to jest za czerwona roślinka, jakaś trawka? :think:

Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Rośliny moją radością 27 Sty 2015 20:12 #334173

• pasjonatka
  • pasjonatka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Gabrielu! jestem z rewizytą i nie mogę wyjść z Twojego cudownego raju. Wszystko mnie tu zachwyca, niby naturalistyczny a jednak uporządkowany, z pięknymi aranżacjami, tajemniczy, z bogactwem roślinności ogród. Cudownie!Niezależnie od pory roku jest urzekający!
”Mój ogród- mój raj” Zapraszam Bogusia
"Ogród powinien przede wszystkim dawać szczęście i ożywić umysł swoim pięknem" Gertrude Jekyll

Rośliny moją radością 28 Sty 2015 17:08 #334428

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Jak się tak ogród pięknie na biało ubierze, to odliczanie dni do wiosny bardziej znośne :) Byleby tylko potem szybciutko śnieg stopniał i od razu szafirki, tulipany i reszta :flower2: Będę się powtarzać, pięknie u Ciebie :bye:

Rośliny moją radością 30 Sty 2015 11:37 #335103

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Gdy weszłam do tego ogrodu już po obejrzeniu pierwszej strony zapaliłam się ,żeby koniecznie wyrazić mój zachwyt , ale wszystko , co wówczas umiałabym powiedzieć , to bardzo elokwentne : "łaaaaa!!!"

Powstrzymałam tę gorączkę, przeczytałam od deski do deski , obejrzałam wszystkie zdjęcia , ochłonęłam. Wydaje mi się ,że już jestem zdolna sklecić jakąś logiczną wypowiedź, dlatego wybacz mi Gabrielu, że dopiero teraz się dopisuję.

Odniosłam wrażenie, że wszystko w Twoim ogrodzie powstało tak ot - samoistnie, bez wysiłku, przypadkiem, a finał jest na miarę Pieta Oudolfa – te mgły z traw od razu przywiodły na myśl skojarzenie z jego projektami. :lev:

Co mnie zaciekawiło to Twój dereń biały cornus alba Hessei.

Wydawało mi się ,że ma inną nazwę. :huh:
Ja mam dokładnie taki sam , pokazywałam go u mnie, ale pod nazwą dereń świdwa cornus sanguinea „ Compressa’. Zaczęłam więc szukać po necie , ale niewiele się dowiedziałam. Obydwa gatunki wytwarzają kwiaty i owoce, z tym, że cornus alba białe , a sanguinea granatowe. Mówiłeś ,że Twój jeszcze nie kwitł, podobnie jak mój.
Ciekawe jak je odróżnić…Masz jakiś pomysł ? :think:

Bardzo podoba mi się u Ciebie hortensja paniculata przy ścieżce z białego żwirku i plastrów drewna. :flower2: Zuważyłam również złoty klon shirasawanum – moje odwieczne marzenie.
Masz bardzo różnorodny i intrygujący ogród. Wiadać, że rośliny Twoją radością. :bravo:

Rośliny moją radością 30 Sty 2015 21:46 #335323

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto, nie mam nic przeciwko temu, by wiosna przyszła tak wcześnie jak w zeszłym roku, nie patrząc na kalendarz ;)
Chociaż nie wiem co lepsze dla przyrody, może powinna przyjść o czasie :think:
Na szczęście ona nie patrzy na nasze opinie, przychodzi kiedy chce :happy:
Rabaty na dalie przeznaczone są co roku te same, nie mam możliwości posadzić ich w innym miejscu, wszędzie coś rośnie.
Wmawiam sobie, że wykopywanie fajne, bo można co roku nowe kompozycje układać :)
Tym bardziej, że ciągle dochodzą nowe odmiany, które potrafią znacznie się różnić od naszych oczekiwań i nic z planu nie wychodzi.

Elżbieto, akurat z tulipanami świetnie trafiłaś, najbardziej lubię te z postrzępionymi końcami :)
Jeszcze jednego mieczyka znalazłem ;)

Kasiu, dzięki zimie mam inne spojrzenie na ogród.
Latem wiele rzeczy gubi się w gąszczu bylin i jednorocznych, a dopiero zimą widać ile znaczą w ogrodzie :)

Krysiu, dziękuję za miłe słowa na temat ogrodu. :) A roślinka o którą pytasz to jest tawułka arendsa :bye:

Bogusiu, cieszę się, że zajrzałaś i dziękuję za pochwały, chociaż bogactwem roślin Twój ogród wcale nie ustępuje :)

Sylwio, zima w takim wydaniu jest o wiele bardziej znośna, trochę prac w ogrodzie można robić.
Też czekam na cebulowe, tylko trochę mnie martwi, że niektóre już wychodzą np. irysy i szafirki właśnie.
Ale mam nadzieję, że już nie będzie tęgich mrozów w tym roku :)

Firletko (bardzo podoba mi się Twój nick :wink4: ), naprawdę przyjemnie czytać takie pochwały, choć są trochę na wyrost :oops:
Wciąż wiele miejsc jest przerabiane, a wizja ogrodu stale się zmienia. Część kompozycji powstaje samoistnie, inne są zaplanowane.
Inspiruję się pięknymi ogrodami na forum, do których Twój zdecydowanie należy, mam też kilka książek o tej tematyce.
Jednak wiele kompozycji robione było na wyczucie, szczególnie tych starszych. Oczywiście niektórych błędów nie udało się uniknąć.
Tym bardziej, że tak wiele roślin staram się zgromadzić :happy:
Derenia kupiłem pod tą nazwą, więc się tego trzymam. Wydaje mi się, że dereń świdwa ma bardziej czerwone liście na jesień, ale przeglądając zdjęcia nie dostrzegam żadnej różnicy, pozostaje czekać na kwiaty.
A tym czasem, po prostu cieszmy się nimi, bo w amatorskiej uprawie nazwy nie są rzeczą najważniejszą :)

Za tę wiadomość podziękował(a): katja, Amlos, DANA, Amarant, dagmarazap, hanya, Hana

Rośliny moją radością 30 Sty 2015 22:05 #335332

• sarna
  • sarna's Avatar
Gabrielu, piękna zima, zwłaszcza taka śnieżna, ale ja wole kolory i nic na to nie poradzę. Będę zatem pasła oczyska Twoimi zdjęciami i czekała na wiosnę :)

Rośliny moją radością 30 Sty 2015 22:10 #335334

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Odliczanie do wiosny? Astronomiczna za daleko! 48 dni? Odliczajmy do tej realnej, co ma przyjść na początku marca ;)
I znowu jakieś fajne jednoroczne kwiatki :) To białe to ten jednoroczny hibiskus? Jaki on ładny!
Dwa pytania...
Jak Ty znajdujesz czas, by się jeszcze o jednoroczne zatroszczyć przy tych wszystkich daliach i w ogóle? ;) Ja, co prawda, też którejś zimy wpadłam na pomysł, by chwasty zastąpić jednorocznymi :lol: i nawet wiosną coś powysiewałam, ale chwasty tak łatwo pola nie oddały, no i jakże słuszna koncepcja padła w zderzeniu z brutalną rzeczywistością :rotfl1:
A Tobie jak się to udaje? Siejesz wprost do gruntu czy bawisz się w pikowanie? Bo ja obserwuję generalnie trend odwrotowy od jednorocznych, bo skóra niewarta wyprawki ;) A u Ciebie jednak się opłaca :) Pięknie! Jak to tak zatem? ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.949 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum