Witajcie
Od kilku dni słońce i dość ciepło, więc pierwsze prace ogrodowe już za mną
Nie tylko porządkowe
W ogrodzie cały czas kwitną wrzośce, a wawrzynek i ciemiernik już się szykują.
Dalia, którą posadziłem dwa tygodnie temu wyrosła i od kilku dni łapie promienie słoneczne... na dworze
Oczywiście no noc ją chowam
Pierwsze, nie do końca nieprzemyślane zakupy też już za mną
Na wyprzedaży kupiłem ładne okazy: świerka pospolitego 'Acrocona' i jodłę szlachetną 'Glauca'.
Trochę dzisiejszych zdjęć
:
A teraz czas na odpowiedzi i bardziej radosne, letnie zdjęcia
Siberio, na tą aksamitkę skusiłem się dzięki forum, jak sama nazwa wskazuje, jest fantastyczna
Ewo, rzeczywiście pierwsze zakupy już poczynione. A teraz zastanawiam się gdzie to posadzę
Niby ogród duży, a jak przyjdzie coś posadzić to zawsze jest problem.
Z parzydłem Siberia ma rację, moje też czasami ucierpi od przymrozków.
A mam aż trzy: leśne, blekotolistne i takie "średnie", niestety nie znam odmiany a bardzo je lubię.
'średnie'
leśne
blekotolistne
z tyłu, za orlikiem widać jego drobne liście
Gosiu, przechowywanie rzeczywiście jest dość kłopotliwe, już teraz musiałem posadzić jedną dalie do doniczki żeby nie wyschła.
Ale za to jaka radość kiedy zaczynają kwitnąć
Z jednorocznymi jest trochę mniej kłopotu, gdy same się sieją. Wielu z nich już dawno bym nie miał, gdybym miał co roku sam siać
Affa - Aniu, niestety nie znam odmiany tej dalii, bardzo podobne jest odmiana la gioconda, ale ona jest wyższa.
Te kupowane w doniczkach mają zwykle zwarty pokrój i nie przekraczają 40 cm wysokości
Amlos - Aniu, właśnie za to lubię dalie, jest tyle odmian, że każdy może znaleźć coś dla siebie
U mnie na targowisku każdej wiosny sprzedają je kwitnące w doniczkach. One nie rosną wysokie i można je posadzić nawet w skrzynce na balkonie.
Można też wyhodować dalie z nasion, zarówno kołnierzykowe jak i pojedyncze, jest nawet na forum wątek o daliach z nasion.
To dobre rozwiązanie dla osób które nie mogą przechowywać karp
Konrad, widzę, że ostatnio dalie Ci się podobają
Jestem ciekawy czy zamówiłeś sobie jakieś na ten sezon?