TEMAT: Rośliny moją radością

Rośliny moją radością 30 Sty 2015 22:23 #335347

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Stipa z gaurą tak mnie zachwyciły, że postanowiłam gaurę siać w domu. Liczę, że w końcu się zadomowi, nie w domu, w ogrodzie :lol: Ziemia do wysiewu, nasiona czekają, myślę, że w lutym nie będzie za wcześnie :think: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel

Zielone okna z estimeble.pl

Rośliny moją radością 30 Sty 2015 22:34 #335353

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja 27 stycznia z nudów wysiałam pierwiosnki kandelabrowe i dalie kołnierzykowe :happy: choć na opakowaniach pan L. napisał, że dopiero w kwietniu :happy3:
I podczas gdy pierwiosnki spokojnie chłodzą się w lodówce, dalijki po 3 dniach na ciepłym murku w łazience WYKIEŁKOWAŁY lasem całym :jeez:

Gabrielu, dalię podlewałeś i trzymałeś w jasnym ciepłym pomieszczeniu czy ruszyła bez pomocy??? A może chciałeś, żeby rozwinęła pączki?
Bo ja też mam kilka sucharków :(

Zdjęcia cudne i nie dasz rady nas zanudzić :-)

Rośliny moją radością 31 Sty 2015 18:49 #335548

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Muszę spróbować z tą ostróżką. U mnie te tradycyjne sobie nie radzą. Może ona da radę?
Miałam w tym roku ketmię jednoroczną. Śliczna, ale jestem z niej niezadowolona, bo bardzo rzadko udało mi się zobaczyć jej kwiaty, ponieważ zazwyczaj byłam w pracy, kiedy się otwierała.
A co to za roślinka pokazana pod ketmią?

Rośliny moją radością 31 Sty 2015 22:39 #335730

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Sarenko, też zdecydowanie wolę kolory, więc już nie mogę się doczekać wiosny :)
Zapraszam Cię serdecznie, chociaż prawdziwe sarny już się u mnie pasą ;)

Marto, te jednoroczne to hibiskus, niżej jest gipsówka, a niebieskie to kurzyślad i porcelanka :)
Wiele razy pisałem, że lubię wszystkie rośliny i nie są to puste słowa. Dla mnie bardziej od ilości odmian, liczy się ilość gatunków.
Rośliny jednoroczne czy niezimujące to zbyt różnorodna grupa roślin, bym ją sobie podarował :happy: Po za tym lubię, gdy się coś dzieje w ogrodzie :P
Wiosna, to u mnie exodus roślin z domu na działkę, oczywiście rozkładam to sobie na raty :crazy:

Większość roślin kupuję tylko raz. Jeśli się nie sprawdzą, zostaje na pamiątkę torebka po nasionach (mam już sporą kolekcję :happy3: )
Gdy dobrze rośną, zbieram nasiona. Wysiewam je co kilka lat, bo w jednym roku nie zdążę zająć się wszystkimi.
Jeżeli sieją się same, to dodatkowy plus, mam je wtedy co roku :) Ciąglę wyszukuję nowe rośliny, których jeszcze nie miałem.
W tym roku kupiłem już nasiona wilca pierzastego.

Sieję zwykle w domu, bo w tygodniu i tak nie mogę być w ogrodzie, więc mam czas nawet na pikowanie i hartowanie.
Takie podrośnięte sadzonki lepiej sobie później radzą, niż posiane do gruntu. Chociaż samosiewów mam wyjątkowo dużo :)

Celowo poświęcam więcej uwagi jednorocznym, bo wiele osób ich nie docenia. Może uda się odwrócić ten trend?

Kasiu, tak wcześnie wysiana, na pewno zakwitnie już w pierwszym roku :) tylko zapewnij siewkom dobrze oświetlone miejsce, wysiewy w lutym są trochę ryzykowne.
Nie pamiętam kiedy swoją siałem, to kilka lat temu było, ale wiem, że bardzo nierównomiernie kiełkuje.
Na ciężkich glebach potrafi wygnić zimą, ale u Ciebie powinna się zadomowić tak samo dobrze jak u mnie :wink2:

Siberio, trochę się pośpieszyłaś z daliami, ja w zeszłym roku siałem dopiero w marcu.
Dalię posadziłem do doniczki i przyniosłem do domu, trochę podlewałem i po dwóch tygodniach ruszyła.
Teraz trochę się wyciągnęła, chyba ją obetnę i zrobię sadzonki, a ona będzie musiała rosnąć jeszcze raz.
Przeglądy karp robię dość regularnie, zimują w nieogrzewanym pomieszczeniu, ale gdy na zewnątrz nie ma mrozu to tam jest za ciepło :jeez:
Kolejnych pięć musiałem zasypać wilgotną ziemią, ale zostawiłem je w chłodzie, żeby tak szybko nie rosły.
Zdjęć mam sporo, nie chcę pokazywać tego samego tylko z różnych stron, więc na razie zrobię przerwę ;)
Poza tym internet mi dzisiaj kiepsko chodzi.

Gosiu, u mnie też nie najlepiej rośnie ogrodowa, a ta radzi sobie świetnie, naprawdę polecam :)
Ketmia to dość skromna roślinka, posiałem ją dwa lata temu, a teraz sama się rozsiewa.
Roślina pod nią to gipsówka jednoroczna :bye:

Dzisiaj była taka paskudna pogoda, że nawet nie pojechałem na działkę :sad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, katja

Rośliny moją radością 31 Sty 2015 22:52 #335734

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Też uważam, że samosiewów masz wyjątkowo dużo :)
Wygooglałam tego wilca pierzastego, fajny!
Gabrielu, ja to uważam, że prawdziwy ogrodnik, to taki, co od nasionka do formy dorosłej roślinkę wyprowadzi i chylę czoła przed tymi, którzy to potrafią, ja chyba jestem zbyt... Oj, nieważne! :rotfl1:
Zapewniam Cię, że u mnie pociąg ;) do roślin, których jeszcze nie mam w ogrodzie też bardzo silny :lol: , ale ja to wolę tak bardziej na gotowe ;)
Bo jak już bym miała podjąć ten trud wysiewów ;) , to wolałabym, żeby efekty były bardziej trwałe...
Ale kto wie, klimat nam się ociepla, może niektóre jednoroczne staną się u nas bylinami? :)
Właśnie we mnie się chęć wysiewów chyba obudziła! :) Odwracajmy trend!

Rośliny moją radością 31 Sty 2015 23:21 #335744

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ma co kombinować, wystarczy się przełamać i posiać w końcu te zalegające od kilku lat nasiona :happy: a potem już samo pójdzie.
I tak jesteśmy już w lepszej sytuacji, bo w razie niepowodzenia, mamy do podziwiania inne rośliny.
Kiedy zaczynałem się zajmować ogrodem i jeszcze nic w nim nie było, to nawet drzewa siałem, np. glediczje mam z nasionka, niektóre tuje.
Teraz nie mam czasu przyglądać się każdej roślinie i zazwyczaj zastanawiam się, kiedy one takie urosły :happy4:
Z zimowaniem jednorocznych może być kiepsko... bo one jednoroczne w końcu ;) i po kwitnieniu obumierają...
Tak więc siejmy :lol: byle nie za wcześnie :whistle:
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2015 23:22 przez Gabriel.

Rośliny moją radością 31 Sty 2015 23:45 #335749

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Gabrielu , oglądając Twój ogród niesposób cicho siedzieć , bo ciągle wyrywa mi się jakieś uuaaa albo " o kurcze" :eek3: Co to za piękna hortensja na poprzedniej stronie? Piłkowana?

Rośliny moją radością 01 Lut 2015 15:05 #335903

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
Elżbieto, to hortensja ogrodowa 'Blue Sky' :)
Ładnie się wybarwia, bo rośnie pod rododendronami w kwaśnej ziemi, ale niestety będę musiał ją przesadzić, inaczej ją zarosną.

Dzisiaj trochę ogrodowej fauny, niestety zdjęcia słabe, bo niektóre wcale nie chcą pozować do zdjęć ;)

Gąsienice pazia królowej są u mnie każdego roku, specjalnie dla nich sieję koper włoski, a potem obserwuję jak rosną :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, chester633, Wendka, Elżbieta, Amarant, Hana

Rośliny moją radością 01 Lut 2015 16:24 #335930

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gabriel wrote:
Elżbieto, to hortensja ogrodowa 'Blue Sky' :)
Ładnie się wybarwia, bo rośnie pod rododendronami w kwaśnej ziemi, ale niestety będę musiał ją przesadzić, inaczej ją zarosną.

Aaa , teraz kojarzę. Rok temu na nią polowałam
hortensja ogrodowa 'Blaumeise'
synonimy pol.: hortensja ogrodowa 'Blue Sky'.
Jest cudna ,prześliczna, nie dziwię się , że od razu mój wzrok na nią powędrował :lol: . Niestety jej nie mam , w zamian dostałam ukorzeniony patyczek hydragea serrata - ma byc podobna.
Piszesz , że Twoja Blue Sky rośnie wśród rododendronów i obawiasz się , że ją zaduszą. Czy ona młodziutka?
Ja jesienią zmieniłam moją rabatę azaliową w azaliowo-hortensjową - to znaczy dosadziłam malutkie hortensje, w większości ogrodowe.Azaliowa rabata była piękna , ale tylko maj - czerwiec. Teraz mam nadzieję , że kolorowo będzie również latem

Rośliny moją radością 01 Lut 2015 16:46 #335941

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
Też myślałem, że jak podsadzę rh hortensjami, to będzie kolorowo również latem.
Jednak wzrost rododendronów przerósł moje oczekiwania, a to nie jest duża rabata, ich pędy już sięgają poza nią.
Hortensje by nie dały rady z nimi konkurować, więc pójdą w inne miejsce.
Azalie nie rosną aż tak mocno, więc powinno być dobrze :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta

Rośliny moją radością 01 Lut 2015 20:08 #336067

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ja kopru specjalnie dla pazie nie sieję ale jak się pokazują jego gąsienice to pozwalam im jeść ile chcą :) A czasem jak już z jedzą i nie mają się gdzie przenieść to sam je przenoszę aby miały co jeść. W tym roku miałem u siebie chyba z 5 gąsienic ale nie widziałem żadnej poczwarki. Tylko raz paź się u mnie rozmnożył.
Ładna ropucha :) u mnie mam ropuchy zielona, które uwielbiają kopać w skalniaku czy pod kamieniami:) Też lubię podglądać ogrodową faunę.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Rośliny moją radością 02 Lut 2015 18:33 #336341

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Gabrielu, świetne zdjęcia ogrodowej fauny! Ważka przepiękna :woohoo:
Ogrodowe smoki i żabki to również częsty widok u mnie, uwielbiam je obserwować :silly:
Pazia królowej raz widziałam, natomiast gąsieniczek chyba nie... :think: Muszę im koper wysiać ;-)
Dzięki za inspirację! :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Rośliny moją radością 02 Lut 2015 20:10 #336387

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gabrielu, ja właśnie takie jednoroczne miałam na myśli, co jednoroczne w naszym klimacie póki co ;)
Bo na przykład od trzech już lat mam jednoroczną niby lwią paszczę! I ona pięknie zimuje! :) No to skoro może ona, to i inne by mogły? ;)
Wysiewanie drzew? No chyba żeby jakieś ciekawe siewki próbować uzyskać...
A mój zapał do wysiewów musiał wziąć na wstrzymanie, nasiona znikły! Chyba wywiozłam na działkę, czyli były już bardzo bliskie wysiania :rotfl1: A w sklepach jeszcze pustki...
A ta ropucha była tak łaskawa, by poczekać, aż pójdziesz po aparat? :lol:

Rośliny moją radością 02 Lut 2015 23:01 #336525

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
artam wrote:
A ta ropucha była tak łaskawa, by poczekać, aż pójdziesz po aparat? :lol:
A może Gabriel nie musiał wracać po aparat , bo z aparatem chodzi po ogrodzie :) Skąd ja to znam?

Rośliny moją radością 06 Lut 2015 20:35 #337876

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kiedyś zdarzyło mi się wyrwać dziewannę, kiedy ujrzałam, że siedziały na niej 3 gąsienice pazia....czym prędzej przeniosłam na inne dziewanny.... :rotfl1: .
Pozwalam im jeść wszystko na czym siedzą....., mają immunitet w moim ogrodzie...... :happy-old:

Rośliny moją radością 06 Lut 2015 21:08 #337898

• alina
  • alina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 71
Gabriel zostawiłam sobie twój ogród na deser , bo nie ma końca moim achom i ocho .musiałam spokojnie i dokładnie przyglądnąć się jak stworzyłeś tak doskonałe zakątki i kompozycje.
wspaniale zgrałeś ogród z otaczającą przyrodą . gratuluję .

Rośliny moją radością 20 Lut 2015 18:20 #341936

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Gabrielu, powiedz mi proszę jak się nazywa trawa, którą masz w awatarku?

Rośliny moją radością 20 Lut 2015 20:00 #341973

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
:bye: Witajcie po przerwie, na początek trochę aktualności.
W domu kwieciście za sprawą hipeastrum

A w ogrodzie :unsure:

Chociaż w cienistych miejscach leży jeszcze śnieg, a prócz wrzośców właściwie nic jeszcze nie kwitnie, sezon uważam za otwarty :lol:
A to za sprawą takiego gościa:

Prace w ogrodzie cały czas posuwają się do przodu, na jutro planuję kolejne :)
Wierzba już przycięta:

Tymczasem trochę wiosennych zdjęć z zeszłego roku:

Piotrek, ja tego kopru akurat mam dużo, ostatnio nawet zimuje, więc gąsienice mają co jeść ;)
U mnie też nie widać poczwarek, bo one się ukrywają na czas przeobrażenia. Kiedyś udało mi się przyłapać gąsienicę, jak z kopru przemieszczała się pod liście przywrotnika. Następnego dnia była tam poczwarka :)

Kasiu, ta ważka na żywo wyglądała jeszcze lepiej ;)
Koper włoski to chyba ulubiona roślina gąsienic, ale na innych też mogą się pojawiać.

Marto, niektóre jednoroczne rzeczywiście mogły by zimować, u mnie koper włoski już trzecią zimę przetrwał :)
Jak zaczynałem, to każda roślina wydawała mi się ciekawa, a teraz tuje, którą mam z nasionka, trzymam tylko z sentymentu :happy:
Nasion w marketach niby pełno, a jak chcę kupić coś, czego jeszcze nie miałem to wychodzę z pustymi rękami.
Gdzie te czasy, kiedy kilkadziesiąt torebek z nasionami siałem :whistle: Ale może i dobrze, mniej kłopotu będzie :silly:

Elżbieto, jak pomyśle, że jeszcze kilka lat temu wcale nie robiłem zdjęć, a teraz jak zapomnę na działkę aparatu, to największa tragedia jest :unsure:
Chociaż nie chodzę z nim cały czas, robię obchód rano i wieczorem, zdjęcia w słońcu i tak mi nie wychodzą.
Ropucha na szczęście cierpliwa była ;)

Ewo, pazie na dziewannie? To po co ja im koper sieję, jak dziewanny u mnie mnóstwo :rotfl1: Moje chyba bardziej wybredne ;)

Alino, dziękuję za wizytę i miłe słowa na temat ogrodu :)

Edyto, to ostnica 'Pony Tails', bardzo dobrze u mnie rośnie i wygląda ładnie nawet zimą.
Zdjęcie z niedzieli:
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, chester633, Edyta, Amarant, dagmarazap, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.773 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum